lunes, 19 de junio de 2023

Bosc pintant de Poblet "Itinerari Micològic pel Bosc de Castellfollit - nº 4", Vimbodí i Poblet (Tarragona).

l´Ou de reig.

Descobreix els bolets pintats als arbres i l´excepcionalitat dels boscos de Castellfollit. Itinerari núm. 4.
Al llarg del recorregut trobarem diversos bolets pintats als arbres que només es poden veure si us col·loqueu en una visual concreta. El Bosc de Poblet conté una gran diversitat micològica (més de 700 espècies), per la qual cosa entre tots cal que preservem aquest valuós patrimoni.

Aquest itinerari transcorre per boscos de pinassa, pi roig, roure martinenc i alzina, acompanyats de moltes altres espècies: servers, til·lers, avellaners, boix grèvol i aurons… Destaca la maduresa d'alguns exemplars, així com la presència de fusta morta, tant a peu com a terra. També hi trobarem zones gestionades per tal que el bosc millori en qualitat.

Casa Forestal de Castellfollit.

Casa Forestal de Castellfollit.
Aproximació:

Per arribar al Bosc pintat de Poblet haureu d'anar amb el vostre propi vehicle ja que no hi ha transport públic. Està situat a la província de Tarragona i forma part de les Muntanyes de Prades. Si veniu de lluny per l'autopista AP2, haureu de prendre la sortida de l'Espluga de Francolí.

Dirigeix-te cap a Poblet i segueix per la T700 en direcció Prades. Un cop passis el Monestir de Santa Maria de Poblet, hi ha un trencall a mà esquerra a 2,5 km. El distingiràs fàcilment per la creu que hi ha, és el començament de la pista (asfaltada). Continua el traçat durant 4km fins a arribar a la Casa Forestal de Castellfollit. No ho confonguis amb l'Àrea de Roca de l'Abella que es troba a menys d'1km del començament de la pista. Aquest has de deixar enrere i seguir la carretera fins a la nostra destinació.

Durant el camí veureu places senyalitzades d'aparcament que podreu utilitzar si el pàrquing de la Casa Forestal de Castellfollit estigués ple. És important no aparcar fora de les zones senyalitzades per no entorpir la circulació.

Àrea de lleure de la Casa Forestal de Castellfollit.

Bosc de Poblet.

Recorregut:

Aquesta ruta del Bosc Pintat de Poblet "Itinerari Micològic pel bosc de Castellfollit" se la coneix també com la del Bosc dels Bolets Pintats. El nom el pren de les curioses pintures de bolets que hi ha a 6 punts del bosc, obra de l'artista Genís Collel. En la qual vol posar en valor la tradició micològica d'aquesta comarca.

Estacionem el vehicle al costat de la Casa Forestal de Castellfollit, és una de les tres cases forestals existents al bosc de Poblet i la més petita de les tres. La trobem ubicada al cor mateix del barranc de Castellfollit. La seva construcció fou realitzada durant la segona dècada del segle XX. A diferència de les cases forestals de la Pena i del Tillar aquesta fou construïda sense aprofitar cap de les antigues granges que el monestir de Poblet havia tingut dins del bosc.

L´indret on s´alçà la casa forestal és conegut com la font Negra.

La casa va ser utilitzada fins a la Guerra Civil com a vivenda d'un guarda forestal i la seva família. Després de la guerra ja només era habitada a la temporada d’estiu.

A la dècada dels setanta els voltants de la casa foren condicionats com a àrea de lleure i també s'asfaltà la pista forestal per facilitar l'accés a l'àrea.

Itinerari Micològic nº4.

Peu de Rata.

Àrea de pícnic al costat de la Casa Forestal de Castellfollit, punt d'inici de l'excursió cap al Bosc Pintat de Poblet.
La zona compta amb prop d'una veintena de taulers de pedra redons, repartits en diferents nivells, i arrecerades per la gran ombra que dóna el bosc de pins que hi ha al damunt.

L´espai compta amb una petita àrea de jocs infantils.

El Bosc Pintat de Poblet és obert tot l'any, però és a la tardor quan més bonic està amb el canvi de color a la fulla. Hi ha una gran varietat d'arbres, alguns de fulla caduca i d'altres que no. Per això la barreja de colors, verd dels pins, amb els daurats i les taronges d'altres espècies és tan bonica.
Com que és un itinerari micològic (on creixen bolets), molts aficionats a la recollida de bolets freqüenten el bosc a la tardor, que és quan creixen.

Farinera borda.

Pla dels Esbarzerals.

Hi ha dos itineraris circulars, la versió curta i la llarga. Un és simplement l'extensió de l'altre i en totes dues panses per totes les pintures dels bolets. Tots dos recorreguts estan senyalitzats amb el número 4 en granat.

Un senyal vertical ens indica l'inici i el final d'ambdues rutes, ens anem allunyant de la Casa Forestal de Castellfollit i l'Àrea recreativa caminant per una pista forestal sota una filera de Tilos (Tilia). La primera part del recorregut és la que més desnivell té ens endinsem en una gran pineda de Pins negral i albar. I poc després trobarem el primer conjunt d'arbres on hi ha el primer bolet pintat, un Peu de Rata ( Ramaria flavescens). Bolet del grup dels Basidiomicets.

Si, girem cap a la nostra mà esquerra, remuntant una petita costa, localitzarem el segon bolet pintat, en aquest cas és la Farinera borda (Amanita phalloides). És una mena de fong micorrizogen verinosa molt semblant a algunes que són comestibles, per la qual cosa s'han donat casos d'enverinament accidental.

Fredolic.

L´Ou de Reig.

Tornem cap al dibuix del primer bolet pintat als arbres, desfent el sender baixant de nou per continuar rectes pel bosc a la recerca de la tercera pintada d'aquest itinerari micològic.

El sender travessa el conegut pla dels Esbarzerals, trobarem una indicació vertical, que ens indica el camí a seguir. De nou un desnivell una mica pronuncia i relliscos, al final d'aquesta veurem el tercer bolet pintat en aquest cas és el Fredolic (Tricholoma terreum), comunament coneguda com a negreta, és un fong comestible amb barret grisenc. Pertany al gènere Tricholoma i es troba en boscos de coníferes d'Europa així com d'Austràlia (on es va introduir). Tricholoma myomyces és un sinònim de l'espècie.

A molt pocs metres si seguim la pista, localitzarem el quart bolet pintat a l'Ou de Reig (Amanita caesarea). És coneguda comunament com a oronja, amanita dels cèsars, ou de rei o rovell d'ou, és un fong basidiomicet de l'ordre Agaricales. El seu cos fructífer es desenvolupa entre l'estiu i la tardor. Es localitza sobretot a les regions càlides de les zones més meridionals d'Europa. Mostra preferència pels terrenys silicis i boscos aclarits, trobant-se principalment sota sureres, alzines, roures, castanyers i, ocasionalment, coníferes. Un lloc amb aquestes característiques i on aquesta varietat és molt abundant és la Comarca de Serra de Gata. La seva carn té un sabor i olor molt agradables, que el converteixen en un comestible molt apreciat, podent consumir fins i tot crua.

Pista Forestal.


Arribats aquí toca decidir si continuar per l'itinerari més llarg o recular uns metres fins a una pista forestal. En el nostre cas retrocedim per meteorologia variable així evitar sorpreses, jejeje.
En tots dos casos donarem i arribarem a veure tots els dibuixos pintats els bolets del Bosc del Poblet.

Retrocem i tornem fins a una pista forestal que baixa, de nou hi ha senyals indicatius verticals que ens indiquen el recorregut a seguir, “Casa Forestal de Castellfollit”.


Apagallums.

Pinetell o Rovelló.

Els ultims bolets pintats del recorregut, estan molt a prop un de l'altre, es tracta de l'Apagallums (Macrolepiota procera), de l'ordre de les agaricals. És un bolet molt conegut a Catalunya, comestible, que prolifera a tot el món. Tot i ser un bon comestible, no és recol·lectat per a tots els boletaires, però cada vegada es parla més, ja que agrada a la cuina.

I el Pinetell o Rovelló (Lactarius deliciosus), és un fong basidiomicet comestible, de la família Russulaceae. És molt comú i creix en pinedes i boscos mixtos. El seu bolet, o cos fructífer, aflora a la tardor, i és molt apreciat en gastronomia.

Per apreciar bé els bolets pintats del Bosc de Poblet, hi ha unes petites plataformes, que ens ajudaran a veure'ls des de l'espectiva adequada. A més, cada dibuix ve acompanyat d'un cartell amb les explicacions i característiques de cada bolet.

Niu per a ratpenats.

Pista Forestal de Castellfollit al Tiliar.


Després d'admirar el darrer dibuix dels bolets pintats, seguim per la pista forestal de Castellfollit al Tillar. On en alguns arbres veurem que s'han col·locat refugis i nius per als ratpenats.

El Bosc de Poblet té una notable riquesa de quiròpters, on conviuen entre 16 de les 30 espècies que hi ha a Catalunya. Destaquen els ratpenats forestals, amb espècies necessiten bosc amb un cert grau de maduresa, i espècies d´ecologia més carnivernicola, que ocupen cases forestals i altres edificis per criar.

Ja sense deixar la pista ens anem acosant al Pla de l´Ossa, i per últim ja tornem fins a l´Àrea d´Esbarjo de la Casa Forestal de Castellfollit. Final d'aquest curiós i educatiu itinerari.

Pista Forestal de Castellfollit al Tiliar.



Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: baixa.
Temps/ Horari: 1 hores 15 minuts.
Desnivell/Quota màxima: 750 m. a 1.125 m.
Ús: sí.
Us actual: senderisme, patrimoni cultural/ètnic i històric, espai dinterès natura i recreatiu, etc.
Estat: bé
Senyalització: Bona (Posts verticals indicatius i palafons explicatius).
Llocs de valor: Casa Forestal de Castellfollit, Pla dels Esbarzerals, Bolets pintats, Bosc de Poblet, etc.
Època: Tot l'any, aconsellable època tardorenca, a l'hivern anar abrigats, pot ser aconsellable portar bastons. Portar aigua i calçat adequat.

Croqui Ruta curta Itinerari Micològic pel bosc de Castellfollit -nº4, Vimbodí i Poblet (Tarragona).

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario