lunes, 25 de septiembre de 2023

Ascensió Miranda de Can Jorba + Agulla Can Jorba "Vies Sol Solet + Aresta Brucs, IV+/V- - 225 m.", Collbatò (Barcelona).

Miranda i Agulla de Can Jorba.

La zona d'escalada de Can Jorba és un lloc on es desenvolupen els primers sectors d'escalada esportiva del vessant sud de Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Una zona molt coneguda on també trobem itineraris de caràcter més clàssic com és la Miranda de Can Jorba, una gran destinació per a rutes llargues i ben equipades de diversos llargs, de nivell moderat.

Decidim realitzar una visita i realitzar la seva ascensió sumant-li també per culminar finalment a la part més alta de l'Agulla de Can Jorba, aquesta també amb algunes obertures e itineraris gairebé sense assegurances.
Us deixem la descripció d'aquesta aventureta, esperem que us agradi.

Zona d´aparcament de Vinya Nova.
Santi Kaotics (Estacionament de Vinya Nova).

Aproximació: 

Des de Barcelona agafarem l'A2 direcció Lleida / Tarragona, i sortirem a la sortida de Collbató, continuarem rectes i paral·leles i al costat de l'autovia sense entrar cap al municipi de Collbató. Seguirem després de passar la gasolinera i el supermercat BonPreu fins que veiem les indicacions del Restaurant Vinya Nova i la Hipica. Que ens faran arribar a la Masia-Restaurant de Vinya Nova i estacionarem el vehicle al pàrquing conegut com Pàrquing Nubiola.
Masia de Can Jorba.
Acces a la Zona d´Escalada de Can Jorba.
Can Jorba.
Acces:

Un cop estacionem el vehicle, ens dirigim per una pista amb pas restringit a vehicles de motor, cap a la Masia de Can Jorba. Passarem prop de l´inici del camí Pas dels Francesos "PR C-78". Arribant a la Masia de Can Jorba remontarem cap a la dreta per un sender que va paral·lel al Torrent del Migdia i que s'endinsa pel bosc. Seguirem aquest sender que ens anirà acostant a diversos sectors d'escalada esportiva, passant una gran bauma, acabant de remuntant uns metres del Torrent. Arribarem a la base de la Miranda de Can Jorba on finalitza i antigament començava el RE “Recorregut Equipat” el Joc de l'Oca (unes marques grogues ens indiquessin que anem per bon camí).
Peus de Via - Miranda de Can Jorba.
L1, Via Sol Solet.
Miranda de Can Jorba.-

L1 (IV+).- Via Sol Solet.

Tot i que la base de la Miranda de Can Jorba està orientada al sud, té ombra al matí, però rep ple sol a la tarda. I això fa que també puguem escalar gairebé en època estival.
D'entre els seus itineraris ens de cantem per la línia de Sol Solet, una classica i ben equipada via que ens porta fins al cim de la Miranda.

Ens equipem i col·loquem el material per fer la seva ascensió. Encara que nosaltres comencem els primers passos per la Via Bego-Miguel-Kush, dir que la Via Sol Solet comença pujant o remuntant un arbret ajagut.
R0, Via Sol Solet.
L1, Via Sol Solet.

Sortim amb ligera tendència diagonal, curt flanqueig cap a l´esquerra, si volem, podem "xapar" la primera expansió de la via Bego-Miguel-Kush. Per continuar després recte per una placa amb roca força polit. Tot seguit arribem a la primera expansió de la via, que és un espit, per anar fent a dreta i esquerra tot seguint el parabolts fins a la R1 en una petita cornisa. R1, tres parabolts amb xapa, dos units amb cadena i argolla. Reunió rapelable. 8 parabolts i un espit a uns 30 metres.
L1, Via Sol Solet.
R1, Via Sol Solet.
R1, Via Sol Solet. (Clau & Santi - Kaotics Klimbers).
L2, Via Sol Solet.
L2, Via Sol Solet.

L2 (IV+).- Via Sol Solet.

Sortim des de la R1, recte amunt, sempre seguin els parabolts. Una bonica tirada sobre placa amb roca molt fiable on podem escalar amb més tranquilitat. Farem la R2 anant lleugerament a l'esquerra a un petit relleix. R2, novament molt còmada amb tres parabolts amb xapa dos units amb cordins i l'altre amb cordino. Preveieu un mallo si decidiu rapelar. 5 parabolts a uns 25 metres.
R2, Via Sol Solet.
L2, Via Sol Solet.
L3, Via Sol Solet.
L3, Via Sol Solet.
L3 (IV+/ V-).- Via Sol Solet.

Sortim des de la R2 per l'esquerra de la reunió per seguir en tendència a la dreta tota l'estona. Magnífic llarg on gaudirem d´una roca de primera i molt bon equipament. A mitja tirada trobarem un parell de passos "molt ben protegit", són un poc més d'IV+, on la mida i la disposició de les preses no és tan evident com a la resta de la via. Però que els podem resoldre sense cap problema, una vegada superats ens quedin uns agradables metres fins a la R3. R3, tres parabolts amb xapa dos amb anelles. Reunió rapelable. 13 parabolts en uns 35 o 40 metres.

R3, Via Sol Solet.
R4, Via Sol Solet.
L4, Via Sol Solet.
L4, Via Sol Solet.
L4, Via Sol Solet.
L4 (IV+).- Via Sol Solet.

Des de la R3 comencem amb un petit flanqueig cap a la dreta fins a una cornisa ben ample, on hi ha una savina gruixuda (un parabolt). Per anar a buscar el començament d´un petit va esperar, el que seguirem per acabar, amb tendència cap a l´esquerra, en una placa vertical amb molt bon cantell. Seguim amunt per la placa fins que ens obliga a pujar una mica anar cap a l'esperó on amb un pas fàcil de flanc, arribem a la R4, sobre una gran savina reunió molt còmoda. R4, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapel·lable. 5 parabolts a uns 25 metres.
R4, Via Sol Solet.
L5, Via Sol Solet.
L5, Via Sol Solet.
L5 (IV).- Via Sol Solet.

Sortim des de la R4, recte fins a la base del sostre, davant nostre tenim una placa inclinada amb dos parabolts. La superem i anem a cercar una cornisa ample on hi ha un arbre molt gran. Un cop superat, anem a buscar la darrera reunió amb tendència cap a la dreta per una altra placa inclinada i en poc temps arribem a la R5, ubicada en una savina. R5, Sabina envoltada de cordins i un mallo. Reunió rapelable. 4 parabolts a uns 25 metres.

R5, Via Sol Solet. (Cim de la Miranda de Can Jorba)
Croquis i Ressenyes Miranda de Can Jorba "Via Sol Solet, IV+/ V- - 130 m.", Collbatò (Barcelona) extret de.- https://escalatroncs.netlify.app/

Fitxa Tecnica.-

Via: Sol Solet.
Zona: Can Jorba. (Parc Natural de la Muntanya de Montserrat).
Dificultat: IV+/ V-.
Dificultat obligada: IV+.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 125 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables, excepte R2 i R4.
Material: 13 cintes express (algunes llargues), arnes, baga d´ancoratge, R´s, casc, peus de gat i dues cordes de 60 metres. 
Orientació: Sud.
L1,  Via Aresta Brucs.
L1, Via Aresta Brucs
R1, Via Aresta Brucs.

Agulla de Can Jorba.-

L1 (IV).- Via Aresta Brucs.

Ja al cim de la Miranda de Can Jorba, després de descansar una estona, gaudir de les vistes i fer les fotos per a la ressenya. Recollim material i ens apropem fins a la base de l'Agulla de Can Jorba.
Ens trobem davant d'una agulla amb moltes possibilitats, i decidim fer la seva ascensió per un dels seus itineraris més clàssics l'Aresta Brucs.

L’Aresta Brucs és una magnífica placa ajaguda amb un rocam de primera. Tot just escalats uns metres trobarem un clau horizontal que accepta friends grans. Seguim més o menys recte, gaudint de cadascun dels còdols cantelluts que ens regala la via. Trobarem un pont de roca i un par de savines que podem llaçar abans de fer la R1 per sobre una savina molt seca. R1, a muntar amb friends per sobre una savina seca veurem un parell de buits on a nosaltres ens van entrar un Totem Cam Negro i Taronja. Reunió no rapel·lable. Pont de roca i un parell de savina per assegurar uns 45 metres.


L1, Aresta Brucs.
L2, Via Aresta Brucs.
R2,  Via Aresta Brucs.
L2 (III).- Via Aresta Brucs.

Sortim recte des de la R1 amunt seguint el fil de l’aresta. Al cap d’uns 10 metres trobarem un magnífic
pont de roca que podem llaçar. L´agulla s´ajeu i només haurem de superar un darrer ressalt per arribar a la R2, reunió compartida amb diversos itineraris però que en realitat aquesta pertany a la R6, darrera reunió de la Via Bego-Miguel-Kush. R2, Dos parabolts amb xapa i anella. Reunió rapelable. Un pont de roca a uns 55 metres.

Un cop al cim de l’agulla podrem gaudir d’una bona perspectiva del Faraó cap al nord i dels conreus i les oliveres cap al sud, que ens conviden a aturar-nos un rato abans d’emprendre el descens.
Cim de l´Agulla de Can Jorba.
Cim de l´Agulla de Can Jorba.
Croquis i Ressenyes Ascensión Agulla de Can Jorba "Via Aresta Brucs, IV - 100 m.", Collbatò (Barcelona) extret de.- https://escalatroncs.netlify.app/

Fitxa Tecnica.-

Via: Aresta Brucs
Zona: Can Jorba. (Parc Natural de la Muntanya de Montserrat).
Dificultat: IV.
Dificultat obligada: IV.
Grau d´exposició: Alt.
Compromís: Alt.
Longitud: 100 metres.
Equipament: Via desequipada. R2, compartida amb Via Bego-Miguel-Kush, possibilitat de raperlar, però millor sortir per dalt.
Material: 4 cintes express (algunes llargues), vagues per savines i ponts de roca, arnes, baga d´ancoratge, R´s, casc, peus de gat, dues cordes de 60 metres, joc de friends i alguns tascons.
Orientació: Sud.
Retorn.  Agulla de Can Jorba.
Retorn. Cim Agulla de Can Jorba.
Rapel.
Decens i Retorn:

Després de gaudir de les vistes del cim, menjar, beure i descansar. Recollim les cordes i part del material (cintes, talons, friends, etc). I fem el pensament del descens i tornada.

Hi ha diverses opcions nosaltres optem per donar canya a les cames. Un cop guardat i recollit el material, començarem el descens per l'Aresta Nord, primer descendim uns metres per seguir pujant per l'aresta en suau trepada fins al cim de l'aresta, uns 70 metres.
Un cop a dalt veurem una reunió possiblement de la Via Feina Feta, Consell Dat o de la Via Los Morancos. Sewguyimos cap al vessant nord i un arbre (Pi) veurem la una instal·lació per rapelar amb cordins i mallo. Des d´aquí realitzarem un ràpel d´uns 20 metres que ens deixés en un collet, des d´aquí seguirem pel senderet més evident cap a la coneguda Roca Mur i gairebé arribant a la base girem a la dreta d´aquesta i baixarem per una zona més boscosa i arbustiva cap a la Canal del Migdia on comença el Barranc del Joc de l'Oca.
Torrent de Migdia.
Torrent de Migdia.
Indicacións del PR  C-78. Canal del Migdia. 

Deixem aquesta activitat per a una altra ocasió i comencem a remuntar pel Torrent del Migdia, fins a enllaçar amb el PR C-78 "El Camí dels Francesos" als peus de la Cajoleta, hi ha senyals indicatius i algunes fites.
Des d´aquí remuntarem cap al Coll de Muset i ja seguint els senyals de pintura blanca-grogues del PR C-78 en descens cap a la Vinya Nova i el restaurant on tenim estacionat el vehicle. Comptar amb una hora més o menys de tornada.
Montgros, Plecs de Llibres i la Cajoleta. Coll de Muset.
Inici o final Camí dels Francesos (PR C-78).
Camí dels Francesos, PR C-78. 
Croquis Ascensió Miranda de Can Jorba i Agulla de Can Jorba "Vies Sol Solet + Aresta Brucs, IV+/ V- - 225 m." Collabatò (Barcelona) extret de.- https://circomarco.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario