Páginas

martes, 6 de marzo de 2018

Ascensió La Castellassa de Can Torres " Via Normal per variant d´entrada, V+ - 130 m.", La Mola - Matadepera (Barcelona)

Croquis i ressenyes de la Castellassa de Can Torras extret de.- http://www.santllors.com

Via 1.- Normal, V - 130 m. (per Variant d´entrada V+) desquipada.
Via 2.- Menjacòdols, V/ A1 - 60 m. semi-equipada.
Via 3.- Diedre de la cara Est, A2 - ? m. semi-equipada.
Via 4.- L´Esquei fumat, 6b+ ó V+/ A2 - ? m. semi-equipada.
Via 5.- Enric Comellas i Linares, V /A2 - 75 m. semi-equipada.
Via 6.- Orgul Masònic,  6c+ ó V+ /A1 - ? m. semi-equipada.
Via 7.- Via de la X, IV+ - 90 m. semi-equipada.
Via 8.- Jacint Aguilar, V /A1+ - ? m. semi-equipada.
Via 9.- Toni Sors, V / Ae - ? m. (Variant de sortida   via Jacint A.) semi-equipada.
Via 10.- Ullés - Casanovas, V / Ae - ? m. (Variant via Cara Nord) semi-equipada.
Via 11.- Antonio Alcaraz, V / Ae - ? m. semi-equipada.
Via 12.- Cara Nord original, 6a+ ó V+ /A2 - semi-equipada.
Via 13.- !Ay, Carmela!!, V+ /A1 - ? m. equipada.
Via 14.- Gai Grimpar, 6b /A2 - ? m. semi-equipada.
Via 15.- Matalonga, V - ? m. semi-equipada.
Via 16.- J. M. Torras Homet, 6b ó V+/A1 - 70 m. equipada.
Via 17.-  Color de rosa, 6a+ - ? m. equipada.
Via 18.- Escletxa central de la Cara Oest, V /A2+ - ? m. semi-equipada.
Via 19.- L´Aspre compromís de la postura, V+ /A2+ - 60 m. semi-equipada.

Equipo " Yolanda, Vanessa i Guti".

R1.
La Castellassa de Can Torras, és potser un dels cims més emblemàtica dels voltants de la Mola i el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquesta situa en la vessant sud-oest sobre la carena de Matalonga i la Carda. El nom li ve donat per un antic topònim. Castelle Azano documentat per l'any 930, inicialment aquest terme va ser emprat per a designar la veina Castellassa del Dalmau. Posteriorment va ser utilitzat per a les dues roques, afegint el nom de les masies que cadascuna tinença més aprop. Una, el Dalmau, i l'altra, Can Torres.
Però la Castellassa también ha rebut altres noms, com El Camell.

La Castellassa ha patit petits canvis en la seva morfologia durant alguns anys.
En els anys 40's, 6 escaladors de Sabadell van dedicar tres diumenges a tirar al precipici una de les lloses del cim de la Torre. Ho van fer perquè asseguraven que basculava quan algú es posava dret i amenaçava amb caure. A anys 50 's, també va desaparèixer, però aquest cop misteriosament, una pedra negra que sobresurt uns 7 centímetres a la via normal d'escalada i que ajudava a superar el pas més vertical. Els rumors diuen que l'autor intencionat d'aquest "atemptat" va ser un escalador que volia fer més complicada l'ascensió.
També es coneixen pèrdues de parts de la Castellada però degudes a fets naturals.
Les gelades d'hivern de 2.005 van esquerdar i fer caure un tros del còdol travessat a la canal est del monòlit, que és popularment conegut com cigró.
A l'agost de 2.007 un llamp va impactar al cim i va provocar una fracturar la roca, a més de desfigurar el tram final de la via normal d'escalada.

Vanessa.

L1.


L1.
La Castellassa té tres cims, coneguts com La Torre (835 m), la Cabreta 830 m) i La Gepa (832 m). La seva base té uns 90 metres de longitud, de nord-est a nord-oest, i una amplada màxima en el centre de 30 metres. La Castellassa de Can Torres s'ha convertit en una de les parts més ben documentades del massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. El mèrit és d'Oscar Masó, que ha escrit dos boníssimes obres: "La Castellassa de Can Torres: Història, Tradició i Llegenda" (Farell) i "Descobrint la Castellassa de Can Torres i els seus voltants" (Farell). La primera escalada al cim de la Castellassa es va realitzar el 9 de setembre de 1923. Va ser protagonitzada per tres membres de la Joventut Terrassenca: Josep Abelló, Hans Weichsel i Martí Rovira.La Castellassa de Can Torres és la protagonista d'una de les grans llegendes de Sant Llorenç del Munt. Com vam explicar en el post sobre l'Ermita de les Arenes, en 1645 un pastor, que tenia cura el seu ramat al peu del monòlit, va provar d'enfilar-se fins un dels seus cims. Ho va aconseguir, però, un cop a dalt, es va adonar que era molt més difícil la desgrimpada. Corria el risc de patir un accident mortal.
Molt angoixat va pregar a la Mare de Déu de les Arenes i li va prometre que, si aconseguia baixar sa i estalvi, li faria portar una nova i potent campana. Segons la llegenda, el pastor es va quedar adormit i, en despertar, ja estava a la base de la Castellassa, on l'haurien portat la Verge. Aquesta llegenda va donar a l'ermita una gran fama de miraculosa.

Carrer Vista Alegre, Zona d´estacionament.

Diposit d´Aigua.
Aproximació.-

Des de Barcelona, agafarem la C-58 direcció Terrassa, Manresa, etc. Sortirem per la sortida 12, cap a Sabadell Centre / Nord - St. Quirze V. Sud / centre. Seguirem les indicacions Sabadell Nord per la C-58c. Després agafarem la Ctra. De Matadepera la BV-1248 Arribant al municipo de Matadepera, pujarem fins al carrer Vista Alegre i estacionarem el vehicle al final del carrer al costat d'una gran masión de color blanc procurant no destorba a altres usuaris.
Un cop estacionat el vehicle, anirem fins al final de mur de la masión on veurem un pal indicatiu vertical "Camí dels Mojons / Carrer Vista Alegre de Dalt, etc" Pujarem per un camí que comença per darrere de la masión que ens portés fins a un dipòsit d'aigua. Aquest és el camí dels Monjos que solen agafar els senderistes per arribar al cim de la Mola.

Bifurcació esquerra Cami dels Monjos a la Mola, esquerra sender al Mal Pas de la Castellassa.


Plecs de Llibres.

Castellassa de Can Torras.
Passarem el dipòsit d'aigua i seguirem pel camí dels Monjos, fins a veure una bifurcació marcada per un altre pal indicatiu vertical, una palafon explicatiu (restrinciones d'escalada) i un senyal de pedra amb una rajoles deteriorada. A l'esquerra continuaríem cap a la Mola i les Roques de les Onze Hores. Anirem per un corriol que comença per l'esquerra que ens portarà primer per una zona boscosa fins al conegut Mal pas de la Castellassa, que creuarem amb compte sobretot els dies que hi hagi plogut o nevat. El pas ja no està equipat. Seguirem sempre per aquest sender evitant els caminets que surtin a la dreta. Veurem els Plecs de Llibres anirem cap a aquests, després gairebé arribant els vorejarem, sortirem a un mirador on ja podrem veure La Castellassa de Can Torras. Baixarem uns metres cap a l'esquerra i vorejant Els Bolets de la Castellassa. Pràcticament arribarem a peus de via i la base de la Castellassa de Can Torras.

Mal Pas de la Castellassa.

Bolet de la Castellassa.

Castellassa de Can Torras.

L1.

R1.
L1 (V+).-

La via normal amb la variant d'entrada comença just al davant mateix de l'aresta de la Castellassa de Can Torras tenim uns 7 o 8 metres molt verticals amb una fissura irregular a equipar. La roca és de mirar-me i no em toquis massa, jajaja. Així que encara que veieu que els friends queden bé no us fies molt i anar tirant tranquils però sense pausa. Ja a visem l'entrada es fa dura. El solucionem amb dos micros friends (aliens grocs) i un friends (Camalot vermell). Fins que la dificultat baixa i des d'aquí vam sortir gairebé caminant fins a la R1 per un gran replà. La R1, la veurem al serrat de l'aresta a l'esquerra. R1, dos químics amb doble anelles. Possibilitat de rapelar. Tirada neta uns 15 metres.

Yolanda, L1.

L2.

R1. Guti.

L2.

R2.
L2 (III+).-

Sortim rectes cap al primer ressalt, on trobarem l'únic segur fix en tota la via. Un burí sense xapa, col·loquem una xapa recuperable i continuem ascendint per la aresta de vegades grimpant altres mig caminant. Tornem a dir que la roca té aquest tacte estrany del qual no hem de fiar-nos molt encara que el grau sigui bastant senzill. Ens assegurem en algunes arrels fins a trobar la R2, a peus d'una de les puntes de la Castellassa coneguda com la Gepa. R2, dues clavilles molt fiables amb anelles grans. Possibilitat de Rapelar. Un burí sense xapa en uns 40 metres.

La Gepa, 832 m. de  Castellassa de Can Torras. L3.

L3.
L3 (III).-

Aquest tercer llarg de la via Normal, es realitza pràcticament caminant. Ens dirigirem cap a la dreta vorejant el cim de la Gepa. Arribarem al coll que uneix la Gepa amb la següent cim la Cabreta, ascendirem per aquesta fins arribar a culminar el seu cim on trobarem una savina i una alzina. Aqui muntarem la R3. En l'itinerari de la via normal tenim la variant de remuntar per la Gepa (III +) i després destrepar i enfilar per la Cabreta però això ja us ho deixem a decisió vostra. R3, a muntar amb bagues savineras. Nosaltres vam deixar un cordino per ajudar i si porteu un mall poder realitzar un ràpel. Tirada neta uns 50 metres.

L3.

L3. Al fons La Cabreta de Castellassa de Can Torras.

R3, Cim de la Cabreta de la Castellassa de Can Torras.

Pitxona, Cim de La Cabreta de la Castellassa de Can Torres.

L4. La Torre de la Castellassa de Can Torras.

L4.

L4.

R4. La Torre de la Castellassa de Can Torras.

L4, Coll entre la Cabreta i la Torre de la Castellassa de Can Torras.
L4 (IV+).-

Des de la R3 al cim de la Cabreta, hem de desgrimpar uns pocs metres en vertical amb molt bona roca en aquesta ocasió fins que puguem fer un pas més psicològic i col·locar a la paret de la últim cim de la Castellassa anomenada la Torre. Sense possibilitat de col·locar algun segur flotant encara que veiem que amb anterioritat hi va haver algun de fix, actualment s'ha desequipat. Acabem remuntant pel costat dret la paret de la Torre. Són uns 7 o 8 metres verticals amb passos fins però factibles amb bones preses, arribarem a un primer replà on veurem l'antiga reunió original de la via (un munt de filferros rovellats i vells amb una anella) que utilitzem com a segur. En aquest replà en un buit trobarem la llibretes o llibres de piades sota unes roques. Ja només ens queda acabar de pujar fins al cim de la Torre on veurem la R4. R4, dos clavilles amb anelles (crec?). Un masijo de filferros rovellats amb anella en uns 30 metres.

L4.

L4 (reunió original, R4).

L4.

R3, Cim de la Cabreta, 830 m.

Llibre de registres, R4.
Descens.-

Des del cim de la Torre de la Castellassa de Can Torras, tenim una vista maravilosas de tota la vall d'Sots de Matalonga, la Carda, la Carena de les ànimes i la veïna Castellassa del Dalmau. El cim és molt ampla amb una fissura que la travessa de banda a banda, aquí trobarem alguns detalls un petit pessebres amb espelmes i un placa dedicatòria a Juan C. Ramon Fernandez amb uns sentits versos.
Molt a prop de la reunió (R4) en la fissura també veurem un altre buril sense xapa del qual si fa molt vent podem assegurar-nos.

Guti, Cim de La Torre de la Castellassa de Can Torras.

El Equipo!!! al Cim de La Torre de la Castellassa de Can Torras.

Cim de La Torre, 835 m. de la Castellassa de Can Torras.

Paret de l´Hemisferi Nord.

1º rapel, Cim de La Torre de la Castellassa de Can Torras.
Bons després de gaudir del etorno i realitzar les fotos pertinents. Muntarem el primer ràpel pel costat Est de la R4 fins a la R1 de la Via de la X que trascure per una Canal - Ximeneia d'uns 30 metres. Veurem la R1 de la via de la X gairebé a l'interior de la xemeneia sobre una gran pedra a banda esquerra segons rapelamos.
Vam muntar un altre segon ràpel des de la R1 de la Via de la X fins peus de via de la Castellassa de Can Torras d'uns 40 metres.
Ull !!! MOLT IMPORTANT; A l'hora de passar les cordes en el segon ràpel fer que el nus d'unió de les cordes passi per la dreta de dos claus clavats a la roca que hem de remuntar per rapelar, i si és possible col·locar una pedra o alguna cosa per evitar que les cordes no vagi cap a la fissura. Doncs també està fa que es escanyin i ens costés la vida recuperar-les. Nosaltres vam haver de remuntar de nou per realitzar aquests dos passos. Si podeu estalviar-vos aquest esforç, jajaja.

1º rapel. Coll entre La Torre i la Cabreta.

2º rapel.

2º rapel.

Peus de vies de la Castellassa de Can Torras. Cara Sur.
Una vegada a terra, només ens queda tornar fins a l'inici de la Via Normal i desahacer el camí per on hem vingut, travessant altra vegada el Mal Pas de la Castellassa i arribar fins al carrer Vista Alegre pel camí dels Monjos. Esperem que us hagi agradat aquesta ressenya. Salut i a disfrutrar de les nostres muntanyes.

Castellassa de Can Torras, Vanessa i Yolanda.

Castellassa de Can Torras.

Fitxa Tecnica.-

Via: Normal (per variant d'entrada).
Zona: La Mola - Sant Llorenç de Munt.
Dificultat: V +.
Dificultat obligada: V +.
Grau d'exposició: Alt.
Compromís: Mitjà - Alt.
Longitud: 130 metres.
Equipament: Via desequipada. Només hi ha tres reunions equipades per rapelar (R1, R2 i R4) i un burí sense xapa. R3 cal muntar-la en una savina.
Material: 6 cintes exprés, R's, joc de friends (semàfor Aliens i algun Camalot) i tascons.
Orientació: Sud

Croquis i ressenyes de la Castellassa de Can Torras "Via Normal - variant d´entrada" extret de .- https://elcoleccionistadevies.blogspot.com.es

1 comentario:

  1. la foto que poses el bolet de la castellassa no es correcete.I la de la paret de l`emisferi nort tampoc....

    ResponderEliminar