domingo, 11 de octubre de 2020

VF "Via Ferrada" Siala K3 ó K5 "variant" (MD), Gourette - Eaux Bones (France).

Midi  d´Ossau.

Gourette era el nom d'origen donat a les pastures d'estiu dels pastors de Aas que realitzaven la transhumància dels ramats a principis del mes de juliol. Avui, Gourette és famosa per la seva estació d'esquí. Pertenence a la població de Eaux-Bonnes, aquesta al seu torn també és coneguda per les seves aigües sulfuroses, amb clorur i iode des del segle XVIII, l'estació termal de Eaux-Bonnes està construïda en el mateix lloc de les seves fonts.
A peu de el Pic de Midi Ossau i del Port de l'Pourtalet aquest immens circ és elegit per les seves terres de pasturatge i els seus diferents vistes panoràmiques. Tant a l'estiu com a l'hivern tindrem la possibilitat de gaudir de diverses activitats a l'aire lliure.
 El port d'Aubisque és una referència mítica de el Tour de França i dels ciclistes. Amb una vista panoràmica de 360 ​​° envoltat de ramats, és el punt de partida de nombroses excursions de senderisme. A l'hivern, es transforma en un gran terreny per a jocs: batalla de boles de neu, passejades en trineu, raquetes de neu ...
 

Coll d´Aubisque, 1.709 m.

Cartel Informatiu VF Siala.

En aquesta part de l'Pirineu francès, és molt poc comú trobar-se amb vies ferrades, mes comuns a la zona dels Alps. D'fet no se sap l'existència de niguna instal·lació fins a arribar a les zones més centrals. A prop de el famós Midi d'Ossau i just abans d'arribar a les pistes d'esquí de Gourette, tenim l'única via ferrada - VF de Siala, aquesta es troba en un tumultuós barranc al costat de el conegut riu Le Valentin.
També podem realitzar Canyon du Valentin generalment prohibit llevat dels pocs dies que les tres centrals hidroelèctriques estan aturades. És un barranc aquàtic, amb multitud de ressalts, tobogans i ràpels amb mangerazos inclosos. Gran cobertura herbosa i quantitat de troncs.

Sender de Acces al inici VF Siala.

Inici VF Siala.
 
Aproximació:

Des Biescas i mitjançant el Coll du Pourtalet (important consultar l'estat d'aquesta carretera, tancada sovint) arribem a la població Eaux Bonnes. Continuem cap a Gourette per la carretera D-918 cap a les pistes d'esquí. A la carretera D-918, després d'uns 5 km, poc després d'haver passat sota el "paravalanche" veurem a la nostra dreta el cartell de via ferrada du Siala. Podem aparcar el vehicle per alguns petits espais voltant.
Un cop estacionat el vehicle, ens equipem, tornem o ens dirigim fins al cartell informatiu de la Via Ferrada de Siala, i seguim per un sender humit i amb fang en alguns llocs. Vam baixar a la dreta després de veure un desviament amb compte de no relliscar fins a un cable de vida reforçat amb plàstic. Que ens porta fins a la gola de el riu Le Valetine, on ens trobem el primer tram equipat, un pont nepali, és l'inici de la Via Ferrada.

Pont Nepali, 1er Tram.

Pont Nepali. 1er Tram.
Recorregut.-

Trobem l'inici de la ferrada, pràcticament a l'interior de l'barranc i molt a prop de el salt d'aigua de riu Le valentine. El primer equipament es tracta d'un pont nepali, que substitueixo a una tirolina.
La via ferrada de Siala va ser instal·lada l'any 2.002 i va ser ampliada en 2.006 amb un tram a l'interior d'un barranc, equipat amb un pont nepalí -en substitució del seu tirolina original- i un pont tibetà.

Aquest Pont Nepali, ens ajudarà a travessar el cabalós barranc. L'espectacularitat de l'indret ens deixa bocabadats, és si hi ha anar amb molt de compte de no relliscar, ja que el sender d'accés segons que dies pot ser que et s'enfangui la soles de el calçat i aquesta acumulació de fang no deixa que la soles tingui bona adherència.

Pont Tibetà, 1er Tram.

Pont Tibetà, 1er Tram.


 Gola de el riu Le Valentin.

Flanqueig. 1er Tram.Gola de el riu Le Valentin.

Flanquegem cap a l'esquerra, remuntant el canó. Un pas atlètic ens posarà a prova abans de l'curt pont tibetà de uns10 metres. Des d'aquest podrem observar les capritxoses formes que pacientment llaurat l'aigua a la roca.

Després de sortir de l'canó gràcies a unes grapes, arribem a un segon pont tibetà aquest tindrà uns 15 metres, és el que pertany a l'antic inici de la via. Ens situem a l'altra banda del riu i davant nostre tenim una paret amb poc angle d'inclinació i amb una sobre-equipació de grapes o graons metàl·lics.

2º Pont Tibetà, Final 1er Tram.


2º Pont Tibetà, Final 1er Tram.

2nd Tram.

La sortida té un mini caiguda que de seguida ens acosta a la gran placa tombada amb moltes grapes. Aquest és un tram poc agraït, es puja i es flanqueja contínuament a la placa tombada i mullada. Així que ull de no relliscar.
La combinació d'aquests dos factors fa que la progressió sigui un tant incòmoda pel forçat de la postura. En el tram final, la paret comença a guanyar verticalitat.

Arribem a una bifurcació indicat amb un cartell, se'ns mostren dues opcions, cap a la nostra esquerra, K3, tenim un camí fàcil amb un desplomat còmode de passar, a més podem evitar-ho ja que abans de la caiguda ha una via d'escapament. L'opció de la dreta, K5, on ens esperen dos desploms, sense via d'escapament i l'afegit de dolls d'aigua.

2nd Tram.

2nd Tram.


2nd Tram.

S'agraeixen les vistes sobre la vall amb espectaculars colors. Vam optar per continuar per itinerari fàcil de l'esquerra, anem a poc a poc progressant ha la possibilitat d'escapar per un sender equipat amb sirga just abans d'un petit sostre, única dificultat.
Continuem ascendint hi ha dos enfonsaments mes molt equipats, en una d'ells fins i tot amb doble grapa.

Arribant ja a la fi de la Via Ferrada de Siala, ja veurem les primeres indicacions en forma de fletxes vermelles per a realitzar el retorn, atraves d'un preciosos bosc.

3er Tram.

3er Tram.

3e Tram.


Final 3er Tram.

Sender de sortida VF Siala.
Retorn:

Des d'aquí seguirem els cartells de fusta pintats de vermell. En alguns trams la baixada és complicada per les fulles acumulades i el relliscós de el terreny, ens ajudarem d'unes cordes que hi ha col·locades per baixar i a l'poc arribarem de nou a la carretera. I en descens per ella arribarem de nou al costat de el vehicle. Fi de la sortida.


Sender de sortida VF Siala.


Sender de sortida VF Siala.

Riu Le Valentin.



Fitxa tècnica:

Dificultat: K3 (MD) si es realitza la variant K5 (MD).
Aproximació: 5 minuts.
Durada: 1 hora 50 minuts.
Retorn: 25 minuts
Desnivell / Quota màxima: 1009 metres a 1.152 metres.
Passatges aeris: 3 de 3.
Equipament: Cable de vida, ancoratges químics en forma de cua de porc, graons metàl·lics, barres metàl·liques, Tres ponts (un Nepali i dos Tibetanos), etc. Disposa d'algun escapament. Convé extremar les mesures de seguretat ja que el terreny està molt humit i hi ha moltes possibilitat de relliscades.
Material: Dispadora, guates, casc i arnès. Opcional una baga + mosquetó per reposos i si es vol un impermeable.

Croquis i ressenyes VF "Via Ferrada" Siala, Gourette - Eaux Bones (França) extret de.- http://www.afleurdepau.com/



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario