domingo, 17 de diciembre de 2023

Escalada Esportiva Camarasa "Sector La Cova de L´Escaleta", Camarasa (Lleida).

Camarasa.

Camarasa (antigament Camarasa-Fontllonga) és un municipi de la província de Lleida, situat a la comarca catalana de la Noguera. El municipi va sorgir de la unió el 1.970 dels termes municipals de Camarasa i de Fontllonga. El nou municipi va adoptar el nom de Camarasa-Fontllonga. Uns anys més endavant, el 1.984, es va canviar el nom del municipi pel de Camarasa.

Aquí ens trobem amb una de les escoles d'Escalada Esportiva més o potser de les més antigues de la província de Lleida amb almenys ja una trentena d'anys des que es van obrir i equipar les primeres vies per a la pràctica de l'Escalada Esportiva, encara que també té alguns itineraris de caràcter més clàssics.

En aquesta ens vam cercar a uns dels seus sectors més actuals La Cova de l´Escaleta.

Presa de la Camarasa.

Zona d'estacionament Ctra. C-13. Central Hidroelèctrica de Camarasa.

Aproximació: 

Des de Barcelona, agafarem la Ronda de Dalt per anar a buscar l'A-2, per la rampa direcció Lleida/Tarragona. Ens incorporarem a A-2 i continuarem fins sortir a la sortida 504 cap a C-53, en direcció Vilagrassa/Anglesola/Balaguer.Seguirem per C-53 i C-13 fins a Plaça de l'Església a Camarasa.

Des de la població de Camarasa, continuarem en direcció nord per la carretera C-13, durant uns 3,5 Km. passant el "Pont del Pastor", la carretera segueix paral·lela al Riu Segre, passarem un túnel, en sortir veurem i creuarem la presa de la Central Hidroelèctrica de Camarasa, tot seguit creuarem un altre túnel i gairebé en sortir tant a l'esquerra com a la dreta tenim la zona per estacionar el vehicle. GPS.- (N) 41º54´37" (E) 00º53´08". Procurar ser agraït i deixar espai per a altres usuaris. I no deixeu escombraries. Gràcies.

Tunel - Ctra. C-13.

Acces als Sector d´Escalada.

Acces.- 

Aquesta explicació és per arribar als Sectors d'Escalada Esportiva de Camarasa costat nord del congost orientació Sud – La Cova de L´Escaleta i El Solarium. També des d´aquest es pot arribar als sectors El Tunel (L´Aiguabarreig) o al Mongetae

Després d'estacionar el vehicle, creuem la carretera C-13 i retrocedim caminant uns metres de nou cap al túnel, saltem per darrere de les baranes o guardarails. Caminarem per una zona arenosa que ens portés fins a un tunel o cova paral·lel al tunel de la carretera, creuem per la cavitat que ens deixés gairebé a la presa de la Central Hidroelèctrica de Camarasa, continuem pel lateral de la carretera C-13, i travessem també el següent túnel, sempre vigilant per no tenir un ensurt amb els vehicles que per allà circulen.

Presa de Cental Hidroelectrica de Camarasa.

Acces als Sectors Solarium i La Cova de L´Escaleta.

Un cop acabem de creuar el túnel, seguim pel lateral per darrere dels guardarails, fins a veure una fita de pedres, que ens dirigeixi cap a un estret sender que va ascendint cap a la base de les parets del congost.

Aquest sender, va prenent alçada, és un camí exposat i estret, cal vigilar de no llençar pedres cap a la carretera. Després d'uns 200 metres un ramal puja cap a la dreta i ens deixa a la banda dreta del Sector Solarium. Per arribar al Sector La Cova de l´Escaleta continuem cap a l´esquerra vorejant la base de les parets fins a veure un altre ramal a la dreta, amb una corda fixa i en alguns trams hi ha grapes per facilitar l´accés.

Peus de Vies Sector La Cova de L´Escaleta.

Riu Segre.

L´escola d´escalada esportiva de Camarasa és una de les més representatives de Lleida. Sectors com Marcant Estil o Kuestelon la France formen part de la història de l'escalada a la província catalana.

Durant els darrers anys Camarasa ha viscut una segona joventut, que encara perdura actualment. L'escalada és ideal a l'estiu, ja que tindrem ombreta fins passades les 14 hores a causa de la seva orientació oest, a més la proximitat del riu i la seva humitat, deixaran una agradable i fresca temperatura, que s'agrairà en els calorosos dies d'estiu. Trobarem una escalada amb bones caigudes, regletes, molt de forat, gotes d'aigua i abundants cants. La zona d'escalada compta amb més de 200 vies obertes, en roca calcària, repartides en uns 6 sectors, separats entre si, amb aproximacions des de immediates a 20 minuts, depenent del sector escollit i del pàrquing.

Guti.

Via Game of Thorns, 6b.

Via Fan Tan, 6b.

Via American Rust, 6b.

Un dels ultims Sectors que han estat obrits i equipats a Camarasa es diu la Cova de l’Escaleta. Els murs d'aquest sector són uns 200 metres a l'esquerra del Solarium, un sector on també s'han equipat moltes vies i se segueixen equipant de mà els equipadors del sector han estat Pete O'Donovan, Albert Cortés i Tom Zappe. Han comptat amb la col·laboració d'Andy Gardner i la donació de 12 reunions per part de David Tarragó.

A la part esquerra del nou sector hi ha la Cova de l’Escaleta, una petita cavitat penjada a la paret, que ara compta amb vies a banda i banda. Per això el nom homònim del mur.

Vies Amareican Rust, 6b i Via Cor de Tro, 7a.

Via L´Amor que Mata, 6b+.

Camarasa.

El sector està orientat a sud i té 35 vies d'escalada esportiva. Les dificultats van del V+ al 7c, amb un clar predomini del sisè grau. La majoria de les vies superen els 25 metres i la varietat de subjecció és notable. Regletes, gotes d'aigua, forats, grans cantells. Tot sobre una calcària compacta, de primera qualitat.

Així també les equipacions dels itineraris, són de primera parabolts i reunions moltes amb anelles, mallons i algunes amb mosquetons. Col·locades amb molts afecte i just on han d'anar-hi. Gran feina dels equipadors.
Aquest, juntament amb el sector Solarium, són dels sectors que fan que a Camarasa podem escalar durant tot l'any.

Marc & Santi (Kaotics Klimbers).

Via Cor de Tro, 7a.

Via Cor de Tro, 7a.

Camarasa amb un total de 22 sectors, comprèn principalment la gola pregada pacientment pel riu Segre entre la Serra del Mont-Roig i la Serra Carbonera. El seu reclam principal és l'existència d'un conjunt d'agulles l'escalada de les quals és aèria i estètica però no necessàriament per això difícil. Les zones esportives situades en aquest congost ens ofereixen una gran varietat de vies, amb diferents estils d'escalada, plaques amb reglets i forats, voltes, caigudes, fissures. Un gran nombre de rutes de dificultat en una roca dolomítica fosca o ataronjada de bona qualitat.

Via Ritual Pagà, 7a.

Via Rirtual Pagà, 7a.

Sector La Cova de L´Escaleta - Camarasa.

Via Marumi Wall, 6a+.

Ressenyes Escalada Esportiva Camarasa "Sector La Cova de L´Escaleta", Camarasa (Lleida).- de Esq. a Drta.

Via 1.- 155, 6a.
Via 2.- Malo Malote, V+.
Via 3.- Referendum, 6a+/6b.
Via 4.- Escaleta al Cel, 6a+/6b.
Via 5.- Arenafobia, 6a+/6b.
Via 6.- American Rust, 6b.
Via 7.- Magnetic Zero, 6c.
Via 8.- L´Amor que Mata, 6b+.
Via 9.- Cor de Tro, 7a.
Via 10.- Ritual Pagà, 7a.
Via 11.- El Talp, 6b.
Via 12.- Una Mà de Contes, 6b.
Via 13.- Virreina, V/V+.
Via 14.- Game of Thorns, 6b.


Croquis i Ressenyes Escalada Esportiva Camarasa "Sector La Cova de L´Escaleta", Camarasa (Lleida) extret de.- https://woguclimbing.com/

Via L´Amor que Mata, 6b+.

Via 15.- 1/3 Naranjistas, IV+/V.
Via 16.- Fan Tan, 6b.
Via 17.- La Formiga de Vellut, 6a+.
Via 18.- Fussió Freda, 6a+.
Via 19.- Glee, 6a+.
Via 20.- La Fissura de Nadal, V+.
Via 21.- La Llibertat Perduda, 6a+.
Via 22.- El Llibre Perdut, 6c+.
Via 23.- Tekidisi, 7a+.
Via 24.- No et Xulegis, 7c.
Via 25.- No et Despistis, 7b.
Via 26.- Jollibee, 6b+/6c.
Via 27.- Solstici, 6b.

Tarre & Annuska (Kaotics Klimbers).

Camarasa.
Via 28.- Marumi Wall, 6a+.
Via 29.- Ni Oblit ni Perdó, 6c.
Via 30.- The Gardner, 6a+.
Via 31.- Pretzel, 6c+.
Via 32.- La Cassolada, 7a.
Via 33.- Broken Stones, 6c+.
Via 34.- Llaç Groc, 6c.
Via 35.- Vol i Dol, 6b+.

Material: 14 o 15 cintes expres, baga d'ancoratge, assegurador autobloquejant (Tipus Grigri Petzl, Revo de Wild Country, Eddy d'Edelrid, etc), corda de 70 metres de 9,5 a 11 mm diàmetre, mosquetó de seguretat per a reunions o desvinculacions, casc, arnes i peus de gat. Opcional: Bossa de magnesi i malló per abandonar. Alçada màxima de les vies uns 32 metres, excepte la Via Game of Thorns de 35 metres!!!.
Camarasa.

Lo Puro, Camarasa.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario