jueves, 18 de enero de 2024

L´ermita de l´Erola SL - C 78, Tordera (Barcelona).

Església Sant Llop d´Hortsavinyà.

Petita ruta circular que s’inicia al veïnat d’Hortsavinyà de Tordera, prop de l’església de Sant Llop, situada al massís nord del Parc del Montnegre i el Corredor que ens permet, en una curta passejada, conèixer unes de les formacions més esteses d’alzinar i de sureda del parc així com gaudir de les panoràmiques de les valls que es perden a llevant i a ponent. També podrem fruir d’elements de patrimoni cultural com ara les places carboneres o l’ermita de l’Erola.

Zona d´Estacionament.

Església Sant Llop d´Hortsavinyà.

Aproximació:

Des de la Ronda de Dalt a Barcelona, agafarem la sortida per B-20 direcció Montgat/Sta. Coloma/Badalona/C-32/N-II/Mataró.
Continuarem per C-32, a la sortida 130 ens incorporarem a N-2/N-II en direcció Tordera/Girona. En una primera rotonda, prenem la primera sortida en direcció N-2. Segona la rotonda, agafarem la segona sortida i continuem per N-2, tercera la rotonda, sortim per la segona sortida en direcció a Carrer Camí Ral.
Passarem 3 rotondes, fins a agafar la tercera sortida en direcció Ctra. Fogars i continua per BV-5122.
Prendrem la segona sortida en direcció Carr. d'Hortsavinyà i continuem per Ctra. de Tordera a Hortsavinya.
Continuem per Pujada Llarga d'en Camps, per continuar Carr. d'Hortsavinyà, després girarem a la dreta fins a Camí Ral del Monestir, després girarem a la dreta a Carrer de Tenerife.
Tornada a gira a l'esquerra a Urb. Roca Rossa. seguirem pel bosc per un camí asfaltat amb algun tram sense asfaltar, seguint les indicacions de Hortsavinyà. Fins a arribar a l'antic Hostal o al Centre d'Informació d'Hortsavinyà.
Allà trobarem una gran expandada amb Plataners (arbres) on poder estacionar. A prop de l´Església Sant Llop.


Hostal Vell - Centre d´Informació d´Hortsavinyà

Església Sant Llop d´Hortsavinyà.

Recorregut:

Un cop estacionem el vehicle, a una gran esplanada sota l'ombra d'uns plataners (Platanus × hispanica). ens apropem fins a l'església de Sant Llop.
És l'església parroquial del poble d'Hortsavinyà, del municipi de Tordera a la província de Barcelona. Està documentada des de l'any 1.080 (Sanctae Eulaie d'Orto Saviniano) i, des del 1.246, passarà a dependre del monestir de Sant Salvador de Breda. La capella original, romànica, va ser modificada i ampliada al llarg del temps. L'edifici fou reformat àmpliament l'any 1.772, tot i que el campanar hauria de ser iniciat al segle XVI. És una obra protegida com a bé cultural d'interès local.

Església de façana barroca, de caràcter molt senzill, amb el campanar lateral. La seva fàbrica és de dimensions mitjanes amb capelles rectangulars afegides. Té un típic rosetó a la façana. Al costat esquerre hi ha la rectoria. Té adossat un petit cementiri. No té finestres, només unes petites obertures. Tant la porta de l'església com la del cementiri van a parar a una petita era, feta de toves, que servia com a lloc de reunió i trobada. Es troba a la banda de ponent de la Serra del Montnegre, mirant cap al mar.

Església Sant Llop d´Hortsavinyà.

Escola ó Aula d´Hortsavinyà.

Partim del Centre d’Informació d’Hortsavinyà, situat a l’antic edifici, anomenat l’Hostal Vell, del nucli d’Hortsavinyà. Va ser remodelat per la Diputació de Barcelona el 1.997 per destinar-lo a centre d'informació del parc.

A l'equipament, es projecta l'audiovisual de gran format 'El Montnegre i el Corredor', de 25 min. de durada, que, mitjançant un viatge per la història i el paisatge del massís, dóna a conèixer el valuós patrimoni natural i cultural d'aquest territori. Es poden adquirir publicacions sobre el parc, productes artesanals del Montnegre, sol·licitar informació per fer itineraris senyalitzats i fer activitats educatives per a escolars. Als exteriors del centre, el visitant pot trobar fonts, bancs i taules per fer un pícnic fred.

L´equipament ofereix un servei de préstec gratuït de material adaptat: terceres rodes per instal·lar a la cadira de l´usuari i dossiers en braille d´itineraris per l´entorn. També es disposa de barres direccionals per fer rutes per discapacitats visuals acompanyats. El servei es pot sol·licitar in situ o anticipadament. En ambdós casos cal emplenar una fitxa de préstec que us facilitaran els responsables del centre.

Església Sant Llop d´Hortsavinyà.

Pla d´Hostal Vell.

Trobem el cartell amb el croquis i inici de la ruta en aquest cas SL-C 78 i prenem la pista que puja fins al collet de l'Hostal o del Vent, anomenat així perquè en aquest indret sovint bufa el vent amb força, aquest tram està compartit amb el GR 92.

Seguim la pista envoltada d’alzines i, poc més enllà, a mà esquerra, sota el camí, trobem un petit replà 
anomenat Plaça de la Comarca.

La Plaça de la Comarca és una de les moltes places carboneres que es troben als boscos del Montnegre. 
L’origen del nom pot venir de «comarc», petit solc en un vessant de la muntanya.
La gent d’Hortsavinyà, fins al final dels anys cinquanta, més que agricultors o ramaders, eren pagesos bosquerols. Els productes de la terra, l’aviram i el bestiar els permetia proveir-se de quasi tot allò que 
havien de menester per sobreviure. El que sobrava ho venien i es beneficiaven d’uns ingressos suplementaris. Però el que feia ingressar diners a la casa era la feina de bosquerol, l’aprofitament dels recursos del bosc, com ara el suro, la fusta, les feixines i, sobretot, el carbó, font d’energia emprada a totes les cases fins a l’aparició de la bombona de butà.

SL-C 78.

La Plaça de la Comarca.

A les places carboneres s’empilaven els troncs d’alzina (Quercus ilex) tallats de dimensions mitjanes –els bitllots– en la disposició escaient perquè tot el procés de carbonar fos el correcte. Després es cobrien de branques i terra  –l’embalall–. Això era la pila que, un cop preparada, s’encenia. La llenya es cremava de forma incompleta fins a reduir a una quarta o cinquena part el seu pes inicial i esdevenir carbó. Un bon carboner convertia una tona de llenya en una càrrega i mitja o dues càrregues de carbó, és a dir, entre 180 i 240 kg, depenent de si la llenya era més tendral o menys. Durant els primers dies calia bitllar la pila cada tres o quatre hores, és a dir, alimentar-la afegint-hi més bitllots. Segons les dimensions de la pila, el procés podia durar fins a quinze dies o un mes.

La Plaça de la Comarca.

Alzinas (Quercus ilex).

Continuem el camí a l´ombra de les alzines (Quercus ilex), i també d´alguns castanyers (Castanea sativa), arboços (Arbutus unedo) i moixeres de pastor (Sorbus torminalis).
Trigarem entre 5 i 10 minuts –a pas de pagès o de passeig– a arribar al camí s'eixampla i fa una mica de plaça, on veiem l'ermita de l'Erola.

Segons diuen, fa molts anys hi va haver una passa de verola que s'enduia al sot grans i petits de les masies d'Hortsavinyà. Un foraster que ningú no coneixia va portar una imatge de la Mare de Déu de l’Erola i la va deixar allà a terra. Vaig dir a la gent que hi anessin tots a resar, que és curarien de la verola. I tots els que hi anaren van curar. Ho van considerar un miracle d’aquella Mare de Déu i li van fer l’ermita. Els seus goigs ens ho recorden:
«Els enferms de la verola que us prometen visitaran Vós, benigna senyora, alleujament solen trobar.»


Ermita de l´Erola.

Ermita de l´Erola.

La festa de l'Erola, anomenada l'aplec del Roser, se celebrava el dilluns de Pasqua Granada; però a mitjan anys 80 es va haver de traslladar al dilluns de Pasqua Florida, per imposicions del calendari festiu. Tradicionalment, es deia missa al migdia a l'església de Sant Llop d'Hortsavinyà i, en acabat, el poble anava en processat amb la imatge de la Mare de Déu fins a l'ermita, on cantaven els goigs. Després feien ball a l’Hostal, acompanyats per un acordionista.
A partir del 1998, al cap d'uns anys en què la missa se celebrava a la mateixa ermita, s'ha recuperat la forma tradicional i, amb la presència dels músics, el caire festiu.

Segons el filòleg Joan Coromines, una erola és una plaça, i la Mare de Déu ha pres el nom del lloc on està situada l’ermita, un petit pla en un collet.
L’associació «erola-verola» és per la semblança de les dues paraules i, de fet, originàriament la Mare de Déu d’aquesta ermita era la del Carme.
La construcció és del segle XVIII, i és possible que la seva situació tingui alguna relació amb el fet que per aquell indret passava la línia que dividia els termes de la parròquia d’Hortsavinyà i de Vallmanya.
Ermita de l´Erola.

Collet d´Hostal o del Vent.

Pujada al Turo d´Hostal.

Tornem pel mateix camí, però, en arribar al collet del Vent, pujarem al mirador del turó de l’Hostal, a uns 80 metres. A dalt, en un ample pla carener, podrem gaudir d´una panoràmica excel·lent, tant a llevant com a ponent.

A llevant, veiem als nostres peus les masies de Mascaró, Fontrodona i la Busiga i, després, can Camps i la Caseta, al coll del Portell. Més enllà dels alzinars, els conreus de Tordera i els Fogars de Tordera, els éssers de Cadiretes, les Gavarres, els Àngels –damunt Girona–, el Rocacorba, els penya-segats de Sant Roc de la Barroca, les Guilleries –on destaca el pun xegut Sant Gregori damunt Osor– i, en dies clars, les Alberes, el Bassegoda, Comanegra i, en darrer terme, fàcils de distingir durant els mesos hivernals pel
blanc de la neu, el Canigó, el Bastiments i el Puigmal.
A ponent, observarem altres masies del centre d’Hortsavinyà –can Borra i can Benet Vives– i l’inici de les perxades de castanyers a l’obaga del turó de la Grimola.

Mirador del Turo d´Hostal.

Mirador del Turo d´Hostal, 522 m.


Descens del Mirador del Turo de l´Hostal. SL-C 78.

Guti & Marieta.

Seguim la pista ampla, envoltada de pins i alzines (Quercus ilex) a l'esquerra, i de cirerers d'arboç (Arbutus unedo) a la dreta. Allà on s'acaba la pista, hi naix un sender que ens porta fins a prop del coll de les Palomeres, a la pista que enllaça Hortsavinyà amb Tordera tram també compartit amb l'itinerari SL-C 73. Aquí cal girar cap a l'esquerra i retornem a l'Hostal Vell, rehabilitat recentment com a Centre d'Informació d'Hortsavinyà. Abans de marxar ens vam asseure una estona per gaudir del paisatge en una zona amb taules i bancs al costat de l'esplanda on tenim estacionat el vehicle. Curta excursió a un lloc molt entranyable.
Coll de les Palomeres.

Hostal Vell - Centre d´Informació d´Hortsavinyà.

Pla del Hostal Vell.

Fitxa tècnica

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps/Horari: 30 minuts.
Desnivell/Quota màxima: 522 m.
Desnivell mínim: 496 m.
Ús: sí.
Us actual: senderisme, patrimoni cultural, espai protegit natural, turisme i esportiu.
Estat: bé
Senyalització: Palafons explicatius i fites de fusta amb requadre de SL-C 78 i alguns trams del SL-C 73 “Marques Verdes-Blancas”.
Llocs de valor: Centre d´Informació d´Hortsavinyà - Hostal Vell, Esglesia Sant Llop, Plaça de la Comarca, Ermita de l´Erola, Mirador Turo de l´Hostal, etc.
Època: Tot l´any. Anar amb calçat i roba adequada segons època de l'any. Portar aigua.
Croquis Ruta L´Ermita de l´Erola SL-C 78, Tordera (Barcelona).

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario