miércoles, 17 de enero de 2018

Itinerari per la ribera del Foix a Penyafort, Santa Margarida i els Monjos (Barcelona).

Castell de Penyafort.
 El riu Foix corre calmat sota la presència imposant del Castell de Penyafort. El curs d´aigua ha modelat l´entorn més inmediat a la seva voluntat, i queda camuflat rere una frondosa vegetació de ribera. L´itinerari és tan tranquil i assequible com l´entorn i permet gaudir observant i fotografiant el reposat i suau davallar de les aigúes, les argentades fulles d´una albereda o les historiques pedres del castell. Una passejada tranquil.la al llarg d´aquesta ruta permetrà capturar amb la càmera alguns dels animals que habiten l´espai: amfibis com les granotes, ocells com el rossinyol o insectes com l´espiadimonis, entre d´altres.

Zona d´estacionament.

Castell de Penyafort.
 Aproximació:

S´hi arriba des del nucli de la Ràpita (municipi de SAnta Margarida i els Monjos), seguint les indicacions que hi menen a partir de la rotonda entre les carreteres N-340a i BV-2176. El cami asfaltat davalla fins al riu entre feixes de vinyes i puja després fins a la porta del castell, on hi ha un aparcament.

Castell de Penyafort.

Castell de Penyafort.
Recorregut:

Castell de Penyafort, l´origen d´aquest edifici es remunta fins al segle XII, quan ja es troba documenmtada la Torre de Penyafort, de planta circular i depenent del veí castell d´Olèrdola. La seva estratègica ubicació, que permetia la vigilància de bona part de la plana del Penedès, va contribuir al seu creixement, vinculat a la familia Penyafort. En el seu si va néixer el 1.185 Raimob de Penyafort, personatge il.lustre de l´església, que va exercir de confessor del papa Gregori IX i de conseller del rei Jaume I, a més d´arribar fins al màxim rang dins l´orde dels dominics. Va ser un dels més grans especialistes en dret canònic de l´edat mitjana, i actualment és patró dels col.legis d´advocats.

Inici de la ruta.

Castell de Penyafort.
Al seu funeral, el 1.275, va aassistir els reis de la corona catalano-aragonesa i de Castella. Al voltant de la torre encara es conserva el conjunt de dependències de la seva vivenda, disposades en semi-cercle. Després de la seva canonització, el 1.601, el castell va ser ampliat per acollir una comunitat monàstica dels dominics, i s´hi van construir una església, una cuina, banys, una sala menjador i setze dormitoris. A la planta superior del conjunt, hi ha un mirador amb arcades obertes als quatre vents des d´on es poden contemplar excel.lents vistes del Penedès. L´itinerari comença a l´aparcament que hi ha davant la porta d´accés al castell i, en fer les primeres passes, rodegem el recinte completament entre feixes de vinya.

Les Vinyes.


Àlbers
Les vinyes són un element indissociable dels paisatges del Penedès. Les cargolades fustes dels ceps, els acolorits pàmpols i els formosos raïms ofereixen fotogènigues estampes sigui quina sigui l´època de l´any. Tot fent la volta al castell de Penyafort, es troben vinyes velles plantades en vas i d´altres de més noves emparrades. El camí davalla suaument entre vinyes i marges plantats d´ametllers i altresplantes mediterrànies fins a endisar-se en el bosc de ribera que flanqueja el curs del Foix.

Gorges del Foix.


La frecor de l´ambient i la fressa de la brisa són el teló de fons per al cant de nombrosos i diversos ocells i el rauc de les granotes. El canyís dóna pas a l´albereda. Els plataners, els freixes de fulla petita, la sarga , el saüc i els joncs, entre d´altres especies vegetals, conformen aquest agradable paisatge. Després de travessar el curs d´aigua per un gual formigonat, el cami gira sobtadament cap a la dreta i resegueix el marge dret del riu de ben a prop.

Riu Foix.
Un meandre del riu Foix que hi ha uns metres més endavant ofereix la inesperada visió d´una paret calcaria d´aparent textura farinosa que engorja el riu pel marge esquerre. Just al seu damunt, una torre de planta rodona, alta i estreta pertanyent al reciente del castell sembla vigilar l´escena.

Moli de l´Abadal.
El camí s´obre pas entre una vegetació molt frondosa a l´altra riba, mentre l´aigua on es remullen les granotes s´alenteix. ës un bon indret per a obtenir fotografies d´aquests amfibis o del paisatge conformat per la vegetació exhuberant, el riu i les parets de les gorges. L´itinerari segueix la mateixa tendència pel marge dret del Foix fins arribar a un espai més obert on es troba el molí de l´Abadal, una masia de grans dimensions que antigament aprofitava la força de l´aigua per a moure la mola del molí. Les vinyes s´estenen a mà esquerra i un bosc de pins s´obre a la dreta, davant per davant d´una zona on la vegetació es troba en procés de recuperació gracies als treballs del Programa de conservació de la Diputació de Barcelona. Allà mateix, el camí es troba amb la carretera d´accés al castell, que cal resseguir per tornar a travessar el riu i pujar altra vegada fins a Penyafort. Aquests metres finals són l´única pujada curta i de desnivell moderat de tot l´itinerari.

Moli de l´Abadal.
Nota: Textos extrets de.- www.diba.cat/rutesfotografiques.

Antigues construccions.

Croquis de la ruta (1.- Castell de Penyafort, 2.- Paisatge viticola penedesenc, 3.- Albereda del riu Foix, 4.- Gorges del Foix, 5.- Moli de l´Abadal).

Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baix.
Temps / Horari: 40 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 147 m. a 167 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, històric i vitologico
Estat: bo
Senyalització. Bona (pintures de color blau i balises de fusta amb un record blau)
Llocs de valor: Castell de Penyafort, Cultius de vinyes, Riu Foix, Molíde l Abadal, etc.
Època: Tot l'any, portar aigua. Evitar de realitzar els dies de pluges o que hagi plogut doncs la llera del riu està exposat a crescuda sobtades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario