lunes, 6 de enero de 2014

Cresta de la Clusa "Sectors Foranca + Castassa i Collet del Llop" IV - PD+ 3000 m. Castell de l´Areny (Barcelona).

Cresta de la Clusa (Foranca).

La Cresta de la Clusa és un crestall trencat situat al sud de l'església i refugi de Sant Romà de la Clusa. Des de l'àrea recreativa el Clot, el rocam s'enfila i sobresurt entre el bosc en direcció al cim més important de la zona, el Sobrepuny (100 Cims). La cresta està formada per diversos sectors ben definits separats els uns dels altres. Els guardes del refugi de la Clusa i altres companys (Ramon Prat, Montserrat Farré, Jordi Lladó i Andreu Garcia), van decidir equipar els primers tres sectors "Foranca, Castassa i Collet del Llop" amb prop de 3000 metres de longitud i un desnivell 325 metres de desnivell, al juliol de 2.012.

A finals de l'any 2.014 entre Octubre i Novembre, van equipar dos sectors més "Rec Fosc" amb uns 275 metres de longitud i "Font Freda" amb altres 350 metres, donant així a la Cresta de la Clusa gairebé 3,7 Km. de longitud. En la qual faríem servir dos dies per realitzar-la completa o disposar d'almenys 12 o 13 hores per acabar-la en una sola jornada. Jejejeje.

Sense més us deixem amb la descripció dels tres primers trams o sectors.

Area Recreactiva el Clot (Casa del Rossinyol).

Ubicació i accés a la Cresta de la Clusa "Sectors Foranca, Castassa i Collel del Llop", Castell de l´Areny (Barcelona). extret de.- rmrefugilaclusa@gmail.com


Aproximació: 

Per accedir a l'àrea recreativa del Clot hi ha dues possibilitats. La primera surt des de Vilada, on cal agafar la pista indicada que puja cap a Sant Romà de la Clusa. La segona opció, recomanada, és passat Vilada agafar la carretera cap al Castell de l'Areny. Compte no agafar el primer revolt a mà esquerra que passa al costat d'una masia, a la barana hi ha una placa indicativa seguir rectes. Després d´uns 5 quilòmetres, enmig d´un revolt trobarem la pista que s´enfila cap a l´esquerra, on marques unes indicacions a Sant Roamà de la Clusa i que comunica amb la que veu de Vilada. Amb aquesta segona opció tenim menys tram de pista. Recorrem 4 quilòmetres aproximadament de pista acceptable, amb una bona pujada, un considerable estimball a la nostra dreta i el pas de l'Escalell, on hi ha un barranc ben conegut pels aficionats al descens d'engorjats. Poc després d'aquest pas hi trobem l'àrea recretiva on hi ha un aparcament, taulers i cadires i una font. En aquest agradable paratge començarem l´activitat. Tot i això és molt recomanable pujar un kilòmetre més per la pista i arribar fins al nucli de la Clusa, on hi ha la petita ermita de Sant Romà, algunes cases disseminades i la gran masia de la Clusa ara ben arreglada com a refugi. (Refugi de la Clusa, telèfon 93 802 92 09).


Acces a Sector Foranca.

Area Recreactiva el Clot (Luque & Guti).

Acces:

Un cop estacionem el vehicle a l'aparcament de l'Àrea Recractiva El Clot, pujarem per la pista en direcció al Refugi de la Clusa, passant per davant del Clot a la nostra mà dreta. Poc menys d'un kilòmetre per la pista fins a trobar una antiga pista poc evident a l'esquerra. Prenem aquesta pista (hi ha algunes fites) que porta cap a la casa de Rossinyol, però no caldrà arribar-hi. Després d'una petita pujada, la pista arriba a un petit replà on tomba cap a la dreta. En aquest punt la deixem i prenem un sender a l'esquerra (també hi ha alguna fita) i en un parell de minuts arribem al peu de la paret on s'inicia l'itinerari. A la dreta d'on s'inicia el recorregut per la carena hi ha algunes vies d'escalada, i també n'hi ha a les parets occidentals de la segona agulla.

Inici Cresta de la Clusa (Sector Foranca).

L1, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L1, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

Sector Foranca:

El primer tram o sector de la carena és el denominat Foranca, aquest compta amb un itinerari més trencat amb tres agulles i un descens molt pronunciat fins al segon sector Castassa.

L1 (III o´ III+ segons ressenya original).- 

La primera agulla és la més petita, i està gairebé camuflada entremig del bosc. Aquest primer espera vertical està equipat al seu tram inicial amb uns quants esglaons i un parabolt per assegurar. No teniu cable de vida, si no anem molt segurs és convenient anar assegurats a mode d'escalada amb corda i assegurant-nos en les assegurances que anem trobat. Després dels primers esglaons la carena perd verticalitat, i es pot continuar fent grimpades fàcils. Posarem atenció al rocam, ja que tot el recorregut és força descompost.
R1, cal improvisa i muntar enllaçant algun bloc o pont de roca. 4 grapes, clau i un parabolt a uns 8 o 10 m.

El Clot. 

L2, Area Recreactiva el Clot.

L2, Katrin.
L2 (II).- 

Baixem per la carena fàcilment per una zona més arbustiva, fins a un collet que ens separa de la següent agulla. Des d´aquí ja tenim unes boniques vista de l´entorn i de l´àrea recractiva el Clot. Tiratge net d'assegurances uns 250 metres.

L3 (II+ ó III+ segons ressenya original).-

Pugem grimpant cap al cim de la segona agulla, per una canal herbosa amb algun pas a mirar-se, on trobarem alguna assegurança. R3, no la vam veure, aquesta secció la vam fer sense encordar-nos. Algunes assegurances en uns 40 ó 60 metres.

L3, Guti & Luque.

L4, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L4 (II).-

Des del cim d'aquesta segona agulla, descendim uns metres seguint l'aresta fins a trobar la R4 amb parabolt amb xapa + anella i un clau força amagat que ens permetrà muntar el primer ràpel. El clau es troba situat passat el cim pròpiament dit, a l'esquerra tal com avancem ia l'alçada del turmell. Costar una mica de trobar. R4, Un parabolt amb xapa + anella i un clau, instal·lació per rapelar. Tirada sense assegurances uns 25 o 30 metres.


L5, 1er Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L5, 1er Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L5 (1er Rapel).-

Traiem la corda i fem un ràpel d'uns 25 o 30 metres. Aquest ràpel passa entre la vegetació fins a un primer coll, sense deixar-nos anar continuarem rapelant per continuar baixant fins a un altre coll. cal parar atenció al frec de la corda. Recordeu que esteu en una ruta d'aventura. R5, no existeix. Ràpel entre 25 o 30 metres.


1er Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L6, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

 L6, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L6, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

 R6, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L6 (IV).-

Sortim des del coll anant per la nostra esquerra superat alguns rocs. Anem tot seguit a enfilar la tercera agulla, més petita però també més vertical. El primer pas per encarar la xemeneia és el més entretingut, però de seguida trobem bones preses de mans. Cal parar atenció perquè no totes les roques són segurs. Possiblement aquest sigui el tram més difícil del recorregut, tot i que és assequible amb poc esforç. Cal escalar una xemeneia petita d'uns 7 o 8 metres, amb algun pas d'IV. A l'inici trobem una primera assegurança a mitja ximeneia una altra masia, i al cap d'amunt un altre parabolt. Ja al cim en una roca alta trobarem la R6. R6, un parabolt amb xapa i un spit amb xapa. Reunió no rapelable. Tres parabolts a uns 300 metres.

R6, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L7, 2on Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L7 (2on Rapel).-

Un cop superat el breu tram d'escalada, baixem uns pocs metres per l'altra banda de l'agulla fins que trobem una nova instal·lació de ràpel. Fem un ràpel curt, d'uns 10 o 12 metres. Cal parar atenció i no baixar massa cap a l'esquerra (tot baixant), sinó que cal aturar-se en una petita lleixa a la dreta que ens permetrà continuar per la carena. Avancem uns pocs metres pràcticament de pla fins a trobar una altra instal·lació de ràpel, en aquest cas equipat amb un cordino amb malló estacada a la base d'un ginebró, la R8.

R7, Un parabolt amb xapa + anella.
R8, Cordino amb mallo. (en Sabina ó Ginebró).
L7, ràpel d'uns 10 ó 12 metres.


2on Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L8, 3er Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.


L9, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L8 (3er Rapel) + L9 (III "Pas del Mareig").-

Des de la base d'un ginebró. Fem un ràpel més llarg, d'uns 25 metres seguint la carena, que ens portarà a la part més estreta en aquest tram.

Després del ràpel cal superar un petit bloc de roca passant a cavall, anomenat el Pas del Mareig, i tot seguit s'inicien uns metres de travessa ben plana però per un tram molt estret i aeri amb alguns passos de IIIº. Creuem aquest tram, podem anar assegurats, amb un parabolt al principi, un al mig i un al final. Continuem caminant uns metres fins trobar la R10, una nova instal·lació de ràpel, amb un parabolt amb anella.

L8, ràpel de 25 metres.
L9, uns tres o quatre parabolts en uns 400 metres.
R10, Un parabolt amb xapa + anella.


 L9, Pas del Mareig, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L9, Pas del Mareig, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L10, 4 on Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

 L11, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

L10 (4ot Rapel) +  L11 (Passamans - Corda Fixa).-

Continuem caminant uns metres fins a trobar una nova instal·lació de ràpel, amb un parabolt amb anella. Aquest ràpel és llarg, d'uns 30 metres, i ens deixa a la vora de la gran escletxa de La Foranca, R11. Trobem un tram d'uns 5 metres equipat amb una corda fixa a mado de passamans que ens permet accedir amb seguretat al punt en què s'inicia el següent ràpel, R12, pràcticament suspès al buit.

R10, Un parabolt amb xapa i anella. L10, ràpel d'uns 30 metres.
R11, Corda fixa o Passamans. Uns 5 metres.
R12, 2 parabolts amb cadena i anella. Instal·lació de ràpel.

L12, 5º Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Foranca.

Croquis i ressenyes Cresta de la Clusa "Sector Foranca", Castell de l´Areny (Barcelona). extret de.-  rmrefugilaclusa@gmail.com

L12 (5º Rapel) + L13 (6º Ràpel d'escapament) + L14 (Corda Fixa ó Passamans d'escapament) i L5 (7º Ràpel d'escapament).-

El ràpel que baixa cap a la Foranca impressiona. És un ràpel una mica delicat, sobretot perquè és molt incòmode de muntar-lo. La instal·lació queda lleugerament desplazada a la dreta, pràcticament suspesa al buit en un lloc on és difícil d'aguantar-se. És recomanable portar alguna baga lligada a l'arnès (per exemple tipus daisy) per poder muntar el ràpel amb seguretat. Des d'aquest punt es veu el cable acerat (antiguamene era una corda fixa) que ens servirà per fer el ràpel-tirolina més avall. Es veu molt fons, i des d'aquí no sembla que la corda arribi fins a l'inici de la tirolina, però sí que hi arriba. El ràpel té uns 30 metres, i s'enfonsa cap a un estètic engorjat, profund i estret. Cal anar amb compte ja que és fàcil fer baixar pedres de considerable dimensió. Baixem el ràpel fins arribar on hi ha el cable de ferro que ens permetrà creuar a l'altra banda de l'engorjat.

L12, ràpel d'uns 30 m.
R13, Passamans de cable d'acer amb parabolts i xapa uns 3 o 4 metres.

 R13 (Passamans d´acer), Cresta de la Clussa - Sector Castassa

Escape 1. (Sector Foranca "descripció").-

Sí, decidim aquí concloure la nostra excursió tenim la possibilitat de fer una sortida d'escapament, fins a la pista forestal i l'Àrea Recreativa el Clot.

Des de la R13 o cable d'acer (passamans) podem muntar un ràpel d'uns 30 metres que ens deixés gairebé al fons del gorg. Si mirem cap a la dreta veurem un passamans amb corda fixa lligada a uns boixos, que ens portés fins a la R14 (en un roure), un cordino amb mallo per fer un altre ràpel d'uns 30 metres que ens deixés en un bosquet i després per un corriol cap a l'esquerra i en paral·lel al torrent fins a la pista d'inici. i des d'allà a la zona recreactiva.


L1, 1er Rapel Guiat, Cresta de la Clussa - Sector Castassa.

Rapel Guiat, Cresta de la Clussa - Sector Castassa.

Sector Castassa:

Aquest sector comença un cop passat el gorg o barranc i ens farà pujar fins al cim on acabarem gairebé caminant. Aquest és potser el tram o sector més tècnic o amb més dificultat, ja que combina trams tipus ferretejat sense cable de vida, amb sortides d'escalada i trepada.

L1 (Rapel Guiat).- 

Des de la R13, baixem fins a la R13bis gràcies a un passamans (cable d'acer) d'uns 3 o 4 metres. Aquí muntarem un ràpel guiat o tirolina que ens deixés a l'altra banda del gorg, al costat de l'R1 i l'inici del segon sector o tram de la Cresta de la Clusa. R1, munteu al final del cable d'acer. Ràpel guiat uns 20 metres. 

Per muntar aquest curiós ràpel, haurem de disposar d'una corriola per a cable d'acer homologada (tipus Tandem Speed o similar) o un mosquetó de ferro que aguanti la fricció amb el cable. Consell, lligar un dels extrems de la corda al mosquetó o corriola per recuperar-lo. Un cop hagi baixat la cordada, recollirem el material.

Rapel Guiat, Cresta de la Clussa - Sector Castassa

R1, Cresta de la Clussa - Sector Castassa

Escape 2. (Gorg ó Barranc de la Foranca):

Si ens fixem a la lleixa al final del ràpel guiat, una mica més a la nostra esquerra veurem un altre parabolt amb xapa i anella. Aquest està pensat com a sortida d'escapament. Compteu almenys amb un ràpel d'uns 30 metres, que segurament us deixés al bosc, des d'aquí seguir per un sender fins a la pista i d'allà fins a la zona d'aparcament a l'Àrea Recractiva el Clot.

L2, Cresta de la Clussa - Sector Castassa

L2 (Tram ferretejat, en lliure aproximadament IV+/ V).-

Des del final del ràpel guiat, al mateix punt on a dalt el ràpel-tirolina comença un tram molt vertical, bé més aviat extraplomat, però equipat amb graps o esglaons. Aquests esglaons superen una paret força llisa i en extraplom, sobretot els primers metres on és força acusat. No és una via ferrada ja que no hi ha cable de vida, i cal pujar assegurat amb corda. Durant aquest recorregut trobarem diverses assegurances on anar posant cintes intermitges. A mitja paret hi trobem esglaons per mans i peus, i tot seguit s'acabin els esglaons i cal continuar escalant. R2, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Unes 20 grapes o esglaons i uns 7 parabolts en uns 25 metres.

L3, Cresta de la Clussa - Sector Castassa

L4, Cresta de la Clussa - Sector Castassa
L3 (IV+) + L4 (III):

Sortim des de la R2, entre escalat i trepant, el llarg tendeix lleugerament cap a la dreta i seguidament a l'esquerra. Haurem d'evitar alguns trams més herbosos que ens poden fer relliscar i pedres grans que no són gaire estables. R3. Uns 4 ó 5 parabolts en uns 30 metres.

Un cop superat aquest tram cal continuar escalant una altra tirada "L4", amb un primer tram més vertical III/III+, tot i que aviat s'ajau i esdevé més fàcil. Arribem dalt d'un esperó on hi ha la R4. Un parabolts en uns 20 metres.

Pista Forestal ,Cresta de la Clussa - Sector Castassa

Croquis i ressenyes Cresta de la Clusa "Sector Castassa", Castell de l´Areny (Barcelona). extret de.-  rmrefugilaclusa@gmail.com

L5 (II/ Caminant).-

Dalt d'aquest esperó comença un tram de travessa gairebé pla. Al principi trobem un tram curt equipat amb una corda per assegurar (innecessari tret que fes molt vent), ja que el primer tros és aeri. Després simplement cal avançar de pla seguint l'evident cresta. Accedim a un tram de bosc i arribem a una pista. Un tros de corda fixa, reste tirada neta uns 400 metres.

Escape 3. (Sector Castassa):

Un cop arribats a la pista, tenim de nou la possibilitat de donar per conclosa la sortida o activitat. En aquesta ocasió només haurem de continuar baixant per la pista forestal a la nostra esquerra, en direcció al pàrquing i l'àrea recreactiva al Clot.


Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

Sector Collet del Llop:

Aquest tercer sector o tram, és potser el menys interessant dels tres primers i potser més perdedor i amb més longitud dels tres. On combinarem algunes trepades amb caminades per zones boscoses.

L1 (Grimpada/ Caminant).-

Des de la mateixa pista o al coll de la Castassa, creuem aquesta la cresta continua en la altra banda. Unes marques de pintura blanca ens ajudaran a orientar-nos.
Dir que nosaltres ens vam perdre buscant l'inici remuntant la pista, buscant algun senyal o indicacions, a causa d'una mala ressenya, en fi. Amb aquesta descripció intentarem evitar que passi més vegades, jajaja.

Un cop a l'altra banda de la pista forestal, començarem la cresta per uns rocs herbosos lògics i delicats, que a falta de les branques se'n fan ferragossos. Arribarem a un corriol i les marques o punts blancs, ens portaran fins a l'inici de l'ascensió del Collet del Llop "R1", comptar amb uns 15 minuts d'aproximació. Tirada neta uns 450 metros.

L1, Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

L2, Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

L1bis (II) + L2 (II+/ III) i L3 (III).- ó Tram llarg en assemblatge.

Canviem de reunió de R1 a R1bis amb passos fàcils, on trobarem la R1bis. R1bis, baga lligada a un pi. Una assegurança en uns 60 metres.
Després sortim des de la R1bis, seguint la carena i sota un bloc de pedra muntarem si volem la R2. Un parell dassegurances en uns 30 metres.
Des de la R2, superem un bloc, amb la possibilitat d'assegurar el pas i crestejarem fins a muntar la R3, en una savina. Una assegurança en uns 25 metres.

L4, Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

L5, Cresta de la Clusa - Sector Collet del Llop.

L4 (III/ III+) + L5 (III/ III+).- ó Tram llarg en assemblatge.

Sortim des de la R3, seguint la carena fins a la R4. Alguna assegurança en uns 20 metres.
Des de la R4, continuem cap a la R5, aquesta tirada ja és més aèria, fent la cresta arribarem a R5. Ubicada sota nosaltres en un pi. Ja arribem gairebé al cim de la Cresta de la Clusa, travessant unes plaques tombades que ens porten directament al cim on hi ha una senyera força deteriorada. R6, pont de roca.Uns 30 metres més. 

Dir que la cresta està força assegurada, però la grimpades i enfilades són molt factibles i gairebé es pot fer sense la necessitat d'encordar-se. 


 R6, U.G.E.L. "Piolet Sabadell, Kaotics Klimbers i Penya Muntanyera Roses del Llobregat" Cim Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

R7, 1er Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.
 
L6 (Descrimpada) + L7 (Rapel) i Descens.-

Després de fer les fotos pertinents i gaudir de les vistes. Comencem el descens d'aquest tercer tram de la cresta. Comencem desgrimpant uns 50 metres pel vessant contrari per la qual hem ascendit. Aviat trobem un parabolt amb una anella "R7" des d´on farem un ràpel d´uns 10 metres. Tornem a caminar uns metres més fins que trobem una altra instal·lació, aquesta mitjançant cordins i un malló lligats a la soca d'una alzina. R8.

Fem aquest darrer ràpel d'uns 20 metres i ja només ens queda acabar de baixar caminant i desgrimpant fins a un marcat collet. Seguint les marques de pintura blanca que ens deixarà al corriol de tornada. 

Baixem al coll enmig del bosc i trobem un caminet que marxa a l'esquerra, vorejant per la base est l'última agulla que acabem de recórrer per dalt. Alguna fita ens indica que estem pel bon camí, el qual després d'uns minuts ens deixa en els extensos plans que hi ha sobre l'àrea recreativa del Clot. 


L7, Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop. (Luque "Penya Muntayera Roses del Llobregat" & Santi "Kaotics Klimbers").

R8, Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

Nota: Dir que es fa força difícil descriure, amb tot detall aquest llarg itinerari. Per això he copiat textos o paràgrafs d'altres blocs " https://esgarrapacrestes.blogspot.com/ i https://www.engarrista.com/ " per poder aportar la major informació a aquesta ressenya. Espero que sigui del vostre gust i interes. Gràcies per la compressió.

L8, 2on Rapel, Cresta de la Clussa - Sector Collet del Llop.

Croquis i ressenyes Cresta de la Clusa "Collet del Llop", Castell de l´Areny (Barcelona). extret de.-  rmrefugilaclusa@gmail.com

Cresta de la Clusa.

Fitxa Tècnica: 

Via: Cresta de la Clusa " Sectors Foranca, Castassa i Collet del Llop".
Zona: Àrea Recractiva el Clot. Sant Romà de la Clusa.
Dificultat: IV. (PD+).
Dificultat obligada: IV. (PD+).
Grau d'exposició: Baix.
Compromís: Mitjà.
Longitud: 3000 metres. (aproximadament).
Equipament: Via pràcticament equipada amb parabolts, grapes/graons tipus via ferrada sense cable de vida, instal·lacions de ràpels, cordins i algun pitó. Reunions no rapelables.
Material: 8 cintes exprés (algunes llargues), corda de 60 metres ó dos de 40 metres, cordins per ponts de roca, baga savineres i Reunions. Opcional: Jocs de tascons o Friends.
Orientació: Sud.

Croquis i ressenyes Cresta de la Clusa "Sectors Foranca, Castassa i Collet del Llop", Castell de l´Areny (Barcelona). extret de.- https://www.engarrista.com/ 


No hay comentarios:

Publicar un comentario