viernes, 5 de mayo de 2017

Taga "2.040 m." des de Sta. Magdalena Puigsac, Pardines (Girona).

Pardines.
El Taga és una muntanya del Ripollès. Està situada a la Serra Conivella i està separada de la Serra Cavallera per la Portella d'Ogassa. Tot i que no és una muntanya molt alta, domina la vall del Freser i del Ter i és un punt de referència de la comarca. A més és un mirador esplèndid de les cims dels Pirineus des del Puigmal al Canigó. Està totalment desforestada (algun boix) i ocupada per prats de pastura, com la Serra Cavallera.
Els municipis més propers són Bruguera, Ribes de Freser, Ogassa (al qual pertany) i Pardines des de gairebé comença aquesta ruta.

Cami de Noufonts.


En aquesta ruta és una de les mes freqüentades, ja sigui pel seu terreny còmode i agradable en la qual veurem una gran varietat de contrastos, passant per algunes fonts i plans. Ruta circula que a nuestrta volta haurem de vigilar bé ja que és molt fàcil perdre i sortir de ruta. Però també molt fàcil trobar el bon camí i arribar al punt d'inici. És un clar objectiu de molts senderistes i una gran ruta per a la iniciació a cims d'alta muntanya.

Taga.

Aproximació.-

Des de Barcelona agafarem la C-17, fins al municipi de Ribes de Freser, des d'aqui cap a la part alta del poble agafarem la carretera GIV-5262 cap a Pardines. Després d'uns 6 km, a la petita i medieval població de Pardines, continuem avançant per la carretera per sortir de la població per l'Est durant altres 2 quilòmetres més, seguint les indicacions cap a l'ermita de Santa Magdalena de Puigsac. Aquest camí és asfaltat però molt estret ser prudents i anar cedint pas a vehicles i vianants. Per sota de l'Ermita de Santa Magdalena de Puigsac hi ha una petita zona per estacionar. Nosaltres deguda a la maxificación per una carrrera esportiva vam haver estacionar al costat la masia de Can Roca, una mica més amunt on s'acaba la pista asfaltada.

Abeuradors de Noufonts.

Pla de Sinan

Barranc de Noufonts.

Recorregut.-

Un cop estacionat el vehicle, vam començar la ruta des de l'Ermita romànica de Santa Magdalena de Puigsac, veurem panells informatius comentadonos que ens trobem en una espai d'interès natural Serra Cavallera i un pal de fusta indicatiu "Can Roca - Taga / Serra Cavallera". Ascendim per la pista cimentada fins al seu final i arribarem a la Masia de Can Roca (on nosaltres aquest cop hem estacionat). Continuem a mà esquerra pel camí de terra, amb algun senyal que ens portem les nostres escombraries a casa. Seguirem veient algun ramat de vaques i uns preciosos prats molt florits, arribarem a una cruïlla de camins, continuarem per la dreta pel conegut camí de Noufonts, que en el pal indicatiu aquesta senyalitzat com a "Coll de Bac - Taga / Portella d'Ogassa ".

Barranc de Noufonts.

Guti



Seguim pel camí de Noufonts, direcció sud entre prats de pastura. Passarem per una zona on el camí s'eixampla és un espai habilitat per deixar vehicles (Gairebé 4 x 4), amb algun senyal de pàrquing. Veurem una zona per fer picnic i un panell informatiu. Continuem pel camí que gira bruscament a la dreta, al fons podrem veure ja al lluny la població de Pardines, del Puigmal, etc. Pronmto arribarem a un rierol conegut com Vilaró. Aqui entrem en una zona boscossa i amb la vegetació més espessa.

Rierol del Noufonts


Guti, Katrin, Jordi, Alicia i Xanadu.
En arribar a una nova cruïlla "El Coll de Bac", seguirem pel camí de Noufonts deixant a la dreta el camí que ens portaria al rierol del Vilaró. Seguim caminant per mes zones amb prats, en arribar al costat d'un grup d'arbres, agafem un petit sender que surt cap a la dreta i caminem uns metres entre els arbres arribarem a la font de Pere Batlle, alguna cosa amagada, una llosa decorativa que hi ha a sobre d'una roca ens indica la seva ubicació.

Jordi, Xanadu i Guti.

Katrin i Alicia.

Vaca morta. Rierol del Noufonts


Des de la font de Pere Batlle, tornem de nou al camí de Noufonts. Seguim ascendint cap al Taga deixant el bosc enrere. El paisatge és ara zones molt obertes i nevades a la primavera als prats estan ple de flors. Des d'aquí podem veure els cims del Puig Cerveris i del Puigmal. A l'estona el camí gira cap a l'esquerra i després en un revolt tancat a la dreta, la corba del Pla de Sinan. Continuem avançant i arribarem als abeuradors del Noufonts, piques que utilitzen els pastors per donar de beure als seus ramats, al fons veurem un tancat per a les vaques.

Puig Estela.


Taga.
En dirrecció Sud-oest pel barranc de Noufonts, el rierol aquesta sec durant part de l'any. Hàgim una zona amb diversos senders. Nosaltres continuarem pel camí més marcat, que puja en paral·lel al costat del rierol de Noufonts. Arribarem als prats just sota el Taga, on el coll es fa alguna cosa mes estret. Si mirem a la nostra esquerra veurem dos grans coves o forats excavats a la roca, són els antics polvorins que es van utilitzar per a la defensa dels pirineus en els any 1.939 i 1.948. Hi ha tres un elos aquesta tapiat

Taga.

Collet de Comallonga.

Des d'aquí ja podem veure el cim del Taga, i algun esquelet d'alguna vaca. Aviat ens enfretamos a la part amb més desnivell de la ruta. Vam pujar en recte per un pendent vigilant de relliscar si hi ha neu, el menys possible. Cap a l'esquerra suavitza una mica mes el desnivell. Hem d'anar a buscar un camí que es creua anomenat de la Portella d'Ogassa. Que puja per la crestta de la muntanya, que també és compartit si es realitza per la ruta des del coll de Jou al Sud. Quan arribem al camí de la Portella d'Ogassa, girarem a la nostra dreta cap al cim del Taga.

Taga, 2.040 m.

Vertex Geodasic.
Cim del Taga, 2.040 metres d'altitud sobre el mar. Veurem una gran creu blanca, un vèrtex geodasic, un pesebre i un pedestal. Fem algunes fotos per constatar la nostra presència al cim, jejeje. Des del cim podem gaudir d'unes magnífiques vistes, en ser una muntanyes bastant aïllada. Veurem la Serra d'Ensija, el Pedraforca, el Cadí, la Tossa d'Alp, Puigmal, l'Olla de Núria, el Balandrau, Montserrat, el Montseny, etc.

Pessebre.


Collet de Comallonga.


Comencem el descens, després de menjar alguna cosa, desfent el trams per on hem pujat. Deixem a després del desviament del camí de Noufonts. Seguirem baixant per la carena ara en direcció Est, fins que arribem a la Portella d'Ogassa, 1 pal indicatiu ens ho confirmés. Veurem el Pla de la Llagona, una zona plana i nevada, on en algunes època de l'any es forma un petit llac. Agafem el camí que voreja el Pla de la Llagona per la dreta (costat per on aquesta la muntanya). Continuarem per aquest cami fins a l'extrem més oriental del Pla de la Llagona, conegut com el Coll de la Llagona.

Coll de Comallonga i Puig Estela.
Puig Estela i Portella d´Ogassa.

^Portella d´Ogassa.

Coll de la Llagona. Xanadu i Katrin.

Pla de la Llagona.
Des del Coll de la Llagona, vam passar seguint en recte cap a Plans de Cases i agafarem un corriol poc marcat que baixa a mà esquerra Nord-est, cap al coll del Llop per una petita vall secundari. Anem descendint per aquest sender i aviat deixem a darrere a mà esquerra un camí que ens portaria fins a la zona dels abeuradors de Noufonts (que vam veure durant l'ascens). Continuem descendint per aquesta vall del Rierol de la Llagona. Arribarem a un punt on es creuen aquest el rierol de la Llagona i la vall. Seguirem pel camí amb el rierol a la nostra esquerra. No trigarem a arribar al coll del Llop, situat al costat d'un petit bosc. Des d'aquí girarem una mica a la dreta i continuem baixant per una altra vall

Pla de la Llagona.

Pla de la Llagona

Vall del Rierol de la Llagona.

Rierol de la Llagona.
Arribem a un bosc i ens trobarem amb un filat i una tanca metàl·lica. Creuarem aquesta tanca que enllaça amb un camí que baixa pel bosc. Després de passar el bosc arribarem a un gran prat. Continuarem avançant pel costat d'un filat que limita el prat i per últim arribarem al camnio de terra que prenem de baixada. Per sota d'uns arbustos (Boix), podrem visitar una font natural, la font del Boix. també amb una placa decorativa amb el nom.

Coll del Llop.

Pla de l´Estany.
Seguim baixant pel camí i arribarem a Pla de l'Estany o llac de Can Roca. un bonic lloc. Aqui trobarem alguns panells explicatius i d'orientació. Que ens expliquen la rica fauna i la vegetació que trobem en aquesta zona. A prop també hi ha un antic pou de Glaç.



Foranques.

Pista de l´Orri Vell.
Continuem baixant per la pista, que fa un gir més pronunciat cap a l'esquerra. Deixem una altra pista a la nostra esquerra i sortim a l camí de l'Orri Vell. En aquest encreuament trobarem un pal indicador. Seguirem descendint pel camí de l'Orri Vell i arribarem a les Foranques, una zona on hi ha un aparcament, un panell explicatiu i algunes taules de pícnic. Continuem per aquest camí que fa baixada, fins arribar una altra vegada a l'enllaç amb el camí de Noufonts. I des d'aquí cap a la masia de Can Roca, on tenim el vehicle. Fi de ruta.

Can Roca.

Rierol del Noufonts



Cruïlla del Coll de Bac.
Croquis de la ruta extret de.- http://www.rutespirineus.cat

Cim o lloc: Taga
Durada: Mig dia.
Temps total efectiu (sense parades): 4 hores (anada i tornada)
Desnivell acumulat: 770 metres
Dificultat tècnica: Moderada.
Altitud màxima: 2.040 metres.
Altitud mínima: 1.270 metres.
Punt de Sortida i arribada: Santa Magdalena Puigsac (Ermita)
Població més propera: Pardines.
Època: Tot l'any
Material: Res en especial. A l'hivern és una ruta molt recomanable per fer amb raquetes de neu.
Abeuradors de Noufonts.

Guti.

Portella d´Ogassa.( Alicia, Xanadu, Katrin i Guti).

No hay comentarios:

Publicar un comentario