martes, 13 de octubre de 2015

Ruta La Puda - Sant Salvador de les Espases, 415 m. - Can Tobella, Olesa de Montserrat (Barcelona).

Pal indicatiu. Balneari de La Puda.

Balneari de La Puda.
Aproximacio.-

Des Olesa de Montserrat seguim per la C-55 en direcció a Monistrol de Montserrat, fins al quilometre 7. En molt pocs metres trobarem una pista que es desvia a la dreta senyalitzada com La Puda. Seguim la pista uns metres fins trobar-nos amb el pal indicador de l'inici de la ruta a Sant Salvador de les Espases.

Inici de la ruta.
Recorregut

Aparquem el vehicle sense destorbar l'entrada de l'antic i abandonat balneari de la Puda (Ull !! amb els gossos no són agressius però val la pena guardar distàncies de la porta d'entrada).
Ens dirigim uns metres cap a la carretera C-55, per on hem vingut, buscant un pal indicatiu, que ens assenyalés l'accés o camí al cim de Sant Salvador de les Espases. Un sender empedrat limitat amb troncs ascendent és el camí correcte.

Sant Salvador de les Espases i Agulles del Petintó ó Roques de l´Afrau de Sant Salvador de les Espases.

Sant Salvador de les Espases és un antic castell localitzat a la part més alta d'un turó inexpugnable. En ell, es divideixen els municipis d'Olesa de Montserrat, Esparreguera i Vacarisses. Va ser fortalesa dels antics Comtats Catalans.

Com que és un punt fronterer, la llegenda explica que en aquest lloc va tenir un conflicte entre els musulmans i els cristians. Els musulmans van atacar el castell i els cristians indefensos van demanar ajuda a Déu, el Salvador, del qual els va enviar espases.


Croquis extret de.- xiruca.com
Fitxa Tecnica.-

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 2 h. 15 minuts.
Desnivell / Quota màxima: de  99 metres a 415 metres.
Ús: Sí.
Ús actual: Senderistes, amats de la natura.
Senyalització: Regular. Algun pal indicatiu i marques de pintura (groga primer tram, vermelles per torna a Can Tobella).
Llocs de valors: Les Espases de Sant Salvador, Cova de la Verge, Ermita / Refugi de Sant Salvador de les Espases, Tossal Rodó, Can Tobella, Balneari de la Puda,
Època: Tot any. Except en ple estiu. Portar aigua.

Les Espases de Sant Salvador. Agulles del Petintó ó Roques de l´Afrau de Sant Salvador de les Espases.

Marieta & Lorena.

El Baluard de les Espases. Agulles del Petintó ó Roques de l´Afrau de Sant Salvador de les Espases.

Una gosseta llamda Lola.
Ascendim per aquesta via, sense deixar-ho. Al trobarem altres bifurcacions, una d'elles ens portaria a Olesa de Montserrat. El sender en si, es nota intents de recuperar-doncs aquesta amb varetes de ferro i fustes formant alguns graons i aguntando algunes pedres per evitar així mes la seva degradació. Passarem després de les tanques que eviten els despredimientos de pedres a les vies dels ferrocarrils, ja que el sender gairebé va paral·lel a aquestes.
Després de passar per darrere d'aquesta tanques d'anti despreniments. Veurem i al cim de Sant Salvador de les Espases i davant abans els nostres ulls una singular cresta d'agulles amb roca conglomerada "Agulles del Petintó ó Roques de l´Afrau de SAnt Salvador de les Espases" que ens recorden a les parets de Riglos (Castelló).

Sant Salvador de les Espases.

Serra del Cairat.

Senyal Grogues.

Roger.
Continuem sempre per aquest camí. On unes taques grogues amb forma de fletxa, ens aniran indicant si anem bé, jejeje. És pràcticament és tota la ajuda la qual tindrem fins arribar a Sant Salvador de les Espases. I clar la nostra intuïció que no ens falti. jajaja. El camí es torna mes vermellós i sorrenc. Bastant arbustiu i amb o gairebé sense arbres. És la Serra del Cairat.

Lorena.

Serra del Cairat.

Montanya de Montserrat.

Ermita/ Refugi Sant Salvador de les Espases.

Verge de Montserrat.

La Cova de la Verge
Continuem per la pista i aquesta en pujades i baixes ens va desviant cap a i al cim de Sant Salvador de les Espases. Passem per uns murets de pedres que anem vorejant en zigi zaga. deixant a la nostra esquena "Les Espases de Sant Salvador" i veient de front la Muntanya de Montserrat.
A pocs metres de l'Ermita / Refugi de Sant Salvador de les Espases. Hi ha una cova i al seu interior hàgim a la Verge de Montserrat (gairebé intentant recordeu la seva llegenda o descobriment segles enrere a Montserrat).

Ermita/ Refugi Sant Salvador de les Espases.

Ermita/ Refugi Sant Salvador de les Espases.
 Es una capella del municipi d´Esparraguera. Està situada dalt d'un espadat aïllat, al punt de confluència entre els bisbats de Sant Feliu i Vic i dels termes municipals d'Esparraguera, Olesa de Montserrat i Vacarises. Documentada a partir el segle XIV, era l'antiga capella del Castell de les Espases, documentat des de l'any 985, i del qual només en resta el basament d'una torre circular. Està declarada bé cultural d'interès nacional.

Interior de Ermita/ Refugi Sant Salvador de les Espases.

Refugi i Menjador de  Sant Salvador de les Espases.

Mirador i Cim de  Sant Salvador de les Espases.

Ermita/ Refugi Sant Salvador de les Espases.

Després de deixar la Cova, a pocs metres mes de pujada per fi arribem al Refugi / Ermita de Sant Salvador de les Espases.
On després de pujar unes escales trobem un cartell indicatiu de la Cova, La Puda i un WC (gairebé sempre tancat). L'Ermita es troba situada sota un menjador públic que a temps es fa servir com a refugi, amb llar de foc. Que ha estat rehabilitado.El qual cal travessar per realitzar el cim de Sant Salvador de les Espases.

Cim de Sant Salvador de les Espases.(415 metres).

Cim de Sant Salvador de les Espases.

Serra del Cairat.

Montanya de Montserrat.

Cim de Sant Salvador de les Espases. Marieta & Guti.
Al cim trobarem una representació d'un arbre amb una imatge de Jesucrist en el centre de ferro. Aquesta és el cim, jajaja. De la qual tenim unes vistes excepcionals de la Muntanya de Montserrat, de Serra del Cairat amb el Puig d'Hospici. Puig Cendro, etc.
Després de gaudir de les vistes tornarem a baixar per les escales d'accés i passar pel menjador. A la sortida tenim una font per si volem omplir les cantimplores.

Cim de Sant Salvador de les Espases. Lorena & Marieta.

Puig de l´Hospici (528 m.)

Camí a Can Tobella.

Cami a Can Tobella (Marques Vermelles).

Travessem el menjador de nou, i ens dirigim cap al camí de la nostra dreta, cap al Puig d'Hospici. Aqui seguirem breument les marques de PR grogues i blanques. Primer passarem un desviament descendent que ignorem, un altre que diu Cami de la Burreta i per fi els nostres desviament A l'esquerra un cartell que posa a Can Tobella. Per aquest nou desviament descendent continuarem la nostra marxa.

Puig de l´Hospici i Sant Salvador de les Espases.

Tossal Rodó.

Tossal Rodó.
En aquest camí per no perdre'ns hem d'estar molt atents a unes marques vermelles. Que ens aniran fent deixar després de si Cim de Sant Salvador de les Espases i una línia de torres d'alta tensió. Com l'anterior fa algunes pujades i baixades. En arribar a una pista ampla hem de pujar en dirreción del Tossal Rodó (una serralada que veiem davant). Sempre buscant les marques vermelles !!!. També en algun punt trobarem alguna fita de pedres.

Cami a Can Tobella.

Tossal Rodó.

Sector de Blocs Can Tobella Boulder.

Sector de Blocs Can Tobella Boulder.

Can Tobella.
És una masia de planta basilical amb coberta a dues vessants i alguns edificis anexos al voltant. Consta de planta baixa, pis i golfes. Les obertures convinen l'arc de mig punt i allindades. La façana està arrebissada i pintada excepte les pedres que emmarquen les obertures

Can Tobella.

Després d'un llarg estona i gairebé vorejant el Tossal Rodó, arribarem a Can Tobella una petita urbanització de cases. Veurem alguns dels blocs de conglomerat on es practica boulder (practica de l'escalada sobre grans pedres).
A Can Tobella podrem descansar una mica, sempre que els gossos de la rebuda ens deixin una mica tranquils. jejeje.
Un cop hàgim descansat i recuperat forces, continuem per una pista ampla bastant deteriorada i algunes vegades semi asfaltada cap a La Puda, aquesta vegada hi ha algunes seyalizaciones poques i seguir unes marques verdes i grogues. Si no ens ssalimos de la pista en si després d'uns 30 minuts arribarem una caseta abandonada de llum, Després de baixar aquest últim tram de vista ja veurem la C-55 ia la nostra dreta el Balneari abandonat de la Puda. I per fi on hem estacionat.

Can Tobella.
 Ës un edifici del municipi d'Esparreguera (Baix Llobregat) protegit com a bé cultural d'interès local. És una masia d'origen molt antic, documentada des del segle XIII i reformada en èpoques posteriors.

Cami a La Puda.

Balneari de La Puda.
La Puda està situada a la vora esquerra del riu Llobregat. És un edifici de grans dimensions, constituït per diversos cossos, i construït amb maó. El cos principal té planta baixa, dos pisos i un pis inferior. Unit a aquest, hi ha altre edifici, de forma semicircular, que es compon de planta baixa, dos pisos i golfes. A continuació hi ha altre edifici de planta baixa i dos pisos i, per últim, altre cos de només planta baixa. A la façana es poden distingir elements classicistes: la simetria i l'austeritat del conjunt, les pilastres d'estil jònic, el parament encoixinat i el ritme de les obertures exteriors

Balneari de La Puda.
 La Puda de Montserrat és un antic balneari protegit com a bé cultural d'interès local. Està situat al marge esquerre del riu Llobregat, tot just passat el Congost del Cairat. Es troba al terme municipal d'Esparreguera i des del 18 de març de 1868 pertany a la parròquia de Santa Maria d'Olesa de Montserrat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario