lunes, 25 de julio de 2016

Ascensió Contrafort del Cilindre "Via Per la Canalla, V - 50 m.", Sant Llorenç de Montgai (Lleida).

Croquis de la Via Per la Canalla i Per la Mainada, Contrafort del Cilindre.

 Via: Per la Canalla.
Zona: Contrafort del Cilindre. Sant Llorenç de Montgai.
Dificultat: V.
Dificultat obligada: IV +.
Longitud: 50 metres.
Grau d'exposició: Baix
Grau de compromís: Baix
Equipament: Via totalment equipada amb parabolts. (Reunions rapelables, parabolts amb anelles).
Material: 12 cintes exprés i R 's.
Orientació: Sud-est.

Noms i ubicacións de les parets i roques de Sant Llorenç de Montagai.

Paret de la Formiguera.

Cartels explicatius.
 L'embassament de Sant Llorenç de Montgai es troba al riu Segre, entre Camarasa i Balaguer, aigües avall de la confluència dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de Noguera. A les seves ribes es troba el nucli de Sant Llorenç de Montgai, que pertany al municipi de Camarasa, com tot l'embassament. L'embassament està catalogat com a Reserva Natural de fauna salvatge per les aus aquàtiques Sant Llorenç de Montgai, i com a zona humida d'importància nacional.

Els penya-segats i esperons rocosos que conformen el paisatge que envolta Sant Llorenç de Montgai afavoreixen l'escalada. El jaciment arqueològic es troba en un penya-segat conegut com Paret de l'Os, al nord del nucli urbà.
La intenció era asolir la Cresta Disblia, però estava freqüentada per una gran cordada de gairebé cinc escaladors (4 nens i el seu pare o monitor). Començava fer calor i vam decidir fer alguna cosa mes curt com el Contrafort del Cilindre, on hi ha un parell de vies clàssica amb pocs llargs i bastant ben equipades (potser sobre equipades, per a iniciació). Per la Canalla, és una via curta amb una aproximació encara més curta que pot servir per prendre contacte amb el tipus de roca de la zona. Segurament són les vies més fàcils de Sant Llorenç de Motgai.
Segons sembla abans era una zona on s'entrenaven els militars i estava plena de burins.

Inici del Recorregut a la Roca dels Bous.
 Aproximació.-

  Des de Lleida agafar direcció Balaguer. Aquí agafar la carretera C13 que porta a Camarasa. Un quilòmetre abans d'arribar a Camarasa trobarem un encreuament que ens porta a Sant Llorenç de Montgai.
 Aparcar a la zona de pàrquing al costat del riu. El Contrafort queda just al davant. Prenent el sender que va a la Roca dels Bous en 2 minuts estem a peu de la paret.

Escalas d´acces a la Roca dels Bous i peu de via.

L1.

L1.

L1.
 L1 (IV).-

Sortim rectes per una placa tombada amb infinitat de suports per a peus i mans. Reunió en un gran bloc a la zona intermèdia de la paret.
La roca de la zona és una tillita calcària. Són blocs de pedra calcaris de diferent grandària d'origen glacial que s'han cimentat amb el gres i amb el carbonat càlcic dels propis blocs. Resulta en una roca amb bones preses i molt bona adherència. 12 cintes exprés en 25 metres, R1 2 parabolts amb anelles.

Riu Noguera Pallaresa.

Riu Noguera Pallaresa.

L1.

R1.

R1. Vanessa.

L2.

L2.
 L2 (V).-

Variant de l'esquerra (pintada una fletxa i un gran número 4 en groc). Placa tombada al començament. En el quart segur hi ha dues opcions. La de l'esquerra és una mica més dura. Un muret vertical d'uns 3 metres amb bones preses, però amb roca a la qual cal parar una mica d'atenció. Després de remuntar aquest petit desplom arribem a la R2 i el cim del Contrafort del Cilindre. 6 cintes exprés en 25 metres. R2 2 parabolts amb anelles.

R2.

Zona d´estacionament.

Riu Noguera Pallaresa.

L2.

Cim del Contrafort del Cilindre.

Rapel.
 Descens:

Amb dues cordes de 60 metres en un ràpel estem a terra. Des de R2 muntem el ràpel fins a terra.

Una altra possibilitat és baixar caminant per darrere.

R2. Guti & Vanessa.

R2. Cim del Contrafort del Cilindre. Guti.

No hay comentarios:

Publicar un comentario