miércoles, 31 de marzo de 2021

Ascensió Gorro Frigi "Via Integral Pilar Martinez sortida Via G.E.D.E., IV+/ V - 175 m." Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Monastir de Montserrat, Gorros al fons.

Continuem amb les nostres sortides, en aquesta ocasió ens anem a la zona potser més freqüentada de la Muntanya de Montserrat, a una de les agulles tambe mes emblemàtica de la zona de Gorros i segurament de les que mes ascensions té.

El Gorro Frigi, tot un símbol a la regió de Tebes "les Magdalenes", amb moltíssims itineraris tant per iniciació com per a escaladors ja iniciats. Tants que arriben a trepitjar o creuar-uns sobre els altres mes antics, la majoria equipats.
Encara hagut algunes desequipaciones d'algunes vies i una via ferrada per la qual antigament es podia accedir fins al cim d'aquesta agulla.

En aquesta ocasió anem amb una cordada per iniciació i ens vam decantar per la Via Integral Pilar Martinez. una d'aquestes vies amb molta història darrere i potser la que més equipadors o apertureros hagi tingut. jejeje.
Us ho comentem a continuació.

Bri, Monastir de Montserrat.

Escalas dels Pobres.
Aproximació:


Des de Barcelona, agafarem primer la C-58 direcció Manresa, buscarem i sortirem a la Sortida Manresa, Montserrat, Andorra cap a la C-55 i des d'aquí fins a Monistrol de Montserrat. Passem el municipi de Monistrol i continuarem per la carretera amb força revolts fins a l'aparcament del Monestir de Montserrat (estacionament de pagament !!!). Un cop tinguem estacionat el vehicle. Tenim dues opcions la fàcil però una mica cara econòmicament o la llarga i cansada però barata econòmicament, jejeje.

La Barata és pujar per l´escala dels Pobres cap al Pla de l'Ermita de Santa Anna i des d'alli dirigir-nos cap a la Regio de Tebe "les Magdalenes" i d'aquesta indentificar l'Agulla i seguir les mateixa explicació que l'aproximacion que fem ara amb l'accés des de l'estació del Funicular de Sant Joan.

Gorro Frigi.

Bri & Maria, Camí de Sant Jeroni.

L'opció còmoda i cara, és agafar el funicular cap a l'estació superior de Sant Joan (descomptes a els i federad @ s). Un cop hàgim baixat a l'estació superior del funicular de Sant Joan. Sortirem a al Pla de les Taràntules al camí de Sant Joan. Nosaltres anirem cap a la dreta a la recerca de GR o Camí a Sant Jeroni. Un camí amb travesses de fusta fent de graons que en poc ens acosta a la primera agulla de la zona de Gorros "Gorra Marinera", de fons veurem la Regio de Sant Salvador amb les Agullas de la Trompa de l'Elefant, la Mòmia , la Momieta, la Prenyada, etc.
Anem vorejant les Agullas de Gorros sense sortir de el camí primer passarem la Gorra Marinera, després la Magdalena Superior i ens aturarem just abans de passar una barrana de ferro. A la nostra esquerra veurem la canal que divideix el Gorro Frigi de la Madgalena Superior.

Corda fixa al Coll de les Tisores.

Coll de les Tisores.

Ermita de Sant Martí.

Remuntem per aquesta canal boscosa, força erosionada pel pas de senderistes i escaladors. També té part de culpa les pluges torrencias que de vegades arastran al seu pas roques, branques, etc.
Anirem pujant cap al Coll entre les dues agulles conegut com el Coll de les Tisores, a l'arribar al costat d'un tram de paret una mica aclarit de vegetació veurem una corda fixa que ens ajuda a pujar, aquesta corda ja està demanant un canvi.

Acabem de pujar fins al coll i des del mateix coll baixem cap al vessant sud, passarem a prop o bé passem per l'Ermita / Refugi de Sant Martí.
Continuarem baixant uns pocs metres mes fins arribar a la base de l'agulla del Gorro Frigi.
Aqui buscarem un punt de pintura de color blau, aquest marca l'inici de la Via GEDE (o Via Blava). La Via Integral Pilar Martinez coincideix amb l'inici de la GEDE però nosaltres escalarem per l'esquerra i la Via GEDE va cap a la dreta.

Ermita de Sant Martí.

Peus de Vies Integral Pilar Martinez i G.E.D.E.

L1.

L1.

L1.
L1 (III).- Integral Pilar Martinez (anteriorment Via Genesis).

Ja a la base de la cara sud de l'Gorro Frigi, on creix un bon exemplar de boix (Buxus sempervirens), localitzem la marca de pintura blava de la Via G.E.D.E. La Integral Pilar Martinez comença una mica més A l'esquerra buscarem l'inici marcat per un parabolt M8.

Un cop ens hem equipat, comencem a ascendir per una rampa amb molt bona roca a la recerca d'un primer segur que aquesta a força distància de l'inici. L'escalada esdevé una espècie de grimpadeta amb tendència diagonal fins i tot poc a l'esquerra. Hi ha possibilitat de posar si ho creiem necessari algun segur flotant en alguns dels forats que trobarem durant la realització d'aquest primer llarg.

Arribant a una lleixa trobarem la R1, aquesta mateixa lleixa coincideix amb la R1, de la Via G.E.D.E. i a la nostra dreta es troba situada l'Ermita de Sant Martí.
R1, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 4 parabolts en uns 45 metres.

Nota: Nosaltres ens vam passar la R1, i vam improvisar una R1 uns metres més amunt amb l'ajuda d'un Totem Cam Lila.

R1.

Bri & Guti, R1.

L2.

L2.

L2.

L2 (III+).- Integral Pilar Martinez (anteriorment Via Genesis).

Sortim des de la R1, rectes. De nou ens trobem amb una altra grimpadeta amb una mica més de dificultat en una rampa també amb molt bona roca i aquesta vegada bastant carregada d'assegurances que ens marquen la línia a seguir. Després de seguir la línia marcada per les assegurances tornem a arribar a una altra lleixa on trobarem la R2.

R2, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 9 parabolts en uns 40 metres.


R2.

Bri & Maria, R2.

L3.
L3 (IV+).- Integral Pilar Martinez (anteriorment Via Genesis).

Després concentrar la cordada a la R2, tornem a sortir des de la reunió rectes, ara si, amb una mica més de dificultat i verticalitat. Sempre amb una roca excel·lent i bones preses per escollir. Arribem fins a una altra lleixa alguna cosa mes petita que les anteriors on de nou trobarem la R3.

R3, Tres parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 4 parabolts en uns 20 metres.

R3.

L4.

L4.
L4 (V/ IV+).- Integral Pilar Martinez (anteriorment Via Genesis).

Sortim des de la R3, rectes després la primera assegurança anem cap a la dreta i després cap a l'esquerra fent una S. Trams potser amb mes dificultat i una mica més vertical. Arribem fins a l'altura d'un llavi que haurem de superar, aqui hi trobem un buril amb mosquetó que és testimoni físic de la cronologia o història d'aquesta via.

  Al maig de l'any 1.979, la Cordada Samboianos: Juan Miguel Guzman - Juan Carlos Silva. (Juan Miguel compte haver realitzat les dues primeres tirades de la Via G.E.D.E., continuant llavi amunt fins arribar a el tall clau, on aquesta un dels burí / mosquetó que van utilitzar per al ràpel descendint per la via blava).

Superem el llavi i continuem escalant cap a la dreta fins arribar a la R4, que trobem en una altra lleixa petita. R4, Tres parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 9 parabolts i un burí amb mosquetó en uns 25 metres.


R4.

Guti & Bri, R4.

L5.

L5.

L5 (IV).- Integral Pilar Martinez (anteriorment Via Genesis).

Sortim des de la R4, no sense abans comentar a la nostra dreta possiblement vegem algun segur de la desequipada via Pink Floyd.

Continuem escalant per bona roca i preses de luxe amb una dificultat matenida que no sobrepassa el IV grau. Ens dirigim cap a la base del desplom del Gorro Frigi on trobarem la R5 i una mica més la nostra esquerra pintada de blau la R4 de la via G.E.D.E.

R5, Tres Parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 4 parabolts en uns 15 metres.


R5.

L6.

Bri & Guti, R5.

L6.

L6.

L6 (III).- Via G.E.D.E.

Arribats a hores d'ara i amb una meteorologia molt variable tirant a adversa. Vam decidir finalitzar la nostra ascensió al Gorro Frigi, sortint per l'últim tram o llarg de la Via G.E.D.E. o via blava. Deixem a l´esquerra per a una altra ocasió els dos últims llargs de la via Integral Pilar Matinez.

Sortim a flanqueig a la dreta des de la R5, cap a la R4 de la Via G.E.D.E., aprofitem un dels seus assegurances per assegurar-nos. Aqui també se'ns presenta dues maneres d'acabar o realitzar aquest llarg de la Via G.E.D.E.

El tiratge original compte que va des de la R4, de la via cap al desplom pujant per una fissura desequipada per superar en A2 i amb una sortida de V grau.

R6.

L6.

Nosaltres no ens compliquem i anem per la sortida més senzilla. Partint des de la R4 de la Via G.E.D.E. cap a la dreta anem a la recerca d'una canal on creix una petita alzina (Quercus ilex). Trobarem pocs assegurances una al començar el flanqueig a la dreta per arribar a la Canal i un altre a la banda de l'alzina. Un parell de metres més pujant per la canal aquesta bastant erosionada i una mica descomposta, arribarem fins a la R6 i el cim del Gorro Frigi.
R6, també tenim dues opcions muntar-la en una reunió amb dos parabolts amb xapa i anelles bastant nueva. Ó altra R6 un metres més amunt amb tres parabolts amb xapa dos d'ells units per un cordino, no recordo si hi havia mallo ???.

Un buril i un parabolt en uns 30 metres.

Cim Gorro Frigi. Cordada (Maria, Bri i Guti).

Cim Gorro Frigi. Bri.

Cim Gorro Frigi i al fons Magdalena Superior, Ullal + Magdalena Inferior.

1er Rapel. Via Normal.
Descens:

Després de realitzar les fotos pertinents per a realitzar la ressenya d'aquesta ascensió. Vam optar per baixar del cim del Gorro Frigi, per a això ens acostem cap a la R3 de la Via Normal oberta per Lluís Estasen. Amb anterioritat era una via ferrada que acabo des-equipant.
Vam muntar un primer ràpel fins a una primera terrassa i després continuem descendint per la dreta fins a trobar la següent instal·lació de ràpel. Un químic amb doble anelles, instal·lació alguna cosa pobre per rapelar. 1r Rapel d'uns 25 metres.

Nota: Veurem en aquest primer ràpel si ens fixem un gran clau de ferro. Aquesta és una de les tres escàrpies que deixo Lluís Estasen a la Muntanya de Montserrat al maig de l'any 1.920. Donant així el que es considerava en la història de Montserrat, la primera escalada moderna.

1er Rapel.

Instalació 1er Rapel. Via Normal.

Instalació 2on Rapel. Via Normal.

2on Rapel.

Des de la instal·lació i R2 de la Via normal, fem un altre 2on ràpel cap a la zona boscosa d'uns 30 metres. Que ens deixa en una canal per la qual hem d'anar destrepant amb compte ja que aquesta a dia d'avui molt descomposta. Aquesta ens deixés a molt pocs metres de el coll de les Tisores.
Però abans haurem de desgrimpar per un muret molt polit i humit. Així que és millor aprofitar una ultima instal·lació de ràpel situada en un arbre de 15 metres fins als peus de la Via Normal.
Des d'aquí només hem de remuntar cap al coll entre la Magdalena Superior i el Gorro Frigi. Després de desfer el camí per on hem vingut.

2on Rapel.

Instalació 3er Rapel. Via Anna Guinovart.

3er Rapel.

Nota: (A la nostra transició de raspeles ens confonem en el segon ràpel i ens dirigim cap a una de les reunions de la Via Anna Guinovart i des d'alli vam realitzar un tercer ràpel fins al terra d'uns 33 metres fins a terra. Després ja remuntar cap al coll de les tisores i desfer el camí per on havíem vingut fins al Monestir de Montserrat).

3er Rapel.

Bri & Maria, Peus de Via Normal.

Camí de Sant Jeroni.

Fitxa de la via.-

Via: Integral Pilar Martinez sortida per Via G.E.D.E.
Zona: Gorres (Tebes "Les Magdalenes") - Montserrat.
Dificultat: V / IV +.
Dificultat obligada: IV +.
Longitud: 175 metres.
Grau d'exposició: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via equipada. Amb parabolts, espits i un burí amb mosquetó (Cordada Samboianos 1.974). Reunions no rapelables excepte R6 (Via G.E.D.E.). Si es volen rapelar preveure cordinos i mallós.
Material: 10 cintes exprés (alguna llarga), baga d'ancoratge i Reunions. Opcional: Algun friends petit.
Orientació: Sud-oest.


Croquis i ressenyes Gorro Frigi "Via Integral Pilar Martinez sortida per Via GEDE", Monistrol de Montserrat (Barcelona) extret de.- https://elcoleccionistadevies.blogspot.com/ i modificat per Els Cinc Peus al Gat.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario