martes, 22 de noviembre de 2016

Ascensió Agulla del Pas del Nap "Via Juan Garcia Alvero, V+ ó IV+/A0 - 50 m." Ecos-Montserrat (Barcelona).

Croquis i ressenyes de la via.
Fitxa de la via.-

Via: Juan Garcia Alvero.
Zona: Ecos (Les Saleres) - Montserrat.
Dificultat: V + / Ae.
Dificultat obligada: IV + / A0.
Longitud: 50 metres.
Grau d'exposició: Mitjà.
Grau de compromís: Mitja.
Equipament: Via equipada. (Amb pitons, spits i pont roca. R1 no rapelable )
Material: 10 cintes exprés (algunes llargues), R´s, bagues per savines i un universal curt +  Burinador o equipament per equipar o instal·lar una millor instalacion per a assegurar i rapelar en la R2. (opcional).
Orientació: Oest.

Camí de la Cova del Cabrit.

Camí de la Cova del Cabrit.

Els Pallers + Vermell del Xicarró (El Gerro, Timabaler del Bruc, etc).

El Castell (La Proa ó Roca Vella, la Tonsura, Merlet de la Proa, etc).
La zona d'Ecos a Montserrat és una de les que poques vegades vas a mirar-te. Una zona bastant solitària i que passa bastant desapercebuda a la majoria d'escaladors i excursionistes. La Proa o Roca Vella, Montgros, Plec de Llibres, el Camell, el Faraó són alguns dels seus punts forts.
Aquesta vegada ens hem fixat en el sector de Les Saleres a l'Agulla del Pas del Nap, aquest enganxada pràcticament a l'Agulla dels Naps de Dalt. Amb tan sols dos itineraris (vies), vam decidir després de la seva difícil localització i gran aproximació, fer la via realitzada pels germans Masó, que sempre saben buscar una bellesa especial en gairebé totes les seves obertures. Esperem que us agradi i us cridi l'atenció en aquest gran i una mica desconido lloc de la nostra increïble i sempre sorprenent muntanya de Montserrat.

La Tonsura i Merlet de la Proa.

Cova del Cabrit.

Cova del Cabrit.
Aproximació.-

Des de Barcelona agafarem l'A2, fins a la sortida del Bruc, creuarem part del poble per la carretera principal fins agafar el carrer que passa per sota de l'escola, hi ha una font a la cantonada de la paret d'aquesta. Descendim i continuem per la pista en dirrecció a Can Salses fins a baixar al un torrent sec. Aqui estacionar el vehicle, juntament els cultius d'oliveres, procurar deixar espai i no trepitjar els cultius. Ser respectuosos amb la zona. aquesta zona d'estacionament és la del Castell.

Cova del Cabrit.

Corda fixa, per accedir a peus de vies
Un cop estacionat el vehicle, agafarem un camí empedrat que a travessa les oliveres i va dóna donar al Torrent del Tambor. Només haurem de seguir les marques de pintura vermella. Aquest ascendeix fins a una bassa d'aigua, continuarem rectes, seguint el llom de la muntanya i ascendint fins a la base de la zona Castell i peus de la Tonsura. Just de baix de la Tonsura aquesta la Cova del Cabrit ,una bauma àmplia on es pot pernoctar i realitzar alguna estada, amb una orientació assolellada per èpoques de fred.
Cova de l´Arcada.

Cova de l´Arcada.

Cova de l´Arcada.
Continuarem pujant per la nostra esquerra intentant anar el més enganxats a la paret, ens sortiran algunes desviacions (el Camí de la Cova de l'Arcada, etc) els ignorem, nosaltres continuarem ascendint fins arribar a la Cova de L'Arcada. Des de la Cova de L'Arcada en direcció Nord cap al Torrent de les Grutes. Travessarem una zona de blocs d'un despreniment i seguidament abandonarem el camí principal (senyals vermells) per un caminet que puja per la dreta. Una pujada continuada però curta ens farà arribar al cim de la cinglera de la Cova de L'Arcada.

Serrat de les Saleres

Grapa Cami de Les Saleres
En alguns punts trobarem grapes de ferro com a punt d'ajuda per pujar els trams més complicats. Un cop a dalt, estarem en una cruïlla de camins a sota dels Bonys dels Naps cara Est. Cap a l'esquerra anirem cap a les vies de la cara oest on estan les Agulles de l'Tobi i del llençol. Nosaltres continuem per la dreta, farem un tram de travesia envoltant  el Primer Bony o Agulla Activa i anirem a parar a l'interior del Torrent de la Coma dels Naps de Dalt. El creuarem i continuarem fins pràcticament als peus de via de les Agullas dels Naps de Dalt i el nostre objectiu adossada Agulla del Pas dels Naps.

Vanessa, Cami de les Saleres

Agulla del Pas del Nap.

Agulla del Pas del Nap.

El peu de via el tenim just a la cara oest de l'Agulla del Pas dels Naps. Aquesta Agulla és la adossada o enganxada a l'Agulla dels Naps de Dalt. Deixem el camí de les Saleres a la nostra esquerra veurem un corriolet on hi ha algunes esbarzers i en pocs metres ja veurem el peu de via que és la zona de la roca més trepitjat i buidada de vegetació.

L1.

Peus de via.

L1.
L1 (V+ ó IV+/A0).-

El primer llarg és el que més metres té gairebé la totalitat de la via i amb més dificultat a un així el tram mes equipat. Si ens fixem veurem a uns 7 o 8 metres un spit. Però la primera assegurança és un pitó que aquesta situat en un buit a la dreta del peu de via pocs metres d'un arbust abogiado pels esbarzers, jejeje. El primer pas ja és prou potent, ens assegurem a primer pitó, i de seguida vam pujar rectes veurem un pont de roca (cordino negre), després d'aquest altre pitó a la nostra esquerra i ja en vertical arribem a un spit. Així continuem fins que afoja i tomba la paret, trobarem tres spit seguits i després un mes separat. Després d'un arbust i tirant en diagonal a la dreta veurem un altre pitó. I ja flanquejarem a la dreta fins gairebé el final per un replanico fins una mini bauma on trobarem la R1 (dos spits, xapes daurades). tres pitons, un pont roca i 5 spits en uns 40 metres.

L1. Pitó

R1.


Guti, R1.

Vanessa, L1.

R2. (Savina)

L2.
L2 (IV+).-

Des de la R1, seguim el flanqueig cap a la dreta on trobem l'únic segur de tota la segona tirada (1 pitó). Un cop ens assegurem a aquest vam pujar cap amunt primer un pas de IV + i de seguida tomba i afluixa la dificultat. Passem a passos de IV i III º fins arribar a la R2. Una Savina al cim amb cordinos que dóna bastant respecte ja que comença a estar seca. I per aquesta mateixa Savina realitzarem el rapel. jajaja. Molt pro !!!!. Un pitó a uns 10 metres.

Cim Agulla del Pas del Nap, Pot amb el llibre de registres

Guti & Vane, Cim Agulla del Pas del Nap

Cavall dels Brucs, Punta Oest, Punta Central,etc.

Agulla dels Naps de Dalt.
El Cim d'aquesta Agulla, és bastant petita el just per a dos com a màxim 3 persones. Al costat de la savina trobarem el llibre de registres en un pot de vidre, sota unes fita de roques. Vam gaudir de les vistes d'Ecos, veiem els Bonys de Naps, El Cavall del Brucs, La Síndria, roca de la Vorera, etc. Darrera de nosaltres l'Agulla dels Naps de Dalt. Fem les fotos pertinents, signatures en les piades i vam decidir muntar el rapel.


Rapel.
Descens.-

Muntarem el rapel d'uns 25 metres des de la savina que hem utilitzat també com R2. Aqui veurem cordinos i un mall com a instal·lació per rapelar, dóna bastant respecte i molta fe de confiança. Ja que la savina aquesta bastant seca i en qualsevol moment pot ser que es trenqui !!!!! Ull ullet !!!. Des d'aquí recomanem que us porteu un Burinador o equipament per equipar o instal·lar una millor instalacion per a assegurar i rapelar.


Cavall dels Brucs.

Rapel entre Agulles, Naps de Dalt i Pas del Nap.

Guti, Rapel.
No ho penseu molt si no porteu material per a una millor instal·lació. I baixem per la canal sud-est que forma les dues Agulles (Dels Naps de Dalt i del Pas dels Naps), per aqui aquesta la via Normal de acens a l'Agulla del Pas del Nap. El ràpel és bastant bonic entre les agulles. Després hi ha un segon tram després d'arribar al coll mes ple d'esbarzers i altres plantes, si sou previnguts portar unes tisores de poda, jejeje. Des d'aquí seguir cap a l'esquerra per la zona boscosa fins a peu de via.

Rapel.

Cova de l´Arcada.
Un cop de nou al peu de via. La millor opció és tornar desfent el camnio per on hem vingut. Primer pel camí de les Saleres, passant de nou el Torrent dels Naps de Dalt, Els Bonys, etc. Tornem a la Cova de L'Arcada, seguim ull !!! defrente cap a la Cova del Cabrit i La Proa. No us desvieu cap a la Font d'en Xebret. I des de la Cova del Cabrit fins a la zona d'aparcament del Castell.

El Castell i Els Aurons??

No hay comentarios:

Publicar un comentario