martes, 7 de agosto de 2018

Paseig a Els Munts - 1.057 m. " Santuari de la Mare de Deu dels Munts" desde el Collet de St. Agusti, Sora / Sant Agustí de Lluçanes (Barcelona).

Camì dels Munts.

En aquesta ocasió, pujarem fins al cim dels Munts, un altre cim que es troba en el llistat de les 100 cims per conèixer Catalunya realitzat per la FEEC. Mes que una ruta us presentem una passejada molt suau i tranquil que en poc noshara arribar al Santuari de la Mare de Déu dels Munts, una preciosa església barroca que és al seu torn patrimoni arquitectònic de la zona. Esperem que us agradi aquesta breu ascensió a un dels cims de les 100 cims de la FEEC.

Santuari de la Mare de Deu dels Munts.

Santuari de la Mare de Deu dels Munts.
Com arribar a.-

Des de Barcelona agafarem la C-17 direcció a Ripoll o Vic, sense deixar la C-17 fins arribar a la sortida BP-4654 cap a St. Quirze de Besora Nord / Prats de Lluçanès. Continua per BP-4654 després gira a l'esquerra cap a BP-4653. Estacionar el vehicle a les zona condicionada al costat l'Hostal. Estem al Collet de Sant Agustí. Aqui començarem el passeig fins al cim dels Munts.

Santuari de la Mare de Deu dels Munts.

Santuari de la Mare de Deu dels Munts.
Recorregut:

Un cop haguem estacionat el vehicle, en seguiuda veurem senyals verticals indicadores (color verd). Només hem d'seguir-les per una pista ben asfaltada per a pas de vehicles fins al mateix Santuari. Sense sortir-nos d'aquesta en tot just uns 30 minuts tindrem el santuari davant nostre.

El Santuari de la Mare de Déu dels Munts és una església barroca de Sant Agustí de Lluçanès, inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'església és una construcció d'una sola nau coberta amb volta de creueria, datada segons la llinda de la porta d'entrada al 1.700. A la banda esquerra de la façana hi ha un campanar de torre, al qual s'accedeix des de l'interior de l'església. La porta d'entrada està protegida amb un porxo que comunica amb l'hostatgeria, edifici rectangular.
En el seu interior hi ha la imatge de la Mare de Déu dels Munts, romànica del segle XIII, molt restaurada.

Els Munts.

Cim dels Munts.
Després de visitar el santuari de la Mare de Déu dels Munts, ens dirigim a l'esplanada on hi ha el vèrtex geodesic que ens indica que estem en el cim dels Munts. Aqui podrem veure alguns palafones explicatius que ens indica el que podem observar al nostre voltant, també hi ha una creu de ferro, on es guardava el llibre de registres (que actualment no hi ha).

Els Munts és una muntanya de 1.057 metres que es troba entre els municipis de Sant Agustí de Lluçanès i Sora, a la comarca d'Osona. Pel nord-oest d'aquesta talaia es pot contemplar el Cadí, el Pedraforca i la Encija. Mirant pel sud-oest Montserrat. A l'est contemplem el Puigsacalm, la Serra del Milany i Puig Cub, Cabrera i Aiats, pel sud-est s'observa gran part d'Osona i el Montseny. Finalment pel nord-est s'observa des del Pirineu de Núria fins al Canigó, amb destacada presència del cim del Puigmal.

Els Munts, 1.057 m.

Mapa orientatiu de cims i serraladas de la zona.
Panoràmica de les vistes cap al nord-oest des dels Munts
Des de prop del cim arrenquen les diverses ramificacions que formen la serres de Sobremunt, Sant Salvador de Bellver i Bescanó. Totes elles moren als peus del riu Ter, entre Sant Quirze de Besora i El Santuari de la Gleva.

Valls d´Osona.

Santuari de la Mare de Deu dels Munts.

Santuari de la Mare de Deu dels Munts.

Txiki.

Ruta del Sorreig (PR - C 46).

Prats dels Munts.
La tornada la realitzem pel mateix recorregut que hem realitzat. Gaudirem dels prats verd i bastants vaques pasturant tranquil·lament. Ens aturem a mirar els cartells costat de l'Hostal. Aquests ens parlen de la importància que van tenir els camins ramaders a la zona. I que molts s'estan intentant recuperar i mantenir.

Aquests tenien unes normes d'ús i costums. Existien les denomidas "carrerades", camins per on només passaven les bèsties, amb dret a beure aigua, normes del pas, tambvien havia restrinciones perquè la pastura tornés a créixer, etc. Tot una infinitat de normes molt eficaces i adaptades a tenir cura del medi.


El Collet (Sant Agusti de Lluçanés)
Un cop haguem arribat a l'Hostal, nosaltres donem per conclosa aquesta sortida, jejeje. Curta però prou per donar a conèixer un altre cim de la llista de la FEEC i part de la seva història.

El Collet (Sant Agusti de Lluçanés)

Indicacions, El Collet (Sant Agusti de Lluçanés)

Txiki.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 30 minuts ..
Desnivell / Quota màxima: 847 m. a 1.057 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, cultural i Grans Paratges naturals.
Estat: bo
Senyalització: Bona (Senyalitzacions verticals).
Llocs de valor: Santuari de la Mare de Déu dels Munts i Hostal dels Munts.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar els hores de fort sol i a l'hivern anar abrigades. Portar aigua.

Croquis i ressenyes de la ruta a Els Munts desde el Collet de St. Agusti.

No hay comentarios:

Publicar un comentario