jueves, 6 de junio de 2024

Ascensio Roques d´Aguilar - Les Arenes "Via Hola Bitxo entrada per Via Sense Nom (núm.13 Croquis Escalada Sant Llorenç de Munt), V+ ó 6a ?? - 60 m.", Castellar del Vallès (Barcelona).

Roques d´Aguilar - Les Arenes. foto extreta de.- http://www.santllors.com/

El petit nucli de cases de Les Arenes, tot i trobar-se dins el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l´Obac, aquí els límits fan una excepció i dibuixen una illa interior per allotjar aquest nucli habitat. Just darrere les cases s'aixeca la discreta paret de les Roques d'Aguilar, un modest Cingle davant del vessant solei de Sant Llorenç del Munt. Fa molts anys que ja s'hi escala, les primeres vies són dels germans Masó i Joan Paré i Josep Sanz, amb respectivament: Didre de Mitjanit i Bruixa, Ruta de la Seda i Bonati. Un vei de les Arenes també va obrir el Sostre i en Savall la via Escola Mireïa. Des d'aleshores ençà ha quedat a l'oblit, però l'amic Jordi, que viu a Sant Feliu del Racó, molt a prop, es va il·lusionar amb la paret i va començar o equipar noves línies. Ens hem acostat a tastar i fer l'ascensió d'aquest cingle, fent alguns d'aquests itineraris tant vells com més actuals.


Zona d´Estacionament - Parking Urb. Les Arenes.

Hug.
Aproximació:

Des de Bacelona agafarem la primera sortida B-10 direcció Ronda de Dalt. Ens mantindrem a l'esquerra per romandre a C-58, agafarem la sortida núm. 12 cap a Sabadell Centre-nord/St. Quirze V. Sud-centre. Utilitzarem el carril central per seguir les indicacions cap a St. Quirze del Vallès Sud-Centre/Sabadell Nord, després seguim les indicacions cap a C-58/Manresa/Terrassa. Cap a la dreta a la bifurcació i seguirem els senyals de Sabadell Nord, per continuar per C-58C.
A Sabadell agafarem la carretera a Sant Llorenç Savall B-124, passant el punt kilometric nº 12, en una recta girarem cap a la dreta per entrar a l'Àrea d'Esbarjo de les Arenes. Seguirem cap a l'esquerra per una pista de sorra i travessarem un pont sobre el riu Ripoll, haurem d'estacionar a la nostra dreta en una gran esplanada.

Roques d´Aguilar.

Sender d´Acces a les Roques d´Aguilar.
Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle a la gran esplanada. Ens dirigim cap al pont i continuarem caminant per una pista asfaltada que s'enfila fins arribar a la primera de les cases de la urbanització Les Arenes.
Cal deixar el vehicle si o si a la gran esplanada si no volem tenir problemes amb els veïns de les Arenes.

Just a la dreta de la primera casa, comença un corriol que puja i ens endinsa al bosc. Seguim el sender fins a veure una gran fita de pedres al mig del sender,  a mà dreta neix un corriol ascendent per arribar a la base esquerra de la paret i peus de vies del costat esquerre (Vies Aresta de la Sardana, Rumba Catalana, Bonatti o Vaig, la Faig i me'n vaig). Si continuem pel camí a traves del bosc, veurem després d'uns metres passada la fita de pedres de nou a la dreta un buit on un altre senderret, ascendeix traves d'una zona més boscosa i amb algunes bardisses, fins a un primer ressalt de roca que tindrem que trepar i després flanquejant a mà esquerra veurem una corda fixa que ens ajudés a pujar fins a un altre ressalt de roca on a mà dreta arribarem a peus de vies de La Campana (la del sostre), Hola Bitxo, Arrancada de Cavall, Parada de Burro (aquesta a l'inici trobem uns esglaons de ferro i corda fixa).
I ja continuant el camí passant un gran bloc de pedra (possibilitat de fer boulder), veurem una gran fita de pedres i un arbust amb una marca vermella, girant a la dreta un altre senderet ascendent ens portarà fins a la part dreta de la paret on estan els peus de via de 20 anys després, La Bruixa, Taca Blanca, Resilència, etc.

Acces a peu de Vies.

Corda Fitxa

Inici o Peu de Via s/t (nº 15 Croquis) ó Arrancada de Cavall parada de Burro.

Peus de Vies - Sostre Via La Campana a l´esquerra.

L1.

R1. Via s/t (nº 13 Croquis)

R1. Inici Via Hola Bitxo.

L1 (IV).- Via s/t nº 13 Croquis Escalada Sant Llorenç de Munt.

Ens acostem a peus de via de la part més o menys central de les Roques d´Aguilar, i ens decidim per les vies Sense Nom nº 13 segons el croquis del bloc d´Escalada a Sant Llorenç de Munt (zona de les Arenes) i acabaren el cim per la Via Hola Bitxo. L´inici d´aquest primer tram està marcat amb un químic a l´esquerra de la Via la Campanda (sostre).
Ens equipem i comencem a escalar un tram tombat que en alguns trams trobem una mica més de verticalitat, el tram està força equipat i la roca té un tacte bo encara que cal acabar de sanejar i netejar.
 El darrer ressalt ens va semblar una mica més vertical, un pas potser de IV+ i vam arribar a la R. R1, Dos parabolts, un espits amb xapa amb anelles; espit i parabolt units amb una cadena; també veurem la placa amb el nom de la Via Hola Bitxo. Reunió rapelable. 6 parabolts i un químic en uns 35 metres.

L1.

L2. Via Hola Bitxo.

L2. Via Hola Bitxo.

L2, Via Hola Bitxo.

R2.

L2 (V+ ó 6a?? ).- Via Hola Bitxo.

Sortim des de la R1, amb tendència cap a la dreta a la recerca d'una primera assegurança, aquest primer tram a mesura que anem pujant va guanyant verticalitat fins arribar a un ressalt. Superem aquest buscant petites preses i algun forat, després d'aquests passos arribarem al pas clau de la via, que bé podríem deixar en 6a de dificultat, nosaltres busquem alguna bona preses per a les mans i peus a fiar-se una mica cap a la dreta, per arribar fins la següent assegurança i poder estar més tranquils, jajaja. Després de superar el pas la dificultat disminueix, i comença a tombar arribant fàcilment fins a la R2. R2, tres parabolts amb xapa, dos amb anelles. Reunió rapelable. 6 parabolts a uns 25 metres.

Cim Roques d´Aguilar.

Hug & Guti - Cim Roques d´Aguilar.

Descens:

Després de descansar una mica, beure aigua i gaudir de les vistes. Decidim fer el descens de la via. Muntem un ràpel d'uns 50 metres fins a peus de vies, des d'aquí o bé donem per conclosa la sortida o podem continuar escalant per algun altre itinerari de la zona. També tenim la possibilitat de baixar, pujant fins al cim ia l'interior del bosc de pins veurem un corriol que baixa a mà esquerra fins a l'aparcament.

Rapel.

Croquis Ascensio Roques d´Aguilar "Via Hola Bitxo entrada per Via Sense Nom (núm.13 Croquis Escalada Sant Llorenç de Munt)", Les Arenes - Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/

Fitxa Tecnica.-

Via: Via Hola Bitxo entrada per Via Sense Nom (núm.13 Croquis Escalada Sant Llorenç de Munt)  .
Zona: Roques d´Aguilar - Les Arenes (Sant Llorenç de Munt i l´Obac).
Dificultat: V+ Posible 6a.
Dificultat obligada: V+.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 60 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunións  rapel·lables.
Material: 8 cintes express (alguns llargues), assegurador (tipus revers o similar)  2 cordes de 60 m., arnes, baga d´ancoratge, R´s i casc. 
Orientació: Oest.

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar-Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/

 
Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar - Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona).-  d'esquerra a dreta.

Via 1.- 1 d´Octubre, V.  65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 2.- Orella d´Os, 6a. 65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- Carrero Blanco campeón de salto, 6a+. 64 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- Díedre de Mitjanit, V. 60 m. (Semiequipada amb spits).
Via 5.- Cap de Fusta, 6a. 60 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Resilència, V. ?? m.  (Equipada amb parabolts).
Via 7.- Taca Blanca, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 8.- La Bruixa, 6b+ ó V+/A1. ?? m.  (Equipada amb spits).
Via 9.- 20 anys després, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 10.- La Ruta de la Seda, 6a. 55 m.  (Equipada amb parabolts i spits).
Via 11.- La Campana, IV/Ae. 55 m.  (Equipada amb parabolts i burins).
Via 12.- El Picarol, IV+. 40 m. (Sortida directa Via La Campana - Via neta). 
Via 13.- s/t, IV. 35 m. (Equipada amb parabolts /un quimic a l´inici).
Via 14.- s/t, IV. 35 m. (Equipada amb parabolts/ un quimic a l´inici).
Via 15.- s/t, V. 35 m. (Equipada amb parabolts/ Graons de ferro i corda fixa a l'inici).
Via 16.- Hola Bitxo, V+. 25 m. (L2 de les Vies 13 i 14  Equipada amb parabolts).
Via 17.- Arrancada de Cavall, Aturada de Burro,  V+. 45 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 18.- Jaume Camarasa, V+. 49 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 19.- Ratpenat, V+. 51 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Escola Mireia, V. ??m.  (Equipada amb burins).
Via 21.- Rumba Catalana, V. 95 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 22.- Aresta de la Sardada, V+. 86 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Buscapeligru, V+. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 24.- Diedre 27 d´Agost, 6a. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 25.- Bonatti, IV+. 60 m.  (Equipada).
Via 26.- Variant Bonatti, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 27.- Vaig, la faig i me´n vaig, 6a ó IV+/A0. 60 m.  (Equipada amb parabolts).

No hay comentarios:

Publicar un comentario