sábado, 6 de enero de 2024

Ascensió Roques d´Aguilar - Les Arenes " Via Bonatti, IV+ - 60 m. + variant Bonatti, 6a - 30 m. = 90 m.", Castellar del Vallès (Barcelona).

Roques d´Aguilar - Via Bonatti.

Els Cingles de Casteló o més ja coneguda com les Roques d'Aguilar, molt a prop de la urbanització Les Arenes a Castellar del Vallès (Barcelona). Ens ofereixen una gran escola per a la iniciació i terreny d'aventura per a la pràctica de l'escalada a Vias de diversos llargs o més tradicionals.
La majoria d'itineraris no passen d'uns 60 metres de longitud, exceptuant les vies Rumba Catalana i l'Aresta de la Sardana entre 80 i 95 metres.
Amb ja prop de la trentena d'itineraris, és el lloc perfecte per fer escapades entresetmana i poder realitzar un o diversos itineraris a la mateixa jornada, depèn el temps que disposem. Ideal per a època més estivals ja que tenim ombra fins ben entrada les 12 h. de migdia.
En aquesta ocasió i gairebé com a primera escalada de l'any, ens decidim per la Via Bonatti i també realitzem la seva variant Bonatti. Esperem que us agradi.
Zona d´Estacionament Area Recreactiva Les Arenes.
Edgar & Guti - Piolet SBD (UGEL).

Aproximació:

Des de Bacelona agafarem la primera sortida B-10 direcció Ronda de Dalt. Ens mantindrem a l'esquerra per romandre a C-58, agafarem la sortida núm. 12 cap a Sabadell Centre-nord/St. Quirze V. Sud-centre. Utilitzarem el carril central per seguir les indicacions cap a St. Quirze del Vallès Sud-Centre/Sabadell Nord, després seguim les indicacions cap a C-58/Manresa/Terrassa. Cap a la dreta a la bifurcació i seguirem els senyals de Sabadell Nord, per continuar per C-58C.
A Sabadell agafarem la carretera a Sant Llorenç Savall B-124, passant el punt kilometric nº 12, en una recta girarem cap a la dreta per entrar a l'Àrea d'Esbarjo de les Arenes. Seguirem cap a l'esquerra per una pista de sorra i travessarem un pont sobre el riu Ripoll, haurem d'estacionar a la nostra dreta en una gran esplanada.
Roques d´Aguilar.
Acces.
Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle a la gran esplanada. Ens dirigim cap al pont i continuarem caminant per una pista asfaltada que s'enfila fins arribar a la primera de les cases de la urbanització Les Arenes.
Cal deixar el vehicle si o si a la gran esplanada si no volem tenir problemes amb els veïns de les Arenes.

Just a la dreta de la primera casa, comença un corriol que puja i ens endinsa al bosc. Seguim el sender fins a veure una gran fita de pedres al mig del sender, aquí ens desviem a la nostra dreta per un altre sender menys marcat que ens apropés fins a la base de les Roques d'Aguilar. Un cop a la base ens dirigirem o bé a l'esquerra oa la dreta segons les vies escollides. A la dreta en un clar mes marcats estan els peus de vies de la Rumba Catalana i de l'Aresta de la Sardana (aquesta ultima veurem el nom gravat en una placa de ferro a la roca).

Per arribar als peus de vies de la Bonatti o Vaig, la faig i em vaig; el millor és remuntar una mica per la paret a la dreta i després de creuar una petita zona arbustives, descendim a la base. I si ens fixem bé veurem gairebé a terra un spit que marca el començament de la via Bonatti, i més a la dreta a dalt enganxant a males herbes i esbarzers veurem la primera assegurança de la via Vaig, la faig i me´n vaig.
L1. Via Bonatti.
L1. Via Bonatti.
Les Arenes.
R1. Via Bonatti.
L1 (IV+).- Via Bonatti.

Un cop arribem a la base de la paret de les Roques d´Aguilar, en una clariana veiem l´inici de la Via Aresta de la Sardana, per arribar al´inici de la Via Bonatti haurem de remuntar uns metres i flanquejar cap a la dreta per salvar un tram de vegetació arbustiva. Descendim i fixant-nos bé veurem una primera assegurança (spis amb xapa) gairebé a la base de la paret, aquesta ens marca l'inici de la Via Bonatti.

L1. Via Bonatti.
L1. Via Bonatti.

Ens equipem i preparem el material per començar a escalar. Comencem a escalar pujant per la paret per una marca fisurita, amb tendència cap a l'esquerra.
La roca té un tacte curiós, però tenim bones preses per mirar una mica els peus. Vorejem una espècie de taca blanca on creixen algunes herbes i ens dirigim cap a la dreta, costa veure les assegurances però hi són. jejeje.
Localitzem la R1, en una mena de baumeta, poc abans d'arribar-hi tindrem un parell de passos més tecnics. R1, 4 spits amb xapa i anelles, dos units amb cadena. Una mica separats els dos amb només anella i xapa!!!???. Reunió rapelable. 9 spits en uns 30 metres.
R1. Via Bonatti.
L2, variant Bonatti.
L2, variant Bonatti.
L2, variant Bonatti.
L2 (6a).- Variant Bonatti.

Un cop estem la cordada a la R1, decidim continuar l'ascensió sortint cap a la dreta per la Variant Bonatti.
Sortim des de la R1, en flanqueig cap a la dreta a buscar una primera assegurança de la Variant Bonatti, des d'aquí seguim escalant amb la mateixa tendència, cal anar palpant on ens agafem, ja que algunes preses se'ns queden a les mans, possiblement sigui degut que és una via poc repetida.
Sobre nosaltres veurem un gran bloc de pedra, l'itinerari cercarà de vorejar-lo pel costat dret on la paret es posa més vertical i aquí trobem un parell de passos més tecnics i el clau de la via, ben assegurats. Després de col·locar l'última assegurança la sortida és mirar-la i després d'arrossegar-nos una mica per la paret, continuarem gairebé caminant per darrere del bloc gran de pedra, cap a l'esquerra a la recerca de la R2, que veurem ubicada a la paret gairebé a la vertical en linia amb la R1. R2, Dos spits sikats amb xapa i anelles. Reunió rapelable. Uns 5 spits i dos parabolts en uns 30 o 35 metres.
R2, Via Bonatti.
R2, Via Bonatti.
L2, Via Bonatti.
L2, Via Bonatti.
L2 (IV+/V-).- Via Bonatti.

Després de reagrupar-nos-la cordada a la R2, i abans de donar per finalitzada la via. Decidim baixar de nou fins a la R1, per fer el segon tram original de la Via Bonatti.
Descendim fins a la R1, i en aquesta sortim per l'esquerra de la reunió a la recerca de les primeres assegurances.
Continuem escalant rectes cap amunt, buscant les millors preses, també cal anar vigilant on ens agafem doncs trobarem peces soltes o que es trenquen. A la part mitjana del llarg la dificultat minva, i ja gairebé arribant a uns llavis característics d'aquest tipus de conglomerat, trobarem un altre pas una mica més tecnic. Per últim arribem una altra vegada la R2, tornem a muntar-la. R2, Dos spits sikats amb xapes i anelles. Reunió rapelable. Uns 7 o 8 spits en uns 30 metres.

Nota: Tant la Via Bonatti com la Variant Bonatti, comparteixen el primer llarg i les reunions R1 i R2. La Variant Bonatti, no té R2 pròpia, cal anar a buscar la R2 de Via Bonatti.
R2, Via Bonatti.
Cim Roques d´Aguilar.
Cim Roques d´Aguilar, que no corre no surt a la foto, jajaja.
1er Rapel, Via Rumba Catalana.
Descens :

Després de pujar tota la cordada, descansar una mica i fer fotos per a la ressenya, vam decidir fer el descens.
Nosaltres per salvar el flanqueig - grimpada de l'anada, caminem fins a trobar la R3, de la Via Rumba Catalana uns metres caminant cap a l'esquerra. Aquesta es troba per sota una bandera catalana, instal·lada al cim de les Roques d'Aguilar. I fer un parell de ràpels. un primer ràpel des de la R3 a R1 en un replà sorrenc amb vegetació on veurem la R1 de la Via Aresta Sardana i un tros de corda fixa, uns 50 metres. I segon ràpel des de la R1 fins a la base de la paret d'uns 35 metres.
Aquesta va ser la nostra opció per baixar.

L'altra normal seria fer un ràpel des de la R2, de la Via Bonatti. fins a la base la paret, d'uns 60 metres. I un cop a terra tornar a trepar uns metres per la paret cap a l'esquerra i torna desfent el camí de l'anada, si decidim donar per conclosa la sortida.


1er Rapel. Via Rumba Catalana.
2ond Rapel, Via Rumba Catalana.
Fitxa Tecnica.-

Via: Bonatti + variant Bonatti.
Zona: Roques d´Aguilar - Les Arenes (Sant Llorenç de Munt i l´Obac).
Dificultat: 6a. variant Bonatti i IV+. Via Bonatti.
Dificultat obligada: IV+/Ae.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 60 metres Via Bonatti + 30 metres variant Bonatti, 90 metres en total.
Equipament: Via equipada amb spits i algun parabolt. Reunions rapelables.
Material: 10 a 12 cintes express (alguns llargues), 2 cordes de 60 m., arns, baga d´ancoratge, R´s, peus de gat i casc. Opcional: magnesi, estrep i fifi.
Orientació: Oest.
Croquis i Ressenyes Roques d´Aguilar "Via Bonatti + variant Bonatti", Castellar del Vallès (BCN) extret de.- http://www.santllors.com/ modificar per Els Cinc Peus al Gat.
Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar-Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/


Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar - Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona).-  d'esquerra a dreta.

Via 1.- 1 d´Octubre, V.  65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 2.- Orella d´Os, 6a. 65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- Carrero Blanco campeón de salto, 6a+. 64 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- Díedre de Mitjanit, V. 60 m. (Semiequipada amb spits).
Via 5.- Cap de Fusta, 6a. 60 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Resilència, V. ?? m.  (Equipada amb parabolts).
Via 7.- Taca Blanca, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 8.- La Bruixa, 6b+ ó V+/A1. ?? m.  (Equipada amb spits).
Via 9.- 20 anys després, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 10.- La Ruta de la Seda, 6a. 55 m.  (Equipada amb parabolts i spits).
Via 11.- La Campana, IV/Ae. 55 m.  (Equipada amb parabolts i burins).
Via 12.- El Picarol, IV+. 40 m. (Sortida directa Via La Campana - Via neta). 
Via 13.- s/t, IV. 34 m.
Via 14.- s/t, IV. 34 m.
Via 15.- s/t, V. 35 m.
Via 16.- Hola Bitxo, V+. 23 m. (L2 de les Vies 13 i 14  Equipada amb parabolts).
Via 17.- Arrancada de Cavall, Aturada de Burro,  V+. 45 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 18.- Jaume Camarasa, V+. 49 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 19.- Ratpenat, V+. 51 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Escola Mireia, V. ??m.  (Equipada amb burins).
Via 21.- Rumba Catalana, V. 95 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 22.- Aresta de la Sardana, V+. 86 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Buscapeligru, V+. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 24.- Diedre 27 d´Agost, 6a. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 25.- Bonatti, IV+. 60 m.  (Equipada amb spits).
Via 26.- Variant Bonatti, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 27.- Vaig, la faig i me´n vaig, 6a ó IV+/Ae. 60 m.  (Equipada amb parabolts).

No hay comentarios:

Publicar un comentario