viernes, 11 de agosto de 2017

Ruta Torre Alta "Castellferran" 842 m., El Bruc (Barcelona).

Masia de Can Maçana.

Castellferran és una muntanya de 793 metres que es troba al municipi del Bruc, a la comarca de l'Anoia, a la part occidental del massís de Montserrat, a prop de Can Maçana. Al cim hi ha el Castell Ferran una torre fortificada feta amb pedra i maons, amb murs defensius voltant. Posteriorment es va utilitzar com a torre de telegrafia òptica, comunicada amb la torre de Can Dolcet de Collbató. Formava part de la línia Barcelona-Manresa-Solsona, i feia d'enllaç amb la de Barcelona-Lleida. Aquesta ruta també li sumarem el cim de Torre Alta, un dels cims que figura en el llistat de les 100 cims per conèixer Catalunya i que curiosament es fan conjuntament per evitar confusions. Encara Castellferran també és coneguda com la Torre Baixa.
Senyal vertical indicativa.


Malus Sylvestris.

Torre Alta.

Aproximació.-


Des de Barcelona agafem l'autovia A-2, a la sortida 570 Montserrat-Manresa, seguim la carretera B-111 fins a trobar l'indicador, de nou, Montserrat-Manresa girem i seguim la BP-1101 fins arribar a Can Massana al peu de Montserrat , on hi ha un gran aparcament (caps de setmanes i festius fins les 19 h. es de pagament) deixem el vehicle.


Agulles, Montserrat.


Senyals.
Últims passos a Torre Alta.
Recorregut.-

Tornem cap a la carretera per on veníem amb el vehicle cap a la Masia de Can Maçana, des d'aqui anem cap a l'esquerra fins a trobar l'indicador Sant Pau de Guàrdia, anem seguint les marques grogues fins arribar a un encreuament de camí més ample, el senyal groga ens marca cap a l'esquerra i nosaltres seguim recte per un sender no molt visible, l'anem seguint, arribem a una clariana on hi ha grans roques, seguim el sender cap a la dreta a terra una fletxa feta amb pedres ens indica la direcció bona, vam arribar a un altre clar on hi ha un gran pedrot, seguim sender cap a la dreta i ens porta a la carena i el cim, una mica de grimpadita.Ya estem al cim de Torre Alta, una fita de pedres ens marca aquesta.
Cim Torre Alta.

Cim Torre Alta, 842 m.
Castell Ferran ó Torre Baixa.
Tornem a baixar del cim de Torre Alta per on hem pujat, fins a arribar de nou al costat del pedrot, des d'aqui seguim pel sender fins arribar a un gran camp, Anirem vorejant fins arribar a la pista gran. Anirem cap a l'esquerra a la recerca de les ruïnes del Castellferran.

Castell Ferran ó Torre Baixa.
El Castellferran és un torre de defensa de planta quadrangular i de dos pisos. Protegit com a bé cultural d'interès local. Està envoltada d'un petit mur de defensa. Va existir una coberta a dues aigües. En les cares de la torre es distingeixen diverses espitlleres a dos nivells diferents fetes amb maó. A l'interior es distingeixen restes d'un forjat de entramat de bigues de fusta i restes d'arrebossat amb calç a les parets.

Castell Ferran ó Torre Baixa.


Cementiri,
Un cop vist Castellferran i contemplar des d'alli la muntanya de Montserrat, a deixem anar una mica la excursió fins arribar a Sant Pau de la Guàrdia, passant prop del seu cementiri.
Sant Pau de la Guàrdia, aquest petit nucli de població s'alçava primitivament al costat del castell de la Guàrdia o de Bonifaci. Situada al nucli urbà i adossada al conjunt de cases de Ca n'Elias, aquesta església es va construir l'any 1.740 sobre les restes de la capella de Sant Abundio. Està documentada al segle XII. És de planta rectangular, amb quatre capelles laterals. A la façana hi ha la porta d'entrada d'estructura arquitravada i un ull de bou a la part alta. Té adossat un campanar de torre de planta quadrada. Al frontal de l'altar conserva una escena de la conversió de Sant Pau procedent de l'antic retaule de Sant Pau de la Guàrdia, del segle XVII.

Sant Pau de la Guàrdia.
Agulles, Montserrat.
Sant Pau de la Guàrdia es troba a la primera etapa del Camí Català de Santiago de Compostel·la, entre el Monestir de Montserrat i Jorba. Tornem una altra vegada sobre els nostres passos fins a trobar un sender a la nostra esquerra en direcció Can Maçana, que ens portarà primer a una pista descendent que ja no deixarem fins arribar a la carretera asfaltada que ens tornarà de nou al costat del aparcament de Can Maçana. Fi de l'excursió.

Can Maçana.

El Bruc.


Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 2 h. 15 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 715 m. a 842 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, cultural, històric, patrimoni natural.
Estat: bo
Senyalització: Bona (Senyalitzacions verticals i palafones explicatius)
Llocs de valor: Torre Alta, Castell Ferran, Can Maçana, Sant Pau de la Guàrdia.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigada. Portar aigua.


Croquis de la ruta extret de.- http://conlosnenesacuestas.blogspot.com.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario