martes, 25 de mayo de 2021

Escalada Esportiva Sant Blai "Sector Roca del Salt - Cara Sud", Tivissa (Tarragona).



Les Moles.

Les muntanyes de Tivissa-Vandellòs són el conjunt de serres de la Serralada Prelitoral situades en els dos termes, amb formes enèrgiques, en una topografia irregular i de naturalesa calcària.

L'element rocós defineix marcadament el paisatge i la complexitat de l'orografia preserva entorns naturals diversos i sorprenents.

La diversitat d'entorns i la riquesa de la flora i la fauna atorguen a el conjunt de les serres un valor patrimonial natural destacable i reconegut en el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya.

Ens acostem a provar un dels sectors d'iniciació a l´escalada esportiva la zona de Sant Blai ubicat a l'interior d'aquest meravellós lloc. A prop del municipi i bastant accesible en vehicle. En els seus voltants trobarem l'ermita de Sant Blai bressol dels GR's, una font i zona per realitzar pícnic.


1ª Zona d´estacionament. Camí de l´Ermita de Sant Blai.

Camí de l´Ermita de Sant Blai. GR- 7.

Aproximació i Acces:

Des de la ciutat de Tarragona, vam sortir per la T-11 direcció carretera de Reus, i després agafarem la N-420. Per seguir cap a C-12 direcció Móra la Nova Centre ciutat / Tortosa / Flix / L'Hospitalet I / C-44 / E-15 / AP-7, vam sortir per agafar la C-44 fins a Tivissa per la carretera T-304.
Un cop a Tivissa, seguirem la indicacions cap a l'ermita de Sant Blai, primer passant la Pujada de l'Empedrat, després pel carrer de Padrells. Fins a arribar a un encreuament amb el camí de l'Ermita de Sant Blai. Nosaltres vam deixar el vehicle estacionat uns metres abans en una esplanada sota uns pins a la dreta.
Tot i que la pista del Camí a l'Ermita de Sant Blai és transitable i pràcticament es pot arribar als sectors en vehicle.

Deixem el vehicle en el primer estacionament sota uns pins i continuem caminat pel Camí a l'Ermita de Sant Blai, aquest indicat per un pal vertical de fusta. Passarem per diversos sectors que queden a la nostra l'esquerra, després de passar la Cova de Sant Nofre i gairebé descendint arribarem a el sector és el primer que ens quedés a mà dreta segons el nostre sentit de la marxa. A l'esquerra tindrem la Paret del Salt i les Coves de les Bruixes uns metres més amunt ja ens trobem amb l'Ermita de Sant Blai.

Cova de Sant Nofre.

Croquis i ressenyes Escalada Esportiva Sant Blai "Sector Roca del Salt - Cara Sud", Tivissa (Tarragona).

Ressenyes Escalada Esportiva a Sant Blai "Sector Roca de el Salt - Cara Sud", Tivissa (Tarragona).- Numeració de dreta a esquerra.

Via 1.- East Butress, 6a. Equipada.
Via 2.- Fissura de Punys, IV+. Equipada.
Via 3.- Mur de la Y, V+. Equipada.
Via 4.- Thi Is Sant Blai, 6a. Equipada.
Via 5.- Bavaresa, IV+. Desequipada. (Porta tascons ó friends).
Via 6.- Fissura, IV+. Desequipa (Porta tascons ó friends)
Via 7.- Slab, 6b. Equipada.
Via 8.- Ui!, IV+. Equipada.
Via 9.- Entre Fissures, V. Equipada.
Via 10.- Pels Forats, V+. Equipada.
Via 11.- Per la Sabina, 6a. Equipada.
Via 12.- Colagror, 6b+. Equipada.
Via 13.- Via del Xiprer, V+. Equipada.

Croquis i ressenyes Escalada Esportiva Sant Blai "Sector Roca del Salt - Cara Sud", Tivissa (Tarragona).

Via 14.- Contundent, 6a. Equipada.
Via 15.- Alibabà, 6c. Equipada.
Via 16.- Bombo Foradat, 6b+. Equipada.
Via 17.- Sostre Fissurat, 6a+. Equipada.

Material: 6 ó 8 cintes expres, baga d'ancoratge. Opcional tascons o friends per les Vias Bavaresa o Fissura. Altura maxima uns 18 metres.

Txiki a Peus de Vies  Roca del Salt.

Via Ui!!!, IV+.

L'escalada va començar a Tivissa fa gairebé un segle, les "M" pintades en el seu cingle ho testifiquen.
Des de fa 30 anys, les seves vies d'escalada atrauen escaladors locals i forans. Encara que mai a estat una destinació molt popular, degut en part a la aproximidad de les zones d'escalades de Margalef.

Encara que aquí trobarem parets verticals de fins a 100 metres d'altura, amb una roca calcària excel·lent, molt a l'estil de les de Siurana.

Via Pels Forats, V+.

Via Pels Forats, V+.

Una magnífica alternativa a les massificades zones de la Serra de Prades i Montsant.
Amb zones d'iniciació per anar a escalar en família amb accés immediat i un entorn agradable.
Fa per exemple que la zona de Sant Blai sigui un lloc on segurament tornem a visitar.

Al sector de la Roca de el Salt, a la seva cara sud. trobem aquest tipus d'itineraris amb algunes vies senzilles i la resta a un nivell mes d'iniciats. Parets amb desploms, verticals i amb un curiós Slab, que ja us farà var. jejeje.

Via Per la Sabina, 6a.

Via Slab, 6b.
Potser per això sigui un dels sectors més freqüentats, ombra a les tardes d'estiu. Això si, evitarem escalar els dies amb vents forts.

Dir que la pista per arribar és bastant estreta, de cara als vehicle i que la seva zona d'estacionament només té espai per a un o dos vehicles.

Aconsellem si venim a aquests sectors estacionar a el principi de el Camí a Sant Blai. Les aproximacions són suportables i sense gaire desnivell.

Via Slab, 6b.

Cova de la Bruixa ???.

El sector està molt ben equipat amb parablots i reunions per desvinculacions. Si feu Top Rope, procurar utilitzar el vostre material per fer mes duradora les equipacions.

I sobretot no deixeu res d'escombraries. Cuidar i respectar l'entorn.
Gràcies.

Al Càmping Alberg de Tivissa, podeu fer-vos amb la guia ESCALADES A TIVISSA de Josep Erinc Castellnou.

Per a consultes etc. podeu dirijiros a.- alverock@yahoo.com

Tivissa.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario