martes, 24 de octubre de 2023

Ascensió Miranda de Santa Magdalena "Via Pyrenaika sortida variant Tartera Pioletera, IV- - 110 m.". Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Miranda de Santa Magdalena i Roca Christian Dios.

La Miranda de Santa Magdalena de 1.132 m. es troba al Par Natural de la Muntanya de Montserrat, la qual és un mirador que ofereix (amb una altitud de 1.132 metres) una panoràmica àmplia de tota la meitat oriental d'aquest massís muntanyós.

Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

Encara que ja amb anterioritat, us hem fet algunes visites amb les diferents ascensions, ja sigui mitjançant itineraris d'escalada o caminant.

En aquesta vegada, la tornem a pujar per una ruta molt senzilla culminant el seu cim, realitzant una variant la qual hem volgut anomenar "Variant Tartera Pioletera" esperem que us agradi.

Abadia de Montserrat.

Aida, Funicular de Sant Joan.

Aproximació

Des de Barcelona agafarem la C-58 direcció Manresa, seguirem en aquesta seguint les indicacions cap a Montserrat. Sortirem a la sortida Montserrat / Manresa a la C-55 Per aquesta carretera ens dirigirem cap al poble de Monistrol de Montserrat. Un cop arribem a aquest pujarem cap a l'aparcament del Monestir de Montserrat per una carretera BP-1121 amb força corbes.
Un cop passem la barrera de l'aparcament del Monestir buscarem un lloc per estacionar. El tiquet d´estacionament té descompte per a les persones federades.

Pla de les Tarantules.

Gorro Frigi.

Un cop estacionem el vehicle ens dirigirem cap a l'estació de funicular de Sant Joan. Tindrem dues opcions per arribar fins a la Miranda de Santa Magdalena. O bé agafant el funicular fins a l´estació superior de Sant Joan i una sortint de l´estació superior de Sant Joan prenem el camí de Sant Joan fins a antic restaurant i les ruïnes de l´Ermita de Sant Onofre.

Una altra opció és pujar caminant pel camí de Sant Miquel, fins al Pla de les Tarantules i seguir pel camí cap a Sant Joan, seguint les mateixes indicacions que comentem d'accés a la cara sud de la Miranda de Santa Magdalena.

Camí de Sant Joan.

Peus de Via Pyrenaika - Miranda de Santa Magdalena (Cara Sud).

Acces:

Per arribar a la cara Sud de la Miranda de Santa Magdalena, un cop passat l'Ermita de Sant Joan, seguim pujant uns metres més pel camí deixant a la nostra dreta les ruïnes i contraforts del que era l'Ermita de Sant Onofre i el restaurant .

Just ja al darrer revolt que ens surt a la dreta, ens desviarem per un senderó poc marcat per l'esquerra vorejant la Miranda de Santa Magdalena, en direcció a l'Agulla de la Miranda Xica. Anirem veient a la paret de la Miranda de Santa Magdalena les antigues canonades de recollida d'aigües i just al final uns esglaons excavats a la mateixa paret, pugem per ells, ens endinsem en una zona arbustiva i tot just sortir d'aquesta a la mateixa paret ja veurem una marca de pintura blanca el nom de la via Pyrenaika.

Guti - L1.

R1. Via Pyrenaika.

L1 (III+).- Via Pyrenaika.

Ens equipem i col·loquem material, dir que aquest sector o zona va ser equipat i obert majoritàriament pel SEAM en diferents anys des de baix. 

La majoria d'intineraris són molt senzills i fàcils d'un a dos llargs amb bona roca i assolellats quan la meteolorògia sigui adequada, ja comentem que en el nostre cas estava una mica enradida. jajaja.

Decidim pujar per la Via Pyrenaika, en ser la primera a localitzar, esperant que el temps no se'ns torni gaire en contra i empitjori. La idea és almenys fer algun itinerari ja que hem fet un gran esforç per arribar fins a la zona. Descartant les nostres primeres intecions.

Aquest prevalc llarg en si és la Via Pyrenaika, trobem una gran placa de bona roca tombada i preses de luxe, la roca aquesta gairebé ja seca, la qual cosa ens anima realitzar la seva ascensió.

De mica en mica anem pujant per la paret, assegurant-nos a les diferents assegurances que ens trobem amb una lleugera tendencial en diagonal a dreta, trobarem la R1, per sota d'una petita cavitat o baumeta uns metres per sota d'uns grans blocs de pedra amb zones arbustives. R1, reunió compartida amb diverses vies "Yolanda i Popeye el maríno"; Tres parabolts amb xapa, dos units amb cadena i anella. L'altre xapa i anella. Reunió rapelable. Uns 8 parabolts en uns 50 metres.


Nota: Per baixar d'aquesta via, caldrà fer-ho juntant dues cordes d'almenys uns 60 metres i amb doble corda fer un ràpel d'uns 50 metres.


L1.

L2.

R2. Variant sortida Tartera Pioletera.

L2 (IV-).- Variant Sortida Tartera Pioletera.

Després d'ajuntar-nos tota la cordada a la R1, i veient que potser no tinguem la possibilitat de poder realitzar molta més activitat, ja que la meteorologia sembla empitjorar. Decidim provar a sortir per la part de dalt i així almenys coronar el cim de la Miranda de Santa Magdalena.

Sortim rectes des de la R1, cap a la baumeta, on potser trobem els passos més difícils que no passen de IV-/ IV, per després anar cap a la dreta per anar vorejant els grans blocs de pedra arbustius. Aquí potser es pot col·locar alguna autoassegurança, nosaltres no tastem res ja que en aquesta ocasió no portem ni un trist fisurer o friend, jajaja.

Continuem ja sobrepassant els blocs de pedra arbustius, la paret tomba copletament i ens endinsem a molt d'ull en una zona amb moltíssimes pedres soltes, a vigilar l'arrossegament de les corda per evitar que algunes caiguin al company de cordada i altres usuaris.

La primera intenció era arribar a un alzina (arbre), pre-cimera, però els metres corda només ens donen fins arribar a unes primeres savines on muntem la R2. R2, a muntar en una savina amb cordins o bagues savineres. Reunió no rapelable. Tirada neteja uns 60 metres.


L2.

Pre Cim de la Miranda de Santa Magdalena.

Pujada al Cim i Descens:

Tornem juntar-nos tota la cordada a la R2, recollim material i entreriures ja tenim decidit el nom de la suposada variant que hem obert. A causa de la gran quantitat de pedres soltes que ens recorden a una Tartera, d'aquí el nom d'aquest últim tram d'aquest itinerari "Tartera Pioletera".

Amb compte de no llençar pedres cap avall, pugem amb compte un bon tram fins al cim de la Miranda de Santa Magdalena. Realitzem les fotos de rigor, mengem alguna cosa i Oh!!! sorpresa comença a sortir el sol. En fi és el que té la muntanya mai saps com acabaràs.

El descens el fem baixant des del cim de la Miranda de Santa Magdalena, cap al camí que baixa cap a l'esquerra per la cara sud-est fins al coll on trobem les ruïnes de l'Ermita de Santa Magdalena als peus de la Magdalena Inferior. Continuem descendint fins a arribar a estar entre la Magdalena Inferior i la Roca de la Font de Jacob. On veiem les escales de Jacob, que baixarem per elles per després continuar per un camí a la nostra dreta. Seguirem les indicacions d'un pal, depenent del que vulguem fer o bé anem a l'estació superior del funicular i des d'allà l'agafem per anar al Monestir. O si ho preferim baixem caminant cap a l'ermita de Santa Anna a prop de Sant Benet, des d'allà baixar les escales dels Pobres fins al Monestir.


Cim Miranda de Santa Magdalena, 1.132 m. - 100 Cims.

Coll de l'ermita de Santa Magdalena.

Fitxa Tècnica.-

Via: Via Pyrenaika sortida variant Tartera Pioletera.

Zona: Sant Joan/ Gorros/ Magdalenes - Montserrat.

Dificultat: IV.

Dificultat obligada: IV-/III+.

Grau d'exposició: Mitjà/Alt.

Grau de compromís: Mitjà /Alt.

Desnivell: 110 metres.

Equipament: Parabolts (8mm), R1, rapelable. L2 Tram sense equipar, R2, a muntar amb bagues savineres.

Material: 8 cintes exprés (alguna llarga), R´s, casc, peus de gat, arnes, 2 cordes de 60 metres i bagues savineres. Opcional: Joc de friends o fisurers i cordins

Orientació: Sud.

Croqui i ressenya Ascensió Miranda de Santa Magdalena "Via Pyrenaika sortida vart. Tartera Pioletera", Monistrol de Montserrat (Barcelona).

 

1 comentario:

  1. Poco a poco estamos restaurando esta zona, ya veo que as encontrado nuestras xapas y reuniones.....será una excelente zona de iniciación ....

    ResponderEliminar