domingo, 19 de noviembre de 2023

Ascensió Paret de la Salut o de la Cova Gran "Via Passeig Colón, V+ - 70 m." , Collbató (Barcelona).

Paret de la Salut - Torrent de Santa Caterina.

La Paret de la Salut, és un esperó rocós, que es troba molt seca de la Gran Cova, entre la Paret de la Codolosa i les Garrigosses gairebé a la pujada o baixada del Torrent de la Font Seca o de Santa Caterina.

S'hi han equipat i oberts alguns itineraris d'escalada tradicional o via llarga. Vies curtes de dos o tres llargs amb poca aproximació des de l'Àrea d'Esbarjo de la Salut, per fer curtes matinals o tardes, segons època i moment escollits. jejeje.

Ens acosem a aquesta i decidim pujar al cim d'aquesta paret per la Via Passeig de Colom, us deixem amb la descripció. Esperem que us agradi.

Ctra. de las Coves de Salnitre.

Zona d´Estacionament Area Recreactiva la Salut.

Aproximaciò:

Sortim des de Barcelona per l'A2, fins al municipi de Collbató. Continuarem per la carretera B-112, de Collbató a Monistrol de Montserrat i ens dirigirem a l'Àrea d'esbarjo Ermita de la Salut / Cova de Salnitre. Hi ha zones adaptades per estacionar el vehicle al costat de la zona de pícnic, aqui estacionarem el vehicle.


Acces a la Paret de la Salut - Torrent de la Font Seca.

Paret de la Salut.

Indicacións a la Cova Gran de Collbató - Torrent de la Font Seca.

Accés:

Un cop haguem estacionat el vehicle, ens dirigim cap a l'inici o el final del Torrent de la Font Seca o de la Salut. Aquest comença per darrere d'una casetes de mesura meteorològica, seguirem primer per un corriol que ens porta fins al llit del Torrent. Pugem per aquest en direcció a la Paret de la Codolosa i la Cova Gran. Després de pujar uns quants metres, veurem que surt un corriol a la nostra dreta, i potser vegem una marca negra amb forma d'arc, és l'indicador per a la Cova Gran. Seguim per aquest i després de pujar i gairebé arribant a la Cova Gran passarem per la base de la Paret de la Salut i els peus de vies.

Ani & Esther, Peus de Via.

Guti, Peus de Via.

Inici de Via.

L1.

L1.
L1 (IV).-

Un cop arribem a la base de la Paret de la Salut o Cova Gran, localitzem l'inici de la via. Aquest es troba a la dreta de la paret en un clar vegetatiu, i si ens fixem bé, a uns 5 o 6 metres del terra podrem veure un esparrago d'un bolt sense xapa.

Ens col·loquem l'equip i el material, i comencem a escalar a la recerca d'aquest esparrago sense xapa, nosaltres portem xapa roscable, però també es pot escanyar amb el filferro d'un tascó o un altre element.

Pugem primer en recte i després de passar l'assegurança seguirem per una marcada diagonal a l'esquerra. Un parell de ressalts, passem una zona arbustiva i ens fiquem en una mena de placa on veurem la R1. R1, dos parabolts amb xapa units per un mallo i cordino. Reunió rapelable. Un bolt sense xapa en uns 30 o 35 metres.


R1.

L2.

R1.

R1, Ani, Esther & Guti.

L2.

R2.

L2.
L2 (V+).-

Des de la R1, sortim rectes, per una mena d'esperó, amb bona roca i interessants preses, dir que és un sector o zona de recent obertura i no està massa mirar-se o comprovar bé on t'agafes. Després de remuntar aquest esperó arribem als passos claus d'aquesta via, un interessant desplom, força ben assegurada on haurem de fer alguns passos més atlètics. Després de pujar el desplom, escalarem per una placa tècnica, també assegurada. Arribant gairebé al cim, farem un flanqueig a la dreta per esquivar un altra desplom i girar de nou a l'esquerra per arribar a la R2.

R2, dos parabolts amb xapa i mosquetó units per un cordino. Reunió rapelable. 5 o 6 parabolts en uns 35 metres.


R2.

L2.

R2, Guti, Ani & Esther.

Cim de la Paret de la Salut o de la Cova Gran.

Descens:

Després d'arribar a la R2, la resta de la cordada ens fem alguna foto per a la ressenya, etc. i vam decidir muntar un ràpel per al descens. En principi amb un sol ràpel de 60 metres molt justos, arribarem gairebé al peu de via, haurem d'acabar de baixar desgrimpant una mica cap al corriol que va la Cova Gran. O bé, muntar un parell de ràpels d'uns 30 metres cadascun, potser més curt el primer uns 25 metres.

Un cop a la base de la Paret, bé podeu fer un altre itineari del sector o de la Paret de la Codolosa o donem per conclosa la sortida i desfer el camí fins arribar de nou a l'Àrea Recreactiva de la Salut.


Rapel.

Retorn. Sender de la Cova Gran.

Fitxa Tecnica.-

Via: Passeig Colom.

Zona: Paret de la Salut o la Cova Gran (Collbató).

Dificultat: V+.

Dificultat obligada: V+.

Grau d'exposició: Mitjà/Baix.

Compromís: Baix.

Longitud: 70 metres.

Equipament: Via semiequipada amb parabolts. Reunions Rapelables.

Material: 6 o 8 cintes express (algunes llargues), arnes, baga d'ancoratge, R´s, casc, peus de gat, joc de friends o tascons, bagues savineres o cordins i dues cordes de 60 metres. Opcional: Xapa roscable o filferro per estrangular bolt de L1.

Orientació: Est.

Croquis i ressenyes Paret de la Salut o de la Cova Gran, Collbató (Barcelona ) extret de.- https://joanasin.blogspot.com/ de Esq. a Drta.-

Via 1.- Gran Via de les Corts Catalanes, V+ - 60 m. Semi equipada.
Via 2.- Laietana 18 de Octubre, V - 70 m. Semi equipada.
Via 3.- Passeig de Colón, V+ - 70 m. Semi equipada.



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario