miércoles, 16 de septiembre de 2015

Ruta - Passeig al Turó d´Onofre Arnau, 133 m. Mataró (Barcelona).

Escola/ Institut Meritxell.

Zona de aparcament Escola Meritxell - Carrer Moianès.

Carrer Moianès, Urb. Can Quirze.

Aproximació.-

Des de Barcelona agafem la C-32 a Mataró, vam sortir a la sortida Mataró Nord, ens dirigirem cap a una rotonda buscant la sortida de Camí a Can Quirze. Ens dirigim cap a aquesta urbanització Can Quirze. Pujant per una de les seves avingudes fins a l'Institut / Escola Meritxell al carrer Moianès. Alli veurem una gran zona d'estacionament per aparcar el vehicle.

Inici de la ruta.

Turó d´Onofre Arnau.

El Turó d'Onofre Arnau és una muntanya de 133 metres situada a la comarca del Maresme, a la Serra de Marina la seva zona estratègica com a punt d’observació, ha fet possible que es reutilitzés com a punt d’observació per la prevenció d’incendis. El més greu és que, per la fonamentació de la torre per l’observació, s’ha malmès una àrea on es deixen visibles una sèrie d’estrats arqueològics que de ben segur, no s’han excavat prèviament.

Torrent del Castell.

Torrent del Castell.

Torrent del Castell.
Recorregut.-

Estacionem el vehicle a l'aparcament, al costat l'Escola Meritxell, baixem pel carrer Moianès, fins que a la nostra esquerra ens trobem una pista amb una cadena per impedir el pas de vehicles. Un Xiprés marca l'inici de la ruta. A uns pocs metres i després el torrent ja veiem el nostre objectiu "El Turó d 'Onofre Arnau".

Turò d´Onofre Arnau.





Camps de conreus.
Seguirem aquesta pista o camí que anirà descendint lleument fins que ens creuem amb un torrent "El Torrent del Castell". Seguirem per aquest torrent en descens bastant brut. Al final gairebé ens trobarem amb una zona de camps de conreus amb passos tallats i un pal indicatiu de GR 83 Camí del Nord o del Canigó. Aquest sender de gran recorregut que recorda el camí que seguiren molts catalans en el seu exili  l´any 1939. El sender creua els Pirineus pel coll de Malrem, a l´Albera, per anar a acabar a Prats de Molló després de 212 km de recorregut.



Camps de conreus.

Cami del Nord o del Canigó. GR - 83.

Turó d´Onofre Arnau.

Pal indicatiu.
Seguim  els pals indicadors pel GR-83 fins que arribem a un Planell marcat amb un pal indicador al que arribem  després d´un tram de pendent  pronunciat. En aquest  punt deixem el sender de gran recorregut que veníem seguint des de Mataró . Prenem el camí de la dreta  en la trifurcació per enfilar la pujada al Turó d´Onofre Arnau. El camí passa a tocar de la Torre d´Onofre Arnau, també coneguda com a Torre de Mata. Data del s. XV - XVI i estava connectada a l´antic castell ara pràcticament indistingible que ocupava aquesta part del Turó.

Torre de Mata

Masia Can Triter. Marieta.

Torre de Mata s. XVI.

Masia Can Triter.

Setmana Santa d’entre els anys 1414 al 1416, es va produir l’assalt, crema i destrucció del castell de Mataró en mans de les forces del sagramental i del castell de Mata o de Mataró no en queda pràcticament res.
El castell de Mata o de Mataró estava situat al cim del turó d’Onofre Arnau, al costat de la masia de Can Triter, de la qual encara s’alça, malgrat que mal restaurada, la torre de defensa del s.XVI.




Torre de guiata. Cim


Interior Torre de Guaita.


Guti. Cim del Turó d´Onofre Arnau. 133 metres.

Pocs metres més i arribem al capdamunt del Turó d'Onofre Arnau, cim inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC. Tot i tenyir una més que modesta Alçada (131 metres), des del capdamunt del turó Podem almirar unes panoràmiques excelents del Maresme, amb la ciutat de Mataró al sud-oest, i tota la plana agrària de les Cinc Sénies al sud amb el Mediterrani al fons.

Cinc Sénies.

Urbazització Can Quirze.

Marieta.

Guti.

Pou Masia Can Triter.


Retorn.-

Baixem del Turó per un corriol en direcció sud-est. Poc fressat i que a mesura que anem baixant és fa menys evident encara. Travessem un camp de grans figueres de moro (planta originària d'Amèrica i força estesa a casa nostra). Fins que anem a parar de nou al Camí de les Cinc Sénies i que haviem deixat enrere en agafar el trencall cap a Torrent del Castell. I tornem a ascendir pel torrent desfent el camí d'anada. Fins a arribar de nou a l'escola Meritxell





Fitxa Tecnica: 

Grau de Dificultat.: Molt Baixa.
Temps / Horari: 40 minuts .
Desnivel / Cuota maxima: de a 131 metres.
Ús: Si.
Ús actual: Si.
Seyanlització: Molt poca, no hi-ha. Però el Turó es veu molt clar des del començament no hi ha gairebé perduda. Part del GR- 83.
Llocs de valors: patrimonis arqueologicos del Castell de Mata o de Mataró, Masia Can Triter, Torre de defensa Can Triter s.XVI,
Epocá: Tot el any.

No hay comentarios:

Publicar un comentario