domingo, 20 de junio de 2021

Ascensio Tossell Petit ó Xic - Els Tossells "Via El Poder Terapèutic de les Paraules, V - 50 m.", Vall d´en Bas (Girona).

Tossell Petit ó Xic - Els Tossells.

El Puig dels Tossells, són uns dels cims intermèdies, per les quals realitzen l'ascens molts excursionistes per arribar al cim del Puigsacalm, des de la Collada de Bracons. La collada de Bracons és un port de muntanya situat entre a els municipis de Sant Pere de Torelló a Osona i la Vall d'en Bas.

Ubicats dins de la Serralada Transversal formació muntanyenca centrada a la comarca de la Garrotxa, tot i que també va compres part del nord de la Selva i el Gironès, i part de l'oest del Pla de l'Estany i del nord-est d'Osona. S'estén des del Pirineus catalans fins a les Serralada Prelitoral Catalana (les Guilleries). És el punt de confluència entre a els Prepirineus catalans, la Serralada Prelitoral i la Depressió Central. Separa d'aquesta manera la Depressió de l'Ebre de la Depressió Prelitoral Catalana.

Ens acostem fins al Tossell Xic o Petit, on Ivan Ruiz, va equip i obrir una via de escalada dedicada a "Ricki" Jordi Ricart. I des d'aqui continuem amb altres ascensions per la zona. Una via feta amb afecte, senzilla i si molt bonica.

Us deixem amb la nostre descripció.

Estacionament del Coll de Bracons.

Collada de Bracons, GR-151.1
Aproximació:

Des de la ciutat de Bacelona agafarem la Ronda de Dalt, vam sortir al Nus de la Trinitat Vella, i anirem a buscar la C-17 direcció Montcada, Vallbona, etc.
Continuem per la sortida 2 cap a C-17, en direcció Parets / Vic / Puigcerdà.
Utilitzarem el carril esquerre per prendre la sortida nº 69 en direcció C-37 / Olot / Torelló Sud / Manlleu. Sortirem de la C-37 cap a St. Andreu de la Vola, després continuarem cap a GIV-5273, fins arribar a Coll de Bracons.
Estacionarem el vehicle a la nostra dreta en una explanda mitjana, veurem palafones informatius de la zona.

Camì dels Tossells

Roca del Corb.

Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle, creuem la carretera GIV-5273 i remuntem unes pedres fins arribar a un senyal vertical de fusta de el GR 151.1. Ens dirigirem cap a Vidrà / Puigsacalm / Font Tornadissa, el camí més habitual que solen agafar molts excursionista per arribar fins a la cim del Puigsacalm. Després de pujar entre un bonic bosc de faigs, seguint unes marques de pintura groga, ens desviarem a la nostra dreta per continuar pel "Camí dels Tossells". Al poc veurem la Roca de el Corb, que remuntarem per ella, gràcies als passos equipats per grapes i cadenes. Un cop al cim de la Roca del Corb, seguirem crestejant cap a la dreta, pel camí evident i ja veurem el nostre objectiu el Tossel Petit o Xic.

Pas Equipat Roca del Corb.

Tossell Petit ó Xic.

Pas Equipat Tossell Petit.

Ens acostem fins a la base, el camí per pujar-ho, també està equipat amb grapes i cadenes. Arribant a el primer tram equipat del Tossell Petit, ens desviarem cap a l'esquerra, on veurem una fita de pedres i des d'aquí només haurem d'anar fins a la base de la roca, on veurem a peus de via una placa de metall amb el nom de la via i els primers (grapes-químics) segurs d'aquesta.

Fita.

Peu de Via El Poder Terapèutic de les Paraules.

L1.

L1.

R1 (V).-

Arribem fins al peu de via, on veurem una petita placa platejada amb el nom de la mateixa.
Mirem cap a la paret i bé podem dir que no patirem molt. La via està bastant equipada i amb agafadors químics (scellements inoxidables), vam començar escalant per arribar a el primer de les assegurances, superant un petit ressalt. Continuarem en línia recta, la roca és bona però alguna cosa trencada, a les preses és millor no tirar amb alegria, jejeje. Gairebé a meitat del llarg farem un pas de flanqueig cap a l'esquerra i després tornarem a seguir escalant rectes fins arribar a la R1, al costat d'una petita zona arbustiva. R1, un parabolts amb xapa mes anella i un tac químic units per una llarga cadena. Reunió rapelable. 8 químics en uns 25 metres.


R1.



L2.

L2.
R2 (V).-

Sortim rectes des de la R1, escalant per la paret, remontandos algun que un altre ressalt. Arribant a una lleixa ens desviem de nou cap a l'esquerra, per escalar un diedre per aquest costat, on trobem el pas clau d'aquest segon llarg. Després de remuntar aquest diedre, anem directes a la R2 situada en una bona lleixa, envoltada de plantes aromàtiques. R2, un químic, un parabolt amb xapa mes anella units per una cadena. També trobarem una caixa amb el llibre de registres. Reunió reapelable. Nou químics en uns 25 metres.

R2.



Cim del Tossell Petit, 1.408 m.

Descens dels Tossells, Pas Equipat.

Descens:

Per realitzar el descens vam acabar de pujar fins al cim del Tossell Petit, i després baixar pel camí equipat a la nostra dreta amb cadenes i grapes fins a la base del Tossell i des d'aqui desfer el camí fins de nou la Coll de Bracons.

Nosaltres vam decidir continuar per fer el cim del Tossell Gros i després realitzar un altre itinerari d'escalada al Puigsacalm i així completar la jornada.

Dir que la via és curta però, molt be buscada, equipada i no et deixa indiferent. Felicitats a Ivan Ruiz !!!.



Puig Tossell Gros. 1.408 m.

Tossell Gros, Ras de Clivillers.

Fitxa Tècnica:


Via: El Poder Terapèutic de les Paraules.

Zona: Tossell Xic - Els Puig dels Tossells- Puigscalam.

Dificultat: V.

Dificultat obligada: V.

Grau d'exposició: Baix.

Compromís: Baix.

Longitud: 50 metres.

Equipament: Via equipada amb grapes sicadas. Reunions rapelables.

Material: 9 cintes exprés (algunes llargues), baga d'ancoratge i R's (reunions).

Orientació: Est.


Croquis i ressenyes Tossell Petit "Via El Poder Terapèutic de les Paraules", Vall d´en Bas (Girona). extret de.- https://perversiovertical.blogspot.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario