Páginas

lunes, 25 de febrero de 2019

Passeig a la Santa Cova a Montserrat, Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Mirador dels apòstols
 La ruta a la Santa Cova és un recorregut fàcil que per la seva brevetat, és el lloc on es va trobar la imatge de la Mare de Déu per l'any 880, origen del seu culte i la seva consagració com a patrona de Catalunya. La seva troballa va convertir el lloc en centre de pelegrinatge i propicià la construcció del Monestir de Montserrat. A més té l'al·licient de poder ser realitzat per persones de totes les edats i a qualsevol hora del dia.

Mirador dels apòstols.

Monastir de Montserrat.
Aproximació.-

Des de Barcelona agafarem la C-58 direcció Manresa, seguirem en aquesta seguint les indicacions cap a Montserrat. Sortirem a la sortida Montserrat / Manresa a la C-55 Per aquesta carretera ens dirigirem cap al poble de Monistrol de Montserrat. Un cop en aquest pujarem cap a l'aparcament del Monestir de Montserrat per una carretera amb força revolts, Compte amb els i les ciclitas !!!! i altres vehicles que ens vindran de cara.
Un cop passem la barrera de l'aparcament del Monestir buscarem lloc per aparcar. El tiquet d'estacionament té descompte per a les persones federades.

Cami a la Santa Cova.

Funicular de Santa Cova.
Recorregut.-

A la Santa Cova s'accedeix a través del Camí de la Santa Cova, que està excavat a la muntanya, al llarg del Massís de Montserrat; va ser construït entre 1.691 i 1.704 gràcies al mecenatge de Gertrudis de Camporrells, marquesa de Tamarit. Durant el seu recorregut es pot apreciar el Rosari Monumental de Montserrat, conjunt de diversos grups escultòrics dedicats al Rosari i als quinze misteris de la Verge, construïts entre 1.896 i 1.916.

Les obres van ser sufragades amb donacions particulars, sobretot de confraries i entitats catòliques, gràcies a la crida realitzada per Jaume Collell i Bancells, canonge de la catedral de Vic, que a la revista jesuïta El Missatger del Cor de Jesús va promoure una campanya per a la construcció del Rosari Monumental.

Primer Misteri de Goig. L'Anunciació.(1.896).
Obra dels escultors Joan Pujol i Francesc García, amb un relleu de marbre de Francesc Pagès Serratosa.

Telefèric, Aeri de Montserrat..
En la seva construcció van intervenir arquitectes com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch i Enric Sagnier, i escultors com Josep Llimona o els germans Agapito i Venancio Vallmitjana. Per la seva variada autoria, no guarda un segell estilístic comú, però en general s'emmarca dins el Modernisme català. El 1983 es va haver de fer de nou el Segon Misteri de Goig, La Visitació; el nou grup escultòric, de bronze, es va encarregar a Manuel Cusachs.

Tercer Misteri de Goig. El Naixement de Jesús. (1.901).
Obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch i de l'escultor Josep Llimona.

Agulla de la Creu.
La llegenda explica que l'any 880, un dissabte al vespre, uns nens pastors van veure baixar del cel una gran llum, acompanyada per una bella melodia, que es posava a mitja alçada de la muntanya. A la setmana següent van tornar juntament amb els seus pares i la visió es va repetir. Igualment va succeir les setmanes següents amb la companyia del rector d'Olesa de Montserrat. Assabentat de l'esdeveniment, es va presentar el bisbe de Manresa; llavors van trobar una cova en la qual van trobar la imatge de Santa Maria. Van intentar traslladar-la en processó a Manresa, però l'intent va ser infructuós, el que els va fer entendre la voluntat divina: aquella imatge havia de ser venerada a la muntanya de Montserrat.

Cinquè Misteri de Dolor. La Crucifixió de Jesús. (1.896).
Obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch i de l'escultor Josep Llimona.

Primer Misteri de Glòria. La Resurrecció de Jesús. (1.903-1.916).
Obra de l'arquitecte Antoni Gaudí (amb la col·laboració del seu ajudant Joan Rubió) i dels escultors Josep Llimona (Crist ressuscitat) i Dionís Renart (Les Tres Marías).
 La construcció de la capella es va produir entre 1.696 -1.705, gràcies al patrocini novament de Gertrudis de Camporrells, marquesa de Tamarit. Cal destacar l'emplaçament vertical de la capella a la pendent de la muntanya, que li dóna una sensació d'estar suspesa en l'aire; és un bell exemple d'integració entre arquitectura i natura.
La capella té planta de creu llatina, i està inserida sota una balma de la muntanya, lloc de la Santa Cova original. En l'altar hi ha una reproducció de la imatge original, ja que l'autèntica es troba a la Basílica del monestir. En el creuer es troba una cúpula semiesfèrica amb una claraboia per on entra la llum. Aquesta capella principal té adossada una construcció de tres crugies al voltant d'un petit claustre, on es troben una sala d'ex-vots, la sagristia, la sala de pelegrins i l'habitatge del monjo que s'encarrega d'acollir els pelegrins, així com un petit hort .

Ermita de la Santa Cova de Montserrat.

Ermita de la Santa Cova de Montserrat.

Interior de l´Ermita de la Santa Cova de Montserrat
La capella ha patit diverses vicissituds al llarg de la seva història: durant la Guerra del Francès (1.811-1.812) l'edifici va patir greus danys, igual que el monestir i el santuari; a partir dels murs principals que van quedar de peu, l'arquitecte Francesc de Paula del Villar i Lozano va realitzar en 1.857-1.859 la restauració de la capella. Així mateix, el 4 de juliol de 1.994 un incendi forestal va destruir les cobertes dels espais annexos a la capella i al claustre, provocant un enfonsament que va espatllar els paviments, així com els mobles i les obertures. Aquesta circumstància es va agreujar encara més per les intenses pluges que es van produir a la tardor següent, que van provocar una caiguda de pedres i grava damunt del recinte de la Santa Cova i del seu camí d'accés; per raons de seguretat va haver de tancar-se la capella i el camí. El 1.995 es va encarregar la restauració a l'arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel, iniciant-se les obres a la tardor del mateix any. Però de nou, un fort aiguat ocorregut el 5 de setembre de 1.995 va desplaçar la claraboia de la cúpula de la capella i va caure a sobre de la cúpula, que es va enfonsar totalment, danyant la resta de les cobertes. Pla es va encarregar de nou d'un segon projecte, que va acabar al maig de 1.996. La inauguració es va celebrar el 19 de març de 1.997, quedant oberta per a tots els pelegrins que arriben a resar a la Verge.

La tornada la farem tornant sobre els nostres passos.

Nota: Textos extrets en la seva majoria de Wikipèdia. Si no fos per ells i elles algunes vegades ens costaria realitzar algunes de les nostres ressenyes !!!! jajaja. Gràcies pel seu gran treball.

Mare de Deu Verge de Montserrat (La Moreneta).

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 50 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 620 m. a 720 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, històrica, patriminio i espai d'interès natural.
Estat: bo.
Senyalització. bona
Llocs de valor: Monestir, Escultures del Roser, Capella de la Santa Cova, Estació del Funicular, etc.
Època: Tot l'any. Hora de tancament a les 17:00 h. La Capella de la Santa Cova. Portar aigua encara que hi ha fonts a la plaça del Monestir i al costat la Capella.


Croquis i ressenya passeig a la Santa Cova,  extret de.- https://deandar.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario