martes, 12 de diciembre de 2023

Ascensió Magdalena Inferior "Via García Lorca, V - 45 m.", Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Magdalena Inferior.

La Magdalena Inferior és una altra de les emblemàtiques Agulles o Roca, a la Regió de Tebes "Les Magdalenes" o simplement ja més coneguts com els "Gorros". Tot i que és una de les Agulles amb menys altitud, cal dir que potser és una de les que més itineraris d'escalada inclou juntament amb el Gorro Frigi i la Miranda de Santa Magdalena potser fins i tot una mica excessiu. Molts dels actuals han desplaçat o fet desaparèixer alguns de més antics.

Algunes de les equipacions i reequipacions a estat realitzades pel SEAM en petit agraïment a Gustavo Máñez, Manuel Muñoz, Xavi Diez, Jordi Pazos, Roger Olmos, Miguel González, Carlos Franco i Gustavo Corral.

Regió de Tebes "Les Magdalenes" - Gorros.

Abadia de Montserrat.

Camí a Sant Joan.

Aproximació:


Des de Barcelona agafem la C-58 a Manresa i després a Montserrat, arribarem per la C-55 a Monistrol de Montserrat. Continuarem per la carretera fins al Monestir de Montserrat, allà tenim una zona de pagament per apacar el vehicle (descompte si aquestes federats).
Un cop haguem estacionat el vehicle. Tenim la possibilitat o d'agafar el funicular a Sant Joan que ens deixa al Pla de les Tarantules (aquesta opció és la més còmoda i relaxada, això si la cara $). Des del Pla de les Tarantules, ens dirigim en sortir de l'estació superior del funicular a Sant Joan a la dreta agafant el camí que ens porta a Sant Jeroni. Passarem primer per la base de la Gorra Marinera, quan passem la part nord-est veurem un desviament indicat a les Magdalenes, agafarem aquest desviament per l'esquerra. Arribarem fins a les Escales de Jacob, ascendim per elles, i al final ja estarem al costat de la Magdalena Inferior. Pugem vorejant la paret de la Magdalena Inferior fins a arribar a les ruïnes del que fou l'ermita de Santa Magdalena, uns palafons ens ho indiquen.

Runes Ermita de Santa Magdalena.

Magdalena Inferior (Cara Sud-oest).

R1 (Improvisada).
L1 (IV).-

Arribem fins a la base de l'Agulla de la Magdalena Inferior, a la cara sud-oest més sud que oest trobem les ruïnes del que va ser en altres èpoques l'Ermita de Santa Magdalena, aquestes ermites, com la majoria les van bombardejar l'exèrcit francès durant la invasió napoleònica.
Al peu d'aquestes ruïnes ubicarem l'inici de la via escollida que és la Via García Lorca, aquesta entre la Via Quebrantahuesos a la seva esquerra ia la dreta desequipada trobem la Via Normal. L'inici està marcat amb una assegurança amb xapa casera. I uns metres més amunt veurem la primera assegurança pintada de color vermell.

L1.

Ens col·loquem l'equip i el material, comencem a escalar seguint les assegurances força contínues, fins arribar a un ressalt, des d'aquí fem un flanqueig cap a l'esquerra per anar a buscar l'inici d'una canal, on originalment es trobava la R1, ara només hi ha un spit. Sense saber-ho nosaltres muntem aquí amb ajuda de friends la R1. Però si continuem escalant ubicarem la R1, un metre per sota un arbret a l'inici just d'una canal. R1, Dos spits amb xapa + anelles i un parabolt amb xapa.  Reunió rapelable. 7 spits i un parabolt en uns 25 metres.

L1.

L2.

L2.

L2.

L2 (V).-

Sortim cap a l'esquerra des de la R1, passant per sota d'un arbret, a la fissura trobarem una primera assegurança “una vareta de ferro”. De seguida passem a la paret per fer uns passos més verticals i anar vorejant l'arbret, un cop acabem de vorejar l'arbret, tornem de nou cap a la dreta arribant a la canal una mica descomposta. Continuem pujant en diagonal cap a la dreta fins a trobar la R2, ubicada a terra prop d'un pi que creix al cim de la Magdalena Inferior. R2, dos spits amb xapa i una anella units per una cadena. Reunió rapelable. Una vareta de ferro i 5 spits en uns 20 metres.


R2.

Pi "Pinus" Cim Magdalena Inferior.

Lludrigueta - Cim Magdalena Inferior.

Descens:

Després d'acabar de pujar la resta de la cordada, fem algunes fotos per a la ressenya, mengem alguna cosa i gaudim de les vistes que ens ofereix aquesta agulla montserratina.
Tornem fins a la R2, i muntem un ràpel per fer el descens.
En aquesta ocasió farem un ràpel d'uns 30 o 35 metres que ens deixa a la base de l'agulla, gairebé a l'inici de la Via Cremant Crom.
Un cop a baix, nosaltres decidim donar per conclosa la jornada. Bé es pot realitzar un altre itinerari per la zona oa la mateixa Magdalena Inferior. I si decidim deixar-ho aquí, podem tornar al Monestir.

Grup Muntanyen Piolet SBD - UGEL, Cim Magdalena Inferior.

Des de les ruïnes de l'Ermita de Santa Magdalena, descendim fins al coll entre les dues gorres "Magdalena Inferior i Gorra Marinera", aqui veurem les empinades escales de Jacob, que baixarem fins arribar a una bifurcació, girem a mà dreta i arribarem al Camí de Sant Jeroni.
Continuarem per aquest fins passar la Gorra Marinera, a la nostra esquerra on hi ha una zona boscosa, neix un senderet que en ziga-zaga baixa fins al camí que porta al Trecabarrals o Cigar Puro. Continuem per est cap a l'esquerra. Quan vegem una fita de fusta amb indicacions, seguirem les indicacions cap al Monestir. Baixarem uns estrets esglaons i només hem de seguir aquest corriol fins a l'Ermita de Santa Anna i des d'aquesta a les conegudes Escales dels Pobres, que seguint aquestes en descens ens deixaran a l'Abadia de Montserrat i la zona de pàrquing.

Rapel - Descens.

Regio de Tebes "Les Magdalenes" - Gorros.


Fitxa Tecnica.-

Via:García Lorca.
Zona: Gorros - Tebes "Les Magdalenes" Montserrat.
Dificultat: V.
Dificultat obligada: IV+.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 45 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts, spits i una vareta de ferro. Reunions rapelables.
Material: 8 cintes express (alguns llargues), 2 cordes de 60 m., arnès, baga d´ancoratge, R´s i casc. Opcional: magnesi.
Orientació: Sud.

Croquis i ressenyes Magdalena Inferior "Via García Lorca", Monistrol de Montserrat (BCN) foto extreta de.- https://es.wikiloc.com/ - Santi Gavarres adaptacions Els Cinc Peus al Gat.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario