viernes, 2 de febrero de 2024

La Mola Bloc - Zona Urbanització "Sector Els Diposits II ó Cavall Bernat", Matadepera (Barcelona).

Problema s/t, V/V+. Bloc El Tret.

El Parc natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac és un espai natural protegit situat a la província de Barcelona, Catalunya, a les comarques del Bages, el Vallès Occidental i el Moyanès.
Els seus cims principals són el Montcau 1052 m. i la Mola 1104 m, on hi ha el Monestir de Sant Llorenç del Munt, que dóna nom al massís.

En aquest meravellós espai natural, tenim un gran ventall per fer moltes activitats de muntanya com el senderisme, espeleologia, barranquisme i la que ens ocupa en aquesta ocasió la pràctica de l'escalada. Tant en el seu més pur clàssic com esportiu i per últim escalada en bloc.
Aquesta ultima és potser una de les menys popularitzades fins i tot a la zona. Us deixem amb aquesta ressenyes que esperem que us agradin.

El Cap de Mort + Les Gaites.


Via Drolo Va!!!, III+. Sector d´Escalada Esportiva.
Aproximació:

Des de Barcelona, agafarem la C-58 direcció Terrassa, Manresa, etc. Sortirem per la sortida 12, cap a Sabadell Centre / Nord - St. Quirze V. Sud / centre. Seguirem les indicacions Sabadell Nord per la C-58c. Després agafarem la Ctra. De Matadepera la BV-1248 Arribant al municipo de Matadepera, pujarem fins al carrer Vista Alegre i estacionarem el vehicle

Un cop estacionat el vehicle, estarem dins de la zona de la Urbanització, des d'aqui podrem accedir a diverses zones amb les seves diferents sectors dins del que hem decidit anomenar respectant els aperturista "La Mola Bloc". En les ressenyes que disposem estan dins de Sant Llorenç de el Bloc.

Sector d´Escalada Esportiva - Peus de Vies.

Bloc El Llapis. (Jardins Particulars).
Accés:

Un cop estacionem el vehicle al carrer Vista Alegre de la població de Matadepera. Ens dirigirem als diferents sectors anant a dreta (carrer Cavall Bernat) o esquerra (cap a Masió Blanca) del carrer segons el sector que haguem escollit. Pel sector Diposits II o Cavall Bernat (anomenat així segons altres ressenyes) ens dirigim, a la recerca de la cruïlla amb el carrer Cavall Bernat, pugem uns quants passos en direcció al monòlit del Cavall Bernat (final del carrer) i girarem a mico dreta vorejant les tanques que limiten una finca privada, on al seu interior es troben tres dels blocs d'aquest sector "El Llapis, Prestige i Desprestige", davant una mica abans hi ha un petit sector d'escalada esportiva i seguit d'aquest sector veurem el primer bloc del sector "Xaparru".
I a pocs metres els altres blocs El Tret i Mamasto.

Bloc Xaparru.???

Problema s/t, ??. Bloc El Tret.

Les roques predominants són els conglomerats, units per ciments silicis i calcaris. Formats per pissarres, calcàries, quars i roques eruptives, aquests conglomerats estan disposades a diverses capes inclinades i travessades per diàclasis, que afavoreixen l'erosió de l'aigua de pluja. Aquesta erosió ha modelat una orografia molt escarpada, plena de cingleres i tàlvegs, amb torrents i rieres en totes direccions, que formen un relleu similar al veí massís de Montserrat. Aquests còdols es van anar fonamentant mitjançant una matriu calcària o argilosa, donant lloc als conglomerats. L'acció erosiva de l'aigua va fer la resta, produint elements tan característics del parc com els canals, els penyals i els monòlits.

Bloc El Tret.

Problema s/t, V/V+ (sit) Bloc Mamasto.

Seguim recopilant informació d'algunes zones i sectors per a la pràctica de l'escalada en blocs en aquest paratge natural, en la qual donem a conèixer un altre sector de la zona Urbanització, el Sector Els Dipòsits II o Cavall Bernat (segons altres ressenyes consultades). Aquest sector en part ha quedat afectat pel boom immobiliari a la zona i alguns blocs ressenyats es troben a jardins privats o particulars. Tot i així, no deixa de ser una bona zona per passar i practicar l'escalada en blocs.


Problema s/t, 6a/6b. Bloc El Tret.

Bloc Tret.

L'escalada en boulder és una modalitat d'escalada que es realitza en roques o blocs de pedra de menor alçada que les utilitzades a l'escalada esportiva. Es caracteritza per no utilitzar cordes ni arnesos i per la utilització de matalassos de protecció per evitar lesions en cas de caiguda.

Tot i que l'escalada en boulder pot resultar emocionant i desafiant, és important recordar que pot ser perillosa si no es prenen les precaucions adequades. És fonamental escalar sempre en companyia d'algú i utilitzar matalassos d'aterratge per esmorteir caigudes. La tècnica també és fonamental per a l'escalada en boulder, per la qual cosa és important escalar amb precisió i concentració. La pràctica i l'entrenament regular poden ser molt beneficiosos per millorar la tècnica. Pels escaladors novells, és recomanable començar per problemes de baixa dificultat i avançar a mesura que s'adquireix experiència. L'escalada en boulder és una activitat emocionant que pot proporcionar grans beneficis físics i mentals. A més, pot ser una excel·lent manera de connectar-se amb la natura i gaudir dels paisatges naturals mentre es realitza.

Problema s/t, V/V+. Bloc El Tret.

Problema s/t, V/V+. Bloc El Tret.

Ressenyes La Mola Bloc - La Urbanització "Sector Els Dipòsits II o Cavall Bernat", Matadepera (Barcelona).-

Bloc 4.- (El Tret).

Problema 1.- "Groc" s/t, IV+/V.
Problema 2.- "Verd" s/t, V/V+.
Problema 3.- "Blau" s/t, 6a/6b.
Problema 4.- "Blau" s/t, 6a/6b. Travessa d'esquerra a dreta.
Problema 5.- "Groc" s/t, IV+/V.
Problema 6.- "Blau" s/t, 6a/6b (sit).
Problema 7.- "Verd" s/t, V/V+.
Problema 8.- "Blau" s/t, 6a/6b.
Problema 9.- "Gris" s/t, Proyecte.

Bloc 5.- (Mamasto).

Problema 1.- "Verd" s/t, V/V+. (sit).


Problema s/t, IV+/V. Bloc El Tret.

Esther & Guti. 

Bloc 6.- (Xaparru).

Bloc per explotar.

Bloc 7.- (El Llapis). Bloc dins de Jardi Privat.

Problema 1.- "Blau" s/t, 6a/6b. (sit). Travessa d´esquerra a dreta.
Problema 2.- "Verd" s/t, V/V+.

Bloc 8.- (Prestige). Bloc dins de Jardi Privat.

Problema 1.- "Groc" s/t, IV+/V.

Bloc 9.- (Desprestige). Bloc dins de Jardi Privat.

Bloc per explotar.

Problema s/t, IV. Bloc Xaparru???.

Bloc Xaparru???.

Ubicació i localització de les Zones d'Estacionaments i Sectors d'escalada en Bloc Zona urbanització - La Mola Bloc, Matadepera (BCN).

1.- Sector Cavall Bernat. (Possiblement desaparegut).
2.- Sector Els Diposits II ó Cavall Bernat (Algun bloc en terreny o jardí privat).
3.- Sector L´Esquirol.
4.- Els Diposits I ó de les Onze Hores (Algun bloc en terreny o jardí privat).
5.- Sector El Bacallà. (Algun bloc en terreny o jardí privat).

Bloc 24.- (Sisters).

Bloc per explotar.

Bloc 25.- (Mig). Bloc dins de jardi Privat.

Bloc per explotar.

Bloc 26.- (Rampuden).

Bloc per explotar.

Nota: Les ressenyes són orientatives, extretes de la recopilació realitzada per eburgada@eresmas.com. En principi els blocs de les fotos com els ressenyats poden no ser els mateixos. En esperar de poder donar unes ressenyes més actualitzades i precises. Gràcies.

Croquis i Ressenyes La Mola Bloc - La Urbanització "Sector Els Dipòsits II o Cavall Bernat", Matadepera (Barcelona) extret de.-  Sant Llorenç del Bloc eburgada@eresmas.com

 

2 comentarios:

  1. Buenas, El sector bacallá ha desaparecido, han construido una casa y al acondicionar el terreno quitaron todos los boulders.. una pena. !!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Poderoso dinero que lo depreda todo, es una pena que espacio públicos naturales acaben en manos privadas que no respetan nada. Gracias por la información.

      Eliminar