domingo, 21 de julio de 2024

Ascensió Roques d´Aguilar - Les Arenes "Via Buscapeligru entrada per Via Aresta de la Sardana, V+ - 85 m.", Castellar del Vallès (Barcelona).


Roques dÁguilar - Les Arenes.

El petit nucli de cases de Les Arenes, tot i trobar-se dins el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l´Obac, aquí els límits fan una excepció i dibuixen una illa interior per allotjar aquest nucli habitat. Just darrere les cases s'aixeca la discreta paret de les Roques d'Aguilar, un modest Cingle davant del vessant solei de Sant Llorenç del Munt. Fa molts anys que ja s'hi escala, les primeres vies són dels germans Masó i Joan Paré i Josep Sanz, amb respectivament: Didre de Mitjanit i Bruixa, Ruta de la Seda i Bonati. Un vei de les Arenes també va obrir el Sostre i en Savall la via Escola Mireïa. Des d'aleshores ençà ha quedat a l'oblit, però l'amic Jordi Homet, que viu a Sant Feliu del Racó, molt a prop, es va il·lusionar amb la paret i va començar o equipar noves línies. Ens hem acostat a tastar i fer l'ascensió d'aquest cingle, fent alguns d'aquests itineraris tant vells com més actuals.

Zona d´Estacionament Les Arenes.

Acces a la Urb. Cases de les Arenes.

Aproximació:

Des de Bacelona agafarem la primera sortida B-10 direcció Ronda de Dalt. Ens mantindrem a l'esquerra per romandre a C-58, agafarem la sortida núm. 12 cap a Sabadell Centre-nord/St. Quirze V. Sud-centre. Utilitzarem el carril central per seguir les indicacions cap a St. Quirze del Vallès Sud-Centre/Sabadell Nord, després seguim les indicacions cap a C-58/Manresa/Terrassa. Cap a la dreta a la bifurcació i seguirem els senyals de Sabadell Nord, per continuar per C-58C.
A Sabadell agafarem la carretera a Sant Llorenç Savall B-124, passant el punt kilometric nº 12, en una recta girarem cap a la dreta per entrar a l'Àrea d'Esbarjo de les Arenes. Seguirem cap a l'esquerra per una pista de sorra i travessarem un pont sobre el riu Ripoll, haurem d'estacionar a la nostra dreta en una gran esplanada.

Pista d´acces. 

Peus de Vies Roques d´Aguilar.

Inici Via Aresta de la Sardana.

Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle a la gran esplanada. Ens dirigim cap al pont i continuarem caminant per una pista asfaltada que s'enfila fins arribar a la primera de les cases de la urbanització Les Arenes.
Cal deixar el vehicle si o si a la gran esplanada si no volem tenir problemes amb els veïns de les Arenes.

Just a la dreta de la primera casa, comença un corriol que puja i ens endinsa al bosc. Seguim el sender fins a veure una gran fita de pedres al mig del sender, aquí ens desviem a la nostra dreta per un altre sender menys marcat que ens apropés fins a la base de les Roques d'Aguilar. Un cop a la base ens dirigirem o bé a l'esquerra oa la dreta segons les vies escollides. A la dreta en un clar mes marcats estan els peus de vies de la Rumba Catalana i de l'Aresta de la Sardana (aquesta ultima veurem el nom gravat en una placa de ferro a la roca).

L1. Aresta de la Sardana.

Manel Lopez (MadTeam) & Guti (Els Cinc Peus al Gat).

L1.

L1.

R1.  Via Aresta de la Sardana.

L1 (V).- Via Aresta de la Sardana.

Localitzem l'inici de la Via Aresta de la Sardana en una clariàna, després de seguir una fita de pedres. L'inici està marcat amb placa de ferro i el nom de la via fixada a la paret. Un poc més a la dreta veurem també escrit amb pintura el nom de la via Rumba Catalana que comparteix inici però aquesta puja per l'esquerra de l'Aresta de la Sardana.

Ens equipem i comencem a escalar per un primer muret, que de seguida a fluixa, uns metres per una zona més plana. Davant tenim la paret que es torna a posar més vertical, l´escalem per la part dreta, buscant els assegurances. Algun pas a mirar-se, una mica més fins que la dificultat torna a fluixar. Ens dirigim a la R1, ubicada al final d'un sender entre uns arbustos. R1, 3 parabolts amb xapa. Dos amb anelles i un altre unit amb cadena i malló. Va reunir rapelable. 5 parabolts a uns 35 metres.

L1.

L1.

L2.

R2. Inici Via Buscapeligru.

L2 (II).- Tram de flanqueig pràcticament caminant.

Sortim des de la R1 de la Via Aresta de la Sardana, en flanqueig cap a la nostra dreta per una zona boscosa, fins a arribar a trobar els inicis de les Vies Buscapeligru i Diedro 27 d'Agost (plaques amb els noms fixades a la roca).
És un flanqueig de tràmit que si ho desitgem podem anar sense estar encordats. En si, és una de les maneres menys compicades per arribar al peu d'aquestes vies, realitzar el primer tram de la Via Aresta de la Sardana, flanquejar i des del replà sense reunions (podem si volem estar més assegurats, ancorar-nos en algun arbret o arbust, però pràcticament no cal).
R2, no n'hi ha o podem muntar si ho veiem necessari en algun arbre o arbust. Reunió no rapel·lable. Tiratge neteja uns 10 metres.

L3.

L3.

L3.

R3. Via Buscapeligru

L3 (V+).- Via Buscapeligru.

Ens decidim per fer el tram de la Via Buscapeligru; via mantinguda i de continuïtat.
Comencem rectes a escalar buscant una primera assegurança entre una successió de rampes i alguns plans verticals un darrere l'altre, també un llavi intermedi. Amb algun punt de dificultat, però amb una bona visualització s'escala sense problemes.
Això si, la majoria dels xapatges cal posar-se de puntetes quan ja estava en un punt d'equilibri on podia assegurar sense cap tipus d'estrès ( Potser el company equipador és una persona força alta???).
Trobarem la R3 o la reunió de la Via Buscapeligru al final d'una llarga lleixa, fora del tram verticalitzat. R3, dos parabolts amb xapa i una anella units per una cadena. Reunió rapelable. 10 parabolts a uns 40 metres.


Cim Roques d´Aguilar - Manu López & Guti Els Cimc Peus al Gat.

Manuel López "MadTeam".

La Mola - Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l´Obac.

Després de beure una mica d'aigua i fer algunes fotos Manuel López i el narrador "Els Cinc Peus al Gat" vam decidir fer un ràpel per la mateixa via des de la R3 o reunió de la Via Buscapeligru, que és també compartida amb l'itinerari més a la dreta Diedre 27 d´Agost. Amb un sol ràpel d'uns 40 metres arribem fins al replà on hi ha l'inici d'aquestes dues vies.
Recollim el material i tornem a fer el flanqueig ara cap a mà esquerra per anar a la R1, de la Via Aresta Sardana i fer-ne l'ascensió. La descripció d'aquesta via la podeu trobar en aquest mateix bloc al següent enllaç.- https://boulderinbcn.blogspot.com/2022/11/ascensio-roques-daguilar-les-arenes-via.html

L2. Via Aresta de la Sardana.

R3. Via Aresta de la Sardana.

Descens:

Després de reunir tota la cordada, realitzem les fotos per a les ressenyes del bloc. Al cim de les Roques d'Aguilar, veurem les restes ubicada de una senyera (bandera dels països catalans). Vista al massís de la Mola i al Monestir de Sant Llorenç de Munt, sota els nostres peus la urbanització modernista de Les Arenes.
Recollim material, i comencem a fer el descens. Que ho farem rapelant per la mateixa via, en dos ràpels un primer ràpel des de la R3 fins a la R1 d'uns 50 metres i un segon ràpel des de R1 a peus de via o la base de la paret d'uns 30 metres justos.
Un cop avall bé podem seguir escalant en alguns dels itineraris de la zona o tornar sobre els nostres passos fins al vehicle i potser fer una parada per prendre alguna cosa a l'Àrea recreativa de Les Arenes, si la trobem oberta. Salut!!!

R3, Via Aresta de la Sardana.

Rapel.



Croquis i Ressenyes Roques d´Aguilar "Vies Aresta de la Sardana i Buscapeligru", Castellar del Vallès (Castellò) extret de.- http://elsvisas.blogspot.com/ modificacions i llegendes per Els Cinc Peus al Gat.

Fitxa Tecnica.-

Via: Buscapeligru entrada per Aresta de la Sardana.
Zona: Roques d´Aguilar - Les Arenes (Sant Llorenç de Munt i l´Obac).
Dificultat: V+.
Dificultat obligada: V+.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 85 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables.
Material: 10 cintes express (algunes llargues), baga d´ancoratge, R´s i casc. Opcional: Algun Friends mitja.
Orientació: Oest.


Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar-Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/


Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar - Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona).-  d'esquerra a dreta.

Via 1.- 1 d´Octubre, V.  65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 2.- Orella d´Os, 6a. 65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- Carrero Blanco campeón de salto, 6a+. 64 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- Díedre de Mitjanit, V. 60 m. (Semiequipada amb spits).
Via 5.- Cap de Fusta, 6a. 60 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Resilència, V. ?? m.  (Equipada amb parabolts).
Via 7.- Taca Blanca, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 8.- La Bruixa, 6b+ ó V+/A1. ?? m.  (Equipada amb spits).
Via 9.- 20 anys després, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 10.- La Ruta de la Seda, 6a. 55 m.  (Equipada amb parabolts i spits).
Via 11.- La Campana, IV/Ae. 55 m.  (Equipada amb parabolts i burins).
Via 12.- El Picarol, IV+. 40 m. (Sortida directa Via La Campana - Via neta). 
Via 13.- s/t, IV. 34 m.
Via 14.- s/t, IV. 34 m.
Via 15.- s/t, V. 35 m.
Via 16.- Hola Bitxo, V+. 23 m. (L2 de les Vies 13 i 14  (Equipada amb parabolts).
Via 17.- Arrancada de Cavall, Aturada de Burro,  V+. 45 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 18.- Jaume Camarasa, V+. 49 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 19.- Ratpenat, V+. 51 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Escola Mireia, V. ??m.  (Equipada amb burins).
Via 21.- Rumba Catalana, V. 95 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 22.- Aresta de la Sardada, V+. 86 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Buscapeligru, V+. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 24.- Diedre 27 d´Agost, 6a. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 25.- s/t, 6a. 60 m. (Equipada).
Via 26.- Bonati, IV+. 60 m.  (Equipada).
Via 27.- Variant Bonati, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 28.- Vaig, la faig i me´n vaig, 6a ó IV+/A0. 60 m.  (Equipada amb parabolts).







 

Ascensió Cavall Bernat - El Burret "Via Original ó Normal, IV+ - 30 m.", Matadepera (Barcelona).




Cavall Bernat -  El Burret.

El Cavall Bernat és un monòlit situat al vessant sud del massís de Sant Llorenç del Munt. S'erigeix ​​en solitari separat de la resta del massís i s'alça de manera prominent per sobre l'urbanització Cavall Bernat, al municipi de Matadepera, al Vallès Occidental. Un altre nom amb el que és també conegut és el Burret amb un cert to pejoratiu.

A les seves parets va tenir lloc la primera escalada de la qual tenim constància a Catalunya. La primera escalada documentada data de l’any 1.911 per Ramon Soler i Lluch de l’Associació Excursionista Avant i Francens Sagués del Centre Excursionista de Terrassa, però són conegudes històries d’ascensions anteriors com la protagonitzada pel pastor de can Ferrers de baix.

Us passem a descriure, aquesta ascensió històrica i emblemàtica, gairebé d'obligatorietat de qualsevol escalador/a que vulgui sentir les sensacions i l'essència del sentir dins l'espiritud de l'aventura d'ascendir al desconegut.

Portada del diari "La Comarca del Vallès" edició del Divendres dia 23 de Juny de l'any 1.911 extret de .- https://vallesos.cat/



Carrer Vista Alegre, Matadepera (BCN).

Acces al Cavall Bernat - Carrer Cavall Bernat, Matadepera (BCN).

Aproximació i Acces:

Des de Barcelona, agafarem la C-58 direcció Terrassa, Manresa, etc. Sortirem per la sortida 12, cap a Sabadell Centre / Nord - St. Quirze V. Sud / centre. Seguirem les indicacions Sabadell Nord per la C-58c. Després agafarem la Ctra. De Matadepera la BV-1248 Arribant al municipo de Matadepera, pujarem fins al carrer Vista Alegre nº 15 ó 19 i estacionarem el vehicle.

Un cop estacionem el vehicle al carrer Vista Alegre de la població de Matadepera. Anirem a buscar la cruïlla entre els carrers Vista Alegre i carrer Cavall Bernat, continuarem pel carrer Cavall Bernat fins que aquest s'acaba.
Des d'aquí ja veurem el monòlit del Cavall Bernat, només hem de seguir un corriol que ascendeix pel bosc força freqüentat per excursionistes i escaladors, i en només 10 minuts serem a la base de l'emblemàtica roca.
Just davant d'aquesta tenim l'anomenada Cap de Mort.


Cavall Bernat de Sant Llorenç de Munt i l´Obac - La Mola.

L1.

L1.

L1.

L1. Fotografia de Ramon Soler i Lluch, obertura de la Via Original o Normal any 1.911, extreta de.- https://vallesos.cat/

L1 (III+).-

Preparem el material i ens col·loquem l'equip, la via original comença al costat més a la dreta de la cara Sud-est, veurem pintat de groc uns números, crec que en posa 75 (segurament de la comemoració dels 75 anys de la primera ascensió d'aquest monòlit).
Comencem a escalar, dir que la primera assegurança està força amunt (un spits amb un mosquetó), creiem que pot pertànyer a les Via dels 3 burils o via Casa-Benito??.
Ascendim per un contrafort cap a mà esquerra, que ens porta a un pla, veurem alguna assegurança més i poc abans d'arribar a la R1, també podem aprofitar un burí si portem xapa recuperable o cordino. Trobem la R1, a la canal central. R1, dos parabolts amb xapa uns amb baula de cadena i un altre un petit mosquetó. Reunió rapelable. 2 spits un amb mosquetó i un burí sense xapa en uns 18 o 20 metres.

R1.

L1.

L1.

Ens explica o tenim constàcia que segurament aquest emblemàtic monòlit va ser ascendit amb anterioritat, per un cabrer o pastor de Can Ferreres, conegut com el Puja Turons. Aquest col·loco una bandera al cim l'any 1.889.
Una altra curiositat va ser als anys de la dictadura d'en Primo de Rivera uns excursionistes van licitar també una bandera reivindicativa i la Guardia Civil va haver de disparar trets fins a trencar el pal que la sustentava.
Avui dia encara s'escull aquesta agulla per col·locar pancartes i reivindicar.

L2, Spit sense xapa.

L2.

R2.
L2 (IV+).- 

Sortim rectes des de la R1, ascendint per una canal, que cal evitar anar molt a l'interior d'aquesta, ja que a meitat s'extreta. És millor superar-la per fora, aquesta es posa més vertical, però de seguida ens podem assegurar en un pitó, després poc més amunt abans d'arribar a l'assegurança següent, a mà dreta, si ho veiem, tenim el cap d'un spit sense xapa. Com abans si disposem de xapa recupelable o cordino podrem aprofitar en assegurar-nos. Després d'aquesta altra assegurança i de seguida sortim al cim del monòlit on veurem la R2. La roca Conglomerada, no té la qualitat del conglomerat montserratí, però el pas dels escaladors durant tants anys ha deixat els còdols més ferms. Alguna pedra està un xic polit. R2, Dues escàrpies amb anella, una altra amb filferro i protector de frega + un pitó amb una gran anella. Reunió recuperable. Dos pitons i un spit sense xapa en uns 15 metres.


Cap de Mort.

L2.

L2.

Guti "Els Cinc Peus al Gat - UGEL" & Manel López "MadTeam"


Descens:

Després de beure aigua, fer les fotos pertinents per a la ressenya. Decidim fer el descens muntant un ràpel des de la R2, fins a la base de la roca d'uns 30 metres. Un cop a baix o seguim l'activitat fent un altre itinerari per la zona. O recollir i tornar sobre els nostres passos fins on tenim estacionat el vehicle.

Al Cim del Cavall Bernat de La Mola.

Rapel - Descens.
Fitxa Tecnica.-

Via: Original o Normal.
Zona: La Mola (Cavall Bernat “El Burret”) – Sant Llorenç de Munt.
Dificultat: IV+.
Dificultat obligada: IV+.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 30 m.
Equipament: Via equipada amb spits, burí, escarpies i pitonises. Reunions rapelables.
Material: 4 cintes express (algunes llargues), arnes, baga d´ancoratge, R´s, casc, peus de gat i dues cordes de 60 metres. Opcional: 2 xapes recuperables i algun friends mitjà i gran o tascons i bossa de magnesi.
Orientació: Sud-Est.

Croquis i Ressenya original Ascensió Cavall Bernat - El Burret "Via Original o Normal", Matadepera (BCN). extreta de.- https://vallesos.cat/

 
Croquis i ressenyes dels itineraris d'escalada del Cavall Bernat extret de.- https://www.santllors.com/

Via 1.- Negrona, V/ Ae ó 6b+ (en lliure) - 50 m. (Equipada amb parabolts). Variant d´entrada a la dreta 6a expo.
Via 2.- Josep Barberà, V+/ Ae ó 6c+ (en lliure) - ?? m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- s/t, 6a - 15 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- s/t, 6a - 15 m. (Equipada amb parabolts).
Via 5.- López-Roca, V/Ae ó 6a+ (en lliure) - 30 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Canal Central "també mal nomenada la Normal", IV+ - 30 m. (Equipada amb ponts de roca amb falques de fusta, spits i pitons).
Via 7.- Ligón, V+/Ae - ?? m. (Equipada amb parabolts). Portar per a la R1, un bong i plàtan.
Via 8.- s/t, 6b - 15 m. (Desequipada).
Via 9.- dels 3 Burils, V - 15 m. (Equipada amb parabolts).
Via 10.- Original ó Normal, IV+ - 35 m. (Equipada amb pitons i spits).
Via 11.- Posa-hi ous, 7a - 20 m. (Equipada amb parabolts). Accés per les vies núm. 7 ó 9 ó 10.
Via 12.- Casas-Benito, V/A2e ó 7a (en lliure) - 30 m. (Equipada amb pitons i parabolts).
Via 13.- Arrossaires, V+/A2 - 30 m. (Equipada amb pitons i spits).
Via 14.- Juan Lorente, V/Ae ó 6a+ (en lliure) - 30 m. (Equipada amb pitons i parabolts).
Via 15.- s/t, ?? - ?? m. (Equipada amb burins).
Via 16.- Canal Sud-Oest, IV+ - 30 m. (Equipada amb tacs i pitons).
Via 17.- Sortida Directa, V+ - 15 m. (Portar Claus i Tascons). Entrada per via num.16.
Via 18.- Cagalàstics, V+/A1 - 30 m. (Equipada amb pitons i spits). L3 variant de via Sortida Directa.
Via 19.- s/t, 6a - 30 m. (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Creu Roja, V+/Ae - 40 m. (Equipada amb spits).
Via 21.- CES, IV+ - 30 m. (1 unic burin). Curiosa via pionera que travessa l'estreta xemeneia de la via Creu Roja (Oest) i continua per via la Negrona (Est). 
Via 22.- JARO, V/A0 ó 6a (en lliure) - 50 m. (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Insoculòrum, IV+ - 15 m. (Equipada amb spits). Entrada directa a R0 via num.22.