domingo, 6 de enero de 2019

Ascens i descens Canal Equipada Torrent Fondo, K4 (D+) v3 a1 I. Collbató (Barcelona).

Croquis i ressenyes "Torrent Fons" Serrat de les Garrigoses-Montserrat, Collbató extret de.- http:// www.barranquismo.net

Graduacció Tecnica.-

Toponimia: Torrent Fondo.
Cotacció: v3 a1 I. K4 (D+).
Zona o massís: Serrat dels Monjos - Montserrat.
Conca: Sense dades.
Horari/ Temps: Ascens.- 1 h. 30 minuts.
                         Descens.- 1 h. 15 minuts.
Coord. GPS de l'inici: Sense dades.
Coord. GPS del final: Sense dades.
Alçada en inici: 375 m. (Cami de les Feixades).
Altura en final: 752 m. (Coll de les Garrigoses).
Longitud: Sense dades.
Desnivell: 340 m.
Caràcter: Semi Obert.
Tipus de roca: Conglomerat.
Instal.lació: Diversa, amb cordes, trams de cadenes i cables ancorats. Reunions d´espits amb anelles, quimics i maions.
Material necessari: Arnes, Baga Ancoratge, Descensor (revers, vuit o similar), Shut o Pic Ànec (també pot utilitzar un cordino amb nus prusik o marshall), Una Corda de 30 metres i Casc. Opcional (Cordinos per reforçar alguna instal·lació, Mallós, etc.)

Escales a les Coves de Salnitre i GR 172 - GR 5.

Serrat de les Garrigoses.
El Torrent Fondo és una de les canals montserratines mes obligades. Neix o acaba per sota de l'anomenat i obert Torrent de Sant Joan aquest quan es torna més estret i recull les aigües del Torrent de la Font dels Escolans, acaba rebent la toponímia Torrent Fondo. Interessant inici en el Camí de les Feixades que ens farà remuntar per un caos de blocs. Ens endinsa en un gran recorregut equipat a una zona molt solitària i meravellosa del Massís de la Muntanya de Montserrat.

Entrada Coves del Salnitre.

Pas de la Barra.
Aproximació:

Des de Barcelona per l'autovia A2, fins a la sortida del poble de Collbato. Un cop vam sortir continuem per la carretera que va de Collbato a Monistrol B 112, en direcció a la zona d'esbarjo i ermita de "La Salut" o l'accés i caseta d'informació a les Coves de Salnitre. Estacionem el vehicle a la zona d'aparcament al costat a l'area d'esbarjo.
Des del berenador o zona d'esbarjo de "La Salut" agafarem un primer tram d'escales amb marques del GR (Rojas i Blanques) que ens fan pujar fins a la zona d'aparcament de les Coves de Salnitre. La travessem i continuarem a la nostra esquerra pujant la resta d'escales fins a gairebé la mateixa entrada de les coves. En arribar veurem l'inici del camí de les Feixadesa, Un pal indicatiu ens marca la direcció.

Al costat del pal incicatiu, hi ha un palafon amb restrincions per a l'escalada i realitzar el recorreguts per les Canals i Avencs d'aquesta zona. La part baixa des de la carretera B- 112 a l'Camí de les Feixades va des d'1 de gener al 31 de juny. La zona de Coves de Salnitre del 15 de febrer al 31 de maig i Serrat de les Garrigoses de l'1 de març al 31 de juny. Per nidificació i conservació de la fauna i flora d'aquest lloc.

Pas de la Barra.

Pas de la Barra.
Agafarem el Camí de les Feixades en direcció Plaça de Catalunya / Pla Sant Miquel / Montserrat / la Pobla de Claramunt / Rellinars. El camí va vorejant la base de l'Serrat de les Garrigoses, després d'un tram de baixada, farem un gir pronunciat a l'esquerra on ens creuarem de front amb l'inici del Torrent Fondo, estarem en el conegut Pas de la Barra.

1 er. Resalt amb Cadenas, 4 m.
Recorregut:

Ens endinsem en una mena de cavitat o cova. On molts usuaris es prenen la llibertat de fer les seves necessitats bàsiques (veure si aprenem a ser conscients i respectar el medi !!!).
Comencem a grimpar (Pas de la Barra) buscant la sortida per un forat estret i aeri entre un caos de blocs ajudant-amb un cordino. Farem contorsionisme, l'adherència és la justa. Cura en sortir doncs remuntem sobre un bloc encaixat i exposat però amb bones preses.

2º Resalt amb Cadenas, 20 m.

2º Resalt amb Cadenas, 20 m.
Acabem de sortir del forat (El Pas de la Barra) i a la nostra esquerra veurem un tram de cadenes primer vertical i després flanquegen a la dreta per superar un ressalt d'uns 4 metres.
Seguim i remuntem un altre petit ressalt amb ajuda d'un cordino uns 2 metres. Després d'aquest continuem ascendint per la canal i amb ajuda d'un vell tronc tombat arribem a agafar-nos a un altre tram de cadenes que ens fa tirar de braç i remuntar uns 20 metres per les parets de la canal una mica més adherents.

3 er. Resalte amb Cadenas i petit graó de ferro, 10 m.

Corda amb nusos. 10 m.
Seguim sense sortir de la canal aquesta s'encaixona, i de seguida ve un altre gran ressalt equipat amb dos trams de cadenes en el primer tram ens podem ajudar enfilant en un esglaó de ferro.
Acabem remuntar aquesta part de la canal per una espècie de rampa que pot recordar alguna cosa a la "Canal de les Dames". Després d'aquest últim pas arribarem a una zona planera i molt arbustiva. Continuarem travessant aquesta zona buscant l'evidència de la Canal (nosaltres vam marcar part del recorregut amb algunes fites de pedres). Aquestes us portaran primer a l'esquerra passarem pel costat d'un arbust al mig del pas despres seguirem el sender empedrat mes evident. Portant veurem una fita a la nostra dreta que de la sendera que ve del Fra Gari. Continuem per l'esquerra (més fites) i ja veurem el proper tram equipat amb una corda amb nusos.

Corda amb nusos. 10 m.

 Ximeneia  amb Corda amb nusos. 3 m.
Sortim de la zona mes estreta per la corda amb nusos uns 4 metres remuntarem. La sortida és una cosa incomoda.
Després d'aquesta tornem a ajudar-nos amb una altra corda amb nusos per pujar per una gran rampa / canal. Molt polida i resbalosa, millor pujar pel costat dret té alguna cosa mes d'agafada i algun peu 10 metres mes.
Acabem l'ascens pel Torrent Fondo pujant per una xemeneia estreta i incomoda. Agarrant a una corda amb nusos motxilla penjada i amb tècnica d'oposició executarem aquest pas amb més facilitat.

 Ximeneia  amb Corda amb nusos. 3 m.

Ressalt sense equipament, 4 m.
Superant aquests últims ressalts, un últim sense equipar d'uns 4 metres mes. Aquest el podem evitar si el voregem per un corriolet que puja per la dreta. O com en l'anterior pujar en oposició. Ull !!! Costa i hi ha poc agafades. jajaja.
El Torrent s'obre hi caminem per seguint les restes empredados del torrent una bona estona. Fins a una espècie de bifurcació on trobarem una gran fita de pedres. Aqui donem per finalitzat el recorregut i trams equipats del Torrent Fondo.

Coll de Les Garrigoses.

Final o Part superior Torrent Fondo.
Descens:

Hi ha diversa maneres de realitzar el descens. Nosaltres vam optar per desfer el camí per on hem pujat. Després desorientar diverses vegades partim des de la gran fita de pedres prop d'una paret amb algunes marques de pintura blava. Descendim l'últim ressalt sense equipar del Torrent Fondo. I vam començar a realitzar diversos rapels la majoria bastants curts de 5 a 10 metres.
Hi ha diversa maneres de realitzar el descens. Nosaltres vam optar per desfer el camí per on hem pujat. Després desorientar diverses vegades partim des de la gran fita de pedres prop d'una paret amb algunes marques de pintura blava. Descendim l'últim ressalt sense equipar del Torrent Fondo. I vam començar a realitzar diversos rapels la majoria bastants curts de 5 a 10 metres.
En una primera tanda de ràpels seriosa 03:00. Fins a arribar de nou a la zona més planera i estreta de la canal.

Primer tram (ràpels) descens Torrent Fondo.-

Primer ràpel 5 m.
Segon ràpel 10 m.
Tercer ràpel 5 m.

 1 Rapel 5 m.

Travessem la zona planera i arbustiva, fins arribar a veure de nou el tram equipat amb cadenes. Aqui tornem a muntar i baixar amb diversos rapels. Un total de 5 ràpels també curts des de 5 metres a uns 12 metres que és el més llarg i volat del Pas de la Barra. Final del recorregut.

Segon tram (ràpels) descens Torrent Fondo.-

Primer ràpel 7 m.
Segon ràpel 8 m.
Tercer ràpel 6 m.
Quart ràpel 5 m.
Cinquè (Pas de la Barra) 12 m. Volat.

Un cop vam realitzar l'últim ràpel el del Pas de la Barra. Sortim al camí de les Feixades i des d'aquí tornarem cap a les Coves de Salnitre i a la zona d'esbarjo de l'Ermita de la Salut. On tenim el vehicle estacionat.

Rapel del Pas de la Barra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario