martes, 19 de septiembre de 2017

Passejada a la Font de Sant Pau, Collserola / Cerdanyola del Vallès (Barcelona).

Aparcament Area Recreativa de Can Coll.


A l'extrem nord del Parc Natural de la Serra de Collserola, l'activitat agricola conviu amb àrees de vegetació natural ben conservades.
En aquesta ruta podrem gaudir de boscos principalment de pins blancs, alzines i un rebrot del sotabosc que actualment es va regenerant després de l'abandonament de l'explotació forestal i agrària.
Aqui trobarem llocs per visitar i veure les constubres dels seus vilatans com la Masia de Can Coll habiltada en l'actualitat com a Centre de Interpretació i educació del medi ambient.
I després gaudir a algunes de les seves rutes com la que proposem a la font de Sant Pau on podrà anar tota la família.

Can Coll

Can Coll
Aproximació.-

Des de Barcelona agafarem la C-58, fins la sortida 4 Cerdanyola del Vallès, continuarem per la Ronda de Cerdanyola, després d'una rotonda seguirem a l'avinguda de Canaletes, després una altra rotonda l'avinguda de Guiera per seguir pel carrer Sta Rosa, girarem cap a l'esquerra en una altra rotonda per l'avinguda Flor de Maig, continuarem per la carretera BV-1415, fins a arribar a l'Area de esbarjo / pícnic de Can Coll, on podrem estacionar el vehicle.

CAE Can Coll.-
Crta. de Cerdanyola a Horta, Km 2.
Coordenades: lat. 41.473554 Long. 2.124503.

Masoneria Can Coll

Interior Can Coll (Cuina).
Recorregut.-

Iniciem la ruta visitant primerament la Masia de Can Coll, on actualment se situa el (CAE) Centre d'Educació Ambiental de Can Coll. Instal·lat en una antiga masia del segle XV, el centre d'educació ambiental Can Coll facilita el contacte del Parc amb les escoles d'educació infantil (3-6 anys), primària (6-12 anys), secundària (12 - 16 anys) i cicles formatius. Desenvolupa també programes dirigits a estudiants de ciències de l'educació, i a les mestres i mestres en actiu. Les escoles especials reben un tracte preferent, amb programes dissenyats específicament.

Les activitats, d'un dia de durada, se centren en el coneixement de temes concrets. Així, els petits poden fer una activitat sobre l'entorn natural, la granja o el bosc, i els grans sobre vegetació, fauna, geografia, història o món rural. Els mestres i professors han de preparar les activitats en una reunió a Can Coll amb els educadors. Inscripcions a partir del primer dia laborable de setembre.


Interior Can Coll .

Can Coll
Els diumenges, el centre s'obre al públic de 9.30 a 14.30 h, (del 24 de juny al 11 de setembre, de Nadal a Reis i Pasqua, tancat). Es pot visitar la masia, veure l'exposició "L'Home i el Medi a Collserola", els audiovisuals del Parc i seguir els itineraris senyalitzats per l'entorn.
S'ofereixen visites guiades a la granja, a les 11:15 i a les 12:15 h (preu de la visita a la granja: 1,80 € per persona, adults i nens a partir de 3 anys). Es visiten diferents espais: la incubadora, la granja dels conills i els ànecs i els corrals de la burra, la truja, la vaca i l'aviram. Les inscripcions són el mateix dia a la recepció de la masia, places limitades, màxim 25 persones per visita. De 13 a 13:30 h hi ha visita lliure i gratuïta només als corrals.
De novembre fins l'últim diumenge d'hivern, de 10:30 a 13:30 h es poden fer observacions d'aus hivernants a la Feixa dels Ocells.

Can Coll

Crta. 
Després de visitar Can Coll, partirem des de la parada de l'autobus, pel camí que vorejar per l'esquerra el Àrea de lleure de Can Coll en direcció a Can Cerdà, veurem un pal vertical de fusta inidicativo, després de creuar la carretera. Agafarem cap a Can Codina / Can Cerdà / Serra d'en Fotja - A09.

A Can Cerda.
A uns pocs metres trobarem la resclosa, amb unes plantes aquàtiques singulars: les llenties d'aigua. Travessarem el torrent de Can Cerdà, que ens queda a la nostra dreta.
El camí transcorre entre alzines i roures en un ambient ombrívol. Al llarg del torrent podem observar diferents arbres de ribera: oms, albers, pollancres, gatells i avellaners.

Pal indicatiu a Flor de Maig / Can Borrell (Per la dreta).

Torrent de Can Cerdá.

Torrent de Can Cerdá.
Haurem de deixar aquest camí després d'uns 15 minuts i baixar per un corriolet a la dreta, en direcció a la Flor de Maig. Seguint les indicacions dels pals indicatius i les fites amb una marca groga amb fletxa indicativa. Passarem el torrent entremig d'una bardissa i ens enfilaremospor un camí relliscosa de roca pissarrenca.
Més endavant creuarem la carretera i ens desviarem a la dreta per arribar a l'entrada del recinte de la Flor de Maig.

a Can Borrell.

Parada de bus Recinte Flor de Maig.

Petita Area de Picnic Recinte Flor de Maig.

Torre Eléctrica, Recinte Flor de Maig.
Remuntarem per un sender fins arribar a una petita aèria de pícnic, al costat d'una torre elèctrica d'alta tensió, seguirem de front creuen la pista asfaltada veurem una fita indicativa amb la marca groga, baixem ia pocs metres, trobarem amb una bifurcació a la dreta indicada amb un pal indicatiu "Font de Sant Pau". Continuarem per aquest sender que ens portarà fins a la Font de Sant Pau.

Acces a Font de Sant Pau.

Bosc a Font de Sant Pau.

Cami a Font de Sant Pau.

Font de Sant Pau.

Font de Sant Pau.
Està situada en la llera d'un rierol d'aigües cristal·lines i envoltada d'una abundant vegetació de la qual destaquen uns gran plàtans.
El doll i la pila és una construcció ornamental feta de pedra vista en forma de cova.
L'entorn és ampli i molt ben conservat, format per una àmplia voreda d'una banda té una gran bancada i per l'altre la riera.
La font va ser retrobada per Miquel Tormos després de més de cinquanta anys d'haver estat perduda i enterrada per despreniments. Estava mig metre per sota del sòl. Un cop situada i després d'haver desenterrat un banc de pedra d'uns 12 metres de llarg, va ser notificada al Patronat de Collserola què es va posar d'acord amb l'Ajuntament de Cerdanyola i la van recuperar totalment en 1.996.

Font de Sant Pau.

Escales a Can Coll.
Deixem la font i ens vam pujar per unes escales amb esglaons de fusta. Girem a la dreta cap a Can Coll, Caminem per una pineda molt tapada. Sortirem a un terreny més assolellat i amb molt poc sotabosc, és un tallafocs. Ens desviarem cap a l'esquerra i tresquem pel mitjà d'aquest tallafocs. Aqui podrem veure alguns peus de suredes i algun rebrot d'arbustos molt característics del Solell: brucs, llentiscles, aladerns de fulla estreta i estepes.

Platanus hispanica.

Txiki & Guti.

Fita.

Bassa de Can Coll.
El camí continua remuntant suaument fins que trobem el recinte i la bassa de Can Coll, a la dreta. Continuarem per una pista que ens conduirà fins a la carretera. A mig camí tornarem a trobar una gran clariana. Agafarem el camí cap a la dreta, que fa un revolt d'uns 180 º. Estem en una antiga zona de correu de CAn Coll, en són Testimoni d'algunes figueres que Trobem Al costat del cami. I per últim vam sortir de nou al costat de la Masia de Can Coll i a la zona d'estacionament de vehicles.

Clariana

A Can Coll.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 1 h. 15 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 152 m. a 217 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, històric i patrimoni natural.
Estat: bo
Senyalització: Molt bona (Pals verticals indicatius i fites de fusta amb indicacions de colors)
Llocs de valor: CEA Can Coll, Area Lliure de Can Coll, Recite Flor de Maig, Font de Sant Pau, Bassa de Can Coll, etc.
Època: Tot l'any, Portar aigua.

Croquis de Passajades a Collserola desde Can Coll, ruta descripta la Groga. extret de.- CEA de Can Coll.

No hay comentarios:

Publicar un comentario