jueves, 30 de abril de 2015

Ruta a peu a Sant Pere Màrtir, 389 m. Barcelona.

Creu de Pedralbes.
La muntanya de Sant Pere Màrtir és fàcilment identificable per les antenes de comunicació que té al cim i que en el seu moment van substituir una antiga ermita que hi havia. A la zona podem trobar restes que recorden el seu passat agrícola. Per això no és estrany trobar ametllers, garrofers i altres arbres fruiters. L'abandonament dels conreus i els successius incendis que ha patit aquest lloc han fet que amb el temps l'espai quedés cobert per prats d'albellatge i matolls que creixen enmig d'antigues repoblacions de pi pinyer. A les fondalades, on l'aigua és més abundant, també podem veure alguns bosquets.


Torre de Collserola i Tibidabo.
La particular situació d'aquest lloc ho fa idoni com a punt de sortida de diversos itineraris. L'existència de nombroses fonts, als peus de la mateixa àrea de lleure, dóna ocasió per passejar entre fondalades. Alhora, l'elevada situació de l'àrea de lleure facilita l'accés als itineraris de cornisa, Turó d'en Cors (30 min), cim de Sant Pere Màrtir (20 min) i Vallvidrera (40 min).


Com arribar: Amb transport públic ens baixarem a la parada de Palau Reial L- 3 de metro urbà de Barcelona. Des d'allà seguim l'avinguda Diagonal en dirrecció Zona Universitària i quan arribem a la Plaça Pio XII (una rotonda partida per la Diagonal qwue queda davant de l'Hotel Princesa Sofia), vam continuar per Avinguda Pedralbes a la nostra dreta fins arribar a la confluència amb Avinguda Pearson, just de vant del Monestir de Pedralbes, Si anem en vehicle aparcarem pels voltants del Monestir de Pedralbes.

Sant Pere Màrtir.
Recorregut.-

Caminarem direcció Est pel carrer Bisbe Català fins a l'encreuament amb Avinguda d'Espasa, on girem en pujada a l'esquerra fins a l'entrada del Parc del Castell de l'Orneta. Un cop dins agafem el camí que va cap a la dreta fins que se'ns acaba el parc.
Girem cap amunt per arribar ràpidamente a una carretera que creuem per passar a la part central del parc. Travessem aquest nou tram per un camí que va pel lateral del parc, que en un tram avança enganxat al mur que fa de divisioria. arribarem així a una sortida del parc que ens deixa entre el Intitut Costa i Llobera i el complex CEM Can Caralleu. Sortim del parc i envoltem tot l'institut, pujant pel carrer de la Capella de Can Carelleu i després pel C. Del Saüc. En un parell de corbes més arribem al camí de les Aigües.
Passeigs de les Aigúes.


Passeig de les Aigües, seguim a la dreta per la pista de terra en dirrecció a la carretera de Vallvidrera. Quan portem un 700 metres caminant per la pista, arribem a una corba marcada a l'esquerra des de la qual es veu molt bé Vallvidrera i el Tibidabo.
Des d'aquesta corba surt un sender en pujada a l'esquerra, amb indicacions al Turó d'en Cors. Vam pujar pel sender fins arribar a una imatge de Santa Maria de Vallvidrera. Ja som a la carena que ens conduirà a Sant Pere Màrtir, fàcil de indentificar per les seves enormes antenes. Seguim pel sender en camí senzill i pràcticament pla, menys en l'últim tram fins al cim de Sant Pere Màrtir.
Santa Maria de Vallvidrera.

Torre Collserola i Tibidabo.
Al cim de Sant Pere Màrtir, ens trobem amb les ruïnes de l'ermita i uns plafons explicatius i grans vistes. Des d'aquí seguim per la pista cap a l'altre costat del cim fins a una espècie d'encreuament amb un pal indicatiu. Si volem anar a veure les 4 bases antiaèries instal·lades al cim (indicat) girem a la dreta per arribar a elles en un parell de minuts. Tornem a la cruïlla anterior i prenem ahopra un sender estret que baixa a l'esquerra (indicacions al Passeig de les Aigües).
Passem pel costat d'un petit dipòsit d'aigua i en breu arribem a una cruïlla amb pista, on tornem a agafar un altre sender a l'esquerra indicat també en dirrecció a Passeig de les Aigües. Baixant una mica més arribem de nou al Passeig, just al Mirador dels Xiprers.
Mirador dels Xiprers.

Guti.

Sant Pere Màrtir.

Access al Cim de Sant Pere Màrtir.

Diposit de aigúes.
Al Miradors dels Xiprers, continuem per un sender que baixa pel costat del mirador i quan aquest es bifurca ens vam decantar al costat esquerre, ja que a l'altre costat ens allunyaríem del punt de partida. Finalment arribem a una pista de terra que gira a l'esquerra en lleugera baixada i passa per darrere de diverses casa de Pedralbes. Després d'alternatives pujades i baixades lleus, avançant per aquest camí que recorre la base de la muntanya per deetras de les cases, sortim a una corba de 180º de l'Avinguda Pearson.

Ruines de l´Ermita de Sant Pere Màrtir.
Ermita de Sant Pere Màrtir.-

L´any 1.610, Filipa Pujades i Clariana féu una donació d´una torre i una heretat a la parròquia de Sarria, als pares predicadors dominicans del convent de Santa Caterina. En aquest moment s´inicia la historia de l´ermita de Sant Pere Màrtir fin la seva fortificacio al cap de pocs anys amb l´esclat de la Guerra dels Segadors (1.652).

Amb motiu de l´estat ruïnos del que originàriament havia estat l´ermita de Sant Pere Màrtir, els any vint del segle XX es convoca un concurs per erigirnens una altra de nova. No obstant això, aquest projecte maì no es va dur a terme.
Torre de guiata de Sant Pere Màrtir.

Cim de Sant Pere Màrtir. 389 m.

Guti & Xanadu. Cim de Sant Pere Màrtir. 389 m.

Ruines Ermita Sant Pere Màrtir.


Base Anti - aèrea.
Base anti- area.

A Sant Pere Màrtir es va construir una bateria antiaèria formada per tres bases de canó o peces d'artilleria amb l'objectiu d'abatre avions enemics, però la seva efectivitat va ser escassa i va funcionar més aviat com un element de dissuasió. Encara es conserven algunes restes que testimonien la presència dels reflectors i de la casamata. Avui dia, dues de les plataformes defensives es poden visitar com a espai de memòria representatiu de la lluita per la defensa de la democràcia a la Peninsula.
Sant Pere Màrtir.

Ara només ens queda seguir per l'Avinguda Pearson en baixada fins al nostre punt de partida. Passarem pel costat de grans i vistoses cases, i un dels bars més elegants de Barcelona, en poc temps estarem en el punt d'origen. Fi de ruta.


Resenyes extretes de.- xiruca.com



Monastir de Pedralbes.

Castanye d´india.

Fitxa Tècnica: 

Grau de Dificultat: baja
Temps / Horari: 2 h.
Desnivell / Quota màxima: 236 a 389 metres.
Ús: Si.
Ús actual: Si.
Senyalització: Si
Llocs de Valor: Creu de Pedralbes, Monestir de Pedralbes, CME Can Caralleu, Parc de l´Oreneta, Mirador dels Xipres, Ruines de l´Ertima de Sant Pere Màrtir, Base anti aéreas.
Època: Tot l'any.

Estacion petit tren Parc de L´Oreneta.

Parc de l´Oreneta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario