Páginas

viernes, 17 de mayo de 2024

Ascensió Cingle dels Cavalls - Punta d´en Serreta "Via Ximpleta, 6b ó V+/Ae - 90 m.", Matadepera (Barcelona).

Cingle dels Cavalls - Sector Punta d´en Serreta foto extreta de.- http://www.santllors.com/

Cingle dels Cavalls.

Ens apropem fins al Cingle dels Cavalls, ubicat molt a prop del Cim de la Mola, al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i L´Obac.
En aquest Cingle trobarem tres grans zones on poder practicar l'escalada tant esportiva com de caràcter més clàssic. La nostra mirada es fixa al sector o zona Punta d´en Serreta, és el cingle més ample dels Cingle dels Cavalls al tercer pis de la Mola.
En aquesta ampla paret podem trobar diverses alternatives igualment recomanables, a mesura que ens desplacem cap a la dreta, al pany de paret que s'estiguin més a l'est, trobarem alternança entre vies clàssiques i vies esportives que amb l'impuls de nous equipaments i reequipaments.
Decidim fer la Via Ximpleta, esperem que us agradi aquesta descripció.

Carrer de les Boixeres, Matadepera.

Masia Can Robert

Aproximació.-

Des de Barcelona, agafarem la C-58 direcció Terrassa, Manresa, etc. Sortirem per la sortida 12, cap a Sabadell Centre/Nord - St. Quirze V. Sud/centre. Seguirem les indicacions Sabadell Nord per la C-58c. Després agafarem la Ctra. De Matadepera la BV-1248 arribant al municipi de Matadepera. Seguirem per Ctra. Matadepera/BV-1248, agafarem el Passeig d'Àngel Guimerà, Passeig del Pla i Av. de Can Marcet cap a Carrer Granera a Matadepera. Podem estacionar al  carrer de les Boixaderes prop de la Masia de Can Robert o carrers adjacents. Consell anar d'hora ja que els caps de setmana es maxifica la zona ja que actualment es va tancar la zona d'estacionament de Can Robert.


Tombes ó Necropolis Mediaval de Can Robert.

Cingle dels Cavalls (de Esq. a Drta. Miranda dels Cavalls, Roca del Salt dels Cavalls, Punta dels Cavalls i Punta d´en Serreta).
Acces:

L'accés a l'inici d'aquest itinerari és complex, esperem poder ser tan fiables com sigui possible perquè el trobeu amb més facilitat. Però poseu almenys entre 3/4 a 1 hora d'aproximació. Estacionem el vehicle al carrer de les Boixeres, i ens dirigirem cap a la Masia de Can Robert, veurem les primeres fites amb el recuadre blanc-verd de la senda local C 50 "SL- C 50", que ens serviran com a guia i indicadors.
De Can Robert surt la pista que puja fins a Can Pobla. Això ha convertit la masia en un dels punts d'accés a la Mola més populars.
Punta d´en Serreta.

Localització i Ubicació Punta d´en Serreta "Via Ximpleta" foto extreta de https://elcoleccionistadevies.blogspot.com/

Subirem per una pendent seguint les indicacions, on veurem alguns cartells explicatius sobre com evitar la degradació dels camins. Al poc arribarem a les Tombes o Necropolis Mediaval de Can Robert.
Després d´uns quinze minuts de caminada, trobem una pista forestal ampla (Camí de les Boixeres) que ens durà prop de Can Pobla, una singular construcció d´aire senyorial. Prenent sempre com a referència, intentat no perdre de vista els Cingle dels Cavalls. uns metres abans d'arribar a Can Pobla, veurem un corriol a la nostra esquerra que es dirigeix cap al "Bolet de Can Pobla" marcada amb un ferro pintat de color verd, més amunt veurem un pi amb un senyal vertical que posa "Bolet de Can Pobla".

Can Pobla.

Acces al Bolet de Can Pobla.

Tanca delimitant terrenys de Can Pobla.

Canal ó Torrent Font de Can Pobla???.

Continuarem sense sortir d'aquest sender, fins arribar als límits dels terrenys de Can Pobla, delimitats per una tanca amb pals de fusta. Seguirem vorejant la tanca fins gairebé la base una paret, on la tanca s'acaba i un parell de metres abans veurem un accés pel qual podem travessar aquesta tanca. Veurem un corriol que s'endinsa al bosc i ens porta fins a l'inici d'una canal o torrent on hi ha una font (aquesta tancada). Remuntem per aquesta canal seguint unes marques blaves de pintura, que pràcticament ens deixen a peu de via, a la dreta de la base de la Punta d´en Serreta.

Peu de Via Ximpleta, part dreta de Punta d´en Serreta.

L1.

L1.

L1.

L1 (IV).-

Ubiquem i localitzem l'inici de la Via Ximpleta, vorejant on creixen uns boixos (arbuts) la base de la paret cap a la dreta i si ens fixem gairebé a mig bauma allargada veurem les primeres assegurances (parabolts amb xapa daurada).
Ens equipem i comencem a escalar en vertical amb bones preses, encara que la paret sembla roca de qualitat, no ens hem de refiar. Anem buscant les millors i més fiables preses i de pas sanejant una mica la paret. Després de seguir la línia d'assegurances arribem fins a la bauma allargada. Des d´aquí gairebé caminat cap a l´esquerra i final de la bauma trobarem la R1. R1, dos parabolts amb xapa (una mica allunyats entre si). Reunió no rapel·lable. 6 parabolts a uns 30 metres.


R1.

L2.

R2.

L2 (6a ó V/A0).-

Sortim des de la R1 per l'esquerra primer un pas de flanquejos i de seguida tenim un pas més vertical, per superar un ressalt, força assegurat. Després de superar aquest pas la dificultat afluixa, i continuarem escalant en diagonal cap a mà dreta. De nou vigilant les preses on ens vam agafar i sanejant la roca, en aquesta tirada vam estar una bona estona netejant força pedres soltes tant de mans com de peus. Arriba'ns a una mena de diedre i de nou en una altra bauma veurem la R2. R2, dos parabolts amb xapa i un malló units per un cordino, (de nou molt separats entre si!!!). Reunió rapelable, encara que caldria reforçar-la amb un altre mallo i cordino. 7 parabolts a uns 30 metres.


L2.

L2.

L3.

L3.

R3.

L3 (6b ó V+/Ae).-

Sortim des de la R2, amb un bon pas bé de 6a de bloc oa A0, per sortir de la bauma on s'ubica la R2. Un cop fet aquest pas continuarem escalant per una placa una mica més tombada, amb tendència cap a la dreta i acabar remuntant per un espero, assegurat amb un pitó. Arribarem fins a una lleixa amb força vegetació, terra solta i força bruta, aquí per la dreta gairebé caminant, per on vegem més evidete, ens dirigirem fins a la base de l'últim tram de paret.
Ja en aquest últim tram de paret molt vertical, però força ben assegurat, haurem d'escalar i realitzar diversos passos fins i mirar-nos-ho bé, ja que la roca no acaba de donar confiança. També es pot realitzar a A0, ja que les assegurances estan properes, excepte l'últim pas que bé ens ho creiem i tenim molta confiança (6b també pas de bloc), o consell portar un estrep i realitzar-lo a Ae, i encara així ens costés molt acabar de treure el pas amb soltesa.
Es pot intentar col·locar un friend petit (totem cam negre), en una fissura horitzontal a mà esquerra, per ajudar a sortir d'aquest pas. Estaria bé veure posat una assegurança en aquest punt de la via.
Després de sortir només ens queda caminar uns metres i muntar la R3, en un pi (arbre). R3, a muntar amb bagues savineres. Reunió no rapel·lable. 4 Parabolts, un pitó i 4 Spits en uns 30 metres.


 R3, Final Via Ximpleta.

R3.

Cim Punta d´en Serreta - Cingle dels Cavalls.

Descens:

Després de recollir el material i fer les fotos per a la ressenya. Decidim acabar el dia culminant-lo amb l'ascens al Cim de la Mola, on es troba ubicat el Monestir de Sant Llorenç de Munt i el vèrtex geodasic.
L'edifici actual, va ser reconstruït entre finals del segle XIX i mitjans del XX, respecta l'estructura original aixecada a mitjans del segle XI. Això el converteix en un bon exemple de la construcció religiosa catalana del romànic, i és un dels pocs monestirs purs d'aquest moment existents actualment. El Monasterior comptava amb servei de museu-restaurant i lavabos, actualment tancat.

Guti (Els Cinc Peus al Gat) & Lludrigueta (Grup de Muntanya Piolet SBD) - UGEL.

Santuari de Sant Llorenç de Munt - La Mola.

El descens des de La Mola el realitzarem baixant pel conegut Camí dels Monjos, la ruta més habitual escollida per la majoria de senderistes que pugen fins al Monestir. Primer seguirem la pista empedrada cap a les Cases de Can Pobla, el camí té força fites indicatives de diversos recorreguts i el GR, després de passar Can Pobla seguirem les indicacions de Can Robert. I des de la Masia de Can Robert, fins al carrer de les Boixeres on tenim estacionat el vehicle.

Bolet de Can Pobla.

 Cingle dels Cavalls - Punta d´en Serreta.

Fitxa Tecnica.-

Via: Ximpleta.
Zona: Punta d´en Serreta - Cingle dels Cavalls (La Mola) / Sant Llorenç de Munt i l´Obac.
Dificultat: 6b.
Dificultat obligada: V+/A0.
Grau d'exposició: Baix/Mitjà.
Compromís: Baix.
Longitud: 90 metres.
Equipament: Via pràcticament equipada amb material divers (clau i parabolts). Reunions no rapelables, R3 a muntar en un arbre (Pi).
Material: 10 cintes expres (algunes llargues), baga ancoratge, casc, arnes, peus de gat, R´s, estrep per fer el pas artificial. Opcional: Algun friend petit i bossa de magnesi.
Orientació: Sud-oest.

Croquis i Ressenyes Cingle dels Cavalls - Punta d´en Serreta part dreta "Via Ximpleta". Matadepera (BCN) extret de.- https://elcoleccionistadevies.blogspot.com/  

Localització i Ubicació d´Itineraris d´Escalada Punta d´en Serreta - Cingles dels Cavalls, Matadepera (BCN) extret de.- http://www.santllors.com/

Via 1.- Punta d´en Serreta, V - 90 m.  Parabolts i Burins.
Via 2.- Stratofear, 6a/A2 - 100 m. Spits. (Expo).
Via 3.- Del Centenari, 6b/A0 - 80 m.  Parabolts.
Via 4.- Eugeni i Maria, V+/Ae - 50 m. Spits.
Via 5.- Le rayon bleu, 7c+ - ?? Parabolts.
Projecte Clotet, ?? - ?? Parabolts. (R2 de Via le Rayon bleu).
Via 6.- Negrona, V+ - ?? Neta (Via sin equipar).
Via 7.- Adrenaline, 7b - ?? Parabolts.
Via 8.- Giny de sang, 7c - ?? Parabolts.
Via 9.- Esperit explorador, 7b+ - ?? Parabolts.
Via 10.- The Cranberries, 7a - ?? Parabolts.
Via 11.- El club de los lisiaos, 6c+ - ?? Parabolts.
Via 12.- Interstellar, 7a+ - ?? Parabolts.
 Via 13.- Cerebrino Mandri, 7a - ?? Parabolts.
Via 14.- Agárrate a los pelos del pecho, 6a/Ae - ?? Burins.
Via 15.- L' Exili, 7a+ - ?? Parabolts.
Via 16.- Bavaresa còsmica, 6a+ - ?? Burins i Parabolts.
Via 17.- Wondertrans, 8b+ - ?? Parabolts.
Via 18.- Wonder boy, 8b - ?? Parabolts.
Via 19.- Que et moqui la iai, 6b - ?? Espits i Parabolts.
Via 20.- Mercè Basagañas,V+/Ae - ?? Spits (6 passos de sostre).
Via 21.- Mohawk style, 7b+ - ?? Parabolts.
Via 22.- Del Casi, 6c - ?? Spits (Plaquetes de colors).
Via 23.- Pindulaira, 6a - ?? Burins i Parabolts.
Via 24.- s/t,  (Sense dades) Pitons.
Via 25.- Ximpleta, 6b ó V+/Ae -  90 m. Spits i Parabolts.
Via 26.- Projecte inacabat ?? Spits.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario