domingo, 21 de julio de 2024

Ascensió Cavall Bernat - El Burret "Via Original ó Normal, IV+ - 30 m.", Matadepera (Barcelona).




Cavall Bernat -  El Burret.

El Cavall Bernat és un monòlit situat al vessant sud del massís de Sant Llorenç del Munt. S'erigeix ​​en solitari separat de la resta del massís i s'alça de manera prominent per sobre l'urbanització Cavall Bernat, al municipi de Matadepera, al Vallès Occidental. Un altre nom amb el que és també conegut és el Burret amb un cert to pejoratiu.

A les seves parets va tenir lloc la primera escalada de la qual tenim constància a Catalunya. La primera escalada documentada data de l’any 1.911 per Ramon Soler i Lluch de l’Associació Excursionista Avant i Francens Sagués del Centre Excursionista de Terrassa, però són conegudes històries d’ascensions anteriors com la protagonitzada pel pastor de can Ferrers de baix.

Us passem a descriure, aquesta ascensió històrica i emblemàtica, gairebé d'obligatorietat de qualsevol escalador/a que vulgui sentir les sensacions i l'essència del sentir dins l'espiritud de l'aventura d'ascendir al desconegut.

Portada del diari "La Comarca del Vallès" edició del Divendres dia 23 de Juny de l'any 1.911 extret de .- https://vallesos.cat/



Carrer Vista Alegre, Matadepera (BCN).

Acces al Cavall Bernat - Carrer Cavall Bernat, Matadepera (BCN).

Aproximació i Acces:

Des de Barcelona, agafarem la C-58 direcció Terrassa, Manresa, etc. Sortirem per la sortida 12, cap a Sabadell Centre / Nord - St. Quirze V. Sud / centre. Seguirem les indicacions Sabadell Nord per la C-58c. Després agafarem la Ctra. De Matadepera la BV-1248 Arribant al municipo de Matadepera, pujarem fins al carrer Vista Alegre nº 15 ó 19 i estacionarem el vehicle.

Un cop estacionem el vehicle al carrer Vista Alegre de la població de Matadepera. Anirem a buscar la cruïlla entre els carrers Vista Alegre i carrer Cavall Bernat, continuarem pel carrer Cavall Bernat fins que aquest s'acaba.
Des d'aquí ja veurem el monòlit del Cavall Bernat, només hem de seguir un corriol que ascendeix pel bosc força freqüentat per excursionistes i escaladors, i en només 10 minuts serem a la base de l'emblemàtica roca.
Just davant d'aquesta tenim l'anomenada Cap de Mort.


Cavall Bernat de Sant Llorenç de Munt i l´Obac - La Mola.

L1.

L1.

L1.

L1. Fotografia de Ramon Soler i Lluch, obertura de la Via Original o Normal any 1.911, extreta de.- https://vallesos.cat/

L1 (III+).-

Preparem el material i ens col·loquem l'equip, la via original comença al costat més a la dreta de la cara Sud-est, veurem pintat de groc uns números, crec que en posa 75 (segurament de la comemoració dels 75 anys de la primera ascensió d'aquest monòlit).
Comencem a escalar, dir que la primera assegurança està força amunt (un spits amb un mosquetó), creiem que pot pertànyer a les Via dels 3 burils o via Casa-Benito??.
Ascendim per un contrafort cap a mà esquerra, que ens porta a un pla, veurem alguna assegurança més i poc abans d'arribar a la R1, també podem aprofitar un burí si portem xapa recuperable o cordino. Trobem la R1, a la canal central. R1, dos parabolts amb xapa uns amb baula de cadena i un altre un petit mosquetó. Reunió rapelable. 2 spits un amb mosquetó i un burí sense xapa en uns 18 o 20 metres.

R1.

L1.

L1.

Ens explica o tenim constàcia que segurament aquest emblemàtic monòlit va ser ascendit amb anterioritat, per un cabrer o pastor de Can Ferreres, conegut com el Puja Turons. Aquest col·loco una bandera al cim l'any 1.889.
Una altra curiositat va ser als anys de la dictadura d'en Primo de Rivera uns excursionistes van licitar també una bandera reivindicativa i la Guardia Civil va haver de disparar trets fins a trencar el pal que la sustentava.
Avui dia encara s'escull aquesta agulla per col·locar pancartes i reivindicar.

L2, Spit sense xapa.

L2.

R2.
L2 (IV+).- 

Sortim rectes des de la R1, ascendint per una canal, que cal evitar anar molt a l'interior d'aquesta, ja que a meitat s'extreta. És millor superar-la per fora, aquesta es posa més vertical, però de seguida ens podem assegurar en un pitó, després poc més amunt abans d'arribar a l'assegurança següent, a mà dreta, si ho veiem, tenim el cap d'un spit sense xapa. Com abans si disposem de xapa recupelable o cordino podrem aprofitar en assegurar-nos. Després d'aquesta altra assegurança i de seguida sortim al cim del monòlit on veurem la R2. La roca Conglomerada, no té la qualitat del conglomerat montserratí, però el pas dels escaladors durant tants anys ha deixat els còdols més ferms. Alguna pedra està un xic polit. R2, Dues escàrpies amb anella, una altra amb filferro i protector de frega + un pitó amb una gran anella. Reunió recuperable. Dos pitons i un spit sense xapa en uns 15 metres.


Cap de Mort.

L2.

L2.

Guti "Els Cinc Peus al Gat - UGEL" & Manel López "MadTeam"


Descens:

Després de beure aigua, fer les fotos pertinents per a la ressenya. Decidim fer el descens muntant un ràpel des de la R2, fins a la base de la roca d'uns 30 metres. Un cop a baix o seguim l'activitat fent un altre itinerari per la zona. O recollir i tornar sobre els nostres passos fins on tenim estacionat el vehicle.

Al Cim del Cavall Bernat de La Mola.

Rapel - Descens.
Fitxa Tecnica.-

Via: Original o Normal.
Zona: La Mola (Cavall Bernat “El Burret”) – Sant Llorenç de Munt.
Dificultat: IV+.
Dificultat obligada: IV+.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 30 m.
Equipament: Via equipada amb spits, burí, escarpies i pitonises. Reunions rapelables.
Material: 4 cintes express (algunes llargues), arnes, baga d´ancoratge, R´s, casc, peus de gat i dues cordes de 60 metres. Opcional: 2 xapes recuperables i algun friends mitjà i gran o tascons i bossa de magnesi.
Orientació: Sud-Est.

Croquis i Ressenya original Ascensió Cavall Bernat - El Burret "Via Original o Normal", Matadepera (BCN). extreta de.- https://vallesos.cat/

 
Croquis i ressenyes dels itineraris d'escalada del Cavall Bernat extret de.- https://www.santllors.com/

Via 1.- Negrona, V/ Ae ó 6b+ (en lliure) - 50 m. (Equipada amb parabolts). Variant d´entrada a la dreta 6a expo.
Via 2.- Josep Barberà, V+/ Ae ó 6c+ (en lliure) - ?? m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- s/t, 6a - 15 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- s/t, 6a - 15 m. (Equipada amb parabolts).
Via 5.- López-Roca, V/Ae ó 6a+ (en lliure) - 30 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Canal Central "també mal nomenada la Normal", IV+ - 30 m. (Equipada amb ponts de roca amb falques de fusta, spits i pitons).
Via 7.- Ligón, V+/Ae - ?? m. (Equipada amb parabolts). Portar per a la R1, un bong i plàtan.
Via 8.- s/t, 6b - 15 m. (Desequipada).
Via 9.- dels 3 Burils, V - 15 m. (Equipada amb parabolts).
Via 10.- Original ó Normal, IV+ - 35 m. (Equipada amb pitons i spits).
Via 11.- Posa-hi ous, 7a - 20 m. (Equipada amb parabolts). Accés per les vies núm. 7 ó 9 ó 10.
Via 12.- Casas-Benito, V/A2e ó 7a (en lliure) - 30 m. (Equipada amb pitons i parabolts).
Via 13.- Arrossaires, V+/A2 - 30 m. (Equipada amb pitons i spits).
Via 14.- Juan Lorente, V/Ae ó 6a+ (en lliure) - 30 m. (Equipada amb pitons i parabolts).
Via 15.- s/t, ?? - ?? m. (Equipada amb burins).
Via 16.- Canal Sud-Oest, IV+ - 30 m. (Equipada amb tacs i pitons).
Via 17.- Sortida Directa, V+ - 15 m. (Portar Claus i Tascons). Entrada per via num.16.
Via 18.- Cagalàstics, V+/A1 - 30 m. (Equipada amb pitons i spits). L3 variant de via Sortida Directa.
Via 19.- s/t, 6a - 30 m. (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Creu Roja, V+/Ae - 40 m. (Equipada amb spits).
Via 21.- CES, IV+ - 30 m. (1 unic burin). Curiosa via pionera que travessa l'estreta xemeneia de la via Creu Roja (Oest) i continua per via la Negrona (Est). 
Via 22.- JARO, V/A0 ó 6a (en lliure) - 50 m. (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Insoculòrum, IV+ - 15 m. (Equipada amb spits). Entrada directa a R0 via num.22.
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario