martes, 19 de diciembre de 2023

Ascensió Paret de la Formiguera "Via Los Chichos sortida per Los 50 del Guti, 6a - 105 m.", Sant Llorenç de Montgai/ Camarasa (Lleida).

Paret de la Formiguera.

L'embassament de Sant Llorenç de Montgai es troba al riu Segre, entre Camarasa i Balaguer, aigües avall de la confluència dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de la Noguera. A les seves ribes es troba el nucli de Sant Llorenç de Montgai, que pertany al municipi de Camarasa, com tot l'embassament. L'embassament està catalogat com a Reserva Natural de fauna salvatge per les aus aquàtiques Sant Llorenç de Montgai, i com a zona humida d'importància nacional.

Els penya-segats i esperons rocosos que conformen el paisatge que envolta Sant Llorenç de Montgai afavoreixen l'escalada. Entre ells trobarem diverses zones o sectors com la Paret de l'Os, El Cilindre, Cresta Disblia i la Paret de la Formiguera. A aquesta ultima ens vam acostar un amb un bon grup d'escaladors dels Kaotics Klimbers - UGEL i vam decidir realitzar alguns dels nombrosos itineraris que hi ha en aquesta paret que van ser les Vias Garrets Eusebi, Martinetti i per confusió la dels Chichos encara que la idea era fer la Via Els 50 del Guti. Us descrivim aquesta ultima, esperem que us agradi.

Paret de la Formiguera - Balcó de Sant llorenç.

Zona d´Estacionament.

Tunel de la RENFE-Rodalies.
 Aproximació:

Des de Balaguer hem de prendre la carretera direcció Tremp (C-13). Abans d'arribar al poble de Camarasa trobem una desviació a mà esquerra direcció a Sant Llorenç de Montgai (LV-9047). Hem de seguir per aquesta carretera direcció Sant Llorenç; primer passarem pel costat de la Paret de l'Os i al 2,5 km del desviament estarem davant la Paret del Cilindre.
Es pot aparcar a mà esquerra i també a mà dreta tenim una esplanada on podem aparcar el vehicle (cartells de la Via Ferrada "Cagate Lorito" i la ruta dels Bous). Des d'aquest punt veiem la paret de la Formiguera al fons esquerra i el terraplè de la via del tren. Des del plafó informatiu de la Via Ferrata "Cagate Lorito" seguim a l'oest pel llit del barranc del Clot del Roure. Un indicador metàl·lic ens desvia a l'esquerra cap al Barranc Fondo. Seguint marques vermelles envoltem la cinglera i comencem a pujar cap a les vies de tren per un vessant pedregós.
Creuem les vies al costat de l'entrada d'un túnel i descendim novament ja amb la Paret de la Formiguera a la nostra dreta. Depèn de l'itinerari que anem a fer haurem de seguir un corriol cap a l'esquerra o anar directament fins a la base de la paret. A la dreta comença amb la Via Catafer ia l'esquerra s'acaba amb la Via Àfrica.


Acces Paret de la Formiguera.

Santi (Kaotics Klimbers-UGEL).

R1, Via Los Chichos.

L1 (V).- Via Los Chichos.

Ens ajuntem una bona colla de companys de grup Kaotics Klimbers formen part de la UGEL (Unió de Grups Excursionistes Llibertaris), per celebrar l'aniversari d'un dels seus membres. Vam decidir fer diversos itineraris en total tres, Via Garret Eusebi, Martinetti i la intenció primària era fer la Via Els 50 de Guti. Però per desconeixement vam fer la Via Los Chichos.
La ubicacio de la Via es troba gairebé a l'esquerra, seguint el sender de la base de la Paret de la Formiguera, passades les vies Normal, Sabina Wall i Joe Bonamassa. Descendim uns metres fins on veiem una zona de la paret molt ataronjada i desplomada, i fixant-nos bé veurem algunes assegurances i la primera reunió. A la dreta hi ha la Via L'Aberroncho ia l'esquerra uns pocs metres més avall la via Els 50 del Guti.


L1, Via Los Chichos.

L1, Via Los Chichos.

Ens equipem i col·loquem el material. Comencem a escalar en diagonal a l'esquerra seguint un parabolt i després en direcció a un ressalt que el superarem per l'esquerra fins a arribar a una plataforma sota un segon ressalt més fort ben assegurat. Un cop superem el ressalt flanquegem a la dreta fins a la R1. R1, Dos parabolts amb xapa i anelles. Reunió rapelable. 3 parabolts a uns 20 metres.

L2, Via Los Chichos.

R2, Via Los Chichos.

L2 (IV).- Via Los Chichos.

Sortim des de la R1, cap a la nostra dreta on cercar una assegurança per continuar per un esperar que en algun tram haurem de vigilar la roca una mica descomposta. Poc a poc anem perdent dificultat fins arribar a la R2 que és al terra en un precim de la Paret de la Formiguera. R2, Dos parabolts amb anelles. Reunió rapelable. Uns 5 parabolts en uns 25 metres.

R2, Via Los Chichos.

R3, Via Los Chichos i Los 50 del Guti.

L3, Via Los Chichos i Los 50 del Guti.

L3 (IV-).- Via Los Chichos i Los 50 del Guti.

Sortim rectes des de la R2, pràcticament caminant uns quants metres per una zona arbustiva de carrasques o garric "Quercus coccifera". Arribem fins a un petit ressalt amb una assegurança, remuntem aquesta i arribant a la base de nou de la paret trobem la R3. R3, dos parabolts amb xapes i anelles. Reunió rapelable. Un parabolt a uns 35 metres.
Aquesta tirada és compartida també per la via dels 50 del Guti, així com la R3.


L3, Los Chichos i Los 50 de Guti.

L4, Via Los 50 de Guti.

L4, Los 50 del Guti.

R4, Via Los 50 del Guti.

L4 (6a).- Via Los 50 del Guti.

Des de la R3, veiem diverses línies de parabolts a la paret, així que per desconeixement de l'itinerari que estàvem fent vam decidir llençar recte, en comptes de seguir per la línia d'assegurances a la nostra esquerra. En aquest cas la continuació i quart tram de la Via Los Chichos.
Sortim escalant rectes per la paret, realitzant el quart llarg de la Via Els 50 del Guti. Aquest quart tram és prou duret, les assegurances no són a prop i la roca no permet cap distracció. Un primer tram amb dues assegurances després d'una passejada per arribar a la tercera assegurança, es podria col·locar alguna peça en una fissura intermèdia. Després una magnífica savina, que es pot lacejar còmodament abans de xapar la propera assegurança. La dificultat minva progressivament fins a arribar al cim on es troba la R4. R4, dos parabolts amb xapa i una anella units per una cadena. Reunió rapelable. uns 7 parabolts a uns 30 metres.


R4, Los 50 del Guti.(Santi -Kaotics Klimbers).

Marca Verda - Punt per el descens.

Cim de la Paret de la Formiguera - Kaotics Klimbers/ UGEL.


Descens:

Després de pujar tota la cordada, recollim material i en direcció cap a la dreta, de nou entre una bona zona arbustiva majoritàriament garrics "Quercus coccifera", ens ajuntem amb les altres cordades al Cim de la Paret de la Formiguera, gaudim de les vistes i realitzem algunes fotos per a la ressenya.
Per baixar ho farem caminant cap a la dreta de la paret en direcció vies del tren. Si trobem unes marques verdes "punts" només hem d'anar seguint-los i anirem baixant pel vessant de la paret fins arribar pràcticament a unes tanques que no permeten l'accés a les vies del tren. Continuem baixant fins a trobar un tunel que travessarem i pràcticament ens deixés a la zona on tenim estacionat els vehicles.


Cova Disblia.

Tunel de retorn.

Descens.

Kaotics Klimbers - UGEL. (Guti, Clau, Villena, Santi, Tarres i Blanca).

Sant Llorenç de Montgai - Embalsament Rius Segre /Noguera Pallaresa.

Fitxa de la via.-

Via: Los Chichos sortida per Los 50 del Guti.
Zona: Paret de la Formiguera - Sant Llorenç de Montgai.
Dificultat: 6a.
Dificultat obligada: V+/A0.
Longitud: 105 metres.
Grau d'exposició: Baixa.
Grau de compromís: Baixa.
Equipament: Via equipada amb Parabolts. Reunions rapelables.
Material: 8 cintes exprés (algunes Llargues), R´s, peus de gat, casc, arnes i dues cordes de 60 metres diàmetre de 8´20 a 9´50 mm. Opcional: Joc de friends o fissurers i bossa de magnesi..
Orientació: Sud.

Croquis i ressenyes Paret de la Formiguera "Via Los Chichos sortida per Los 50 de Guti", Sant Llorenç de Montgai-Camarasa (Lleida) extret de.- https://logalldeponent.blogspot.com/  modificacions per Els Cinc Peus al Gat.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario