martes, 26 de julio de 2016

Ascensió Pic Lezat, 3.107 m. Oô (Francia).


Pic Lezat
El Pic Lezat amb uns 3.107 metres sobre el nivell del mar, pertany al grup de tresmils de la zona 8 o Clarabide -Perdiguero - Boum. És un sub-pic dins la llista de la UIAA amb un total de 129 cims que passen o té una alçada entre 3.000 o més metres. Llista proporcionat per Juan Buyse, publicada l'any 1.990 patroncinada per la UIAA francoespanyola amb unes 83 sub cims.

Nosaltres vam optar per realitzar aquesta senzilla ascensió al Pic Lezat, molt proper al refugi del Portillon. Tot i que la meteorologia ens medi acompanyo i a uns només 40 metres vam haver de desistir el coronar aquest cim. En fi !!! En propera ascensions ho aconseguirem. Cuidar.



Refugi de Jean Arlaud ó Portillo.

Aproximació.-

veure enllaç:

Desde Granges d´Astau 1.139 m. al Refugio de Portillon 2.570 m., Oô (Francia).


http://boulderinbcn.blogspot.com.es/2016/07/desde-granges-dastau-1139-m-al-refugio.html

Pic Lezat.

Refugi de Portillo.


Lac Du Portillo

Refugi de Portillo.

Lac du Portillo

Cim o lloc: Pic Lezat
Durada: Migdia
Temps total efectiu (sense parades): 2 hores (només anada)
Desnivell acumulat: 537 metres
Dificultat tècnica: Moderada / Fàcil.
Altitud màxima: 3.107 metres.
Altitud mínima: 2.570 metres.
Punt de Sortida i arribada: Refugi Du Portillo
Població més propera: Luchon
Època: Tot l'any
Material: A l'estiu i Hivern, casc, bastons, grampons i piolet. (Arnes i corda segons meteorologia).

Presa Lac Du Portillo

Recorregut

Refugi del Portillón (2570 m, 0h). Creuem la presa advertint un corriol que salva entre el rocam les ribes del llac i comença a elevar-se (ESE) entrant en el tàlveg. Salvat un contrafort que cau des del pic Lézat i després de deixar a la dreta el sender havia el Perdiguero s'albira ja l'apuntat perfil de Crabioules i és llavors moment d'abandonar el sender i llançar una visió en conjunt a la nostra esquerra:
Per sota de la llarga carena blanquinosa que enllaça el Crabioules amb les agulles i la muntanya de Lézat apareix una gravera descomunal que -al aproximar-nos al pic Lézat des d'aquest costat- es veu envaïda per un sòcol tombat de roca ferma, bastant baix en cota i que tanca el pas a una zona de canaletes que busquen la cresta una mica a l'est d'aquest cim.















És important situar-nos bé en aquest inici clau (2750 m), marcat amb fites bastant per sobre de la senda del Coll Inferior de Lliterola i de la qual, recordem, hem de desviar-nos un cop superades aquestes fortes rampes que succeeixen al llac del Portillón en el moment d'obrir-se la conca i minvar la pendent donant vista al tàlveg que s'inicia al coll fronterer.
Enfilem llavors el vessant directament cap a la muntanya (N) trobant un bell traçat sobre roca ferma (1ª canal per l'esquerra, llarg tram amb passos I, fites) que supera el ressalt i continua per la gravera a la part inferior de les canals. Cal remuntar aquesta successió de corredors, amb idea d'anar guanyant alçada progressivament sortint dalt a la dreta (NE) en un bell i salvatge traçat mai difícil (R + en els successius ressalts) però sí cada vegada més inclinat i amb mitjana exposició (40 -45º i molt exposat amb neu). Finalment vam aconseguir alçar-nos sobre la cresta (canal de sortida a l'esquerra), que continuant-cap a la nostra esquerra (I) aviat deixa d'oferir dificultats i presenta una còmoda terrassa al vessant nord que fa fàcil el nostre avanç (ONO). Es guanya així el cim del pic Lézat (3107 m.). Fita.













Part del text extret de la ressenyes de per la seva similtud amb la nostra ascensió. I per falta de temps del aqui present, jejeje. Gràcies i disculpar !!!

http://www.zalagarda.com/index.php?option=com_content&view=article&id=99:pico-lezat-3107&catid=25&Itemid=600003


Croquis de la ascensio Pic Lezat.

Collada Inferior de Literola.

Collada Inferior de Literola.

No hay comentarios:

Publicar un comentario