martes, 12 de julio de 2016

VF Cubilillo Os Fils K2 (D) + Canal Equipada Peña Don Justo, Macizo d´Os Fils. Riglos (Huesca).

Els Mallos de Riglos. Riglos (Huesca).

Massís d´Os Fils./  El Mirador de los Buitres.

El massís d'Os Fils (també o més conegut per El Mirador de los Buitres), situat a l'est de Riglos, tanca la discontínua encara colossal barrera que s'obre des del Fire i que forma el que genèricament coneixem com els Mallos de Riglos. Oblidada des de fa uns quants anys per la seva aproximació més llarga que per a qualsevol dels malls grans o petits, la seva diferent qualitat de roca del conglomerat al qual estem acostumats i la relativa escassetat de vies, aquest Massís d'Os Fils amaga bastants sorpreses i molta història.

Aquesta zona està despertant una mica més d'interès que fins fa poc temps. Les estupendes vistes des del Mirador dels Voltors, la ferrada del Cubilillo i dades històriques com el fet que en aquest massís Rabadà i Navarro obrissin la primera i també la última de les seves vies, són arguments per apropar-se per aquestes parets per escalar alguna cosa o , això és totalment recomanable, venir a veure una d'aquelles increïbles postes de sol de Riglos.

Parking de Riglos.

Ruta de Hoya de Huesca, Camino del Cielo i GR - 1.
Aproximació.-

Sortim d'Huesca per la A-132 direcció Banastás, Loscorrales i Ayerbe. Passat el petit poble de Concili prenem el desviament a la dreta, HU-310 cap Riglos. Vam aparcar a l'entrada del poble.

Des del pàrquing ascendim per la pronunciada carrer José Antonio fins al centre de Riglos, una petita plaça. Des d'aquí ens dirigim a la dreta pel camí de Figonero, marcat com a GR-1 que aviat serà de terra. Avancem seguint el GR, creuarem una petita bassa artificial i el camí es fa més ample.
Al fons veiem clarament la Penya Don Just i a l'esquerra la Paredón de los Buitres. Llaneamos per aquesta ampla pista fins que un indicador ens desvia a la dreta, cap al rierol i la Penya, indicat Mirador dels Voltors i clavilles. Creuem el riu i continuem sempre cap al sud. Passem les indicacions a la Penya do Just, passem el Cargol i seguim de front. Quan sembla que vam deixar les parets més verticals enrere, hem d'estar atents a un petit desviament a l'esquerra, poc senyalitzat i entre un bosc cremat però amb espessos arbustos pujarem fortament fins a la primera clavilla, en una petita canal oberta.

Mallo Pison,, Cuchillo i Melchor Fenchin.

Font d'aigua no tractada a la sortida de Riglos.

Rètols indicatius.

Massís d ´Os Fils. /  El Mirador de los Buitres.

Balsa d´aigua.

Rètols indicatiu de la ferrata de Cubilillo.

Mallo Cored, Aguja Roja i Gomez Laguna.

Rètols indicatius

Guti & Vanessa, GR - 1.

Sender a Os Fils i Peña Don Justo.

Peña Don Justo.

Sender a Peña Don Justo.

Inici de la Ferrata.

Guti.
Recorregut.-

Superem primer una paret vertical equipada amb clavilles i alguna grapa, per seguir després per una rampa rocosa. Sembla que no canviï molt, però a la pràctica és força diferent ascendir per aquests petits claus de ferro en comptes de fer-ho per les grans i confortables grapes típiques de via ferrada. Aquest és, al costat del magnífic entorn dels Mallos i els voltors fàcilment visibles, els que més es gaudeix de l'ascensió al Mirador de los Buitres
.
1 er. Tram.

Clavilles

2 on Tram.

Instalació de Rapel.
El primer tram de clavilles ens deixa en una propera lleixa que gira a l'esquerra, iniciant veritablement el camí. Vam pujar una placa inclinada primer entre un arbre fins a una altra lleixa. Anirem ascendint alternativament trams verticals intercalats per petites repises. Gairebé a cada final de trams anirem veient instal·lacions per fer ràpel (parabolts amb anelles).

2on Tram.

2 on Tram.

2 on Tram.

3 er. Tram.

Instalacio de Rapel.

 Ultim Tram.
La ferrada té un parell de passos bastant verticals d'uns 25 metres amb tres ressalts i aeris a partir d'aquí i especialment en el segon tram augmenta la sensació d'altura.

Des d'aquí ja veiem un balcó equipat amb cadenes que ens diposita cap a una rampa final (vagi de filferro de expinos) a la petita Mirador que ens espera al cim a mà esquerra. La sortida de les clavilles és per un pas amb un petit sostre, fàcil, equipat amb clavilles i cable de seguretat.

Ultim tram.

Final Ferrata.

Ultim Tram.

Fi Ferrata.

Caseta Mirador dels Voltors.

Mallos de Riglos.



Caseta Mirador dels Voltors. 1.047 m.

 Mirador dels Voltors.
Al Mirador dels Voltors tenim una de les millors vistes panoràmiques dels Mallos de Riglos i de la Hoya de Huesca, per això és visita obligada.

Us aconsellem fer aquest recorregut al capvespre, quan els raigs de sol incideixen directament en les formacions rocoses donant-los unes tonalitats vermelloses espectaculars.

Si tenim sort i vam gaudir d'un dia clar, algunes de les aus que ens podem trobar són el Voltor Comú, el Trencalòs, l'Aufrany, l'Milà reial o la Chova piquiroja.

Voltor comú


Inici Canal Equipada Peña Don Justo.

Canal Equipada Peña Don Justo.

Vanessa, 1 er Tram Canal Equipada Peña Don Justo.
Retorn.-

Tenim diverses maneres de realitzar el descens, nosaltres vam realitzar el descens per la Canal Equipada de Peña Don Justo.

1 .- Rapelant per la mateixa ferrada.

2.- Rapelant pel sistema de 7 ràpels, corda de 60 metres. L'últim ràpel és complicat pel que només és recomanable per a gent experta. Per arribar als ràpels des del Mirador seguim un camí al nord, marques grogues.

3.- Baixant pel camí equipat de la Penya Don Just, creuarem un petit pont i baixarem per unes escales fins al GR-1. Per arribar al camí seguim els mateixos indicadors que per arribar al sistema de ràpels, marques grogues.

4 .- La volta més llarga però més tranquil·la és pel GR-1 en direcció al Coll de Sant Román, sortint del Mirador cap al Sud-Est.

Guti, 1 er tram Canal Equipada Peña Don Justo.

El Tornillo.


Tram pont amb cadenes

Ultim Tram Canal Equipada Peña Don Justo.

Tram d escala. Peña Don Justo.


Massís Os Fils / Paredon de los Buitres.

Croquis VF Cubilillo Os Fils + Canal Equipada Peña Don Justo.
Fitxa tècnica:

Dificultat: K2 (D).
Aproximació: 1 hora i 30 minuts.
Durada: 30 minuts.
Retorn: 2 hores.
Desnivell / Quota màxima: 607 metres a 1.047 metres.
Passatges aeris: 1 de 3.
Equipament: Un pas aero equipat amb cadenes (pont nepalí), 2 trams verticals amb clavilles, línia de via i grapes i intal·lacions per realitzar ràpels 2 parabolts amb anelles, via d'iniciacion, No apta per a infants.
Material: Dispadora, guates, casc, arnes, opcional una baga + mosquetó per reposos. Corda de 60 metres si baixem fent ràpels i revers o similar.
Croquis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario