lunes, 9 de octubre de 2023

Ascensió Paret de la Codolosa "Via "Popurri" Diedre + La Cabra de Collbató + Alimera, V - 95 m." Collbató (Barcelona).

Paret de la Codolosa.

En una de les sortides formatives anem amb alguns dels membres de Kaotics Klimbers, a posar en pràctica els coneixements adquirits.
I ens apropem a la gran escola d'iniciació, que és la Paret de la Codolosa ubicada al terme de la població de Collbató dins el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

Aquí ens trobem amb una gran paret gairebé en forma d´amfiteatre, una autèntica escola d´escalada a Montserrat, ja que té prop d´uns 50 itineraris de diferents longituds i dificultat. Al qual sembla que encara hi entra la possibilitat de realitzar noves obertures.

Ens acostem fins al costat més dret i gairebé final de la Paret, on encara s'estan obrint nous itineraris. Potser això va fer que féssim una mena de popurri d'itinerari, agafant diferents trams de diverses vies. Jajaja. Bé us deixem amb la descripció. Esperem que us agradi.
Acces a la Paret de la Codolosa.
Aproximació:

Des de Barcelona, ​​anirem per l'A2, fins a la sortida de Collbató remuntarem fins a la part superior del municipi i estacionarem el vehicle en un dels seus carrers més propers al dipòsit d'aigües al carrer de la Drecera prop del carrer Graus.

Un cop estacionat el vehicle agafarem el carrer Drecera i pujarem fins a l'alçada del dipòsit d'aigua, on veurem el Sector/rocòdrom dels Bombers (zona equipada per iniciar-se a l'escalada i fer pràctiques). Seguirem per la Drecera de Fra Garí marcada per marques de pintura blanques i grogues. Continuarem per aquest camí fins veure una bifurcació a la nostra dreta marcada per una fita de fusta (pal) i ens desviarem per aquest camí que a pocs metres ens deixés a la base i inici de la Paret de la Codolosa.

En aquesta ocasió, nosaltres continuem vorejant la base de la paret, fins a la part més a la dreta, després de passar un tram arbustiu i baixar una mica arribem a prop del Torrent de la Font Seca. Aquí tenim l'inici de diverses vies, actualment potser aquesta part de la paret està una mica maxificada d'itineraris.

Nota: (Aquesta és l'aproximació per als itineraris que estan més a l'esquerra de la Paret de la Codolosa. A la resta és millor accedir-hi des de la zona recreativa de l'Ermita de la Salut, també al municipi de Collbato).
L1, Via Diedre.
R1, Via Diedre.
L1, Via Diedre.
L1 (IV).- Via Diedre.

Un cop a peu de vies, per localitzar l'inici haurem de mirar cap a l'esquerra i localitzar algun pont de roca que pugen per una canal entre les Vies Alimera i Via Reincidents.
Actualment a data d'escriure aquesta ressenya, algú es prengué la molèstia d'escriure els noms de la majoria dels itineraris a peu de roca. Gràcies per facilitar-nos la localització dels mateixos.

Remuntarem per un gran bloc on de seguida trobarem la primera assegurança "una falca de fusta encastada en una fissura".
Després de remontar uns metres pels blocs, arribem a una paret més vertical, passam abans una assegurança en una savina, veurem també un pitó, i així fins que la dificultat torna a disminuir. Sortim de la part mes vertical per un terreny amb algunes pedres soltes, a vigilar de no arrastrar amb les cordes. Arribem a una zona vegetativa en una lleixa ia la paret hi ha la R1, un poc més amunt podem veure la R1, de la Via Alimera, la qual al de l'inici hem compartit algun tram. R1, dos parabolts amb xapa i una anella units per un cordino. Va reunir rapelable. Un spit, 3 falques de fusta, dos pitons, una savina i dos ponts de roca a uns 30 metres.

L1, Via Diedre.
Xavi & Guti, R1.
L2, Via La Cabra de Collbató.
L2, La Cabra de Collbató.
L2, La Cabra de Collbató

L2 (V).- Via La Cabra de Collbató.

Sortim des de la R1, en flanqueig cap a l'esquerra a la recerca d'un marcat diedre per on transcorre el segon costat d'aquest itinerari, el tram més desconegut i d'aventura d'aquest projecte.
La via està assegurada amb força bagues, ja velles, que caldria renovar i les fissures tornen a estar plenes de vegetació que dificulta una mica trobar les preses bones.
Gairebé arribant a la R2, tornem fer un flanqueig ara a dreta per muntar la R2, just a sota d'un sostre o desplom. R2, que possiblement sigui la R2 de la Via Diedre. Dos parabolts amb xapa uns amb anella units per un cordino i un parell de burrils amb xapa. Reunió rapelable. Unes 8 assegurances amb material divers en uns 35 metres.

R2, La Cabra de Collbató.
L3, Via Alimera.
l3, Via Alimera.
L3 (IV).- Via Alimera.

Ja per concloure aquest popurri, decidim sortir des de la R2, vorejant el sostre o desplom per la dreta, a sobre d'aquest trobem la R2 de la Via Alimera que usem per assegurar-nos, després tirada és fàcil, continuem per una zona arbustiva fins arribar a la R3. R3, Dos parabolts amb una xapa units per una cadena i cordino + mosquetó. Reunió Rapelable. 2 espits més una reunió (R2, Via Alimera) en uns 30 metres.


Cim Paret de la Codolosa (Nuria, Guti & Xavi).
Collbató.
1er Rapel.
Descens:

Un cop estem tota la cordada a la R3, vam decidir terrminar de pujar fins al cim de la Paret de la Codolosa, fer unes fotos per a la ressenya. Beure, menjar i descansar una mica abans de fer el descens.
En el nostre cas decidim rapelar, localitzem la R3 de la Via de les Cabres.
Des d'aquí fem un primer ràpel d'uns 45 metres diria que també potser 50 metres, fins a la R1 d'aquesta via, ubicada en una gran lleixa o replanell sorrenc on també es troben altres reunions dels altres itineraris propers.
Des d'aquí farem un segon ràpel d'uns 30 metres fins a la base de la Paret de la Codolosa.
Donem per conclosa la sortida i tornem cap al vehicle desfent el camí per on vinguem.

1er Rapel.
2ond Rapel.
2ond. Rapel.
Croquis i Ressenyes Paret de la Codolosa "Via Popurri.- Diedre + La Cabra de Collbató + Alimera", Collbató (Barcelona).

Fitxa Tecnica.-

Via: Popurri "Diedre + La Cabra de Collbató + Alimera".
Zona: Paret de la Codolosa (Collbató – Parc Natural de la Muntanya de Montserrrat).
Dificultat: V.
Dificultat obligada: V.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 95 metres.
Equipament: Via equipada amb material divers "Falques de fusta, ponts de roca, pitons, espits, parabolts, etc". Reunions rapelables.
Material: 8 cintes express (algunes llargues), arnes, baga d´ancoratge, R´s, casc, peus de gat i dues cordes de 60 metres. Opcional: joc de friends i algun cordino per subtituir algunes assegurances velles.
Orientació: Sud.
Ubicació i localització dels itineraris d'escalada Paret de la Codolosa costat dret, Collabato (Barcelona) extret de.- https://jaumegrimp2.blogspot.com/

Via Groga.- Delinqüents, IV+ - 87 m. (Equipada).
No figura al croquis - Via Integral "Llibertat presos polítics", 6a - ?? 10 Llargs " Acaba al cim de l'Àtic de la Codolosa (Via Equipada).
Via Blanca.- Reincidents, IV+ - 95 m. (Semi-equipada).
No figura al croquis - Via L'Ermita de la Codolosa 6a - V+/A0 - 145 m. "Acaba al cim de l'Àtic de la Codolosa" (Via Equipada).
Via Gris.- Lloveras - Martín, V+ - 90 m. (Equipada només les reunions).
Via Vermella.- La Cabra de Collbató. (Semi-equipada)
Via Violeta.- Diedre, V - 95 m. (Equipada).
Via Verda.- Alimera, V - 105 m. (Equipada).
Via Blava.- De les Cabres, V - 100 m. (Equipada).
No figura al croquis - Via Pensionistes , V+ - 90 m. (Via Equipada).
Via Negra.- Esperó Blocaire, V+ - 90 m. (Equipada).
Via Rosa.- C.D.R. "Comites de Defensa de la Republica", V+ - 100 m. (Semi-equipada).
Via Verd Fluorescent.- T.E.J. , (Sense dade).

No hay comentarios:

Publicar un comentario