lunes, 17 de junio de 2024

Ascensió Torrent de Santa Caterina "Via Cideretes ó Ciderer d´Arboç, V - 60 m.", Collbató (Barcelona).

Torrent de Santa Caterina - Torrent de la Font Seca.

El Torrent de Santa Caterina és a la cara sud de Montserrat, entre el Serrat del Penitent i la Serra de Sant Joan. Forma part d´un dels torrents més llargs del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Aquest es pot dividir en tres parts que serien: la part més alta és el torrent de Santa Caterina, la part mitjana es coneix com a Torrent de la Font Seca i la part baixa com a Torrent de la Salut.
Ens centrem més o menys a la part intermèdia del Torrent de la Font Seca, on trobem alguns itineraris per a la pràctica de l'escalada tant esportiva com de caràcter més clàssic. Ens acostem fins a aquesta zona molt justos de temps i ens decidim per fer unes de les seves vies, la Cideretes o Ciderer d´Arboç, us deixem amb la descripció.

Torrent de Santa Caterina.

Zona d´Estacionament Area Recreactiva de La Salut, Collbató.

Aproximaciò:

Sortim des de Barcelona per l'A2, fins al municipi de Collbató. Continuarem per la carretera B-112, de Collbató a Monistrol de Montserrat i ens dirigirem a l'Àrea d'esbarjo Ermita de la Salut / Cova de Salnitre. Hi ha zones adaptades per estacionar el vehicle al costat de la zona de pícnic, aqui estacionarem el vehicle.

Un cop haguem estacionat el vehicle, ens dirigim cap a l'inici o el final del Torrent de la Font Seca o de la Salut. Aquest comença per darrere d'una casset de mesura meteorològica, seguirem primer per un sender que ens porta fins al llit del Torrent. Pugem per aquest en direcció a la Paret de la Codolosa i la Cova Gran. Després de pujar uns quants metres, veurem que surt un sender a la dreta que ens portaria a la Paret de la Salut ia la Cova Gran, seguirem pujant uns quants metres més i després d'un parell de grimpades quan veiem que podem anar a l' esquerra anirem buscar el peu de les vies.

Acces Torrent de la Salut ó Font Seca.

Peus de Vies Cideretes ó Ciderer d´Arboç i Desacatament,

Clau"Kaotic Klimbers".

Uri "Kaotic Klimbers".


L1.

L1 (IV).- 

Després de remuntar pel Torrent de la Font Seca, i girar cap a l'esquerra i una mica abans d'arribar a la paret de la Codolosa i una petita zona de vies d'escalada esportiva, encara que nosaltres no ho vam veure a la base de la paret hi ha gravades les lletres "CA" Ciredetes d´Arboç ia ​​la dreta una fletxa que marca l´inici de la Via Desacatament. Si ens fixem a la paret podrem veure algunes assegurances "algun pont de roca i parabolts".
Ens equipem i comencem a escalar a la recerca d'una primera assegurança "pont de roca equipat per una vetusta corda" amb el primer llarg que pot ser IV/IV+ en algun pas puntual, sota un ressalt sobre el que trobem la següent assegurança. Després una mena d'esperó que per superar-lo cal fer un pas atlètic i anar cap a la nostra dreta. Continuem cap a la dreta i per terreny més fàcil, després d'uns metres cal anar força en diagonal a l'esquerra sortejant una mica de vegetació i després d'un pas de ressalt veurem la R1. R1, dos parabolts amb xapa i mailló units per un cordino. Reunió Rapelable. 3 parabolts i un pont de roca a uns 30 metres.

R1.

Guti" Els Cinc Peus al Gat" & Clau "Kaotic Kilmbers" - R1.

Paret de la Codolosa.

L1.

L2.

Clau, R1.

L2.

L2.

L2.

L2 (V).-

Sortim escalant recte des de la R1 cap a un parell de ponts de roca equipats amb cordins i que estan a la mateixa alçada, potser una antiga R1. Seguim per una placa més vertical sortejant algun tram de roca a vigilar. A la part final hi ha un parell de ressalts amb passos més atlètics, arribem una zona arbustiva on es junt o comparteixen metres la Via Desacatament. Un últim ressalt, que podem esquivar per la dreta i arribarem a la R2 “reunió compartida amb via Desacatament”. R2, dos parabolts amb xapa i una anella units per un cordino. Reunió Rapelable. 6 parabolts, 3 pont de roca "dos paral·lels" en uns 30 metres.


R2.

Cordada Kaotic/ Els Cinc Peus - UGEL "Guti, Clau i Uri".


Descens:

Després de fer unes fotos per a la ressenya, beure una mica daigua. Comencem a preparar el descens de la via, aquest es realitza amb un ràpel d'uns 55 metres fins a peus de via o la base de la paret. Un cop avall bé podem fer l'itinerari paral·lel de la dreta o continuar escalant a altres vies de la Paret de la Codolosa o de la Salut. O per últim deixar-lo aquí i tornar cap al vehicle desfent el camí per on hem realitzat l'aproximació, fins a l'Àrea Recreactiva de La Salut.

Rapel.

Croquis i Ressenyes Torrent de Santa Caterina "Via Cideretes ó Ciderer d´Arboç", Collbató (BCN) extret de.- https://xavidiez.blogspot.com/ - llegendes de Els Cinc Peus al Gat.

Fitxa de la via.-

Via: Cideretes ó Ciderer d´Arboç.
Zona: Torrent de Santa Caterina - Montserrat.
Dificultat: V.
Dificultat obligada: V.
Longitud: 60 metres.
Grau d'exposició: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via equipada amb parabolts i pont de roca Reunions rapelables.
Material: 8 cintes express (algunes llargues), arnes, baga d'ancoratge, R´s, casc, peus de gat, joc de friends o fissurers (tascons), bagues savineres o cordins i dues cordes de 60 metres. 
Orientació: Est.

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Torrent de Santa Caterina, Collbató (Barcelona) extret.-https://sisbemessanapren.blogspot.com/

Via Vermella.- Ciderer ó Cideretes d´Arboç, V - 60 m. Equipada.
Via Lila.- Desacatament, V+ - 60 m. Equipada.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario