jueves, 31 de marzo de 2016

Ruta rials d´Arenys, Arenys de Mar (Barcelona).

Aparcament de la platja de la musclera.

Platja de la musclera.
Els rierols i els rials són els accidents geogràfics propis del Maresme. Camins de sorra, normalment secs, que, quan plou, aboquen l'excés d'aigua cap al mar. Els rials han estat i són llocs de pas i passejades. La ruta Rials Arenys ha estat ideada perquè pugui descobrir alguns seguint l'itinerari, com el Rial de la Serp, el Camí de Ronda, el Rial del Bareu, el del Pla dels Frares i el Rial del SAPI.
La Ruta ens permet descobrir les Platges d'Arenys, al llarg dels tres quilòmetres d'extensió. Part del seu especial encant està a la sorra gruixuda i en els turons que envolten fins arribar al mar.
Així mateix, ens acostem al port d'Arenys, un dels més importants de la costa catalana. És l'exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila, en el qual es concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca. La subhasta del peix que té lloc cada dia quan tornen els quillats i les barques és un espectacle pintoresc que atrau molts visitants.

Pas subterrani a la platja de la Musclera.

Sorra i petxines

Platja de la musclera.
Aproximació.-

Presa Ronda Litoral / B10 a Barcelona, pren la sortida 27 per incorporar-te a C-31 en direcció Badalona / Mataró / Montgat / N-II (carretera amb algun peatge). Estigues a l'esquerra per romandre en C-32, pren la sortida 109 cap a Arenys de Mar després continua per Carrer de Josep Draper i Fossas. A la rotonda, continua recte per Carrer Joan Draper i Fossas, gira a la dreta cap Carrer Jaume Partagas Rabel. Gira a la dreta cap Carrer Afores Ponent. Després ja agafarem el Rial de SEPI fins al final on seguirem a la dreta per la N-II. Fins l'aparcament de la platja de la Musclera, inici i final de la ruta.

Platja de la Musclera, al final trinxera de vigilància de la costa

Platja de la Musclera.
 Recorregut.-

La Ruta comença al costat la platja de la Musclera d'Arenys de Mar. Compta amb tot tipus de serveis per al seu ús públic i resulta un bon lloc per a la pràctica del nudisme. Es tracta d'una platja de 750 m de longitud. Té una amplada mitjana de 78 m. El grau d'ocupació que presenta és alt. És una platja semiurbana. Té passeig marítim. Amb roques / sorra daurada. Les condicions de bany són aigües tranquil·les i disposa d'equip de vigilància. Si hi ha perill, es troba senyalitzat.
Platja de les roques d´en Lluc.

Platja de les roques d´en Lluc.


 Després passejar i observar la platja de la Musclera, tornarem a la zona d'estacionament, aquest cop travessant les vies dels ferrocarrils de proximitat. Doncs el pas subterrani amb les pluges sol quedar inundat i fa difícil l'accés. La resta de l'any aquesta sec i es pot trasnsitar pel amb tota tranquil·litat. Agafarem caminant a una banda per la N-II fins que tinguem accés al passeig marítim cap a la població de Arenys de Mar.

Platja de les roques d´en Lluc.

Casa de pescadors.
 Accedim al passeig marítim per la Roques de Lluc (llevant) i la Punta del Canyadell (ponent), a la sortida del rial Llarg. Té una longitud variable al voltant dels 100 metres, Molt condicionada pels temporals. L'amplada también és molt variable i oscil·la entre els 8 i els 15 metres d'espai sorrenc. És una platja de sorra de gra fi i mitjà. Conserva algun búnquer amb possibilitat de poder visitar-lo.

Punta del Canyadell

Punta del Canyadell

Platja de la Picòrdia.

Platja de la Picòrdia.
 Ja vam seguir pel passeig marítim al costat del mar. El Passeig Marítim, a la vora del Mediterrani, els ports esportiu i pesquer, i la platja d'Arenys són altres interessants llocs on participar de la vida quotidiana d'aquesta localitat. L'arribada dels vaixells de pesca, la subhasta de peix a la llotja o les belles embarcacions nàutiques de la dàrsena esportiva no desmereixen als capvespres sobre les aigües del Maresme. L'oferta d'esports nàutics completa, per la seva banda, qualsevol alternativa d'oci.

Platja de la Picòrdia.

Pal indicatiu.

Zona de Pic-nic.
 Per fi arribem a la població d'Arenys de Mar i la platja de la Picòrdia aquesta té una longitud aproximada de 580 metres, tot i que varia d'un any a un altre. L'amplada és variable i oscil·la entre els 20 i els 60 metres d'espai arenoso.És una platja de gra de sorra entre fi i mig.

Arenys de Mar és un municipi situat a la comarca del Maresme. Està entre la finalització de la riera d'Arenys, que el connecta amb l'interior passant per Arenys de Munt. Es troba també a prop del massís del Montseny i el Parc Natural del Corredor-Montnegre. Com en totes les poblacions costaneres de la comarca del Maresme) creuen el municipi, entre el nucli urbà i el mar, la N-II i la línia ferroviària del Maresme.
És un important port pesquer, el principal de la Província de Barcelona i recreatiu, tant és així que el port i els seus serveis és el motor principal de l'economia del municipi.

Ateneu Arenyenc.

Port d´Arenys.
 Creuarem tota la platja de la Picòrdia i passarem pel port d'Arenys és un dels més importants de la costa catalana i del Maresme. És l'exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila d'Arenys de Mar. La pesca i tota la indústria que es crea a l'entorn del port mouen gran part de l'activitat econòmica de la població. El port concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca. La subhasta del peix que té lloc cada tarda quan tornen els quillats i les barques és un espectacle pintoresc que atrau molts visitants. El peix que surt de la llotja d'Arenys és valorat a tot Catalunya, sobretot les gambes. Els restauradors locals i el consistori celebren, durant la tardor, un certamen gastronòmic, el Calamarenys, que té com a principal protagonista el calamar d'Arenys.

Port d´Arenys.

Aparcament per a les embarcacions

Xarxes i altres estris per a la pesca
 El port té un gran espai dedicat a les embarcacions esportives amb gran quantitat d'amarratges. Durant l'estiu molts velers hi fan les seves singladures mediterrànies. Les drassanes continuen sent una important indústria local.

El port de pesca i esportiu està situat a llevant de la ciutat, davant de la muntanya del Mal temps, en construir-se, es va destruir una gran part de la platja. Actualment el moll té dos braços, el de llevant, el més llarg, 830 metres d'extensió, i el de ponent, de 480 metres. És un dels ports de pesca i esportius de més relleu de la costa oriental catalana.

Barca de pesca.

Platja del Cavaió.
Després del port hi ha una altra platja que normalment el nivell d'ocupació de la platja el Cavaió és alt. Aquesta platja té 800 metres de longitud per 70 metres d'amplada, semiurbana la composició és de sorra. Aquesta platja, dotada de gran quantitat de serveis, presenta uns voltants mica descuidats i amb edificis molt deteriorats que envaeixen la primera línia de platja. La primera platja pertanyent al terme municipal veí de Canet de Mar rep el mateix nom, com a continuació d'aquesta.
L'accés a la platja es realitza a través de túnels subterranis que passen per sota de la via fèrria.

Bunquer del Cavaió.

Bunquer del Cavaió.

Bunquer del Cavaió.
A la platja del Cavaió podem un búnquer que la platja arenyenca amaga fins a nou búnquers de la Guerra Civil espanyola. Un patrimoni que forma part del passat històric i que des de fa temps tracta de reivindicar un grup de veïns que integren l'entitat Grup Búnquers Arenys. Fa cinc anys que van impulsar les primeres passejades per recuperar i donar a conèixer entre la població les construccions de formigó que s'alcen arran de la costa. Ara han fet un pas més
i col·laboren estretament amb l'Ajuntament i el Museu d'Arenys de Mar per organitzar les jornades del patrimoni que el municipi prepara i que permetran visitar alguna d'aquestes fortificacions que van servir per vigilar i protegir la façana marítima.
Bunquer del Cavaió.

Platja del Cavaió.

Rial de la Serp.
Gairebé al final de la Platja del Cavaió, ens creuarem amb el Rial de la Serp. Al qual baixarem a l'altura d'un pont de fusta. Per aquest pujarem primer passant per sota de les vies dels ferrocarrils i continuarem pel fins gairebé l'alçada del Rial del Pas. On veurem un palafon explicatiu dels diferents rials i una font per agafar o beure aigua.

Rial de la Serp.

Senyals d'indicació de la ruta Rials d'Arenys

Font

Rial de la Serp + Rial de la Planeta.

Rial de la Planeta.

Cami de Ronda.

Can Garrós.
A partir d'aqui la tònica dels rials és gairebé sempre la mateixa, canyissos i altres espècies vegetals. En alguns trams més amples es permet el pas de vehicles motoritzats. En el transcurs de la ruta anirem veient pals de fusta indicatius i uns senyals que ens indica la el sentit de la marxa. Passarem prop d'algunes masies i camps de conreus com Can Garrós o Movitrex (una empresa que lloga maquinària i realitza excavacions).

Movitrex.

Rial d´Arenys.

Rial d´Arenys.
Després d'acabar el Rial de la Serp, continuem a la nostra esquerra un tram del Camí de Ronda i després d'aquest entrarem al Rial d'Arenys, fins a gairebé tocar l'autovia. Aquest ja ens portés fins a gairebé el terme d'Arenys de Munt. Des alli per un pas subterrani arribarem a Can Jalpi

Pas subterrani

Casa amb detalls àrabs.

Can Jalpí.
Una espectacular zona d'esbarjo a Arenys de Munt
Els Jardins de Can Jalpí estan situats just abans d'arribar a Arenys de Munt. És una zona fantàstica per passar un dia assolellat en família, ja que els petits tenen un espai immens per córrer i entretenir-se mentre els grans gaudeixen d'un dia a l'aire lliure.

Can Jalpí.

Riera Pare Fita.
Des d'aquí ja només ens queda continuar aquesta vegada en dirrecció cap a la platja de nou per mes rials, primera ment agafarem el Rial d'Arenys de nou i acabarem pel Rials de SEPI. Fins al punt d'inici l'aparcament al costat la platja de la Musclera. Fi de l'excursió.

Platja d´Arenys.

Via dels ferrocarrils

Croquis de la ruta.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baix.
Temps / Horari: 3h. minuts.
Desnivell / Quota màxima: Gairebé inapreciable.
Ús: si.
Ús actual: senderisme i agrari
Estat: bo.
Senyalització: bona.
Llocs de valor: Platges de la Musclera, Roques d'en Lluc, Cavaió, Picòrdia, Port d'Arenys, Bunker del Cavaió, Rials de la Serp, SEPI, Població d'Arenys de Mar i de Munt, Can Jalpí
Època: Tot l'any, A l'estiu evitar les hores de calor i en èpoques de pluja millor no realitzar-lo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario