jueves, 1 de octubre de 2015

Itinerari de la Mollera d´Escalarre, La Guingueta d´Aneu (Lleida).

Carretera C- 13, Inici de l´Itinerari.
Aproximació.-

Ens dirigim al poble de la Guingueta d'Aneu (Lleida), per la C-13 podem aparcar a la carretera principal costat de l'Hotel Poldo.
Un cop haguem aparcat, Busquem el desviament a la carretera C-13 que va a Berrós Jussà / Berrós Sobirà / Dorve. Hi ha un senyal de trànsit que ens ho indica. Aqui comença i acaba l'itinerari.


Pont de Poldo
Recorregut.-

És un itinerari molt planer i pràcticament tot el seu recorregut transcorre per una pista ampla. Creuarem pel pont de Poldo fins a veure el cartell indicatiu d'area natural de la Mollera d'Escalarre.

Cartel indicatiu.
La Mollera d'Escalarre, o cua del Pantà de la Torrassa, és una zona humida situada a la cual de l'actual Pantà de la Torrassa, aigües amunt de la Guingueta d'Àneu, que ja era present al pla d'Esterri Abans de la construcció del Pantà. Els Seus hàbitats aigualosos, amb herbassars, comunidades de plantes aquàtiques, verneda, etc, van quedar modificats per la construcció de l'Embassament; però segueixen tenint un altíssim interès. L'espai te también una gran importància para los ocells Aquàtics, al context de l'Alt Pallars.

Zona de Pícníc de La Mollera d´Escalarre.
Encantadora zona de pícnic envoltada d'un paisatge sensacional. S'hi arriba per la carretera que va de Llavorsí a Esterri d'Àneu, quan arribem a La Guingueta d'Àneu estem atents perquè de seguida trobarem una desviació a la dreta cap a Berrós Sobirà i Berrós Jussà, la prenem i creuem el pont, llavors hem de girar a l'esquerra que hi ha un pista i a pocs metres trobarem les primeres taules.

Pantá de La Torrassa.

Torre per a l'observació d'aus i altres animals.

Torre per a l'observació d'aus i altres animals.
Després de passar el cartell indicatiu de l'area natural, agafem la pista ampla cap a l'esquerra que és el GR-11 (veurem les marques vermella i blanques de señalizacion de gran recorregut).
Gairebé a pocs metres trobarem a la nostra esquerra la zona de pícnic de la Mollera, un bon lloc per seure i gaudir de les vistes del pantà i les aus.

A pocs metres ens trobem amb la torre d'observació d'aus i altres espècies animals, que té l'accés lliure perquè puguem veure millor i indentificar les diferents espècies. En el seu interior hi ha cartell explicatius de fauna i flora de la zona. En el seu exterior hi ha caeta / nius per ratpenats. Així contralar millor les plagues de mosquits i altres insectos.Y clar poder Observa'ls.

Pantà de la Torrassa.


Torre per a l'observació d'aus i altres animals.

Zona de Pícníc de La Mollera d´Escalarre.


Pantà de la Torrassa.

Niu de metralladores nº 12 i observatori nº 52.
Continuem amb el nostre passeig per La Mollera, mai ens deixa de sorprendre la gran quantitat de valors naturals i culturals que conflueixen en un espai tan reduït.
Després de passar uns camps de conreu, veiem un niu de metralladores camuflat, amb un cartell explicatiu. Forma part del patrimoni de la memòria històrica "Memorial Democràtic de Catalunya".


Niu de metralladores nº 12 i observatori nº 52.

Base per canó d'infanteria nº 36 bis.

GR - 11

Escalarre.

Esglesia de Sant Martí d´Escalarre.
Seguim sempre la pista ampla, on coincidirem amb pescadors, otr @ s senderistes i ciclistes. També alguna vegada escassament algun vehicle majoritàriament de veïns dels pobles que encara utilitzen aquesta pista per la seva desplaçaments.

En poc ja podem veure l'església de Sant Martí d'Escalarre, primer el seu cementiri i després aquesta l'església una mica allunyada de l'entrada al poble.

Escalarre.

Esglesia de Sant Martí d´Escalarre.
Aquesta església és una construcció romànica que s'ha datat entre els segles XI i XIII. S'ha aixecat en maçoneria, és de planta rectangular i és cobert per una teulada a dues vessants de laja. Consta de dos absis semicirculars i el lateral consta de lesenes o faixes llombardes i d'arcs cecs o llombards sota el ràfec. Les seves teulades són de llosa i sobre el que cobreix la nau s'aixeca una peineta de dos ulls que alberguen les campanes.

Entrada al poble d´Escalarre.

Escalarre.

Escalarre.

Escalarre.
En Escalarre, recoremos seus carrers és el tipic pieblo Pirinenc molt ben conservat, tranquil i afable. Aqui conflueixen dos rius el d'Unarre i el rierol de Burgo. El Nom d'Escalarre encara fonèticament sembli basc, prové del llatí tarda "scalare" que significa Escala !!!.


Escalarre.

Escalarre.

Escalarre.

Riera d´Escalarre.



Marieta & Guti.

camps d'agricultura


Torre d'observacion d'aus i altres espècies animals.

Trinxera i refugi per canó d'infanteria nº 36 bis.
Tornem pel camí on hem vingut la pista del GR - 11. Deixant a la nostra esquena el poble d'Escalarre, tornant sobre els nostres passos. Ens aturem de nou al costat del observatori d'aus. Però aquesta vegada visitarem la trinxera i refugi que ens surt a la nostra izquieda en sentit de la marxa. Acabant amb aquesta visita la nostra ruta, que acabarem de nou creuant el pont de Poldo i de nou arribant al nostre vehicle. jejeje !!!. Esperem que us agradi aquesta curiosa ruta per La Mollera d'Escalarre.

Trinxera i refugi per canó d'infanteria nº 36 bis.

Trinxera i refugi per canó d'infanteria nº 36 bis.Els espais de memòria són indrets on es relaciona i es fomenta la reflexió sobre la memòria i el patrimoni. Aquest terme fou creat per l'historiador Pierre Nora, qui explica que un lloc de memòria acostuma a estar lligat amb un fet tràgic. A Catalunya, l'objectiu dels espais de memòria és explicar, recuperar, senyalitzar i museïtzar indrets i vestigis, materials i immaterials que fan referència a un llarg període cronològic (1931-1980). El primer fet important fou l'any 2000 a Espanya que s'obrí la primera fossa comuna per part de les famílies de persones reparcel·lades pel franquisme durant la Guerra Civil. Serà set anys més tard, l'any 2007, Catalunya serà la pionera en establir una llei de memòria; desenvolupada gràcies als ajuntaments i sobretot per la nova institució sorgida gràcies a la Generalitat de Catalunya coneguda actualment com el Memorial Democràtic de Catalunya. Més tard, gràcies a les normatives per part de la Generalitat de Catalunya i per ordre del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació l'any 2010 es creà la Xarxa d'Espais de Memòria. Aquesta xarxa recupera el patrimoni in situ, camins de memòria, llocs i espais de resistència, arxius i centres de documentació i monuments memorials. Aquests espais de memòria són llocs vius, on el pas del temps permet reviure, escoltar i sentir les emocions dels protagonistes de la Segona República, comprendre el moviment dels fronts i el cost humà de la Guerra Civili familiaritzar-se amb els efectes de la postguerra espanyola i la transició democràtica.

Trinxera i refugi per canó d'infanteria nº 36 bis.
Aquest va ser l'últim que es va construir i és únic en el context de les contruciones d'aquesta línia a Catalunya. Segons la documentació militar, havia de a agafar un canó d'infanteria al descobert, amb trinxeres i un refugi posterior per a la peça. Possiblement va ser construït per l'empresa Hidroelèctrica de Catalunya durant les obres de presa i del pantà de la Torrassa (1953), en compesanción perquè aquesta obra havia afectat lleument alguns búnquers.


Pantà de la Torrassa.

Fitxa Tecnica.-

Grau de Dificultat: Baix.
Temps/ Horari: 2 h. 15 minutos.
Desnivell/Cuota maxima: de  metres a metres.
Ús: Sí.
Ús actual: Senderistes , pescadors/res i amats de la natura.
Senyalització: Bona, Marques Vermelles/blanc GR- 11, Cartels informatius.
Llocs de valors: La Mollera d´Escalarre, Pont de Poldo, Observatori de aus elevat, Niu de ametralladora, Trinxera i refugi, Ermita de Sant Martí d´Escalarre, Escalarre (Poble).
Epoca: Tot any. (Al Hivern molt frecs!!!).

No hay comentarios:

Publicar un comentario