sábado, 7 de mayo de 2022

VF "Via Ferrada" Morera de Montsant K3 (D+), Morera de Montsant (Tarragona).

Serrat del Montsant - La Cingla Closa. Bri.

La serra del Montsant, és una serra situada a la comarca del Priorat, als termes municipals de La Morera de Montsant, Cabacès, Ulldemolins, Cornudella, Vilella Alta, Vilella Baixa, La Bisbal de Falset, La Figuera i Margalef de Montsant. Forma part de la Serralada Prelitoral i ocupa una extensió d´uns 135 km². Els seus cims principals són la Roca Corbatera (1.162,8 m.), el Piló dels Senyals (1.107 m.) i la Cogulla (1.062 m.).

Està constituït predominantment per conglomerats que formen cingles a la carena principal (Sierra Mayor), situada a la part meridional i alineada de Sud-oest a Nord-est, acompanyats de margues que donen peu a nombroses coves. Al vessant nord, de relleu més suau, hi ha nombrosos barrancs que desemboquen al Riu Montsant.

La Serra del Montsant té un ric patrimoni paisatgístic, natural i religiós, amb nombroses ermites. Es pot fer el senderisme, l'escalada i altres activitats de turisme actiu. En aquesta ocasió ens apropem a fer una de vies ferrades més clàssiques de la zona. VF La Morera del Montsant.

Maria & Bri. La Morera de Montsant.

La Morera de Montsant.

La Morera de Montsant. Carrer de la Font.

Aproximació:

Des de Barcelona, agafarem l'AP-7 direcció Tarragona, deixant aquesta autopista a la sortida núm. 34, cap a l'autovia T-11 cap a Reus E./Aeroport /CIM el Camp. Finalment continuarem per N-420 cap a les Borges del Camp i Cornudella, arribant a Cornudella a la nostra esquerra seguirem per la C-242 que ens portés fins a la petita població La Morera de Montsant (TV-7021). Podrem estacionar a algunes de les zones d'estacionament per sobre del carrer de la Font o si tenim buits al mateix carrer de la Font a prop del Bar l'Unic, a la mateixa entrada del poble.

La Morera de Montsant. Esglesia.

Serrat del Montsant.

La Morera del Montsant.
Acces:

Un cop estacionem el vehicle, ens dirigim cap al Bar l'Unic al carrer de la Font. Des d'aquí girarem a la dreta carrer Obas, en direcció al Celler Pasanau. Continuarem sempre pel carrer que puja fins al Celler i un encreuament de camins, on veurem alguns palafons explicatius, marques del GR-171 i senyals verticals indicadors.
Seguirem les indicacions cap a l´esquerra a els Graus de Salfores/ Via Ferrata Morera del Montsant.


GR-171. Camì al Serra Major del Montsant.

Camì al Serra Major, per VF del Montsant / Grau de Salfores.

Camì al Serra Major, per VF del Montsant / Grau de Salfores.

Aquest camí és un PR, on només haurem d'anar seguint les marques de pintura de color groc, passarem a prop d'uns camps de conreus, vorejant-los per murs de pedra seca. Veurem cartells de benvinguda al Parc de la Serra del Montsant, aquesta gairebé sempre visible a mà dreta.
Cal estar atents, a la nostra dreta, per veure un senyal vertical indicatiu que ens marqués el sender i l'accés a l'inici de la Via Ferrata.

Camì al Serra Major, per VF del Montsant / Grau de Salfores.


Camì al Serra Major, per VF del Montsant. Grimpada d´acces

Camì al Serra Major, per VF del Montsant. 

Un cop localitzat aquest desviament a mà dreta, començarem a pujar primer per un sender una mica arbustiu, després tremolant per grans blocs de pedra, sempre seguint unes marques de pintura de color vermell amb forma de fletxa, en algunes roques veurem algunes grapes per facilitar-nos realitzar els passos. Un accés força entretingut i divertit. Fins arribar a un replà on ja veurem la línia de vida de la Via Ferrata i uns cartells de ferro anunciant-ne l'inici. Aquí ens equiparem.

VF La Morera del Montsant, Inici. Maria & Bri.

1er Tram. VF La Morera del Montsant.

 1er. Tram. VF La Morera del Montsant.

1er Tram.-

Després d´equipar-nos, ens apropem al primer tram d´aquest itinerari ferrat. Una primera part força vertical equipada amb grapes o graons i línia de vida, la instal·lació està preparada per muntar reunions o rapelar.
Vam acabar pujant a una primera agulla, que ens deixés en una lleixa. Després passarem a un gran bloc de pedra que haurem de destrepar amb ajuda d'una cadena, creuem i continuarem cap a l'esquerra per un corriol fins al següent tram ferretejat de l'itinerari.


1er. Tram. VF La Morera del Montsant.


 1er.Tram. VF La Morera del Montsant.


Serra Major del Montsant - La Cingla Closa.

 1er.Tram. VF La Morera del Montsant.

La via ferrada de Montsant va ser equipada pel GEAM de l'Associació Excursionista de Catalunya de Reus l'any 2.002 i va ser rehabilitada l'any 2.015 pel Parc Natural de Montsant en col·laboració d'una comissió de treball formada per l'Ajuntament de la Morera de Montsant, Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Federació d´Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), personal tècnic del Parc i el propietari de la finca.

 1er. Tram. VF La Morera del Montsant.


 1er.Tram / Bloque. VF La Morera del Montsant.

Alguna curiositat de la Serra del Montsant, encara que de lluny fa referència als originaris de Mauritània i, per extensió, de tot el Magrib, el cert és que el nom de la Morera de Montsant reflecteix el nom d'una planta molt abundant en aquest indret : "la morera" -arbust- que ens dóna les móres, és a dir, l'esbarzer comú "Rubus ulmifolius". El nom d'aquesta planta sí que té l'origen al nord d'Àfrica.

La serra de Montsant és la muntanya que domina el poble. Es tracta d'una muntanya on a l'edat mitjana es van instal·lar eremites. Per això se la coneixia com “la muntanya santa”.

Així doncs, la Morera de Montsant seria "el lloc abundantment poblat d'esbarzers que donen móres al costat de la muntanya santa".

 1er. Tram / Bloque. VF La Morera del Montsant.


 2on.Tram. VF La Morera del Montsant.


 2on. Tram. VF La Morera del Montsant.


 2on.Tram. VF La Morera del Montsant.


 2on.Tram. VF La Morera del Montsant.

2on. Tram.-

Seguim la línia de vida per un corriol, aquest ens deixa en un altre tram de paret vertical, equipada amb grapes o graons i línia de vida amb un pas de flanqueig cap a la dreta i després vertical que ens dóna pas a fer un tram aeri, que creuarem gràcies a un petit pont nepalès d'uns cinc metres de llargada.

Després de travessar el pont nepalès, pujarem fins al cim d'una agulla aquesta equipada de nou amb grapes o graons i línia de vida.
Al cim de l'Aguja ens trobem un altre gran pas o tram areu, aquest equipat amb un pont tibetà amb uns 15 metres de longitud. El pont està força ben muntat la única pega, és que les línies de les mans queden una mica baixes.

 2on. Tram. VF La Morera del Montsant.



 2on. Tram. VF La Morera del Montsant.


 2 on.Tram. VF La Morera del Montsant.

Acabem pujant per grapes o graons amb algun passos de flanqueig cap a l'esquerra, per una xemeneia una mica arbustiva i herbosa, sortim caminant seguint el sender més evident fins al proper tram ferretejat.

La Serra del Montsant, es tracta d'un dels termes més accidentats geogràficament de la comarca del Priorat, pel nord, i pel sud és ple de serres de força elevació. A més, el terme té una forma particular, amb uns apèndixs que allargaran el terme fins força més lluny de les conques naturals que el vertebren.

 2on. Tram. VF La Morera del Montsant.


2on.  Tram. VF La Morera del Montsant.

La part nord del terme és un altiplà muntanyós, pròpiament el massís del Montsant, inclòs entre la Serra del Montsant i la Serra Major, que és la que marca la cinglera espectacular tan característica d'aquest massís pel costat sud.

  3er.Tram. VF La Morera del Montsant.


 3er. Tram. VF La Morera del Montsant.


 3er. Tram. VF La Morera del Montsant.

3er Tram.-

Seguim la línia de vida, un corriol cap a l'esquerra que pràcticament ens deixa a l'inici del tercer tram ferretejat de l'itinerari.
El tram comença una mica vertical, però de seguida tomba una mica, progressem amb l´ajuda d´unes grapes i la línia de vida, quan ja tomba acabem de pujar amb l´ajuda d´unes cadenes, fins arribar al cim del Serra Major del Montsant i final d'aquest itinerari ferretejat. Marcat amb una fita de pedres.

El Montsant és tot un símbol per al Priorat i les comarques tarragonines. No es tracta de la muntanya més alta ni tampoc la més extensa, tot i així, la força de la seva orografia és inqüestionable. Es tracta d'un massís compacte, amb la major part del seu perímetre emmurallat per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics.

Final de la VF La Morera del Montsant.


Poble de La Morera de Montsant.

Serrat del Montsant - La Cingla Closa.

Tots els pobles es troben a l'exterior, als peus. L´interior és el regne de la muntanya. Per penetrar-hi cal triar un "grau", és a dir, un dels passos naturals que permeten superar les cingleres. Alguns són relativament còmodes, recorreguts per camins de ferradura, d'altres tan sols permeten el pas de persones, d'una estretor exagerada, aeris i sovint esglaiadors.

La relació espiritual que els homes han mantingut amb el Montsant durant segles li ha donat una condició molt especial. La fundació de la primera cartoixa de la península ibèrica —Scala Dei— i la intensa tradició eremítica, que ha perdurat fins ara, són una bona prova del profund valor simbòlic de la muntanya. L'any 2.002 va ser declarada Parc Natural per la Generalitat de Catalunya.

Cim del Serrat Major del Montsant - Cingla Closa.

Grau de la Grallera.

Serrat del Montsant.

Camì Ral del Montsant. Graus dels Barrots.

Retorn:

Després de fer algunes fotos, gaudir de l'immens i precisos entorn de la Serra del Montsant, farem el retorn, remuntant la carera de la Serra Major, cap a la dreta, seguint les fites de pedres a la recerca del camí del Grau de la Grallera, l´ Espinós, l´Agnet (GR), o qualsevol dels altres graus que baixen cap al poble. Trobarem alguns senyals verticals indicatius, que ens indicaran clarament el sender a seguir.

Camì Ral del Montsant.

Camì Ral del Montsant.

Camì Ral del Montsant.

Després de passar el senyal indicatiu de la Grallera/ Morera/ Espinós. A uns metres abans d´arribar a la població de la Morera de Montsant. Trobarem el Mirador del Pla del Toro, una àrea de descans on poder passar una estona agradable. Situada a peu del Cingle Major de Montsant, ofereix una panoràmica privilegiada de la comarca del Priorat. Com a teló de fons els cingles de Siurana, La Mussara, l’Argentera, Serra de Llaberia, Serra de Pàndols i Cavalls i, els dies més clars, es veuen els Ports de Tortosa.

Dos plafons informatius ens ajuden a situar-se al paisatge.

Després de passar aquesta estona, només ens queden uns metres de decens fins arribar de nou a la cruïlla de camí i entrar al poble. Fi d'aquesta interessant i divertida sortida.

Mirador Pla del Toro.

Mirador Pla del Toro.

Fitxa tècnica.-

Dificultat: K3 (D+).
Aproximació: 1 h.
Durada: 1 h.
Tornada: 45 minuts. a 1 h.
Desnivell/ Quota màxima: 300 metres a 1.050 metres.
Orientació: Sud .
Passatges aeris: 1/3.
Grau dexposició: 1/3.
Equipament: Dos ponts (Nepali i Tibetà), Grapes, Línia de Vida (Cable acerat), Cadenes, Instal·lacions per rapelar,etc.
Material: Casc, arnes i dissipadora. Opcional: Baga d´ancoratge, corda d´uns 40 metres per assegurar segons o rapelar, revers, R´s, cordino i guants.

Croquis VF "Via Ferrada" La Morera del Montsant K3 (D+), La Morera del Montsant (Tarragona) extret de.- https://www.rocjumper.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario