jueves, 6 de julio de 2023

Escalada Esportiva Les Airasses - La Mussara "Sector El Parvulari", La Mussara/ Vilaplana (Tarragona).

Vía Con calva y a lo loco, 6a.

Vam estar a l'edició de La Mussara Vertical Fest´2023, on es realitzen diverses activitats i tallers durant el cap de setmana. Entre elles, l'Escalada Esportiva.
La Mussara és un dels pilars de l'escalada a la comarca del Baix Camp a la província de Tarragona.

La Mussara és un poble un despoblat que pertany al terme municipal de Vilaplana, amb prop d'unes vies de 400 d'escalada i una alçada màxima d'uns 60m. Encara que al terme mitjà d'alçada queda a 25m.

És una de les escoles pioneres i extensa amb diversos sectors que no para de sorprendre, amb possibles nous sectors en un futur.
Els millors sectors es troben a les estrades inferiors.
En aquesta visita ens centrem a la zona de les Airasses, la més a prop del deshabitat poble de La Mussara i el Refugi.


Acces al Poble de La Mussara

Ani & Margot.

Aproximació:

Des de Reus ens incorporem a la N-420/T-11 per la rampa en direcció Reus/Falset/Alcanyís. Continuarem per la sortida T-704 cap a Reus/Maspujols, a la rotonda, agafarem la tercera sortida en direcció T-704.
Per últim girarem a l'esquerra cap a TV-7093 direcció La Mussara refugi de Muntanya. Arribant al Refugi la carretera TV-7093 la trobarem tallada però podrem estacionar al costat del Refugi. Actualment aquesta zona com la zona d'acampada solen estar reservades per als clients del Refugi. Alguns metres abans d'arribar a aquesta zona podem trobar algunes zones habilitades per estacionar si trobem plena la zona d'estacionament del Refugi de la Mussara.

La Mussara.

Refugi de la Mussara.

Acces als Sectors (Fantàstic, L´Antaviana, Les Toques, La Quilla, El Parvulari, La Dona, Gessa, El Pen-i-Tente i El Caputxino) PR- 

Acces:

Un cop estacionat el vehicle, des del Refugi de la Mussara, agafarem el PR-C Camí de les Tosques (camí empedrat) amb marques de pintura "groga-blanca", en lleuger descens i primer passarem per la base del sector Fantàstic, L ´Antaviana, Les Tosques, La Quilla i enganxat el sector que on hem decidit escalar “El Parvulari” deixant a la nostra dreta el sector La Dona i resta de sectors de les Airasses.

Ubicació i localització Sectors Les Airasses I i Les Airasses II. Extret.- Llibre Escalada a Mont-Ral i La Mussara.

Sector nº1.- Pouet.
Sector nº2.- Bostorets.
Sector nº3.- Cósmic.
Sector nº4.- Fantástic.
Sector nº5.- L´Antaviana.
Sector nº6.- Les Tosques.
Sector nº7.- La Quilla.
Sector nº8.- El Parvulari.
Sector nº9.- La Dona.
Sector nº10.- Gessa.
Sector nº11.- El Pan-i-Tente.
Sector nº 12.- El Caputxino.

PR-C Camí de les Tosques (camí empedrat).

Sector El Parvulari.

Via Aky hi ha goló, V+. (esq.) + Via No te quedes con las ganas, V. (drta.)

Les Airasses és una de les zones d'escalada esportiva més propera a l'antic i deshabitat poble de la Mussara. La majoria dels seus sectors estan dispersats entre el poble i els voltants del Refugi.

La majoria són sectors amb diferents característiques i normalment no gaire freqüentats, i fins i tot amb algunes zones verges per descobrir.

Part de la serra de La Mussara està dins d'una àrea de procreació d'aus en perill d'extinció, per això està prohibit escalar en alguns sectors a les èpoques de reproducció, de l'1 de gener al 30 de juny. Al refugi hi ha serveis de menjar, beguda i dormir. En aquest refugi també podeu trobar informació sobre els diferents sectors i vies d'escalada de la zona.
Les diverses orientacions de les parets permeten fer l'escalada al llarg de tot l'any.

Via Aky hi ha goló, V+. (esq.) + Via No te quedes con las ganas, V. (drta.)

Via Aky t¨aufegues, 6b.

Via Juan sin miedo, V. (esq.) + Via Mama, sense dents, IV+. (drta.).


La zona de les Airasses, es divideix en dos grups una part aquesta per sota del poble de la Mussara uns tres sectors sent el sector Còsmic un dels que més itineraris d'escalada té, en aquesta primera zona.

Ens dirigim a l'altra part de la zona de les Airasses, aquesta la situem a prop del Refugi i seguint part del PR-C "Camí de les Tosques" un sender empedrat que s'introdueix baixant per la zona boscosa i que passa pràcticament davant de la majoria de sectors. Passem per un primer sector "Fantàstic" seguit de "L´Antaviana i així fins arribar al sector El Parvulari, que és on decidim realitzar la nostra activitat en aquesta ocasió.

Vía No te quedes con las ganas, V.

Vía Mama, sense dents, IV+.

Vía ...y yo con estos pelos, V+.

Al Sector "El Parvulari" de les Airasses trobem unes 12 vies d'escalada esportiva de dificultat més aviat baixa i d'iniciació.

L'ubicarem al cinglera entre els sectors "La Quilla" a la seva esquerra i "La Dona" a la seva dreta. Amb una alçada als seus itineraris de tot just uns 12 metres. Amb graus de dificultat des de IV+ a 6b.
El sector està ben equipat, la majoria de desvinculacions o reunions són compartides amb els diferents itineraris d'escalada. Equipades actualment amb químics, quedant algun parabolt d'altres equipaments anteriors.

Vía Juan sin miedo, V.

Vía Juan sin miedo, V.

Vía Con calva y a lo loco, 6a.

Vía Con calva y a lo loco, 6a.

La roca és calcària, i la majoria tenen una orientació al sud, però pel fet que són a la zona més boscosa sol donar l'ombra gran part del dia.
Un altre dels seus avantatges que es pot accedir a aquest sector, sense haver de fer servir el vehicle, un cop estacionat a prop del refugi.

Al sector "Fantàstic" de l'Airasses, podrem veure algunes pedres sikades.
Sortim força contents collint, molts top de diverses vies.
En visites següents us anirem comentant les característiques i sensacions d'altres zones i els seus sectors d'escalada.

Via Aky hi ha goló, V+.

Via Aky hi ha goló, V+.

Peus de Vies Sector El Parvulari.

 Ressenyes Escalada Esportiva Les Airasses - La Mussara "Sector El Parvulari", La Mussara/ Vilaplana (Tarragona).- de Esq. a Drta.

Via 1.- Apañatelas sin pañal, IV+.
Via 2.- Coopera y tiva, V.
Via 3.- Con calva y a lo loco, 6a.
Via 4.- ... y yo con estos pelos, V+.
Via 5.- Aky t´aufegues, 6b.
Via 6.- Aky hi ha goló, V+.
Via 7.- Juan sin miedo, V.
Via 8.- Mama, sense dents, IV+.
Via 9.- No te quedes con las ganas, V.
Via 10.- La rampaqu´enrampa, 6a.
Via 11.- Equilibris a vista, V+.
Via 12.- Joc de pilotes, 6a+.

Material: 8 cintes exprés, casc, arnès, assegurador, bagà d'ancoratge i peus de gat. Opcional: magnessera i malló (per abandó). Alçada màxima de les vies uns 12 metres. Corda de 40 metres de 9´5 mm. a 11 mm. de diàmetre.
 

Croquis i ressenyes Escalada Esportiva Les Airasses - La Mussara "Sector El Parvulari", La Mussara/ Vilaplana (Tarragona).

No hay comentarios:

Publicar un comentario