Gorro Mariner. |
Ens endinsem a la coneguda regió de Tebes "Les Magdalenes", en el que seria també anomenada com els Gorros al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
Una de les tantes agulles i roques és el Gorro Mariner, on hi ha diversos itineraris d'escalada d'estil clàssic, encara que també hi ha algun sector d'escalada esportiva.
Se sol anar a escalar durant tot l'any, però la seva millor època són els mesos amb més calor, aquí trobem vies ideals per a la iniciació a diversos llargs o clàssiques. Una llarga paret tombada i amb alguns trams més verticals per arribar al cim. Una de les agulles que més fàcil accés o aproximació té partint des de l'estació superior del funicular de Sant Joan.
Us deixem amb la descripció d'aquesta sortida amb membres dels grups Piolet SDB i Kaotics Klimbrer de la UGEL.
Abadia de Montserrat. |
Regió de Tebes "Les Magdalenes" - Gorros. |
Aproximació.-
Des de Barcelona, agafarem primer la C-58 direcció Manresa, buscarem i sortirem a la Sortida Manresa, Montserrat, Andorra cap a la C-55 i des d'aquí fins a Monistrol de Montserrat. Passem el municipi de Monistrol i continuarem per la carretera amb força corbes fins a l'aparcament del Monestir de Montserrat (estacionament de pagament !!!). Un cop tinguem estacionat el vehicle. Tenim dues opcions la fàcil però una mica cara econòmicament o la llarga i cansada però barata econòmicament, jejeje.
La Barata és pujar pel conegut camí de Sant Miquel fins al Pla de les Taràntules, a tocar de l'estació superior del Funicular de Sant Joan.
L'opció còmoda i cara és prendre el funicular cap a l'estació superior de Sant Joan (descomptes als i federats). Un cop hàgim baixat a l'estació superior del funicular de Sant Joan. Sortirem al Pla de les Taràntules i continuarem per camí cap a Sant Jeroni, en només uns 5 minuts serem a la base de la Gorro Mariner.
Camí de Sant Jeroni. |
Peus de Via. |
En aquesta ocasió buscàvem l'inici de la Via Monterde/ Iago García, segons alguna ressenya aquest es localitzava just a la cara nord-est al terme de les barranes de ferro, on comença una zona més boscosa - arbustiva. Mirem i en una clariana d'aquesta zona arbustiva intuïm un possible accés.
L0 (III).-
Per arribar a la R0, optem per equipar-nos i remuntar per la paret del Gorror Mariner, creuant per la zona arbustives fins que trobem una reunió - R0 que pertany a la Via de caràcter esportiu IRPF en una còmoda i llarga lleixa. Uns 20 metres amb algun pas de IIIº i la possibilitat d'assegurar-nos en algun arbust (boix o alzina). R0, dos spìts amb xapa "mal posicionades". Reunió no rapelable.
L1 (III /III+).- Via IRPF.
Segurament aquesta via, que figura amb el nom d'IRPF a la guia de Gorros Montserrat de Luís Alfonso - Luichy, és potser d'algun antic projecte, almenys la tipologia de la seva equipació a bases d'espits i l'estat de la reunió donen a entendre, jajaja.
Sortim escalant rectes per una placa tombada amb algun pas de III+ molt puntual. Només hem d'anar intuint les assegurances, si les arribem a veure, fins a arribar a un replà, on veurem la R1. R1, Dos spits amb xapa units amb cadena i mosquetó força rovellat tot el conjunt !!!. A mà esquerra al terra del replà també hi ha una altra reunió més antiga amb burins i xapes. 4 o 5 spits en uns 20 metres.
L2 (IV).- Via Monterde /Iago García.
Un cop reunida la cordada, i veure que no som a l'itinerari, que preteníem fer. Decidim continuar, mirant a banda i banda de la paret, veiem a mà dreta veiem algunes assegurances, mentre que a mà esquerra no se'n veu cap.
Sortim en flanqueig cap a la dreta, fins arribar a la primera assegurança, continuem rectes uns pocs metres escalant, veiem una reunió intermèdia, que no muntem, és la R1 de la Via Monteder/ Iago García.
Continuem ascendint per la paret, fins i tot tombada amb algun pas més vertical, fins a trobar la R2 a mà dreta es poden veure les restes de l'Ermita de Sant Jaume i si volem una possible fuita de la paret. R2, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 6 o 7 parabolts en uns 35 metres.
L3 (IV).- Via Monterde /Iago García.
Tornem a sortir rectes amb tendència a la dreta, aquí ia la cosa és més vertical, arribem a un tram on la roca està més trencada i amb la possibilitat que algunes pedres es puguin desprendre, una part del llarg a vigilar!!!.
Ja arribant a la bauma optem per fer un flanqueig cap a l´esquerra i muntar la R3, que és la reunió R4 de la Via Sargantanes. R3, Dos parabolts amb xapa i anelles, una mica més a la dreta veurem l'antiga reunió de dos burins amb xapa. Reunió rapelable. Dos parabolts a uns 25 metres.
L4 (IV+).- Via Sargantanes.
Un cop tornem a estar tota la cordada a la R3, i optem per finalitzar aquest itnerari o combinació de vies, decidim ascendir fins al cim del Gorro Mariner pels darrers llargs de la Via Sargantanes.
Sortim en flaqueig aeri cap a l'esquerra, des de la R3, a mesura que anem avançant en diagonal ens trobem amb molt bones agafades i preses. El llarg esta molt ben assegurat de vegades pot costar veure alguna assegurança. A meitat d'aquest comencem a pujar rectes i una mica més vertical, aquí la dificultat augmenta alguna cosa. Tram molt bonic i gaudit, potser el millor de tot l'itinerari. Localitzarem la R4, en una lleixa. R4, dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 8 parabolts en uns 30 metres.
L5 (IV).- Via Sargantanes.
Sortim rectes des de la R4, a molt pocs metres del cim, evitar d'apropar-vos molt a l'esquerra on veurem un bloc desplomat, on sembla que la roca està força descomposta. El tram és curt però amb bones preses a gaudir. Arribant al cim a terra veurem la R5. R5, dos químics i alguns burils (uns cinc) amb la xapa deteriorada. Reunió amb possibilitat de rapelar, però millor evitar-ho. Dos parabolts a uns 15 metres.
Descens:
Després de fer algunes fotos i gaudir de les maravilloses vistes des del cim del Gorro Mariner. Comencem les maniobres per baixar, al vessant Oest veurem una instal·lació amb un sol punt de subjecció, aquesta la podem fer servir per facilitar-nos descrimpar, vorejant uns arbustos i arribant per un terreny sorrenc fins a la instal·lació de ràpel de la Via Normal. Des d´aquesta instal·lació podrem fer un sol ràpel d´uns 30 metres molt justos fins al coll entre el Gorro Mariner i la Magdalena Inferior.
Un cop al coll podrem baixar per les escales de Jacob cap al camí de Sant Jeroni i des d'allà agafar el sender cap a l'ermita de Santa Anna i finalment les escales dels Pobres fins al monestir. O bé, baixar pel camí de Sant Miquel.
Gorros - Montserrat.- (de Esq. a Dtra: Gorro Mariner, Magdalena Inf. Ulla de la Magdalena, Magdalena Supr., Gorro Frigi i Trecabarrals). |
No hay comentarios:
Publicar un comentario