lunes, 6 de enero de 2014

Travesia en la Cresta de la Clusa, IV/PD+ "Sectores Foranca + Castassa" Iº Part. Sant Romà de la Clusa "Castell de l´Areny". (Barcelona).

Sector 2 " Castassa".

Sector 1 "Foranca".
Via: Cresta de la Clusa "Sector Foranca"
Zona: Sant Romà de la Clusa- Castell de l´Alreny.
Dificultat: IV /PD+.
Dificultat obligada: IV.
Llargària: 325 metres.
Grau d´exposiciò: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via equipada amb parabolts, pitons, tac de fusta, cordas fixas, esglaons metalics i R´s amb anilles o mallons.
Material: Casc (molt important!!!! pedra molt desfeta), rapelador (Reverso o similar), 8 cintes expres, bagues, mosquetons per montar reunions i aseguratse. Corda de 60 metres i mitjor une de 70 metres. O dues de 35 metres.


L1 (III+).-

Iniciem l´ascensió enfilant-nos per uns graons i ascendint per l´aresta fins a la R1. Un parabolts i un pito. Esglaons metalics.

L2 (II).- 

Descendint fàcilment per l´aresta fins al coll. Llarg net.

L3 (III+).- Pugem per una canal herbosa. Trobarem alguna asegurança.

L4 (II).- Buscarem un clau amagat, on tenim que fe el primer rapel. 25 metres.

L5 (IV).- La tercera agulla té una entrada on haurem d'escalar una curta xemeneia de IVº, és possiblement el tram més complicat de tota la cresta. Trobem un parabolt a l’inici i un tascó de fusta poc fiable a mitja canaleta, la roca és força inestable.

L6 (II).- Des del cim baixem uns metres on trobem un ràpel. 12 metres.

L7 (II).- Continuem planerament fins a un segon ràpel desde una sabina. Que ens porta a un collet aeri per la dreta. 25 metres.

L8 (III) .- Arribem al “Pas del Mareig”, un petit bloc de roca que haurem de passar a cavall i continuar per l’aresta estreta i aèria.

L9/ L10 (III+).- Després de caminar uns metres arribem a un tram d’uns 3 metres equipat amb corda fixa, que ens servirà per arribar amb seguretat al següent ràpel, el més llarg de tots (30 metres), situatsobre el gran esvoranc de la Foranca, el punt més impressionant del recorregut.

L11 (III).- La instal·lació del ràpel està situada en un lloc força incomoda. Per sota nostre podrem observar la corda del ràpel guiat que ens ajudarà a passar al costat oposat de la Foranca. Ràpel de 30 metres.

L12 (II).- Una vegada realitzat el ràpel ens situarem a tocar la corda fitxa, on farem aquest curiós ràpel guiat (20 metres), mitjançant una cinta expres ens lligarem a la corda que travessa la pregona Foranca. Al final del ràpel guiat ens situem en una cornisa herbada, on trobem una paret vertical i una mica desplomada, equipada amb esglaons, és el tram ferrat més llarg del recorregut i l’inici del segon sector anomenat La Castassa.

Sector Castassa.- 

L1 (IV+).- Ens situem en una cornisa herbada, on trobem una paret vertical i una mica desplomada, equipada amb esglaons, és el tram ferrat més llarg del recorregut i l’inici del segon sector anomenat La Castassa.
El tram ferrat no te cablejat de vida, però està equipat amb varis parabolts, així, podrem pujar encordats i amb menys perill. Al final dels esglaons haurem de buscar una reunió a mitja paret.

L2 (IV).- Superant una sortida atlètica, seguirem l´aresta uns 30 metres, arribarem a R3. 2 parabolts, pòdem reforça el tram tiran bagues algune savina.

L3/ L4 (III+).- Hi ha trams herbats que poden ser relliscosos i pedres de dimensions considerables força inestables. Fem una segona tirada (III+º), fins a arribar a la part alta de l'esperó, on continuem planerament per la cresta, fins a arribar a una pista.

Descens: Creuem la pista i retornem a la cresta iniciant el tercer sector (Collet del Llop) per una zona boscosa, alternant curtes grimpades amb trams de camí. Ó be concluir l´excursio i baixa cap a El Clot i al cotxe.

Aproximació; Des de Berga (Berguedà), ens adreçarem al poble de Vilada, passat aquest ens desviarem en direcció al poblet de Castell de l’Areny. Després de cinc quilòmetres de carretera, trobarem una desviació a l’esquerra on s’inicia una pista força acceptable, després de quatre quilòmetres de pujada continuada arribarem a l’àrea Recreativa el Clot (taules, bancs i una font), aquí es pot deixar el cotxe, tot i que és recomanable fer uns metres més, per tal d’apropar nos a l’inici del recorregut.

Una vegada aparcat el cotxe haurem de seguir uns metres la pista en direcció al refugi de la Clusa, fins a trobar a l’esquerra una pista menys clara que mena a la casa de Rossinyol (fites). Sense arribar a la casa, la pista arriba a un replà on gira a la dreta, aquí deixem el camí ample i continuem per un corriol (més fites), que en breus minuts ens conduirà al primer ressalt de la cresta.

La Foranca.

Refugi de la Clusa.

Parking a La Clusa.

Fita.

L1, Sector Foranca.
La nostra primera resenya del any 2014. La Cresta de la Clusa, és un crestall trencat situat al sud de l’església i refugi de Sant Romà de la Clusa. Des de l’àrea recreativa el Clot, el rocam s’enfila i sobre surt entre el bosc en direcció al cim més important de la zona, el Sobrepuny. La cresta està formada per varis sectors ben definits separats uns dels altres. A un desnivell de 1685 metres del mar, podem combinar una travessa molt bonica fem rapels, trams ferrants sense cable de vida amb asegurançes i una mica d´escalada. Com un bonic rapel guia. Com sempre us animen a fer la i que agudiu d´aquesta Cresta tan bonica com impresionant. jejeje!!!

L1, Sector Foranca.

El Clot

L2, Sector Foranca.

L2, Sector Foranca.

L3, Sector Foranca

L3, Sector Foranca

Sector  Foranca.

Sector Foranca.

 L5.Rapels Sector Foranca.

Sector Foranca

L6. Sector Foranca.

Vall de la Clusa.

L6. Sector Foranca.

R6. Sector Foranca.

Vanessa & Guti.

+ rapeles, Sector Foranca.

Sector Foranca.

Rapeles. Sector Foranca L8.