lunes, 7 de agosto de 2017

Volta per Estany d'Ivars i Vila-sana, Ivars d'Urgell i de Vila-sana (Lleida).

Croquis de la ruta extret de.- www.festacatalunya.cat
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: A elecció de l'usuari.
Desnivell / Quota màxima: 233,25 m. a 234 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, cultural, històric, patrimoni natural.
Estat: bo
Senyalització: Bona (Senyalitzacions verticals i palafones explicatius)
Llocs de valor: Estany d'Ivars i Vila-sana.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigada. Portar aigua.




L'estany d'Ivars i Vila-sana és una llacuna d'aigua dolça situat entre els termes municipals d'Ivars d'Urgell i Vila-sana, a la comarca del Pla d'Urgell. Es tracta del llac amb major superfície de Catalunya. Es tracta del llac interior més gran quant a dimensions i acull una important diversitat biològica. El recorregut és totalment accessible i reuneix les condicions per gaudir amb tota la família. Pot passejar tranquil·les a peu o amb bicicleta.




Aproximació.-

Des de Barcelona, anem per E-15 / AP-7 i A-2. Pren la sortida 496 des de A-2. Incorporeu-vos a C-58, des de aqui pren la sortida 8 cap a E-15 / AP-7, en direcció Lleida / Tarragona, seguirem per B-30 i utilitza el carril esquerre per a accedir a E-15 / AP-7 per la rampa en direcció Tarragona / Lleida
Segueix en els 2 carrils esquerres per a accedir a E-15 / E-90 / AP-7 en direcció Lleida / Saragossa / Tarragona / València / AP-2 és una carretera amb peatges.
Coiger la sortida 25 cap a Martorell / Manresa / A-2 / Igualada / Lleida
Surt per la sortida 496 cap a Bellpuig / Barbens / Ivars
contínua en LV-3344 i LV-3333 fins a la teva destinació.
Estany d'Ivars i Vila-sana

Cal Sinén, Estany d'Ivars i Villasana, Ivars d'Urgell (Lleida).




Recorregut.- 

El recorregut permet descobrir racons i panoràmiques sorprenents. Les millors hores per a l'observació de les aus i per gaudir dels paisatges són la matinada i el capvespre. Les aus aquàtiques com els ànecs, les fotges, les limícoles i els ardèids es poden observar fàcilment. Moltes d'aquestes espècies només es troben en zones humides com l'Estany d'Ivars i Vila-sana, que s'ha convertit en una peça clau de les parades i punts d'alimentació de les aus migratòries.




Al llarg del perímetre, la profunditat és molt baixa (menys d'1 metre), de manera que proliferen les comunitats lacustres. I la profunditat màxima no arriba als quatre metres. Al llarg del llac s'han recreat illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció. Els estudis de seguiment ecològic han constatat la presència de 246 espècies de vertebrats, 29 de les quals pertanyen a mamífers, 201 aus, 6 rèptils, 5 amfibis i 5 peixos. Pel que fa als invertebrats, existeixen algunes espècies interessants de libèl·lules i odonats, encara que el grau de coneixement del grup dels invertebrats és baix. 



Recuperació de l'estany: El llac havia romàs viu en la memòria popular. Això va fer que després de 40 anys es plantegés la possibilitat de tornar a omplir-lo. A principis dels 90, l'ajuntament d'Ivars va assumir la voluntat de tirar endavant el procés de recuperació de la llacuna. Per a la recuperació de la llacuna s'han dut a terme diferents treballs: enderroc d'un magatzem agrícola, trasllat d'una línia elèctrica, condicionament de la xarxa de regs i drenatges, moviments de terres per a perfilar el perímetre i crear illes, condicionament dels accessos i els itineraris naturalístics amb miradors, observatoris i embarcadors.
El primer semestre del 2005 es van acabar les obres i treballs de condicionament de la zona lacustre. Posteriorment es va iniciar l'ompliment, que es va completar durant el 2.009, any en què l'estany va rebre 50.000 visitants. Durant el procés d'ompliment i un cop assolit el nivell màxim d'aigua, el llac i el seu entorn ja ens mostren una sèrie de transformacions ecològiques, amb un increment de la flora i de la fauna i la recuperació d'un paisatge privilegiat. L'any 2.010 es va aprovar la pesca controlada de la carpa.




Per aquesta ruta, ens hem permès agafar diferents extractes de text de diverses fonts com la wikipedia, http://www.descobrir.cat i altres pàgines per ajudar-nos a explicar aquest passeig pels estanys. Gràcies i esperem que gaudiu d'aquesta i altres sortides que us proposem. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario