miércoles, 17 de abril de 2024

Ascensio Roques d´Aguilar - Les Arenes "Via La Taca Blanca, 6a+ - 60 m.", Castellar del Vallès (Barcelona).

Roques d´Aguilar.

A Castellar del Vallès (província de Barcelona) hi ha un veïnat que es diu Les Arenes, amb boniques cases modernistes. Sobre aquesta s'alça el Cingle de Casteló o també anomenada Roques d'Aguilar, és un modest Cingle davant del vessant solei de Sant Llorenç del Munt.
Aquí trobarem una escola d'iniciació a vies de llargs, ben equipada, però la majoria d'aquests itineraris no passen d'uns 60 o 70 metres de longitud.
La roca és conglomerat prou bo per la zona on ens trobem, ara sempre hi trobareu llastrets i còdols ballarins. L'escalada és a trams vertical amb bona presa ia trams ajaguda i d'adherència. Trobarem balmes que comportaran passos de bloc prou potents, ara, molt ben protegits i gens obligats.

Zona d´Estacionament.

Urb. Les Arenes.

Aproximació:

Des de Bacelona agafarem la primera sortida B-10 direcció Ronda de Dalt. Ens mantindrem a l'esquerra per romandre a C-58, agafarem la sortida núm. 12 cap a Sabadell Centre-nord/St. Quirze V. Sud-centre. Utilitzarem el carril central per seguir les indicacions cap a St. Quirze del Vallès Sud-Centre/Sabadell Nord, després seguim les indicacions cap a C-58/Manresa/Terrassa. Cap a la dreta a la bifurcació i seguirem els senyals de Sabadell Nord, per continuar per C-58C.
A Sabadell agafarem la carretera a Sant Llorenç Savall B-124, passant el punt kilometric nº 12, en una recta girarem cap a la dreta per entrar a l'Àrea d'Esbarjo de les Arenes. Seguirem cap a l'esquerra per una pista de sorra i travessarem un pont sobre el riu Ripoll, haurem d'estacionar a la nostra dreta en una gran esplanada.

Acces Peus de Vies Esquerra - Roques d´Aguilar.

Peu de Via La Taca Blanca.

Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle a la gran esplanada. Ens dirigim cap al pont i continuarem caminant per una pista asfaltada que s'enfila fins arribar a la primera de les cases de la urbanització Les Arenes.
Cal deixar el vehicle si o si a la gran esplanada si no volem tenir problemes amb els veïns de les Arenes.

Just a la dreta de la primera casa, comença un corriol que puja i ens endinsa al bosc. Seguim el sender fins a veure una gran fita de pedres al mig del sender, aquí ens desviem a la nostra dreta per un altre sender menys marcat que ens apropés fins a la base de les Roques d'Aguilar. Un cop a la base ens dirigirem o bé a l'esquerra oa la dreta segons les vies escollides.

En aquesta ocasió ens dirigim cap a l'esquerra pel corriol que vegem més evident a seguir. Ja gairebé al final del corriol s'obre una bifurcació a la dreta, que puja fins a la base de la paret. Per arribar a l'inici o peus de via haurem de trepar cap a la esquerra, la primera via que trobem és la Bruixa, just a la seva esquerra gairebé a la base de la paret veurem una placa metàl·lica amb el nom de la Via “La Taca Blanca”.

L1.

L1.

R1.
L1 (6a+).-

Localitzem el peu de via amb facilitat, gràcies al fet que hi ha una placa metàl·lica amb el nom de la via clavada a la base de la paret.
Ens equipem i preparem el material, i als primers passos de la via notem que tivarem força. Arribant a la primer desplom, haurem d'anar cap a la dreta, per tornar després cap a l'esquerra. Enfilar recta amunt tot guanyant petits ressalts amb la dificultat concentrada. Fins arribar a una baumeta on trobarem la R1. R1, dos parabolts amb xapa, mallóns i anella units per una cadena. Reunió rapelable. Uns 9 parabolts en uns 27 metres.


R1, Ainhoa (Kaotics Klimbers) & Guti (Els Cinc Peus al Gat) - UGEL.

L2.

R2.

L2.

L2 (6a).-

Sortim des de la R1, una mica amb tendència cap a la esquerra. Ja els primers passos són molt verticals i força explosius. Continuarem gairebé seguint un regal calcari que marca la paret d'hi ha evidentment el nom d'aquest itinerari "La Taca Blanca". Després dels primers metres la dificultat minva, però encara trobarem algun altre ressalt, on hi ha moments que cal confiar amb els peus i estrènyer amb força avall amb les mans. Acabem aquest segon llarg, arribant gairebé al cim i veurem la R2 ubicat a terra, on haurem d'anar amb compte ja que hi ha força pedres soltes. R2, dos parabolts amb xapa i anelles units per una cadena. Reunió rapelable. Uns 7 parabolts en uns 33 metres.


L2.

Cim Roques d´Aguilar.

Descens:

Després de pujar tota la cordada, fer les fotos per a la ressenya i fer constar aquesta ascensió al cim de les Roques d'Aguilar, recollim part del material i equip, per preparar el descens.

Muntarem un ràpel d'uns 60 metres des de la R2 fins a peus o inici de la via. i des d´aquí bé continuar fent un altre itinerari de la zona o tornar sobre els nostres passos fins a la zona d´estacionament.

També si ho desitgem podem acabar de sortir fins a la zona boscosa i seguir un corriol i anar cap a la dreta que ens deixara a la pista a prop de l'esplanada on tenim estacionat el vehicle.


Rapel.

Descens - Rapel.

Fitxa Tecnica.-

Via: La Taca Blanca.
Zona: Roques d´Aguilar - Les Arenes (Sant Llorenç de Munt i l´Obac).
Dificultat: 6a+.
Dificultat obligada: 6a/V+.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 60 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables.
Material: 9 cintes express (algunes llargues), baga d´ancoratge, R´s, peus de gat, arnes i casc. Opcional: bossa per al magnesi i magnesi.
Orientació: Oest.

Croquis Ascensio Roques d´Aguilar "Via La Taca Blanca", Les Arenes - Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar - Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona).-  d'esquerra a dreta.


Via 1.- 1 d´Octubre, V.  65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 2.- Orella d´Os, 6a. 65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- Carrero Blanco campeón de salto, 6a+. 64 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- Díedre de Mitjanit, V. 60 m. (Semiequipada amb spits).
Via 5.- Cap de Fusta, 6a. 60 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Resilència, V. ?? m.  (Equipada amb parabolts).
Via 7.- Taca Blanca, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 8.- La Bruixa, 6b+ ó V+/A1. ?? m.  (Equipada amb spits).
Via 9.- 20 anys després, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 10.- La Ruta de la Seda, 6a. 55 m.  (Equipada amb parabolts i spits).
Via 11.- La Campana, IV/Ae. 55 m.  (Equipada amb parabolts i burins).
Via 12.- El Picarol, IV+. 40 m. (Sortida directa Via La Campana - Via neta). 
Via 13.- s/t, IV. 34 m.
Via 14.- s/t, IV. 34 m.
Via 15.- s/t, V. 35 m.
Via 16.- Hola Bitxo, V+. 23 m. (L2 de les Vies 13 i 14  Equipada amb parabolts).
Via 17.- Arrancada de Cavall, Aturada de Burro,  V+. 45 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 18.- Jaume Camarasa, V+. 49 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 19.- Ratpenat, V+. 51 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Escola Mireia, V. ??m.  (Equipada amb burins).
Via 21.- Rumba Catalana, V. 95 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 22.- Aresta de la Sardada, V+. 86 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Buscapeligru, V+. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 24.- Diedre 27 d´Agost, 6a. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 25.- Bonati, IV+. 60 m.  (Equipada).
Via 26.- Variant Bonati, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 27.- Vaig, la faig i me´n vaig, 6a ó IV+/A0. 60 m.  (Equipada amb parabolts).

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar-Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario