martes, 22 de junio de 2021

Ascensió Puigsacalm 1.514 m. "Via Esperò Sud del Puigsacalm, V+ - 70 m." Vall d´en Bas (Girona).

Croquis i ressenyes Puigsacalm "Via Esperò Sud del Puigsacalm", Vall d´en Bas (Girona) extret de.- https://perversiovertical.blogspot.com/

Fitxa Tècnica:


Via: Esperò Sud del Puigsacalm.

Zona: Puigsacalm.

Dificultat: V +.

Dificultat obligada: V.

Longitud: 70 metres.

Grau d'exposició: Baix.

Grau de compromís: Baix.

Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables.

Material: 5 cintes exprés (alguna llarga), baga d'ancoratge, R's "reunions".

Orientació: Sud.


Coll de Bracons.

El Puigsacalm és una muntanya d'uns 1.514 metres d'altitud, que es troba al municipi de la Vall d'en Bas, a la comarca de la Garrotxa (Girona). És el punt més alt de la serralada Transversal. Un gran mirador de tota la plana de Vic, el Pirineu Oriental i la Garrotxa.
Aquesta sol estar freqüentada per excursionista que realitzen les diferents travesses fins al seu cim i és una de les muntanyes que també figura com 100 Cims emblemàtics de la llista de la FEEC.
Nosaltres en aquesta ocasió realitzarem la seva ascensió escalant per la seva cara sud, una altra forma original d'arribar fins aquest cim. Esperem que us agradi.

Collada de Brancons, GR-

Roca del Corb.
Aproximació:

Des de la ciutat de Bacelona agafarem la Ronda de Dalt, vam sortir al Nus de la Trinitat Vella, i anirem a buscar la C-17 direcció Montcada, Vallbona, etc.
Continuem per la sortida 2 cap a C-17, en direcció Parets / Vic / Puigcerdà.
Utilitzarem el carril esquerre per prendre la sortida nº 69 en direcció C-37 / Olot / Torelló Sud / Manlleu. Sortirem de la C-37 cap a St. Andreu de la Vola, després continuarem cap a GIV-5273, fins arribar a Coll de Bracons.
Estacionarem el vehicle a la nostra dreta en una explanda mitjana, veurem palafones informatius de la zona.


Ras de Clivillers.

Tossell Gros.

Acces.-

Un cop haguem estacionat el vehicle, creuem la carretera GIV-5273 i remuntem unes pedres fins arribar a un senyal vertical de fusta de el GR 151.1. Ens dirigirem cap a Vidrà / Puigsacalm / Font Tornadissa, el camí més habitual que solen agafar molts excursionista per arribar fins a la cim del Puigsacalm. Després de pujar entre un bonic bosc de faigs, seguint unes marques de pintura groga, ens desviarem a la nostra dreta per continuar pel "Camí dels Tossells". Al poc veurem la Roca de el Corb, que remuntarem per ella, gràcies als passos equipats per grapes i cadenes. Un cop al cim de la Roca del Corb, seguirem crestejant cap a la dreta, pel camí evident. Uns pocs metres després veurem Els Tossells, on el Tossell Xic o Petit, també el trobarem amb uns passos equipats amb grapes i cadenes fins al seu cim remuntant per una canal.
Aquest "el Tossell Petit" també té un itinerari d'escalada que ens ajuda a completar la jornada d'escalada.

Coll dels Clivillers, Farmaciola per a urgències.

Canal entre Puigsacalm i el Puigsacalm Xic.

Arribem al cim del Tossell Petit i continuem ascendint cap al cim del Tossell Gros, marcat amb una bandera catalana. Des del cim descendim per un pendent fins al Ras de Clivillers, un gran i preciós prat verd. Continuem de front per creuar per una Porta-Tanca que ens portarà fins al Coll de Clivillers, senyalitzat per un pal vertical de fusta indicatiu. Nosaltres seguim rectes cap a Santa Magdalena paper Puig dels Llops / Les Olletes / Sant Privat. Fins a arribar a un altre coll, amb un altre senyal vertical de fusta indicatiu, una farmaciola i una imatge de la Verge amb Jesucrist.

Aqui a la nostra dreta comença la canal entre el Puigsacalm (esquerra) i el Puigsacacalm Xic (dreta). Haurem de baixar per ella, sense a penes un sender evident marcat fins poder girar a l'esquerra per accedir a la lleixa del Puigsacalm. Després a la lleixa anirem vorejant la base de la paret atraves d'una espessa vegetació fins arribar als peus de l'Esperò Sud, on veurem una de les R's (Reunions) de la Via la Directa al Puigsacalm.
Ens dirigim a la base o inici de l'Espero Sud i localitzarem la R0 (Dues parabolts amb xapa).

R12 ó R11 Via Directa Puigsacalm. Feixa del Puigsacalm.

 Esperò Sud del Puigsacalm.

R0, Via Esperò Sub del Puigsacalm.

L1.

R1.

R1 (V+).-

Des de la lleixa del Puigsacalm, ens dirigim a l'extrem de la paret, caminem uns metres amb un a petita grimpadita, i localitzarem la R0 (dos parabolts amb xapa) de la Via Esperò Sub.

Ens equipem i comencem a escalar per un muret gairebé vertical on en els primers passos tindrem la major dificultat d'aquest primer llarg de la via. Després del tercer o quart segur la dificultat afluixa, ja pràcticament anem resseguint la línia que ens marca l'aresta, que ens porta cap a l'esquerra i després d'uns metres sense assegurances trobarem la R1. R1, Dos parabolts amb xapa i anelles. Reunió rapelable. Cinc parabolts en uns 40 metres.


L1.

L2.

L2.

R2.

R2 (V+).-

Sortim rectes des de la R1, per l'aresta bastants metres sense assegurances però amb una dificultat molt factible. Després crestejar uns metres mes arribarem a la base d'una placa, ja assegurada on trobem els passos claus del segon llarg. Un pas llarg i buscant on col·locar els peus ens farà sortir airosos, acabem de remuntar la placa amb bona presa i roca una mica a vigilar. La dificultat torna a disminuir bastant i ja només ens queden uns pocs metres fins arribar a la R2, molt a prop del cim del Puigsacalm. R2, Dos parabolts amb xapa i anelles. Reunió rapelable. Tres parabolts en uns 30 metres.


Puigsacalm Xic.

Cim del Puigsacalm, 1.514 m.

Guti & Vanessa, Cim del Puigsacalm.

Cim del Puigsacalm.

Descens: (Recorregut Equipat Canal Fosca ó dels Gatxos Nous, K2 "PD").

Acabem de pujar els pocs metres que ens separen des de la R2 de la Via, fins al cim de l'Puigsacalm, comptar amb les cares de sorpresa d'alguns excursionistes al veure'ns aparèixer, jajaja.
Després menjar una mica, beure i descansar amb les magnífiques vistes de l'indret. Vam decidir realitzar per donar per conclòs el dia descendir cap a la població de Joanetes. Que la farem baixant per la canal equipada Canal Fosca o Canal Nova.
És un descens de gairebé uns 1.000 metres de desnivell i es pot fer molt pesat.

Una altra manera de tornar, és baixar pel camí que baixa des de la Cim de el Puigsacalm fins de nou el Coll de Brancons, una hora i quinze minuts comptar de retorn.

Camí de Santa Magdalena a Joanetes.

Santa Magdalena del Mont.

El nostre descens; Sortim caminant deixant darrere el cim de l'Puigsacalm i girem cap a la nostra dreta per anar a busca el camí que puja a l'Puig dels Llops. Arribarem a la collada entre la dos cims, passarem a prop del cim del Puig dels Llops, i seguirem descendint i seguint el camí mes marcat i evident. Després d'uns metres haurem de remuntar una mica i creuar una tanca a la nostra esquerra en sentit de la nostra marxa, aviat en algun tram trobem algunes cadenes per facilitar el descens.

Continuarem seguint el camí per un bonic bosc de faigs, fins a trobar un senyal vertical indicativa de fusta. Seguirem en direcció Santa Magdalena / Joanetes / Els Hostalets d'en Bas / Sant Privat d'en Bas / Sant Esteve d'en Bas.
Després d'uns pocs metres arribarem fins a la Esglesia o Ermita de Santa Magdalena de el Mont, tornarem a ascendir uns metres cap a les antenes del Puig Corneli i després creuarem una altra tanca a l'esquerra per baixar cap a Joanetes.

Canal Fosca, Equipada dels Gantxos Nous.

Canal Fosca, Equipada dels Gatxos Nous.

Ja després d'un zigi saga per una senda amb mes desnivell, arribarem a trobar els primers trams de grapes i gantxos de la Canal Fosca.

La Canal Fosca és un dels recorreguts més clàssics per ascendir al Puigsacalm i cims del seu voltant com el Puig dels Llops. Va ser un recorregut equipat pels anys 60's de segle passat (s.XX).
Canal ombrivola, on ens trobem amb passos equipats amb passamans, esglaons de ferro, algunes passarel·les aèries. Que van des de les Antenes del Puig Corneli partint des d'un encreuament de senders fins a la població de Joanetes.
En tot moment tindrem unes marques tant grogues com vermelles de pintura que ens ajudaran a saber que anem per bon camí.

Canal Fosca, Equipada dels Gatxos Nous.

Serralada Transversal.

Després d'acabar els últims trams equipats, continuarem seguint les marques de pintura grogues. Per un corriol que constantment ens mantedrá atents per evitar caigudes desafortunades, jejeje.

Comptar amb un temps de descens de més d'hora i 40 minuts, segons el carregats que anem. Un gran esforç amb gran recompensa, jajaja.

Esglesia de St. Romàn, Joanetes.

 

2 comentarios:

  1. Fa poc, anant cap a l esperó dels Llops des d el coll de Bracons, vam veure uns parabolts i per error (garrafal, perque estàvem força lluny de l esperó) ens hi vam ficar. Son tres tirades ben equipades i de força dificultat (pel nostre modest nivell) però que vam aconseguir passar. La tercera reunió està a una estreta feixa i no vam trobar continuïtat. A l esquerra hi han cordes fixes i a la dreta uns parabolts per on vam sortir. Després vam veure que estàvem a sota del Puigsacalm. Tens idea de quina via es?

    ResponderEliminar
  2. Hola Francencs, diria que vau fer la segona part de la Via Directa a l'Puigsacalm. Aquesta comença prop de el Pas dels Burros en un primer trams amb 6 llargs, després un segons que seria el que heu realitzat amb tres llargs i acaba per amb un tercer tram que és la via que descrivim "Va esperar Sub de Puigsacalm".
    El en segon tram si hi ha una corda fixa i es camina uns 50 metres. Fins a la lleixa de l'esperar.
    Espero a veure tret de dubtes. Gràcies per fer comentaris. A cuidar-se i gaudir.

    ResponderEliminar