martes, 23 de junio de 2020

Ascensió Agulla de la Foradada "Via Princesetes del Bosc entrada per l'antic Camí desequipat Cresta de Serrat de la Foradada, V/ Ae - 135 m." El Bruc (Barcelona).

Can Maçana.
A la Serra de la Foradada, a més de les conegudíssimes i visitades Cadireta o Roca Foradada, s'hagin a un dels seus extrems l'alta Agulla de la Foradada. Aquesta forma part del gran Mur de les Agulles.
En ella podem trobar uns pocs itineraris d'escalada per accedir al seu cim. Ens fixem en una de les vies més factibles, ja que encara caminem una mica oxidats després d'aquest període de l'confinament després de l'alerta de l'Covid-19.
La Via va ser oberta en solitari per Carles Barés a la tardor de l'any 1.999.
És una via pràcticament per a col·leccionistes i sumar-se una ascensió a aquesta gairebé ignorada agulla de la Serrat de la Foradada.

Coll de Can Maçana.

Agulles de Montserrat.
Aproximació:

 Des de Barcelona vam entrar per l'A2 direcció Lleida / Tarragona i no la deixem fins a la sortida de la vila del Bruc, des d'aquí busquem la zona de Can Maçana, just a la cruïlla de les carreterras B- 1100, B- 1101 i B- 1103 , que porten a Manresa i el Monestir de Montserrat. Can Maçana disposa d'un ampli lloc per aparcar amb taules per dinar i un W.C., a dia d'avui es cobra una taxa per ajudar a l'manteniment de la zona.
Un cop estacionem el vehicle des de la zona d'aparcament de Coll de Can Maçana. Ens dirigim per la pista ampla (GR 172) cap al Refugi de Vicenç Barbé (pal indicatiu). La pista fa una mica de pendent, en pocs metres arribem a al Collet de Guirló (una tanca de fusta), seguirem defrente deixant a la nostra dreta el desviament cap al Refugi.
Agafant de referència la Cadireta i la Roca Foradada, seguirem per un sender de vegades molt boscós i en altres una mica més clar.
Fins que vegem a la nostra dreta un corriol que puja marcat amb fites i un arbre  amb les marques de GR.



Coll del Guirlo, GR- 172.

Agulla de la Foradada.

Cami a la Cresta del Serrat de la Roca Foradada.
Començarem ascendir per aquest sender que és també l'accés per arribar a la Roca Foradada, El camí puja escarpat i sovint descompost cap a la Roca Foradada. A uns 25 metres de l'entrada de la Foradada deixem el camí principal i seguim a la dreta per sender poc definit cap amunt (l'antic camí de la Cresta de la Serrat de la Foradada). Com a referència tenir en compte que no hem apropar-nos a la paret el pas és molt tancat. Ens endinsem per la zona boscosa buscant el pas més evident, que sembla que ens allunya una mica, sortirem a un balcó més o menys pla després de remuntar amb una mica de grimpada arran de terra veurem dues assegurances (dos parabolts amb xapa). Uns passos exposats a l'esquerra, si volem podem aprofitar els parabolts per assegurar-nos.
L'inici de la via està a la dreta d'un reflector topografico.

Serrat de la Roca Foradada, Peus de Via.

Reflector de topografia, inici de la via.

L1. Antic tram equipat Cresta de Serrat de la Foradada

L1. Antic tram equipat Cresta de Serrat de la Foradada
L1 (III).- Antic tram equipat Cresta de Serrat de la Foradada. "Desequipat !!!".

Després de remuntar tot el sender per arribar gairebé al cim de Serrat de la Foradada, després de passar un parell de parabolts arran de terra en un pas exposat. Localitzem un reflector topografico, si ens fixem veurem restes de l'equipament pel qual es ascendia al cim de la Roca Foradada.
Aquest tram ara desequipat el pujarem per arribar a la base de l'Agulla de la Foradada.
Ens equipem i comencem l'escalada, pujant per una llarga rampa, on enllacem alguns arbust per assegurar-nos. A meitat de rampa en un arbust trobarem uns cordinos amb mallo, únic segur fix en tot aquest tram. Arribem al cim de Serrat de la Foradada, ens dirigim cap a la dreta a la recerca d'una alzina on muntarem la R1. R1, a muntar amb bagues en un arbre. Reunió no rapelable, si es vol rapelar preveure cordinos i mallo. Uns cordinos i un mall en uns 55 metres.


L1, Guti. Antic tram equipat Cresta de Serrat de la Foradada.

R1. Vanessa.

Muralla d´Agulles.

L2.
L2 (III).-

Sortim des de la R1, en flanqueig cap a la dreta. Remuntem cap a la paret per poder aseguranos en unes assegurances que pertanyen a la Via X-Coma.com (un parabolt amb anella i un spit amb gran mall triangular). Tot i que és més lògic anar per sota sense assegurar-nos i evitar frec de la corda. El tram està bastant descompost i amb moltes pedres soltes, muntarem la R2 en un pi. R2, muntar reunió amb bagues en un pi. Reunió no rapelable, sense volem rapelar preveure cordinos i malls. Possibilitat d'assegurar en un parabolt i spit uns 15 metres.

R2.

L3.

L3.
L3 (IV+/ Ae).-

Sortim des de la R2, en flanqueig diagonal cap a la dreta exposat, la roca no és de molt bona qualitat, fins arribar a un primer segur difícil de veure. Després del pas de flanqueig, ens col·loquem pràcticament en una canal i vam realitzar diversos passos en artificial per un tram bastant vertical i relliscós. Sortim a lliure cap a la dreta en flaquejar, podem col·locar una cinta a la branca d'un arbre, un metre més amunt veurem la R3. R3, Dos espits amb xapa i mallo (ull forat estret) units per un cordino. Reunió rapelable. Cinc espits en uns 20 metres.

R3.

L4.

R4  (Opcional).

L4.
L4 (V ó IV+/ Ae).-

Sortim des de la R3, reunió una mica incomoda. Escalem rectes cap amunt bé podem fer-ho en lliure amb roca bastant relliscosa i peus molt amagats o realitzar diversos passos en artificial fins arribar a una zona boscosa a la fi de la canal. Aqui nosaltres vam decidir muntar una reunió per evitar de tirar pedres a el segon de cordada, ja que aquest llarg hi ha moltes roques soltes i es desfà amb moltes facilitat. Un cop el segon en cordada aquesta a la nostra alçada continuem remuntant cap a la dreta a la recerca de la R4, en una pre cim amb molt de compte ja que aquest tram està molt perill i és una bogeria la de pedres que podem tirar avall. Trobem la R4, a la base de la paret. R4, Dos espits amb xapa. Reunió no rapelable. Cinc espits en uns 35 metres.



R4. Vanessa.

R5.

L5.
L5 (IV).-

Sortim des de la R4, força còmoda, amb uns passos en diagonal cap a l'esquerra. A poc metres veurem una assegurança, únic en tot el llarg. Seguim pujant i a la nostra dreta veurem una gran llosa, molt de compte amb agafar-se a aquesta, es va completament i el que és pitjor directa a la R4 on hi ha el segon de cordada. MOLT PERILLÓS !!!!. Uns últims passos fins al cim on trobarem la R5 a terra. R5, Dos espits amb xapa + mallo units amb cadena i un parabolt amb anella. Reunió rapelable. Un spit en uns 10 metres.

Vanessa al cim de l´Agulla de la Foradada.

Cim de l´Agulla de la Foradada, Guti & Vanessa.

2º Rapel.
Descens:

Un cop amb tota la cordada al cim, vam gaudir d'una impressionants vistes de tota la Muralla de les Agulles i els vessants nord i oest. Ja per això val la pena pujar. La Via a si perd molt per la qualitat de la roca i un recorregut força estrany. Això si té molt mèrit haver-la obert en solitari.
El descens el farem en tres rapels, en els quals haurem de vigilar amb la caiguda de pedres i esbarzers de l'ràpel final.
El primer ràpel el farem des de la R5 fins a la R3 uns 35 metres. Vigilar molt la caiguda de pedres i les que arrossegarem tant a l'rapelar com a l'recollir cordes.
El segon ràpel el realitzarem des de la R3, fins a una lleixa amb una zona boscosa on en uns arbustos trobarem una instalacion amb cordinos i mallo, uns 20 metres.
Per últim un tercer ràpel des d'aquesta instal·lació als arbust, fins a la base de Serrat de la Foradada d'uns 40 metres. Ull amb els esbarzers que creixen a la part final.

Un cop a baix, buscarem el sender mes evident en diagonal cap a la dreta, fins arribar de nou a el camí d'ascensió a la Roca Foradada. Des d'aquí només ens queda desfer el camí mpor on hem vingut fins a l'aparcament de Can Maçana.

Nota: Via només per a col·leccionistes un cop feta.

Serrat de la Roca Foradada ( de Esq. a Drta La Cadireta d´Agulles, Roca de la Foradada, Serrat de la Foradada, Agulla de la Foradada, Ag, Ignasi Capeta i El Gallaret).

Fitxa Tècnica:

Via: Princesetes de el Bosc.
Dificultat: V / Ae.
Dificultat obligada: IV + / Ae.
Longitud: 135 metres. (Sumant Tram desequipat de el Camí Antic a la Cresta de Serrat de la Foradada).
Grau d'exposició: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via completament equipada amb espits, cordinos i algun parabolts. Reunions rapelables només R3 i R5, per a la resta preveure cordinos i malls.
Material: 8 cintes exprés (algunes llargues), estreps, bagues savineras i reunions. Opcional: algun friends o tricams.
Orientació: Oest.

Croqui i ressenyes Agulla de la Foradada "Via Princesetes del Bosc entrada per l'antic Camí desequipat Cresta de Serrat de la Foradada" El Bruc (Barcelona) extret de.- https://www.rocjumper.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario