jueves, 27 de agosto de 2015

PE (Pas Equipat) Ermita de Sant Sadurnì - Cova Gran - El Castellot, 465 m. Castellví de la Marca (Barcelona).

Ermita de Sant Sadurnì.

 Església d'estil romànic d'una sola nau de planta rectangular i volta de canó amb arcs torals de mig punt. L'absis es semicircular i és bastit amb carreus grans i regulars disposats en fileres horitzontals. A ran de terra té un sòcol de pedres irregulars. Presenta una decoració de tipus llombard amb dues lesenes que defineixen tres sectors, en els quals s'hi troben, en cadascun d'ells, quatre arcuacions i una petita finestra adovellada de doble esqueixada amb mig punt. La porta es troba a la façana S, és de punt rodó adovellada i amb impostes. El campanar, de construcció posterior, és de planta quadrangular amb coberta de pavelló de quatre vessants. Els seus murs no mostren cap tipus d'ornamentació. El segle XIII li fou afegida una altra nau, coberta amb volta apuntada, i encara una altra, al segle XIV, d'estructura gòtica, que comunica amb l'interior a través d'arcs formers de punt rodó.

Zona de parking.
Aproximació:

Des de Vilafranca del Penedès agafarem la carretera B-212 en dirrecció Sant Jaume dels Domenys.
Passat el poble de la Munia ens desviarem a la dreta a la primera cruïlla, dirrecció cap Castellví de la Marca.
Creuarem un pont i al poc trobarem una bifurcació.
Agafarem el camí de l'esquerra a l'Ermita de Sant Sadurní on deixarem el vehicle.


Turo del Castellot.

Us presentem una diferent ascensió al Turo del Castellot (un altre 100 Cims de la llista de la federació excursionista Catalana), a Castellví de la Marca per un desconegut pas equipat que ens dóna accés a la Cova Gran i després a culminar en el cim de el Castellot costat la capella de Sant Miquel. Una ascesión una mica dura a través d'una tartera o pedrera.
La nostra intenció era realitzar la Via Ferrada del Castellot, però per distracció vam amb aquest pas equipat que aqui us mostrem, Esperem que us agradi !!!. Salut.

Pal indicatiu.

Marieta al PR C- 154 i 154/ 2 (Camì de l´Ull de Llebre)

Plaques d´adherencia, Camì Planer
Recorregut

Després estacionar el vehicle a la zona de pàrquing darrere de l'Ermita de Sant Sadurní a Castellví de la Marca.
Caminem uns pas per la pista fins que ens trobem amb un pal indicatiu. Nosaltres seguirem per la pista ampla indicada com "Camí Planer" deixant per al descens el PR C-154.


Pedrera
Passarem per unes plaques tombades, on es pot practicar alguna via en adherència. Sense deixar aquesta pista, i sempre agafant l'esquerra ens trobarem una pedrera que ens surt a l'esquerra en ascensió bastant pronuciada.

Marieta, Observan formigues a la Pedrera.

Marques Vermelles, Punt d´inci del Pas Equipat.
Ascendim per ella sempre en tendecia a la dreta (recordem que estàvem buscant el començament de la via ferrada del Castellot). Fins arribar al final de la pedrera i entre uns arbustos s'entreveu un petit sender. Seguim per aquesta fins a trobar una pedra amb molsa i una marca vermella de pintura. Aqui ja veurem una corda nudada fixa, és el primer tram del pas equipat.

Corda Fixa, Primers passos.

Pas Equipat.

Pas Equipat. Fi del primer Tram.

Cable de Vida, Segon tram del Pas Equipat.
Pugem per aquesta fins a la seva terme en una gran lleixa al costat la zona d'escalada del Castellot. Després de dos trams de corda fixa.
Aqui veurem un cable de vida, i com portem l'equip de Via Ferrada, ens ho col·loquem per anar més segur en aquest segon tram del pas equipat.

Segon tram Pas Equipat.

Segon tram Pas Equipat.
Aquest segon tram equipat, consta d'un cable de vida i farem la seva ascensió ajudant-de les preses que ens ofereix la roca i alguna branca dels arbres que ens surten a la pujada. Gairebé en forma de "S". És la part juntament amb la pujada de la pedrera més complicada.

Pas Equipat.

Zona d´escalada 

Fi del Pas Equipat.

Cova Gran.

Cova Gran.

Interior de la Cova Gran.

El Castellot.

Aquest castell està documentat des de l'any 977, quan els comtes de Barcelona venen l'ús del castell a Guillem de Castellvell. Posteriorment van ser els seus propietaris els vescomtes de Bearn i els comtes de Foix (segle XIV), retornant posteriorment a mans de la corona. Es conserven les ruïnes d'una torre, dels murs i de la capella de Sant Miquel

Capella de Sant Miquel.
Acabem amb un altre tram de corda fixa bicolor vermella una mica més deteriorada que la del primer tram. I ja arribem a l'entrada de la Cova Gran. Just per sota de les ruïnes del Castellot.
Continuem cap a l'esquerra de la Cova Gran, i per fi vam arribar al cim del Castellot i la Capella de Sant Miquel.

Guti, El Castellot.

Capella de Sant Miquel.

Capella de Sant Miquel.

El Castellot, (465 metres).
Disfruntamos una estona de les vistes des del cim del Castellot i fem algunes fotos de la Capella de Sant Miquel i voltants. Al cim veureu una mena d'estrella brúixola (estrutura de ferro) on trobem el llibre de registres. Vam signar. I mengem alguna cosa, abans de de realitzar el descens.

Cim de El Castellot.



El Castellot.
El descens el farem gairebé directament pel PR C-154, cap a l'ermita de Sant Sadurní. El nostre punt d'inici, ens desplacem uns metres per la pista descendint del Castellot, ia la nostra esquerra en sentit de la marxa veurem el pal indicatiu. Aquest ens marca el PR de descens, ara només hem de baixar sempre amb cura ja que el PR no està lliure d'ensurt i relliscades. Seguirem les marques blanques i grogues fins a l'Ermita de Sant Sadurní. I d'alli al vehicle. Fi de la ruta.

Balma.

Ermita de Sant Sadurnì.

"Som a Castellví de la Marca, al petit nucli on hi ha l´església de Sant Sadurní. A aquest enclavament és on hi trobem el que abans havía estat el nucli principal del terme, aleshores anomenat Caslellví de la Marca. Des de fa bastants anys la centralitat del municipi ha quedat desplaçada a la Múnia."

Así nos introduce el libro "Itineraris de Natura. Pel Gaià, el Foix i l´Anoia" de Xavier Bayer y Cisco Guasch


Fitxa tècnica

Dificultat: D +
Aproximacion: 30 minuts
Durada: 10 minuts.
Retorn: 40 minuts.
Desnivell / Cota màxima: 290 metres a 465 metres.
Orientació: Est.

No hay comentarios:

Publicar un comentario