lunes, 13 de mayo de 2024

Ascensió Gorro Frigi "Via Opera Prima, 6a+ ó V+/A0 - 145 m.", Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Gorro Frigi.

Parlar del Gorro Frigi, és connectar amb la història de l'escalada al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. El nucli on tot començo, Lluís Estasen i Pla del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) duu a terme, el maig de l'any 1.920, la primera escalada a la Gorro Frígi per la qual avui és la via normal. Aquesta ascensió marca una fita a la història de l'escalada a Montserrat, ja que es considera la primera escalada moderna que s'hi duu a terme.
Han passat anys i dècades, actualment compta amb força itineraris, alguns més nous i altres han quedat en l'oblit. En aquesta ens endinsem a la preciosa línia de l'Òpera Prima. Desitgem que us agradi.

Regio de Tebes "Les Magdalenes - Gorros".

Abadia de Montserrat.

Aproximació.-

Des de Barcelona, agafarem primer la C-58 direcció Manresa, buscarem i sortirem a la Sortida Manresa, Montserrat, Andorra cap a la C-55 i des d'aquí fins a Monistrol de Montserrat. Passem el municipi de Monistrol i continuarem per la carretera amb força corbes fins a l'aparcament del Monestir de Montserrat (estacionament de pagament!!!). Un cop tinguem estacionat el vehicle. Tenim dues opcions la fàcil però alguna cosa cara econòmicament o la llarga i cansada però barata econòmicament, jejeje.
La Barata és pujar cap al Pla de l´Ermita de Santa Anna i des d´allà dirigir-nos cap a la Regi de les Magdalenes i d´aquesta indentificar l´Agulla i seguir la mateixa explicació que l´aproximació que fem ara amb l´accés des de l´estació del Funicular de Sant Joan.

Regio de Tebes "Les Magdalenes - Gorros".

Peu de Via.

Acces:

L'opció còmoda i cara, és agafar el funicular cap a l'estació superior de Sant Joan (descomptes als federats). Un cop haguem baixat a l'estació superior del funicular de Sant Joan. Sortirem al Pla de les Tarantules al camí de Sant Joan. Nosaltres anirem cap a la dreta a la recerca del GR o Camí a Sant Jeroni. Un camí amb travesses de fusta fent d'esglaons que en poc ens acosta a la primera agulla de la zona de Gorros "La Gorra Marinera", de fons veurem la Regió de Sant Salvador amb les Agulles de la Trompa de L´Elefant, La Mòmia , La Momieta, etc.
Anem vorejant les Agulles de Gorros sense sortir del camí primer passarem la Gorra Marinera, després La Magdalena Superior i ens aturarem just abans de passar una barrandilla de ferro. A la nostra esquerra veurem la canal que divideix el Gorro Frigi de la Madgalena Superior.
Agafarem com a punts de referència unes baumetes que estan molt juntes, i remuntem uns metres per la canal boscosa vorejant la base del Gorro Frigi, fins arribar al segon ressalt, si ens fixem bé veurem un parabolt amb la xapa pintada de color groc. Aquest és el començament de la Via Opera Prima.

L1.

Inici de Via Opera Prima.

L1.

R1.

L1 (IV+).-

Després de localitzar i ubicar l'inici d'aquesta via, marcat amb una parabolt amb la xapa pintada de groc, en un segon descans després de pujar uns metres per la canal boscosa que separa les dues agulles Magdalena Superior i Gorro Frigi. Ens equipem i comencem a escalar des de buscant les primeres assegurances en diagonal a la dreta, la majoria pintades la xapa de color groc. Continuarem rectes l'escalada fins arribar a una bauma on trobarem la R1, a la nostra a l'esquerra ia la dreta veurem la R2, de la Via Badalona o de la quasi desapareguda Via Sílvia? (Dos Spits amb xapa casolana i un burí amb xapa). R1, Tres Parabolts amb xapes, dues amb doble anelles. Reunió rapelable. Uns 5 parabolts en 25 metres.


L2.

L2.

L2.

R2.

L2.

L2 (V+).-

Sortim cap a l'esquerra des de la R1, per un tram força vertical, amb bones preses però una mica sobades pel pas de les cordades. Després la dificultat minva una mica travessarem una petita baumeta, continuem encara rectes i una mica abans d'arribar a la R2, la verticalitat tomba una mica. R2, Tres Parabolts amb xapa, dos amb anelles; a mà esquerra encara es manté l'antiga equipació amb 5 spits amb xapa. Reunió rapelable. 6 parabolts a uns 25 metres.


L2.

L3.

L3.

R3.

L3 (V+).-

Tornem a sortir rectes des de la R2, cap a una primera bauma on trobem un pas a mirar-s'ho i dificil, amb bones preses però cal estrènyer bé. Continuem ascendint en vertical, fins a una altra bauma aquesta se supera amb més facilitat que l'anterior. Després de sortir-ne, la dificultat afluixa i arribem a R3. Tres parabolts amb xapa, dos amb doble anelles. Reunió rapelable. 8 parabolts a uns 30 metres.


Regio del Tebaida "El Tambor - Sant Salvador i Sant Benet".

R3. Guti "Els Cinc Peus al Gat - GM Piolet SBD", Aihnoa & Uri "Kaotics Klimbers" UGEL.

L4.

L4.

R4.

L4 (6a+).-

Sortim ara cap a la dreta des de l'R3, per anar a buscar les primeres assegurances d'aquest llarg molt vertical, on ja trobem un parell de passos durets. Després tornem cap a l'esquerra per col·locar-nos damunt de la R3 en una bauma, on agraïm la reequipació de la via per Guillem Arias de l'any 2.004 i que es deixés algunes assegurances de la primera equipació de l'any 1.985 (de Manel Pedro, Esteve Fabra i Guillem Àries). Aquí si decidim fer-ho en lliure caldrà tenir molt ben enxampat el 6a/6a+, o fer-ho en A0. Gairebé de seguida arribem a una altra bauma on encara pica més en lliure entre 6b o 6a+, més proper a la segona graduació o directament a A1e. Després la dificultat baixa una mica seguim amb alguns passos una mica verticals fins arribar a la R4, situada també en una mena de bauma. R4, Tres Parabolts amb xapa, dos amb doble i simple anelles. També hi trobem l'antiga reunió amb dos Spits i xapa. Reunió rapelable. 8 parabolts i dos Spits en uns 20 metres.


L4.

L5.

L5.

R5.

L5 (V+).-

Sortim cap a la dreta des de la R4, a buscar un diedre una mica desplomat, on trobem alguns passos força verticals, que superem fent oposició fins a arribar a un ressalt. Després de superar aquest tram la dificultat afluixa molt i remuntem per una laixa tombada fàcilment a mà esquerra fins arribar a la R5 (R4 de Via La Bella Easo??). També podem seguir rectes superant algun tram més vertical i muntar la R5 a la Creu cimera del Gorro Frigi. R5, Dos parabolts amb xapa i doble anelles i un spit amb xapa, a la dreta veurem una reunió antiga amb dos espits i xapa. Reunió rapelable. 7 parabolts a uns 45 metres.

L5.

L5.

Cim Gorro Frigi.

Cim Gorros Frigi al fons Magdalena Superior, Ullal Magdalena, Magdalena Inferior i Gorra Marinera.

Cim Gorros Frigi.


1er Rapel.

1er Rapel.

Descens:

Des del cim del Gorro Frigi, podem gaudir d´unes vistes úniques, de tota la regions i vessants de Montserrat. Sant Salvador, Sant Jeroni, Ressons, La Plantació, etc I de la gran majoria de cims, roques i agulles (Elefants, Cavall Bernat, Aèri, Magdalenes, Montgros, etc). Fotos al cim al costat de la creu (Cap Creu, a Cap Cim!!!!). I vam decidir fer el descens.

Per fer el descens ho farem en dos o tres ràpels per a la instal·lació de la Via Normal o Lluis Estasen. On antigament fa alguns anys hi havia un recorregut equipat per licitar al cim del Gorro Frigi. Haurem d'agafar i esquinçar cap a la cara est fins a una instal·lació de ràpel amb dos ancoratges, des d'aquí farem un ràpel amb tendència cap a l'esquerra fins a trobar un químic amb anelles. Uns 30 metres.

Inici 2ond Rapel.

2ond Rapel.

Descens Canal Gorro Frigi i Magdalena Superior.

La següent instal·lació per rapelar es fa des d'un sol químic amb anelles. La qual cosa no és gaire normal baixar des d'un sol punt. Ens dóna confiança que sigui un químic però... ??. 25 metres.
A continuació baixarem per una canal amb arbres i arbustos, que destrepem. Al final de la canal hem d'anar flanquejant cap a l'esquerra amb compte a la paret, amb la roca molt polida. Fins a trobar una altra instal·lació de ràpel de cordino i anella en un arbre i realitzar un tercer ràpel d'uns 8 metres o intentar destrepar per la roca una mica més complicat. Un cop a terra recollim material i equip. I pugem fins al coll entre les dues Agulles (Gorro Frigi i Magdalena Superior). I des d'allà baixar per la canal fins al Camí de Sant Jeroni, amb alguns trams amb corda fixes per facilitar l'ascens o descens.
Un cop al Camí de Sant Jeroni, només haurem d'anar seguint les indicacions cap al Monestir de Montserrat, Ermita de Santa Anna i arribarem al Monestir per les Escales dels Pobres.

Gorros.

Uri & Aihnoa - Escala dels Pobres.

Croquis Ascensió Gorro Frigi "Via Opera Prima", Monistrol de Montserrat (BCN) extret de .- https://desventurasymilagros.blogspot.com/

Fitxa Tecnica.-

Via: Opera Prima.
Zona: Regió de Tebes "Les Magdalenes - Gorros" - Montserrat.
Dificultat: 6a+.
Dificultat obligada: V+/A0.
Grau d'exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 145 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts, encara queda equipació antiga de la seva obertura espits i algun burí any 1.985. Reunions rapelables.
Material: 10 cintes exprés, R´s, Baga d´ancoratge, Dues cordes de 60 m., Casc, Arnes, Peus de gat. Opcional: Estrep, Fifi i Bossa de magnesi.
Orientació: Est.

Ubicació i Localització Itineraris d'Escalada (Via Llarga) Gorro Frigi - Cara Nord - Nord-Est, Monistrol de Montserrat (BCN) extret de.-https://escalatroncs.netlify.app/  modificat pels Cinc Peus al Gat.

Via Groga.- Òpera Prima, 6a+ (V+/A0 Oblig.) - 145 m. Equipada amb Parabolts.
Via Fletxa Lila.- Silvia, V - 140 m. Algun burí (Anul·lada per vies posteriors).
Via Blava .- Magic Line, V+ (V Oblig.) - 155 m. Equipada amb Spits.
Via Vermella.- Badalona, V - 200 m. Equipada amb material variat.
Via Rosa.- Snoopy, V - 160 m. Equipada amb material variat.
Via Verda.- Carles, V+ (V Oblig.) Equipada amb Parabolts.
Via Granate.- Adrià, V - 165 m. Equipada amb Parabolts.
Via Taronja.- Haus-Estrems, V+ (V Oblig.) - 180 m. Semi equipada amb material variat.
Via Blau Clar.- Monpart, IV+ - 160 m. Semi equipada amb material divers.



jueves, 9 de mayo de 2024

Ascensió Magdalena Superior "Via Cuca sortida per Vía Acromión, V - 70 m." Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Regio de Tebes "Les Magdalenes - Gorros" de Esq. a Drta Ulla de la Magdalena, Mgdalena Superior i Gorro Frigi.

Gorros que forma part de la gran Regió de Tebes "Les Magdalenes", és una de les escoles d'escalada més conegudes i freqüentades del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Aquí trobem un grup d'interessants agulles i roques entre elles la Magdalena Superior, a la qual ens dirigim per fer un altre dels seus itineraris a la cara més al Sud-est. A si completem o sumem una altra ascensió a aquesta agulla per la Via Cuca,oberta per Manel Sugrañes i Pepe Guerrero l'any 1.985, amb posterioritat reequipada per Jordi Pazos l'any 2.011.

Abadia de Montserrat.

Roca Christian Dios i Ermita de Sant Joan.
Aproximació:

Des de Barcelona agafem la C-58 a Manresa i després a Montserrat, arribarem per la C-55 a Monistrol de Montserrat. Continuarem per la carretera fins al Monestir de Montserrat, allà tenim una zona de pagament per apacar el vehicle (descompte per federats).
Un cop hem estacionat el vehicle. Tenim la possibilitat o d'agafar el funicular a Sant Joan que ens deixa al Pla de les Tarantules (aquesta opció és la més còmoda i relaxada, això si la cara $). Des del Pla de les Tarantules, ens dirigim en sortir de l'estació superior del funicular a Sant Joan a la dreta agafant el camí que ens porta a Sant Jeroni. Passarem primer per la base de la Gorra Marinera, quan passem la part nord-est veurem un desviament indicat a les Magdalenes, agafarem aquest desviament per l'esquerra. Arribarem fins a les Escales de Jacob, ascendim per elles, i al final ja estarem al costat de la Magdalena Inferior. Pugem vorejant la paret de la Magdalena Inferior fins a arribar a les ruïnes del que fou l'ermita de Santa Magdalena, uns palafons ens ho indiquen.

Antic Restaurant de Sant Joan - Roca Christian Dios.

Ermita de Santa Magdalena.

Via Cuca - Magdalena Superior.

Continuem pujant cap al cim de la Miranda de Santa Magdalena i just a la nostra dreta tindrem primer l'Ullal de la Magdalena, seguida de la Magdalena Superior, ens apropem fins a la paret i veurem un sender amb arbustiu. i una mena de canal estreta que baixa. Descendim per aquesta canal fins al primer clar clar d'arbustos una mica abans d'arribar a un petit Boix, aquest marca l'inici de la Via Super Frio. Uns metres més amunt i fixant-nos bé veurem una assegurança (parabolt amb xapa daurada) força alta a uns 6 metres del terra. Aquesta és la primera assegurança de la Via Cuca.

Laura - Peu de Via Cuca.

L1.

L1.

L1.
L1 (V).-

Localitzem l'inici de la Via Cuca, veurem una primera assegurança a uns 6 metres del terra (parabolt amb xapa daurada). Ens equipem i comencem a ascensió per una rampa amb molt bones preses i roca de luxe. Arribant a una petita cavitat, la paret es torna més vertical, un parell de passos una mica atlètics ajudant-nos per uns bons colzes a l'esquerra ens ajuden a sortir d'aquest tram, ben assegurat. Una mica per sota veurem una antiga reunió de burils. Superem aquest tram més vertical la dificultat disminueix ia pocs metres trobem la R1. R1, doble reunió o dues reunions. Reunió esquerra Dos parabolts amb xapa, no rapel·lable. Reunió a la dreta Tres parabolts amb xapa, dos amb anelles i units per una cadena. Reunió rapelable. 5 parabolts i reunió antiga itermèdia de burils en uns 30 metres.


R1.

R2.

L3. Via Acromión.

L2.

L2.

L2 (III).- 

Sortim des de la R1, per una rampa fàcilment amb molt bones preses i agafades fins arribar al cim del Contrafort de la Magdalena Superior. Aquí anirem amb preacució per no arrossegar pedres amb les cordes. Trobarem la R2 a terra, cap a l'esquerra uns metres abans d'arribar a una zona arbustiva. Aquesta reunió està compartida amb les Vias Super Frio i The Puretas Climb. R2, dos parabolts xapa i anelles + un espit amb xapa casolana. Reunió rapelable. Dos parabolts a uns 20 metres.

Guti & Laura - R2.

L3. Via Acromión.

L3. Via Acromión.

L3. Via Acromión.

L3. Via Acromión (Detall Parabolt "Esq." i Buril "Drta.").

R3.

L3.

L3 (IV).-  "L4 Via Acromión".

Decidim sortir cap al cim per l'últim tram de la Via Acromió, més a l'esquerra del segon llarg de la Via Normal a la dreta.
Sortim des de R2, caminant cap a uns arbustos el mes a l'esquerra possible buscant un desdibuixat senderet i la base de la paret. Desfem un poc amb compte ia l'esquerra veurem una primera assegurança. Comencem a escalar amb diagonal amb tendència cap a l'esquerra i després cap a la dreta una mica més vertical. Sempre amb molt bones preses i agafades. Al cap de poc ens trobem al cim de la Magdalena Superior, la R4, la veurem de nou ubicada a terra. Aquest llarg és el segon de la Via Normal i també està compartit amb la Via Superfrio. R3, Tres parabolts amb xapa. Reunió no rapel·lable. Tres parabolts i un burí a uns 20 metres.

R3.

Cim Magdalena Superior. UGEL.

Cim Magdalena Superior - UGEL (Kaotics Klimbers & Grup Muntanya Piolets SBD/ Els Cinc Peus al Gat).

Descens:

El descens de la Magdalena Superior, el realitzarem en dos ràpels des de les instal·lacions de la seva Via Normal. Actualment creiem que aquesta, semi o desequipada, només vam veure les reunions d'aquest itinerari.
La primera instal·lació per realitzar el ràpel la trobarem a la dreta de la R4 de la Via Acromión, des d'aquí muntarem un primer ràpel d'uns 20 metres que ens deixés al cim del Contrafort de la Magdalena Superior.
Localitzarem la segona instal·lació per rapelar o R1 de la "Via Normal" desgrimpant uns metres rectes cap a la dreta del Contrafort, uns metres més amunt veurem una antiga instal·lació rovellada amb només un punt d'ancoratge amb baula de cadena, aconsellem realitzar el ràpel des de la instal·lació de més avall.

Preparació per rapelar.

1er Rapel.


Ràpel d'uns 25 metres i ens deixa de nou a la base de la paret. Des d´aquí bé podem concloure la jornada i només haurem de sortir a l´esplanada, i baixar cap a les ruïnes de l´Ermites de Santa Magdalena, des d´aquí agafarem les Escalares de Jacob i seguint les indicacions cap al Monestir, camí de Sant Jeroni, cap a la estació superior del funicular de Sant Joan. Acabant de vorejar la Gorra Marinera, podem agafar una drecera que s'introdueix pel bosc en ziga-zaga fins arribar a veure les indicacions de l'Ermita de Santa Anna, només ens queda seguir aquest sender fins arribar a l'ermita de Santa Anna en procés de reconstrució i per últim arribar fins a les Escales dels Pobres, passant pel Pas dels Francesos, fins arribar al Monestir de Montserrat on tenim estacionat el vehicle.

2on Rapel.

Regio de Tebes "Les Magdalenes - Gorros".

Croquis Ascensió Magdalena Superior "Via Cuca sortida per Via Acromión", Monistrol de Montserrat (Barcelona). extret de.- https://elcoleccionistadevies.blogspot.com/ 

Fitxa Tecnica.-

Via: Cuca sortida per Via Acromión.
Zona: Gorros – Montserrat.
Dificultat: V.
Dificultat obligada: IV+.
Grau dexposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 70 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables (excepte R3, al Cim de la Magdalena Superior).
Material: 6 cintes express (algunes llargues), baga d´ancoratge, R´s i casc.
Orientació: Sud - Sud-est.

Croquis Magdalena Superior - Cara Sud "Vies The Puretas Climb (Groc), Super Frío (Verd), Cuca (Vermell) i Via Normal (Blau)", Monistrol de Montserrat (Barcelona) extret de.- https://eltercergradista.wordpress.com/