martes, 15 de junio de 2021

Ascensió Roques de Vall-Llonga "Cresta de la Vall-Llonga, V - 200 m.", Sant Llorenç de Morunys (Lleida).

Els Llengots - Serra dels Bastets.

La Serra dels Bastets és una serra de Prepirineu formada per conglomerat montserratins i situada a la Vall de Lord que s'estén d'Oest a Est al llarg d'uns 6 quilòmetres de longitud entre els rius Cardener, Aigua d'Ora i Aigua de Valls i la Serra de Busa. El contrafort occidental de la serra, és conegut amb el nom de Els Llengots de la qual forma part la "Cresta de el Sol" mentre que els contrafort orientals els Bastets que descendeixen cap al Aigua d'Ora constitueixen la Serra de Valielles.

Al sector més occidental del conjunt de fondalades i elevacions de conglomerat que formen la Serra dels Bastets s'aixequen les Roques de Vall-llonga, per aquestes transcorren alguns itineraris en aquesta vam decidir fer la Cresta de la Vall-Llonga.

Pantà de Llosa de Cavall.

Roques de Vall-Llonga. Crta. Sant Llorenç a Solsona.

Aproximació:

Des de Barcelona agafarem la Ronda de Dalt i continuarem a la C-58 per després seguir per C-16. Agafarem la sortida 50 cap a Manresa / C-25 / Lleida
seguirem per Carretera de Viladordis.
A la rotonda, agafem la primera sortida C-55 en direcció C-16 / Berga / C-25 / Lleida / Manresa Altres / Solsona, ens vam incorporar a Ronda Exterior de Manresa / C-55.

Continuarem al carril esquerre per incorporar-nos a C-25 per la rampa en direcció Lleida / C-55 / Solsona / Manresa Oest.
Agafarem la sortida nº132 cap a Solsona / Andorra, despres seguim Ctra. De Manresa a Basella / C-55, continuem cap a C-55.
Utilitzem el carril dret per incorporar-nos a C-26 per la rampa en direcció Berga.
Girarem cap a l'esquerra fins a C-462, Crta. De Sant Llorenç de Morunys a Solsona, buscarem el senyal del Km.19, una mica abans d'arribar a aquesta i passar un altre túnel, veurem a la nostra dreta una petita explanda on podrem estacionar el vehicle.

Nota: Aquesta zona és la que ens serveix per realitzar l'accés a la Cresta de el Sol a la Serra dels Bastets.

Inici de Cresta de la Vall-Llonga.

L1.
Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle, a la explanadita prop de el punt km.19 de la Ctra. C-462 de Sant Llorenç de Morunys a Solsona. Ens dirigirem en direcció Sant Llorenç de Morunys per aquesta carretera, aconsellem portar frontal o armilla reflectant doncs hem de passar un túnel i així podrem indicar la nostra presència. Passem un tunel i vam sortir al viaducte o pont de la Llosa de Cavall, just davant nostre tenim les Roques de Vall-Llonga.
Continuem uns pocs metres i creuarem a la part dreta de la carretera, sense arribar a entrar en un altre túnel. Saltem el guarda-rails i ens acostarem fins a la base de la paret, a la part més a la nostra dreta en un muret vertical trobarem l'inici de la via.

L1.

R1.

L1 (IV+).-

Un cop localitzem l'inici de la Via al costat d'una alzina (Arbre), a uns escassos 30 metres des de la carretera. Comencem a escalar per una paret vertical, on trobem molt bones preses i aquesta força assegurada. Potser sigui el llarg de la via mes mantingut i bonic. A vigilar amb algunes pedres alguna cosa soltes, quan la dificultat minva una mica trobarem la R1. R1, un spit i un parabolt amb xapes. Reunió no rapelable. Cinc parabolts i un piton en uns 30 metres.



L2.

L2.

R2.
L2 (III).-

Sortim rectes des de la R1, la paret comença alguna cosa vertical però de seguida tomba. Aqui si el terreny les roques camina bastant mes soltes, cal vigilar amb el frec de les cordes. Acabem mitjà grimpant per arribar prop d'una savina ubicada a un turó. Just de baix amb tascons vam muntar la R2. Per darrere veiem treure una torre electrica. R2, a muntar amb tascons o friends o arribar fins a la savina i muntar-la alli. Reunió no rapelable. Un pont de roca a uns 50 metres.


L3.

L3.

R3.
L3 (II/II+).-

Sortim des de la R2, en horitzontal caminant cap al vessant nord, on veurem un gran pi créixer. Per aquest vessant Nord anirem buscant el millor camí o lloc per anar vorejant la paret fins arribar a el següent coll, i continuar alli l'ascensió a les Roques de Vall-Llonga.
Sense adonar-nos estem remuntant per sobre del túnel de les Roques, ens pot anar bé auto assegurar en algunes savines i així també guiar una mica als segons de cordada. Arribant a la collada, podem muntar la R3, en algun pi o savines ó boix al lloc. R3, muntem enganxats a la paret en un boix. Reunió no rapelable. Tirada neta uns 70 metres.


L4. 

L4.

R4.

L4 (V).-

Sortim des de la R3, per una paret bastant vertical, on veurem en una savina un cordino gros on poder assegurar-nos. Aquí trobem el pas mes complicat del llarg, cal escalar per una roca amb una gran fissura difícil de col·locar algun auto-asseguro. La idea és mes de encastar-de puny i cama. Una altra variant si no ho veiem clar és vorejar cap a la dreta i anar escalant per un mur vertical i amb la roca molt solta, aprofitant algunes savines i arbust per a auto-assegurar-nos. A vigilar molt, si ho feu així, de totes és millor forçar el pas de la fissura. On tindrem algun segur mes fix. La R4, es munten en un pi, nosaltres al vorejar per la dreta la fem en una savina. Reunió no rapelable. Un cordino en savina en uns 35 metres. Si pugeu per la fisura.- Cordino en sabina, un espits i un clau.


L4.

 Els Llengots - Serra dels Bastets.

L5.1.

L5.1.

R5.1.
L5.1 (II).-

El cinquè llarg de l'itinerari de la Cresta de Vall-llonga, és pur tramiti de caminar i fer alguna grimpada sense passar II +. A l'ésser bastant llarg vam decidir fer-ho en dues trams. I assegurant sempre a segons i primers de cordada.

Sortim des de la R4, per una zona molt arbustiva gairebé caminant i agafant una mica més de desnivell. Quan ja comença a planejar muntem la que anomenem la R5.1. en unes savines. R5.1, anar en unes savines. Reunió no rapelable. Tirada neta uns 50 metres.

L5.2.

L5.2.

R5.2.

R5.2.
L5. 2 (II+).-

Sense divagar molt, vam sortir des de la R5.1. seguint l'aresta on en alguns trams haurem d'anar grimpant. Fins arribar gairebé a la fi de l'tram mes alt on la carena s'estreny. Aquesta esdevé esmolada i espectacular en aquesta part a terra veurem l'únic segur fix de tot aquest llarg, una parabolt amb xapa daurada. Voregem la part final de la carena i desgrimpamos uns metres i vam muntar la R5.2. en un turó on creixen 01:00 forts savines. Ja des d'aqui veiem les assegurances de següent llarg. R5.2, Muntar en unes savines. Reunió no rapelable. Un parabolt a uns 20 metres.


L6.

L6.

R6.

L6 (V-).-

Sortim rectes des de la R5.2., Cap a la base d'una paret que se'ns presenta vertical. Aquest llarg és potser un dels mes interessants de l'itinerari per l'ambient, bonic i espectacular.
Encara que a primeres sembla que ens va trobarem amb un pas difícil, res més lluny. Diríem que encara que en segons que ressenyes el marquen de Vº i no seria mes d'un IV + o V-. Superem el petit espero ben vertical amb una espectacular timba.

Després de realitzar dos passos arribem al cim de les Roques de Vall-Llonga. Continuem crestejant uns pocs metres fins arribar al costat d'una roca on creixen unes savines, veiem només el casquet d'un possible segur que ens ajudaria juntament amb una savina muntar la R6. R6, Muntar en unes savines. Reunió no rapelable. Dos parabolts en uns 15 o 20 metres.


R6.

L6.

Cim Roques de Vall-Llonga.

Descens.
Descens:

Després de recuperar i pujar tota la cordada, ens prenem el nostre moment de relax. Per gaudir de la vista de l'embassament de Llosa de Cavall, Els Bastets amb la seva multitud i varietat de línies de crestes, davant just veiem la coneguda "Cresta de el Sol".
Realitzem unes poques fotos per la ressenya i vam decidir després de menjar alguna cosa realitzar el descens. El qual és, si no estem atents molt difícil de trobar.

Recollim material, i anirem en direcció Oest, acabant de crestejar uns pocs metres. Creuarem un tram pla però molt vertical, estret i una mica aeri. Fins a arribar a un collet, des d'aqui i estant atents haurem d'anar vorejant a la nostra esquerra les Roques de Vall-Llonga per la seva base. Es possible que veieu, nosaltres no !!!, algunes fites que us indicaran el camí molt difícil de veure, fins arribar de nou a la carretera i el túnel per de baix de les Roques gairebé a l'inici de l'itinerari.

Des d'aquí tornarem sobre els nostres pas fins al vehicle. Si donem per acabada la jornada.


Descens.

Roques de Vall-Llonga. Els Llengots.

Nota: És un itinerari més aviat per a col·leccionistes. Via que un cop feta, via vista.

Crta. Sant Llorenç de Morunys-Solsona, Km.19.

Pantà Llosa de Cavall.

Fitxa Tècnica:

Via: Cresta de la Vall-Llonga.
Zona: Roques de Vall-Llonga / Els Llengots - Serra dels Bastets.
Dificultat: V.
Dificultat obligada: V.
Grau d'exposició: Mitjà / Alt.
Compromís: Alt.
Longitud: 200 metres.
Equipament: Via semi-equipada amb parabolts, espits, bagues sabineras, pitons i pont de roca. Reunions a muntar sense possibilitat de rapelar (R1, és la unica reunió que no cal muntar. No rapelable).
Material: 8 cintes exprés (algunes llargues), baga per savines, cordinos per ponts de roca, baga d'ancoratge, joc de friends, joc de tascons, R's (reunions). Opcional: pitons.
Orientació: Sud-oest.

Croquis Roques de Vall-Llonga "Cresta de la Vall-Llonga", Sant Llorenç de Monrunys (Lleida) extret de.- https://aiguesjuntes.blogspot.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario