lunes, 10 de octubre de 2016

Ascensió Merlet de la Porquerissa "Via Arís, 6a/6a+ ó IV+/Ae - 60 m." Sant Llorenç de Munt i L´Obac- Matadepera (Barcelona).

Pista asfaltada a la Font de la Pola

Moral del Llop.
 L'Obac, és una zona poc freqüentada pels escalador @ s en el meravellós Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Potser per la dificultat i pocs itineraris equipats a la zona.
Fem una breu visita a Merlet i Cingle de la Porquerissa, prop o en la zona de la Pola. Aqui us ressenyem una via curta però amb molt d'encant i una mica d'ambient la via Arís. Que ens convida a pujar-nos pels seus murs de  conglomerat, amb algunes parts soltes.  Per els i enamorat @ s d'aquest tipus d'escalada i l'aire més clàssic.

Pista asfaltada a la Font de la Pola

Coll de les Tres Creus.
 Aproximació.-

Des de Barcelona agafar C-58 passat Terrassa, sortint del C-16 al km 24 cap a la B40 l'autovia a mig construir. Fins encreuament amb pont i benzinera on girem a esquerra cap a Matadepera.
Seguim la carretera BV 1221 fins al Km 11 a la nostra esquerra veurem la zona d'estacionament de Alzina del Sal·lari.

Cingle del Setrill,???

El Setrill.
 Estacionem el vehicle, i a peu pugem per una pista asfaltada en dirreción a la Font de la Pola. Girem cap a esquerra creuant una cadena. Ara sempre girarem a la dreta en els següents encreuaments fins al Coll de les Tres Creus (marcat amb una fita de fusta, GR - 5). Creuem a direccio Oest de la Font de la Pola ja per pista de terra, passarem primer pel Cingle del Sentrill i la Roca Setrill. Ja aviat veurem el Merlet i el Cingle de la Porquerissa, la via comença just on hi ha els blocs de pedra al costat la coneguda Balma de la Porquerissa.

Cingle i Merlet de la Porquerissa.

Peus de via.

Merlet de la Porquerissa.

Blocs al Peu de Via.

Merlet de la Porquerissa.

L1.

L1.
L1 (IV+).-

La Via comença darrera dels blocs petits de pedra al costat d'un arbust. La primera assegurança ho veurem a uns 4 o 5 metres (1 spit amb la xapa de color blanc) prop d'una espècie de fissura, amb molt bones preses però cal vigilar ja que estan una mica soltes. Només per ajudar-se a pujar, no us cogais amb totes les forces perquè poden saltar i desprendre.

R1.

Roca del Turo de la Pola.
 Després xapes la primera assegurança seguim rectes en vertical fins al segon de la mateixa manera que l'anterior amb la xapa de color blanc, després entrem en una lleixa una mica relliscosa. Des d'aquí flanquemos a la dreta a la recerca de la R1, gairebé arribant a el tercer segur tenim l'opció de col·locar un alien vermell en una fissura i de seguida xapa el següent segur. A uns pocs metres trobem la R1, R1 2 spit amb xapa unides amb un cordino negre i dues burins amb xapa casolana. Tres espits en 25 metres.

Nota. Quan assegurem a o els i les segund @ s de cordada vigilar amb el pèndol al recollir el material. !!!!

L1, Flanqueix.

L1. Vanessa al flanqueix.

L2.

Guti & Vanessa, R1.

L2. Passos en Ae ó lliure 6a+.

L2.
 L2 (6a+ ó IV+/Ae).-

Des de la R1, vam pujar en vertical per xapar la primera assegurança que aquesta bastant a prop. La sortida és força vertical i amb micro preses i gairebé sense peus. Forcem la sortida en lliure però de seguida vam passar a l'Ae, ja que anem amb el temps just. El següent segur aquesta una mica a sobre d'una panxa que és el pas de 6a +, un altre segur més amunt i ja tornem a sortir a lliure en un pas bastant forçat d'IV +.

Ximeneia. L3.

R2. Pont de roca.

R2.
 Després d'aquest pas la dificultat baixa bastant ascendim en diagonal cap a la dreta buscant el coll entre el Merlet i el Cingle de la Porquerissa, hi ha un altre segur que no vam veure gairebé arribant al coll. Cal vigilar amb no arrossegues terra amb la corda quan vam arribar a R2, vorejant uns arbustos. R2, pont roca, cal reforçar amb una baga en una savina a l'esquerra. 4 espits en 20 metres.

Nota. Des R2, podem pujar al cim del Merlet primer flanquejant per la dreta i després pujant a sobre de la Roca, IIº. Veurem la R2 de la via Porretas ??.

Vanessa, R2.

Merlet de la Porquerissa, Cim.

Merlet de la Porquerissa, Cim.

R2, Via Porretas ??.

Cim, Merlet de la Porquerissa.

Cim, Merlet de la Porquerissa

Cim, Merlet de la Porquerissa, Vanessa & Guti.

Castell de la Serra de l´Espluga

L3.

L3.

L3.
 L3 (III+).-

Des del cim de l'Merlet de la Porquerissa, tornem amb cura cap R2. Un cop a R2, caminem pel coll cap al Cingle de la Porquerissa. Després ens encaramamos per la xemeneia fins al cim del Cingle de la Porquerissa (pot ser que haguem de llevar-nos la motxilla de l'esquena per poder passar). Des d'aquí caminarem una mica fins a un arbret i muntar alli la R3 o aprofitem unes savines al costat dret per muntar-la. uns 15 metres tirada sense assegurances.

Cim, Cingle de la Porquerissa.

L3.

Turó de la Pola.

L3, Ximeneia.

L3, Ximeneia.

R3, Cingle de la Porquerissa.

R3, Cingle de la Porquerissa.

Cami de descens

Fita per anar a la Canal de descens.
 descens

Des del cim de Cingle de la Porquerissa, ens vam dirigir cap a l'est, unes fites ens indiquen el camí. Quan arribem a una filera de pierdras a la nostra dreta i darrera una fita veurem la canal per la qual baixarem al camí. La canal aquesta força descomposta i rellisca bastant. També vigilar amb els esbarzers i la maleta. Un cop al camí només hem de desfer el camí que hem realitzat per a arribar a La Porquerissa.

Merlet i Cingle de la Porquerissa.

Merlet i Cingle de la Porquerissa.

Croquis de la via.
 Fitxa de la via.-

Via: Arís.
Zona: l'Obac - Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Dificultat: 6a + / Ae
Dificultat obligada: IV + / Ae.
Longitud: 60 metres.
Grau d'exposició: Mitjà
Grau de compromís: Medi
Equipament: Via semi equipada.
Material: 6 cintes exprés (algunes llargues), bagues per savines i opcional friends (Alien de color vermell per L1).
Orientació: Sud Oest

Croquis per l´acces. extret de https://www.rocjumper.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario