domingo, 28 de agosto de 2016

Visita a la Grotte de la Sainte-Baume, Saint Maximin (PACA / Provenza-Alpes-Costa Azul)..

Maria Magdalena, Saint Maximin.
A uns 40 quilòmetres a l'Est d'Aix-en-Provence, el punt més occidental de Var, està situada al peu de les muntanyes de Sant Baume està situada sobre una petita conca (fons d'un antic llac), prop del naixement del Argens. Argens és un riu costaner que desemboca al mar Mediterrani.
Sainte-Baume és sobretot una curiositat geològica: la seva cresta rocosa, que s'estén més de dotze quilòmetres van sorgir del fons del mar a l'era Mesozoica i el seu bosc, protegida pel penya-segat, és una "relíquia" de la qual cobreix la Provence al final del servei. La cova natural tallat per l'erosió (Baumo, en provençal) s'ha convertit en un dels santuaris més antics de la cristiandat: Santa Maria Magdalena hauria viscut durant trenta-tres anys de la seva vida.

Craneo de Maria Magdalena. Saint Maximin.

Escudo de Saint Maximin.

Aproximació.-

Des de Marsella, agafarem el Tunel de la Joliette des Quai du Port, Quai de la Tourette i Quai de la Joliette. Ens endinsarem en el Tunel de la Joliette. Agafarem la A50, A501 i A52 cap a Route Nationale de Zacharie où de Passage de l'Ave / D560 en Auriol. Gira a la dreta cap Route Nationale de Zacharie où de Passage de l'Ave / D560 (indicacions per Fréjus-Sant Raphael / Sant Jacariá / Sant-Maximin / Brignoles), a la rotonda, pren la primera sortida en direcció Route de la Sainte-Beaume / D45A. Continua per D2.
800 metres, seguirem per D80. uns 7,2 km després gira a la dreta cap D95, 20 metres i per últim gira a la dreta la ruta comença a l'esquerra.


Recorregut.-

Breu excursió, que vam realitzar per pujar a la Santa Gruta de Maria Magdalena a prop de la població de Sant Maximin. Després estacionar el vehicle en una gran esplanada, ens dirigim per una pista forestal. El primer que veurem seran tres grans roures centenaris protegits amb una vagi, un d'ells sembla que ja sec.
Ascendim per aquesta pista forestal, amb bastants indicacions cap a la Santa Baume. Pel camí anirem veient algunes representacions religioses. Si ens fixem en alguns arbres veurem una marca de pintura groga. Només seguint aquestes marques arribarem gairebé sense cap problema a la cova dels ous.
Per situar la Santa Baume cal esmentar les tradicions que vinculen aquest territori amb Maria Magdalena, algunes molt antigues i altres creades a partir del descobriment de la seva tomba i la pròpia construcció del convent. La Magdalena és un personatge present en alguns episodis evangèlics, esdeveniments que es van anar enriquint amb detalls afegits com la recollida d'unes gotes de la sang de Crist en el mateix Calvari, relíquia que seria després venerada a Sant-Maximin. Després de la resurrecció de Crist es la situa a Palestina difonent el cristianisme, per la qual cosa va desencadenar una persecució contra els deixebles de Crist i ella mateixa. Un grup de deixebles format per María Magalena, Maria de Cleofàs, Maria Salomé (conegudes com les Tres Marías), els germans de la Magdalena (Lázaro i Marta), Maximino, (company de Llàtzer i després considerat el primer bisbe d'Aix-en -Provence) Sidonio i les minyones Marcela i Sara, entre d'altres van ser abandonats en una vella barca sense veles ni timó ni rems que va ser portada miraculosament a la Provença. Aquells exiliats van desembarcar a la costa de la Camarga (a Saintes-Maries-de-la-Mer) des d'on es van dispersar per diferents llocs.

La Magdalena es va traslladar a Marsella, lloc que va evangelitzar durant set anys, abans de retirar-se a una cova que estava ocupada per un drac de qui va ser salvada gràcies a la intervenció de l'arcàngel sant Miquel. En aquest lloc va viure trenta anys en què era transportada diàriament pels àngels al cel, on s'alimentava. Al final de la seva vida, la cova on s'havia retirat va ser descoberta per un altre eremita que vivia als voltants, el qual va anar a buscar al bisbe Maximino d'Aix que la va poder assistir en el moment de la seva mort. Maximino es va encarregar del seu enterrament i va ordenar que, a la seva mort, ell també fos enterrat allà. Sobre aquella tomba i les restes de la Magdalena hi ha dues versions, una és la defensada des de l'abadia de Vézelay (Yonne, Borgonya) que diu que en temps de Carlemany van ser portats a aquell monestir. L'altra és la patrocinada des de Saint-Maximin que situa la seva tomba i les relíquies a la cripta de l'església.
La Sainte-Baume és el lloc on se situa l'època de penitència de la Magdalena i que es va convertir des de molt antic en un centre de peregrinació. Una altra tradició diu que sant Joan Cassià, el fundador de Sant Víctor de Marsella, es va sentir atret per aquests llocs i va establir una comunitat monàstica en el lloc d'enterrament (el priorat de Sant-Maximin) i també a la Sainte-Baume. Ell mateix va disposar una cel·la prop d'aquí on es retirava algunes temporades per a la pràctica de l'eremitisme.


Sainte-Baume és sobretot una curiositat geològica: la seva cresta rocosa, que s'estén més de dotze quilòmetres van sorgir del fons del mar a l'era Mesozoica i el seu bosc, protegida pel penya-segat, La formació del massís de Sainte-Baume té el mateix origen que el dels Pirineus plegable 2. Atribuïm aquesta formació al moviment de la Península Ibèrica de la placa europea. Ella comença a desprendre fa 120 milions d'anys i es va iniciar un vast moviment de rotació, mentre que l'excavació de la ranura dels Pirineus. Hi ha 65 milions d'anys, els canvis en el moviment: la Península Ibèrica xoca amb la placa europea, provocant la formació dels Pirineus. El sud-est de França, llavors propulsat cap al nord-est de cent quilòmetres, pateix deformacions dels quals el més important és el de la major part de la Sainte-Baume

La llarga cresta de la Sainte-Baume està fet de capes bolcats: el Cretaci inferior està coronat pel Juràssic ocupant el flanc sud. Aquesta estructura prové de l'existència d'una capa de coberta des del sud, raspallat relleus antics, invertint les seves capes, el que resulta en peces anomenades "escales" i la erosió deixa només restes (immigrants). Això va ser demostrat per les enquestes realitzades en 1.969 al nord de Pla-d'Aups. Fins a 16 metres pilota en profunditat el Juràssic Inferior. A partir de 17 metres a 22 metres, hi ha el Cretaci superior. De fet, és un tros de tela que estableixen els cursos més recents.El bosc és conegut i protegit durant segles. La fusta de faig, el roure i el bosc de pi roig de pi són notables, amb una flora i fauna particulars, a mig camí entre el bosc mediterrani i el bosc alpí d'altura mitjana. Creuant la serralada ofereix un fort contrast entre els punts d'ombra i sol, amb una flora totalment diferents.

arenaroides Gouffeia o herba Gouffé o sabline de Provença, va ser descobert recentment al pedregar d'entre 850 i 1100 metres sobre el nivell del mar al pic de la cresta Bertagne i beguines Roque Forcade.Grotte de la Sainte-Baume

Grotte de la Sainte-Baume

Grotte de la Sainte-Baume

Grotte de la Sainte-Baume
La cova de Santa Maria Magdalena es va convertir en un lloc de peregrinació cristiana coneguda. En 816, el Papa Esteban VI, a continuació, en 878, el papa Joan VIII anar-hi. Com el 22 de de juliol de 1.254, Saint Louis visitar la Sainte-Baume al seu retorn de la Croada .En 1279, Carles II d'Anjou, rei de Sicília i comte de Provença, es dóna compte de les excavacions que van portar al descobriment a Saint -Maximin relíquies de Maria Magdalena, enterrat en una cripta sota del petit priorat benedictí dedicat al sant. Una tomba de marbre s'identifica com la de Maria Magdalena. A més, un pergamí diu que les relíquies van ser enterrats a principis del viii ° segle per protegir les invasions sarraïnes que causaven estralls al país agost. Després de sis anys de detenció a Barcelona, ​​Carles II podrà atorgar en 1288 el seu pla de construir una basílica per albergar les relíquies.

Tibia de Maria Magdalena, Grotte de la Sainte-Baume

Grotte de la Sainte-Baume

Grotte de la Sainte-Baume

Roble seco.
El descens el realitzarem desfent el mismno camí per on hem vingut. Recomanem que recogais aigua de la gruta, diuen tenir propietats curatives sobretot pel tema de la visió. jejeje. Per si de cas no aquesta altres.


Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baix / Moderat (Segons algun tram)
Temps / Horari: 1 h. 20 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 656 m. a 1.003 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, ruta religioses.
Estat: bo
Senyalització. Bona (Marques de pintures de color groc, palafones explicatius i pals de fusta indicatius)
Llocs de valor: La Grotte de Sant Baume i voltants.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigada i totes. Portar aigua.


No hay comentarios:

Publicar un comentario